Wolny wydech
Moderator: Kosiarz
Re: Wolny wydech
A jest ktoś z Krakowa kto ma wolny wydech? Chętnie bym podjechał i zobaczył jak to chodzi na żywo ;p
Wierne K260 

odświeżam kotleta:)
Ja nie mam końcowego tłumika. Pozostał tylko środkowy.Planuję go wyciąć i wstawić kawałek rurki o średnicy oryginału. Czy takie rozwiązanie przyniesie zadowalający efekt akustyczny?
Jaki to może mieć wpływ na turbinę?
Czy zastosować nową rurę z większą średnicą?
Ja nie mam końcowego tłumika. Pozostał tylko środkowy.Planuję go wyciąć i wstawić kawałek rurki o średnicy oryginału. Czy takie rozwiązanie przyniesie zadowalający efekt akustyczny?

Y60 2.8 SWB lift 2"OME,285/75r16 SIMEX copy. Winch .Podcięty. Snorkel,Stal przód i tył, MBC
- Marcin-Kraków
-
- Kontaktowanie:
http://www.marcin.pijemy.pl/forum/sound-parch.wav
Odglos na postoju, wydech przelot, 2,5''
Nie zaobserwowalem problemow z turbo, a w trybie normalnym mam je ustawione na 1,2 bar doladowania.
Odglos na postoju, wydech przelot, 2,5''
Nie zaobserwowalem problemow z turbo, a w trybie normalnym mam je ustawione na 1,2 bar doladowania.
Y60 +4'' 34'' SS LTB -> Y61 +2'' 35'' KL-71
- w trakcie motania

Ja tam patrzę z podziwem na tych co mają jak najcichsze tłumiki...
no ale do lansu to jakoś tak słabo mieć cichy nie
no ale do lansu to jakoś tak słabo mieć cichy nie

Miałem tak. Odpuść sobie, bo to nie da żadnego efektu poza bólem głowy i brakiem mocykornik21 pisze:odświeżam kotleta:)

Mam teraz wydech 2.5" z końcowym tłumikiem i jest dość cicho i zdecydowanie lepiej się zbiera

Szczerze mówiąć...dołożyłbym jeszcze jakiś przelot w środku bo przy dłuższym przelocie zaczynasz doceniać ciszę i spokój

Nissan Patrol
Nie powinno być za głośno w środku nawet na przelocie, o ile jest prawidłowo wykonany(tzn wydech kończy się poza obrysem samochodu).
Co innego na zewnątrz przy pełnym bucie.
Widocznie 2,8 są głośniejsze na przelocie niż 3,3.

-
-
N2O pisze:Nie powinno być za głośno w środku nawet na przelocie, o ile jest prawidłowo wykonany(tzn wydech kończy się poza obrysem samochodu).
te
nie słyszał że krowa co dużo ryczy to mało mleka daje ?

Ten kto wolny nad swym losem nie płacze
Lepsze Polskie gówno w polu,niźli fiołki w Neapolu
Dzisiaj przejechałem 160-ką z seryjnym wydechem z lekko podkręconym turbo i jestem zadziwiony tym że jest tak cicho, że słychać właściwie tylko gwizd turbo.

To po co piszesz żeby przelotowy motać ?
-
-
Sanol pisze:To po co piszesz żeby przelotowy motać ?
On pisze tak do posiadaczy gieerów
żeby z daleka było wiadomo co to nadciąga
bo w ruchu miejskim nie zawsze słychać trzeszczenie korozji i chrzęst pękającej głowicy
Ten kto wolny nad swym losem nie płacze
W moim jest tak ciasno pod spodem, że teraz już nigdzie się żaden tłumik nie zmieści.
A i tak najwięcej hałasu to powodują MT'ki. Nie polecam natomiast przelotowego wydechu jeśli ktoś ciąga przyczepy - hałas odbija się od plandeki i o ile po stronie kierowcy jest cicho, to po stronie pasażera strasznie buczy - dziwne zjawisko.

