Witam,
Dla potomnych z Y61 2.8 intercooler (RT28Ti) poprawcie jeżeli coś kręcę.
Zakupiłem takiego sprzęta z 1998 roku, odbierając go z warsztatu po uwaga "wymianie świec żarowych".
Auto na ciepło paliło od strzała, ale już następnego ranka nie dało się uruchomić. Zauważyłem, że jeden z wtrysków się moczy. pomyślałem, ze zapowietrza to pompę i stąd problemy z rozruchem. Rozebrałem wtryski wymieniłem podkładki (bodaj 11 zł sztuka miedziane w ASO). Po ogromnych trudach i z plakiem udało się rozruszać dziada. pomyślałem, że przegonie do trochę odpowietrzę pompę i będzie gitara. Na ciepło odpalał od strzała zadowolony poszedłem spać.
Następnego ranka nie udało mi się uruchomić silnika... Na ciepło pali, na zimno ni huhu.. Pomyślałem świece żarowe - ale są nowe, może sterownik? Zbadałem zasilanie jest w normie. Poczytałem tony stron forum i zadzwoniłem do tegoż warsztatu..
Dowiedziałem się, że zostały zamontowane dobre zamienniki - iskra i to 4 sztuki, 2 zostały oryginalne bo "dobrze grzały"
.... postanowiłem, że kupuje komplet oryginałów.
Zamówiłem w nissanie (162 zł sztuka).
Wykręciłem nowiutkie iskry i założyłem oryginały 6 sztuk wszystkie identyczne.
Samochód odpalił od pół obrotu! naprawdę dowiedziałem się, o przysłowiowym paleniu na dotyk.
Poniżej kilka zdjęć i uwidocznienie różnić pomiędzy oryginałem a niedziałającą iskrą:
Od lewej: nowy oryginał, 2 stare oraz 4 iskry
Iskra vs ASO:
Podsumowując:
Patro Y61 RT28Ti (Wersja z intercoolerem) 1998-2000
świece żarowe: TYLKO ASO numer części: 11065-4P40A (dawniej 11065-4P400)