cynkowanie ramy?

Patrol, Pickup, Terrano, Navara, Pathfinder

Moderator: Kosiarz

Awatar użytkownika
lbl78

Re: cynkowanie ramy?

Post autor: lbl78 » śr lis 04, 2009 6:27 pm

Mroczny pisze: W przypadku nastoletnich terenówek dużo lepszym rozwiązaniem jest rozwaga przy zakupie.
gorzej jak zakup dokonany i jest to "miłość życia" :)21
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze

Awatar użytkownika
iskra69

Post autor: iskra69 » śr lis 04, 2009 7:44 pm

A nie taniej wyjdzie odbudować-wykonać odnowa ramę czy to Patrola czy Gazika , niż reanimować ?? .
GR Y60 + Gaz69 = Meksyk
...a mnie nic nigdy nie wybucha i zdanżam na czas .

Awatar użytkownika
krzysiek.g24

Post autor: krzysiek.g24 » śr lis 04, 2009 8:41 pm

ceny takie w Wyszkowie, dla mnie to blisko bo raptem 15km. wiem dobrze ile z tym jest pracy bo cynkowałem swoja ramę. Tyle, że ja w swojej ramie nie musiałem nic spawać wycinać itd była w świetnym stanie, ale jak i tak ją miałem na wierzchu to stwierdziłem, że skoro koszt malowania byłby podobny to lepiej ocynkować no i wyszło git:)

Awatar użytkownika
seburaj

Post autor: seburaj » śr lis 04, 2009 9:17 pm

taaaa, róbcie auta dla wnukow... :)21 kluczyki im w testamencie zapiszcie
robok rzępoli w harapuciu

maciek maciek

Post autor: maciek maciek » śr lis 04, 2009 10:29 pm

Coś w tym jest , właśnie posiadłem fajnego klasyka , który zostanie w domu na długo , warto o niego zadbać .
V60 E70 E84 BJ45

Łapi

Post autor: Łapi » czw lis 05, 2009 3:35 am

Też mam dobrą ramę, jedynie niewielkie ogniska korozji. Nie wymaga reanimacji - coś takiego warto zabezpieczać, w przeciwieństwie do ram gdzie łatanie jest konieczne.

a co z kosztem montażu/demontażu do gołej ramy? Jakie to są ceny? Ktoś to robi oprócz wymienionych? Na jeden warsztat z kosmicznymi cenami już się naciąłem, nikogo nie namawiam do podobnej lekcji...
Ostatnio zmieniony czw lis 05, 2009 10:24 am przez Łapi, łącznie zmieniany 1 raz.
l200 2,5 DID - zachód
y60 long 2,8 TD - wschód

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » czw lis 05, 2009 6:38 am

a ile to według Ciebie warte i jakie koszty "przy okazji" poniesiesz?

redzik

Post autor: redzik » czw lis 05, 2009 7:10 am

to jest jak z pomalowaniem zagraconego pokoju, najpierw trzeba wyniesc wszystkie meble, dywany, potem zedrzec tapete, potem wyrownac dziury w scianach, a samo malowanie na koncu to jest juz przy tym przyjemnosc (10% pracy z calosci).
Wiec jak chcesz zlecic to tak jak pisze Mroczny nie wyjdziesz z dychy :)21

Awatar użytkownika
gri74

Post autor: gri74 » czw lis 05, 2009 7:17 am

10 to bardzo ostrożne liczenie ...
Diffland .pl
Diffland Classic Car .pl

i wiele innych )