A i tak najwięcej hałasu to powodują MT'ki. Nie polecam natomiast przelotowego wydechu jeśli ktoś ciąga przyczepy - hałas odbija się od plandeki i o ile po stronie kierowcy jest cicho, to po stronie pasażera strasznie buczy - dziwne zjawisko.

To można by jakąś przedłużkę zmocić i niech z przypapy wali ogniem 

- Wowos
-
- Kontaktowanie:
Z własnych oserwacji - ruła przelot z jakimś jednym małym tłumikiem = okrutne buczenie w kabinie, mocno wqrwiające na dłuższą jazdę. Teraz z braku laku wydech kończy się za siedzieniem kierownika, i jest zwykłą rułą przelotową skierowaną w glebę (tak wiem, że nie powinno tak być, ale tymczasowo jest
). Owszem słychać silnik w środku, jednak nie brzmi tak pieruńsko basowo. A jeśli chodzi o głośność na zewnątrz - beemki i inne civiki są jednak głośniejsze
acz i tak wieczorem po osiedlu jeżdżę taśtasiem delikatnie...
Tutaj próbka jak jest teraz - dwa pierwsze dźwięki, to przejazd obok kamery na pełnym ogniu, trzeci to podjazd pod małą górkę

Tutaj próbka jak jest teraz - dwa pierwsze dźwięki, to przejazd obok kamery na pełnym ogniu, trzeci to podjazd pod małą górkę

y60 autobus, czerwony.
U mnie:
przelot plus oryginalny tylny tłumik troszkę krócej ścięty.
Fajnie to chodzi.
Głośnością tłumika nie ma się co przejmować przy otwartym oknie bo jak masz snorkla to i tak tylko jego słychać.
Ale dźwięk fajny.
przelot plus oryginalny tylny tłumik troszkę krócej ścięty.
Fajnie to chodzi.
Głośnością tłumika nie ma się co przejmować przy otwartym oknie bo jak masz snorkla to i tak tylko jego słychać.
Ale dźwięk fajny.
- pawel abramczyk
-
- Kontaktowanie:
nie chcę się mądrzyć ale ponoć całkowite odetkanie wydechu raczej pogarsza prace silnika niż mu pomaga
poza tym ten warkot mnie osobiście doprowadza do nerwicy , podobało mi się to w dobie tuningu osobówki i lansu na osiedlu a teraz wóz ma być cichy , wjechac do lasu i wyjechać w ciszy
no ale jak kto komu broni
poza tym ten warkot mnie osobiście doprowadza do nerwicy , podobało mi się to w dobie tuningu osobówki i lansu na osiedlu a teraz wóz ma być cichy , wjechac do lasu i wyjechać w ciszy
no ale jak kto komu broni

Super parchatek Super y60 

W T2 jak zrobilem krotki przelot z kawalkiem tylko rurki wychodzacej z turbiny w dol, to efekty dzwiekowe byly jak z subaryny WRX STI, za glosno i spaliny zaciagal do kabiny. Moze gdyby rure puscic do samego konca ...
U mnie w 3.0 V6 od pustego kata idzie rura do końca, dźwięk niesamowity i spalinami nie wali 

przy silnikach z turbo im mniej oporu tym lepiej
ja w jednym mam 2 przeloty i jest cicho a w dlugasie sama rure do konca i jest delikatnie glosniej - ale i tak ciszej od syczacego snorkla i wyjacych MTkow
ja w jednym mam 2 przeloty i jest cicho a w dlugasie sama rure do konca i jest delikatnie glosniej - ale i tak ciszej od syczacego snorkla i wyjacych MTkow
zważcie, ze część z Was na benzyniaki
tam jest głośno. W parchu turbina fajnie tłumi

