sprzęgło patrol gr
Moderator: Kosiarz
Re: sprzęgło patrol gr
Obniżyłeś skrzynię i lewarek opiera się o budę?

N2O pisze:Obniżyłeś skrzynię i lewarek opiera się o budę?

Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
Pewnie jeszcze nie testował.

Ale jak ci tulejka z lewarka skrzyni spadła, to możliwe że nie wbija do końca biegu, bo zakresu brakuje.

Mechanik pooglądał i oznajmił że do wymiany są łożyska, jak to powiedział "takie dwa wielkie co trzymają wszystko do kupy". I pewnie po ich wymianie wszystko ucichnie ale jakoś mi się nie chce wierzyć że biegi przestaną wyskakiwać.
A reduktor nie wyskakuje. Działa wzorowo.
Do tulejki dostane się od góry przez bude czy trzeba demontować?

Od góry, Odkręcasz gałki, odkręcasz osłonę trzymającą gumy od wajch, zdejmujesz gumę uszczelniającą lewarek, potem musisz wyjąć lewarek odpinając pierścień segera, i uważać aby nic ci do środka nie wpadło. Jeśli na końcu lewarka nie ma tulejki to znaczy, że jest ona w środku, zdaje się że tulejka ma w środku mały otworek i do jej wyciągnięcia można użyć długiego drewno/blachowkręta. Jak tulejka po założeniu na lewarek spada, to w akcie desperacji możesz lekko owinąć koniec lewarka taśmą izolacyjną co by ścisło było.

do wybieraka dostaniesz sie od góry ale jak zamerzasz robić remont skrzyni to po co chcesz sie meczyc??Quaczus pisze:Mechanik pooglądał i oznajmił że do wymiany są łożyska, jak to powiedział "takie dwa wielkie co trzymają wszystko do kupy". I pewnie po ich wymianie wszystko ucichnie ale jakoś mi się nie chce wierzyć że biegi przestaną wyskakiwać.

aa i te "2 łożyska co trzymają wszystko do kupy" to se oryginalne włóż

Ważne co by łożyska igiełkowe wymienić jak już.

a nei lepiej się przyzwyczaić??N2O pisze:Ważne co by łożyska igiełkowe wymienić jak już.

Ja u siebie w 160 złożyłem jedną skrzynię z dwóch, i przez miesiąc było całkiem cicho, teraz jest trochę głośniej ale na akceptowalnym poziomie. Wcześniej przy 60km/h na 4 biegu odgłosy ze skrzyni przypominały te ze zwolnic w C-360.

Jutro wkładam nowe szklanki w silnik i pewnie wydłubie skrzynie. Łożyska oryginały mówicie? Troche się boje tych oryginalnych cen w ASO ale posprawdzam. Dzięki za podpowiedzi. Jak to tulejka to chyba oszaleje.
A do dziwnych odgłosów w autach przyzwyczaił mnie mój poprzedni Jeep. Niestety w Patrolach nagłośnienie jest nieco słabsze i wszystkiego nie zagłuszy
A do dziwnych odgłosów w autach przyzwyczaił mnie mój poprzedni Jeep. Niestety w Patrolach nagłośnienie jest nieco słabsze i wszystkiego nie zagłuszy

- LSD
-
- Kontaktowanie:
"te duże" to spokojnie możesz zamienniki kupić, tylko dobre.Quaczus pisze:Jutro wkładam nowe szklanki w silnik i pewnie wydłubie skrzynie. Łożyska oryginały mówicie? Troche się boje tych oryginalnych cen w ASO ale posprawdzam. Dzięki za podpowiedzi. Jak to tulejka to chyba oszaleje.
Safari "Gucio" 4,2D
Patrol "Żuber" 4,2TDI SGX
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
Patrol "Żuber" 4,2TDI SGX
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
Troche sie nabijacie z "dużych łożysk" co? Jak rozbiore tak jak większość z Was całego Patrola po raz 36 to też będę nazywał części po omacku. Dajcie mi szanse. 

ale po co sie babrac przez otwor w budzie jak mozna caly lewarek z mocowaniem wykrecic
jest na 4 srubach, a pozniej na stole elegancko rozebrac, wyczyscic bo poza brakiem tulejki na koncu zapieka sie w tulei i nie odbija sam drazek
http://nissan4u.com/parts/patrol_gr/el_ ... tration_1/
jest na 4 srubach, a pozniej na stole elegancko rozebrac, wyczyscic bo poza brakiem tulejki na koncu zapieka sie w tulei i nie odbija sam drazek
http://nissan4u.com/parts/patrol_gr/el_ ... tration_1/
- RóżowaIwona
-
szansę masz jutro,zaczynasz od tuleiQuaczus pisze:Troche sie nabijacie z "dużych łożysk" co? Jak rozbiore tak jak większość z Was całego Patrola po raz 36 to też będę nazywał części po omacku. Dajcie mi szanse.