Awatar użytkownika
Harley

Post autor: Harley » czw lis 05, 2009 8:11 am

Ajajaj Panowie. Widzę ,że najwięcej wypowiadają się Ci,którzy tego nie doświadczyli.
Jestem świeżo po budowie mojej wyprawówki, w której m.in. ocynkowałem ramę ogniowo. Kupiłem Safari , strasznie zaniedbanego, w którym rama była nie tyle pognita , co po prostu ogólnie podkorodowana. Została naprawiona w zakładzie obróbki metali (ogólnie rzecz biorąc), który w miejscach widocznych po piaskowaniu ramę odpowiednio powzmacniał i pouzupełniał. Dziur na wylot były może ze 3 sztuki ( i palec się w nich nie mieścił) i to w miejscach raczej nie strategicznych, za to rama miała numery orginalne z papierem i choćby to powodowało ,że na zabieg jej reanimacji się zdobyłem. Całość po piaskowaniu i naprawie poszła do ocynku ogniowego a potem do malowania proszkowego. Oczywistym jest ,że takie operacje warto robić raczej tylko przy okazji i tak rozbierania całego sprzęta, bo nawet najmniejsze mocowanko do wężyków z ramy należy zdemontować. Nie wspomnę o tym ,że każdy gwint w ramie po ocynku ogniowym jest do ponownego przegwintowania. Więc przed operacją trzeba dobrze się przyjrzeć gdzie i jakie otwory muszą pozostać , bo małe dziurki mogą zostać "zalane" cynkiem.
Co do tego , czy rama w środku zostanie dobrze zabezpieczona. Oczywiście ,że tak. Porządny technolog musi obejrzeć to co wkłada do wanny i jeśli znajdzie przestrzenie , które mogą się wypełnić powietrzem po zanurzeniu , bez możliwości odpowietrzenia, to musi je wcześniej odbarczyć. Grozi to prawdopodobnie deformacją lub rozerwaniem takiego elementu.
Moja rama była zanurzana chyba w czymś co można porównać do kalafonii, bo do czasu malowania, pozostałości tego czegoś było widać jak nie do końca spłynęły ze środka, ale za to wypełniają niektóre przestrzenie i dodatkowo zabezpieczają je. Z zewnątrz mamy ocynk a na nim farbę proszkową, której pozytywy opisał mopar. Jak robisz auto dla siebie i nie na sezon czy dwa to warto to zrobić. Jak robisz auto na handel, to robota ta jest nie do zapłacenia.
Osobna rada - pod ocynkowaną ramą nie widać co było zrobione, więc jak już to robić, to samemu. Kupowanie ramy po ocynku bez kontroli nad całym procesem jest kupowaniem kota w worku.
Ceny ocynku są ok 1,50 - 2,50 za kil, a rama z kielichami i belką pod skrzynie w longu to coś koło 170 kg. W każdym razie jeśli masz rozebraną ramę do gołej , to po piaskowaniu koszt jest 300-500 PLN. Oczywiście koszta naprawy ramy tego nie obejmują. Koszta naprawy i wzmocnienia mojej ramy wyszły ok 1000 PLN
Czy to się opłaca? Każdy sobie musi sam odpowiedzieć, bo każdy czego innego poszukuje. Ja osobiście chcę , aby moje auto służyło mi przez ok. 10 lat...
Ostatnio zmieniony czw lis 05, 2009 8:20 am przez Harley, łącznie zmieniany 1 raz.
Patrol Long Safari 4,2 D
Patrol Short BRU(td)US 4,2
Patrol Comfort TB42
Patrol y61 3,0TD mercedes

Awatar użytkownika
denior
Kontaktowanie:

Post autor: denior » czw lis 05, 2009 8:18 am

Święte słowa, trzeba kochać swoje auta - wtedy one odwdzięczą się niezawodnością i trwałością
pozdrawiam
Denior

GR Y60 1,9 TDI

Awatar użytkownika
mik

Post autor: mik » czw lis 05, 2009 9:03 am

Mroczny pisze:a ile to według Ciebie warte i jakie koszty "przy okazji" poniesiesz?
Dobre pytanie :)2

Szczególnie w tym przypadku :)21

Awatar użytkownika
Harley

Post autor: Harley » czw lis 05, 2009 9:29 am

Jeśli robię coś od podstaw i dla siebie i na długo, to koszta mają dla mnie drugoplanowe znaczenie. Oczywiście nie można wylać dziecka z kąpielą, jeśli koszta mieszczą się w ramach Twoich możliwości i chcesz wiedzieć "co masz" , to uzasadnienie znajdziesz...
Patrol Long Safari 4,2 D
Patrol Comfort TB42

Awatar użytkownika
mik

Post autor: mik » czw lis 05, 2009 9:45 am

Harley pisze:Jeśli robię coś od podstaw i dla siebie i na długo, to koszta mają dla mnie drugoplanowe znaczenie.
Dla Ciebie tak, ale Mroku zadawał pytanie komuś innemu :)21

