przelot zamiast tlumikow w y60 2,8td
Moderator: Kosiarz
Re: przelot zamiast tlumikow w y60 2,8td
Ostatnio mój 16 letni siostrzeniec coś gmyra w swojej krosówce. Pytam się co robi? Tłumik cza wywalić coby bardziej 'bojowo' brzmiał - odpowiedź z błyskiem oczu nie znamionującym krztyny inteligencji mego siostrzeńca.
Już nie mam siostrzeńca. Zatłukłem gnoja rurką od tirfora, mięso na kebaby przerobiłem, a czaszki używam jako podstawki pod jacka. Niechta se nowe naruchają ino ciut mądrzejsze.
Już nie mam siostrzeńca. Zatłukłem gnoja rurką od tirfora, mięso na kebaby przerobiłem, a czaszki używam jako podstawki pod jacka. Niechta se nowe naruchają ino ciut mądrzejsze.
tel: 600298546
i co w zwiazku z tym

- Damian
-
- Kontaktowanie:
o to, że siostrzeniec dorósł i kupił sobie patrolatomek 79 pisze:i co w zwiazku z tym![]()

the lifestyle you've ordered is currently out of stock.
LR
LR
tez z wolnym wydechemDamian pisze:o to, że siostrzeniec dorósł i kupił sobie patrolatomek 79 pisze:i co w zwiazku z tym![]()

Z wolnym wydechem - jak ze wszystkim, trza z głową ...
pzdr.

pzdr.

Marek (Argus)
W-160 3,3TD + Czapajew
W-160 3,3TD + Czapajew
Dzisiaj wywaliłem wydech ze swojego grata ,kączy mi sie pod nogami.
Wrazenia
Piekny dzwiek silnika
Auto lepiej ciagnie od dołu ,jest znaczna roznica w osiągach szczerze polecam.
Wrazenia
Piekny dzwiek silnika
Auto lepiej ciagnie od dołu ,jest znaczna roznica w osiągach szczerze polecam.
GR Long y60 ,
MOJA ZASADA ,,DWÓJA I GAZU OD CHUJA,,
Król Liftu jest tylko jeden.
MOJA ZASADA ,,DWÓJA I GAZU OD CHUJA,,
Król Liftu jest tylko jeden.
tak się naczytałem tego tematu i wczoraj też tarczówka poszła w ruch i wydech skończył się na łączniku elastycznym
ładniej gada no i faktycznie poprawiły się osiągi:)
teraz zostało mi tylko podłoge załatać;)
;pozdr

teraz zostało mi tylko podłoge załatać;)
;pozdr
GR Y60 -> Y60Long -> 4Runner 3.0v6 - >Y60 Long 

u mnie kata nie było... tylko łącznik elastyczny srodkowy tłumik i końcowy...;/
a że za katalizatory sporo płacą na złomie to wiem, znajomemu z UPS-u z peugeota boxera pod blokiem w nocy wycięli...
a że za katalizatory sporo płacą na złomie to wiem, znajomemu z UPS-u z peugeota boxera pod blokiem w nocy wycięli...

GR Y60 -> Y60Long -> 4Runner 3.0v6 - >Y60 Long 

Kurcze... jak mówicie że takie to fajne to u siebie też upierdzielę... przynajmniej lachony będą się częściej oglądać...
Y60 2,8TD, 5" Tough Dog-adjustable, 35"MT. Toyota Hilux 3.0
haha nie stac nas na V8 to i wygarem mozna sie podniecac
lachony...
dobre

lachony...
dobre

- Fiba
-
- Kontaktowanie:
Lachony to się oglądają za wypasionymi plaskaczami a nie za brudnymi terenófkami.tomek 79 pisze:haha nie stac nas na V8 to i wygarem mozna sie podniecac![]()
lachony...
dobre