Quaczuś grunt,że silniczek od dnia dzisiejszego pracuje jak złotko

nissan zmota rozłożony na części pierwsze
ZMOTA 4x4 KATOWICE
ZMOTA 4x4 KATOWICE
Iwonko to zasługa jedynego słusznego najlepszego Damiana Mechanika z Ochojca. 

- Fiba
-
- Kontaktowanie:
Quaczus możesz coś więcej napisać o wymianie szklanek jak auto po zabiegu. U mnie też silnik nierówno chodzi po uruchomieniu przez chwilę tj około 20 sek. Świece dobre podejrzewam szklanki. Gdzie kupiłeś i ile kosztuje szt?
Lepszy głupiec wędrujący po świecie od mędrca ,który siedzi w domu.
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
WitamN2O pisze:To że hałasuje to normalne, a lewarek latający jak przysłowiowy żyd po pustym sklepie, to prawdopodobnie tulejka na końcu lewarka się skończyła lub spadła. Koszt tulejki około 30zł.
podpowiedz jeszcze gdzie można ją zakupić ?
dzięki i pozdrawiam
- Fiba
-
- Kontaktowanie:
http://www.rajdy4x4.pl tam szukaj tulejki cena około 30 zeta
Ostatnio zmieniony wt lis 17, 2009 11:34 pm przez Fiba, łącznie zmieniany 1 raz.
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Ja zrobiłem generalke silnika. Nowa głowica z podwójnym płaszczem wodnym, nowe zawory, świece, sprężyny, pierścienie, regeneracja Turbo, sprzęgło nowe. Panewki zostały stare bo były ok. I po tych zabiegach turbo daje do 1,1 a auto na wszystkich biegach miało moc do 2,3 tyś obrotów. Potem powiedzmy wszystko szło w gwizdek. Turbo biło ćiśnienie a jazdy nie było. Wymieniłem pompe paliwa na inną na pewno sprawną i dalej nic. Wszyscy mówili że pewnie to wina zaworów że się nie domykają ale ja dostałem z hurtowni dwa rodzaje i na pewno były dobre. Padło na szklanki i teraz auto lata. Silnik kręci do 6tyś bez protestów i pomimo 35" kół na drugim biegu zwija asfaltFiba pisze:Quaczus możesz coś więcej napisać o wymianie szklanek jak auto po zabiegu. U mnie też silnik nierówno chodzi po uruchomieniu przez chwilę tj około 20 sek. Świece dobre podejrzewam szklanki. Gdzie kupiłeś i ile kosztuje szt?

A co do tulejki to jeszcze nic nie wiem bo nie było czasu zająć się skrzynią.

- Fiba
-
- Kontaktowanie:
Dzięki za info.
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
- RóżowaIwona
-
zapomniałeś Mariusz dodać,że szklanki(kieliszki,grzybki
),to w Kapitanie bo po pierwsze oryginał do japończyków,a po drugie w hurtowniach ,nazwy nie podaję aby mnie nie oskarżono o kryptoreklamę,proponują szemranego pochodzenia w porównywalnych cenach

ZMOTA 4x4 KATOWICE
ZMOTA 4x4 KATOWICE
Ni cholery nie rozumiem o czym piszesz Iwonko. Czy Wy czasem z tych moich starych szklanek nic nie pijecie?

Ale skoro to ma być oficjalnie to dodaje. Szklanki są Made by Nissan i są to ceny hurtowe.

Ale skoro to ma być oficjalnie to dodaje. Szklanki są Made by Nissan i są to ceny hurtowe.

- RóżowaIwona
-
niestety Mariusz Twoje byłe szklanki są zbyt małe,aby napocząć conieco.
Druga część Twojej wypowiedzi,była uzupełnieniem mojego postu
Druga część Twojej wypowiedzi,była uzupełnieniem mojego postu

ZMOTA 4x4 KATOWICE
ZMOTA 4x4 KATOWICE