Awatar użytkownika
Harley

Post autor: Harley » czw lis 05, 2009 9:59 am

Mroku zadawał pytanie retoryczne. Warte wszystko jest tyle i ktoś chce za to zapłacić. Oczywiście można zadawać to pytanie w kontekście produkcji auta "na sprzedaż". Gdyby opłacalne było ogniowe cynkowanie ramy , to pewnie Nissan production by to robił już w fabrycznych autach. Ale im zależy byś pojeździł trochę i kupił nowe. Oczywiście dawne partie aut ( te o których tu głównie mówimy) nawet bez tego są na tyle solidne ,że mogły do dziś przetrwać i służyć. Ale dlatego lubimy te auta , bo są pod tym względem wyjątkowe.
Patrol Long Safari 4,2 D
Patrol Comfort TB42

Łapi

Post autor: Łapi » czw lis 05, 2009 10:33 am

Mik, koszty akceptowalne, to takie które ustalam wyjściowo i ewentualnie w toku pracy wyrażam zgodę na ich powiększenie. Czy one są duże czy małe, mniejsza, są zaakceptowane wcześniej... Mnie interesuje tylko taki model w którym jestem pewien zasad umowy.

No to nie pytając o ceny, bo to można zasadniczo ustalić przed i najlepiej na piśmie jak wynika z ciałokształtu... Jakie warsztaty "specjalizują się" w montażu/demontażu patrola do gołej ramy? Są takie? Zapewne wiele ich nie ma? Nie chodzi tu o konkurs cen, pytanie, kto to w ogóle robi?

Mogę takie pytanie postawić bez narażania się na konflikt z regulaminem forum?
Ostatnio zmieniony czw lis 05, 2009 10:39 am przez Łapi, łącznie zmieniany 1 raz.
l200 2,5 DID - zachód
y60 long 2,8 TD - wschód

Awatar użytkownika
mik

Post autor: mik » czw lis 05, 2009 10:38 am

Łapi pisze:No to nie pytając o ceny, bo to można zasadniczo ustalić przed i najlepiej na piśmie... Jakie warsztaty "specjalizują się" w montażu/demontażu patrola do gołej ramy? Są takie? Zapewne wiele ich nie ma?

Teoretycznie wszystkie.

Tylko nikt tego nie zrobi "za garść wszy". Ludzie w tej branży się cenią. :)2

A jak ceny nie pasują to spróbuj sam, zobaczysz za co tak "kroją" :)21

Łapi

Post autor: Łapi » czw lis 05, 2009 10:46 am

Mam doświadczenia z prowadzenia sieci handlowej i wiem jedno, wszystko ma swoją cenę uśrednioną na rynku... A każdy ma jakąś markę i renomę. I o to pytam. Bo wiedząc jaki jest średni pułap cenowy szuka się już tylko renomy i marki jako gwarancji. Chodzi w każdym razie o to, by zapłacić ustaloną cenę, a nie ktoś miał okazję do skrojenia...

Jasne, że za to trzeba zapłacić i to konkretnie, bo to przecież złożenie auta od nowa. Montaż/demontaż do gołej ramy jest dosyć prosty ze strony demontażu, ew. wymaga stworzenia dokumentacji rozbioru. Zaś ze strony ponownego montażu to już jest poważna praca, ustalenie tego wszystkiego na ramie i w komorze silnika przerasta moją wyobraźnię :)21
l200 2,5 DID - zachód
y60 long 2,8 TD - wschód

Awatar użytkownika
Harley

Post autor: Harley » czw lis 05, 2009 2:05 pm

Łapi pisze: Jasne, że za to trzeba zapłacić i to konkretnie, bo to przecież złożenie auta od nowa. Montaż/demontaż do gołej ramy jest dosyć prosty ze strony demontażu, ew. wymaga stworzenia dokumentacji rozbioru. Zaś ze strony ponownego montażu to już jest poważna praca, ustalenie tego wszystkiego na ramie i w komorze silnika przerasta moją wyobraźnię :)21

Proste jak teoria względności ;-)

http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f=6&t=71464
Patrol Long Safari 4,2 D
Patrol Comfort TB42

Awatar użytkownika
montero

Post autor: montero » czw lis 05, 2009 4:03 pm

Ale jebitnie masa wzrasta ! aż o 170kg? :o
https://www.youtube.com/watch?v=f_4R5xrpqt4
"Autoktóreniepływajestjakłódkabezskrzydeł"

Awatar użytkownika
Misiek Bielsko

Kontaktowanie:

Post autor: Misiek Bielsko » czw lis 05, 2009 5:51 pm

Gdzieś to niby wyczytał?