Teraz w dwóch patrolach y 60 (rd 28 t) mam wywalony środkowy wydech-zamiast niego rura,Reszta wydechu bez zmian.Wydaje mi się,że silnik troche lepiej zbiera sie z dołu.Jest troszke głośniejszy,ale mi to nie przeszkadza.
4x4
Moim zdaniem żeby było git, to albo wydech do końca na przelocie ale z przynajmniej jednym tłumikiem.
Lub rura kończąca się za pierwszy orginalnym tłumikiem- wtedy jest efekt dźwiękowy i nie za głośno.
Tak naprawdę, to zależy od preferencji Tuningowych kierownika
Ja sobie zmotałem cały wydech 2.5" do samego końca z małym rozprężaczem na końcu.
Zostawiłem sobie możliwość wrzucenia tłumika środkowego jakby było mi za głośno
Teraz wydech mruczy całkiem przyjemnie i w porównaniu do połowy wydechu bez tłumików auto zbiera się o niebo lepiej
Przy normalnych obrotach w czasie jazdy...słychać tylko km1 i chyba to bardziej mnie wk@rwia niż wydech
Generalnie po 3kkm podróży Patrolem...zacząłem doceniać spokój i ciszę w podróży
Lub rura kończąca się za pierwszy orginalnym tłumikiem- wtedy jest efekt dźwiękowy i nie za głośno.
Tak naprawdę, to zależy od preferencji Tuningowych kierownika

Ja sobie zmotałem cały wydech 2.5" do samego końca z małym rozprężaczem na końcu.
Zostawiłem sobie możliwość wrzucenia tłumika środkowego jakby było mi za głośno

Teraz wydech mruczy całkiem przyjemnie i w porównaniu do połowy wydechu bez tłumików auto zbiera się o niebo lepiej

Przy normalnych obrotach w czasie jazdy...słychać tylko km1 i chyba to bardziej mnie wk@rwia niż wydech

Generalnie po 3kkm podróży Patrolem...zacząłem doceniać spokój i ciszę w podróży

Nissan Patrol
Też to gdzieś słyszałemPatryk 160 pisze:N2O pisze:Nie powinno być za głośno w środku nawet na przelocie, o ile jest prawidłowo wykonany(tzn wydech kończy się poza obrysem samochodu).
te
nie słyszał że krowa co dużo ryczy to mało mleka daje ?

Nissan Patrol
Co do mocy to trzeba by zrobić testy na hamowni jakie efekty daje jak konfiguracja, bo to że wydaje się mocniejszy z tłumikiem może być złudne choćby z tego powodu że jest ciszej.

Dla pełnego efektu trzeba by wymienić rurę wylotową spalin z turbosprężarki na taką o większej średnicy.

Dla pełnego efektu trzeba by wymienić rurę wylotową spalin z turbosprężarki na taką o większej średnicy.
Kiedyś jak miałem jeszcze Terrano to mi się trafił taki miły gość co chciał się zamienić za długie 260.
On to miał takie jakby 2 snorkle. Jeden to rzeczywiście był snorkel a drugi to był wydech....
Taka fantazja.
Ale w końcu nie jechałem nim nawet to nie wiem jak to to chodziło.
Znacie pewnie taki zielony, dźwignięty ze 2"....na 35" wyciągarka z tyłu i z przodu... itd.
On to miał takie jakby 2 snorkle. Jeden to rzeczywiście był snorkel a drugi to był wydech....

Ale w końcu nie jechałem nim nawet to nie wiem jak to to chodziło.
Znacie pewnie taki zielony, dźwignięty ze 2"....na 35" wyciągarka z tyłu i z przodu... itd.
...z zawodu jestem...człowiekiem.
Tel - 508087274; GG - 7664920; Maciej
K160 SD33
Tel - 508087274; GG - 7664920; Maciej
K160 SD33
Dla mnie to było wystarczająco odczuwalneN2O pisze:Co do mocy to trzeba by zrobić testy na hamowni jakie efekty daje jak konfiguracja, bo to że wydaje się mocniejszy z tłumikiem może być złudne choćby z tego powodu że jest ciszej.

Mam wydech od turbo zrobiony...więc zawsze te 1/2 hp jest pewnie przez średnice

Dokładanie tak jak piszesz, trzeba było powiekszyć wylot turbiny w "downpipe" o ile się nie myle a wtedy napewno byłaby poprawa dynamiki

Nissan Patrol