Awatar użytkownika
montero

Post autor: montero » czw lis 05, 2009 8:50 pm

Harley pisze:Ajajaj Panowie. Widzę ,że najwięcej wypowiadają się Ci,którzy tego nie doświadczyli.
Jestem świeżo po budowie mojej wyprawówki, w której m.in. ocynkowałem ramę ogniowo. Kupiłem Safari , strasznie zaniedbanego, w którym rama była nie tyle pognita , co po prostu ogólnie podkorodowana. Została naprawiona w zakładzie obróbki metali (ogólnie rzecz biorąc), który w miejscach widocznych po piaskowaniu ramę odpowiednio powzmacniał i pouzupełniał. Dziur na wylot były może ze 3 sztuki ( i palec się w nich nie mieścił) i to w miejscach raczej nie strategicznych, za to rama miała numery orginalne z papierem i choćby to powodowało ,że na zabieg jej reanimacji się zdobyłem. Całość po piaskowaniu i naprawie poszła do ocynku ogniowego a potem do malowania proszkowego. Oczywistym jest ,że takie operacje warto robić raczej tylko przy okazji i tak rozbierania całego sprzęta, bo nawet najmniejsze mocowanko do wężyków z ramy należy zdemontować. Nie wspomnę o tym ,że każdy gwint w ramie po ocynku ogniowym jest do ponownego przegwintowania. Więc przed operacją trzeba dobrze się przyjrzeć gdzie i jakie otwory muszą pozostać , bo małe dziurki mogą zostać "zalane" cynkiem.
Co do tego , czy rama w środku zostanie dobrze zabezpieczona. Oczywiście ,że tak. Porządny technolog musi obejrzeć to co wkłada do wanny i jeśli znajdzie przestrzenie , które mogą się wypełnić powietrzem po zanurzeniu , bez możliwości odpowietrzenia, to musi je wcześniej odbarczyć. Grozi to prawdopodobnie deformacją lub rozerwaniem takiego elementu.
Moja rama była zanurzana chyba w czymś co można porównać do kalafonii, bo do czasu malowania, pozostałości tego czegoś było widać jak nie do końca spłynęły ze środka, ale za to wypełniają niektóre przestrzenie i dodatkowo zabezpieczają je. Z zewnątrz mamy ocynk a na nim farbę proszkową, której pozytywy opisał mopar. Jak robisz auto dla siebie i nie na sezon czy dwa to warto to zrobić. Jak robisz auto na handel, to robota ta jest nie do zapłacenia.
Osobna rada - pod ocynkowaną ramą nie widać co było zrobione, więc jak już to robić, to samemu. Kupowanie ramy po ocynku bez kontroli nad całym procesem jest kupowaniem kota w worku.
Ceny ocynku są ok 1,50 - 2,50 za kil, a rama z kielichami i belką pod skrzynie w longu to coś koło 170 kg. W każdym razie jeśli masz rozebraną ramę do gołej , to po piaskowaniu koszt jest 300-500 PLN. Oczywiście koszta naprawy ramy tego nie obejmują. Koszta naprawy i wzmocnienia mojej ramy wyszły ok 1000 PLN
Czy to się opłaca? Każdy sobie musi sam odpowiedzieć, bo każdy czego innego poszukuje. Ja osobiście chcę , aby moje auto służyło mi przez ok. 10 lat...
tu :)21

Awatar użytkownika
Mag69

Post autor: Mag69 » czw lis 05, 2009 8:53 pm

:)9
za kilogram materiału do cynkowania, a nie cynku
w mojej ramie przybyło ok 5kg

:)21
LJ 70

Awatar użytkownika
montero

Post autor: montero » czw lis 05, 2009 9:08 pm

Proszę wybaczyć ,jesienna deprecha :oops:

nassin
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: nassin » czw lis 05, 2009 9:39 pm

Mam złoma z 94 roku, rama była sitem, a jest dzisiaj idealna.
Rozebrać, pospawać, powzmacniać, wyśrutować, ocynkować ogniowo ; pomalować farbą z kauczukiem, pomalować bezbarwnym lakierem i zapomnieć o temacie.

Fotki w załączeniu

http://www.fmix.pl/zdjecie/1285501/dscn5622

http://www.fmix.pl/zdjecie/1285499/dscn5592

http://www.fmix.pl/zdjecie/1285498/dscn5627

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nissan”