Lepszy głupiec wędrujący po świecie od mędrca ,który siedzi w domu.
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
pod maska to wiadomo co ma, motur bez wydechu, wiadomo tez co ma pod deklem...krzychooxxx pisze:lachony jak lachony zawsze sie ogladaja ale z chwila wyciecia wydechu kierujesz na siebie zazdrosny wzrok wiekszosci mezczyzn znajdujacych sie w poblizuzastanawiajacych sie co on kur... ma pod ta maska? turbine z helikoptera czy co tam tak gwizda
pod deklem nic nie ma, w najlepszym wypadku
Norbert J. Zbróg
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania
No kolego... na mojego Parcha już nie jedna poleciałaFiba pisze:Lachony to się oglądają za wypasionymi plaskaczami a nie za brudnymi terenófkami.tomek 79 pisze:haha nie stac nas na V8 to i wygarem mozna sie podniecac![]()
lachony...
dobre

Nie ma to jak tani lans

w to nie watpie, ze: nie kazdy i ze nie ma pusto...krzychooxxx pisze:[ (...)
wyluzuj, nie kazdy kto jezdzi Y60 z wydechem pod nogami kierownika ma pusto pod deklem (w najlepszym wypadku)
Krzysztof J. Dolny
niektorzy nie maja pusto, niektorzy maja tam nas...robione...

(podobnie jak crossowcy i kladowcy z rurami zamiast tlumikow)
i aby bylo jasne: w dopie mam wrazenia tych palantow (moze im sie wydawac, ze robiac halas sa herosami kierownicy), dla mnie wazne jest to jak odbbija sie to (zbedny ryk) na postrzeganiu terenowek (crossowek i kladow) przez lesnych i cala reszte tych ktorzy maja wplyw na to, czy za chwile bedzie mozna jeszcze gdzies legalnie zjechac z twardego na miekkie.
Nb ow ryk przeszkadza nie tylko ludzkiej czesci swiata, przeszkadza rowniez zwierzetom.
Norbert J. Zbróg
PS nie odnosze sie do zartow, odnosze sie do glupoty
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania
Mam pytanko trochę nie w temacie bo o ZD30DTI. W Y61 Longu jak się ruro zastąpi ten wielki środkowy tłumik (ten zaraz przed tylnym mostem) to mocno głośno się zrobi
Bo to straszna kotwica jest 

Patrol Y61 Long ZD30DTi &Seicento& KTM LC4 640SM
Dziadostwa nie rób, skręć drutem...!

Jak masz turbinę (a masz )to mocniej głośno się nie robi , bo turbina działa częściowo jak tłumik . Z Bertem zgadzam się - po co w lesie , czy na wyprawie hałas robić to nie wiem . Zawsze lepiej z cichacza się podczaić i cicho odjechać bez rzucania się w oczy i uszy . Dlatego też auto na mniej widoczny kolor przemalowałem ,w macie, coby wyglądało nie szykownie i nie lansownie . Im gorzej wyglądające auto tym mniejsze prawdopodobieństwo że Cie skroją lokelsi , policja zagraniczna itp, a jak skroją to na mniejszą kwote .
Samurai 1.3->Patrol GR Y60 2.8 ->Suzuki Jimny 1.3
- miastek
-
- Kontaktowanie:
W 2.8 najlepszym rozwiązaniem jest wycięcie środkowego tłumika i zastąpienie go rurą a reszte zostawić oryginalną. Patrol jest nadal dość cichy ale bardziej basowo brzmi, w środku nie ma praktycznie różnicy i w lesie leśniczy cię nie namierzy z 1km. Z rurą obciętą pod nogami to można jeździć jak się ma 17 lat, niedawno miałem urwaną plecionkę i sorry ale tak jeździć na dłuższą mete się nie da.
Off-road ma coraz więcej wrogów i ryczące patrole tej sytuacji nie poprawią bez różnicy czy w terenie czy przez miasto się przelecisz.
Off-road ma coraz więcej wrogów i ryczące patrole tej sytuacji nie poprawią bez różnicy czy w terenie czy przez miasto się przelecisz.
http://www.4x4.szczecin.pl/
Vitara->Samurai->GR->GRII
ma to jakiś wpływ na poprawienie osiągów, czy daje tylko efekt werbalnymiastek pisze:W 2.8 najlepszym rozwiązaniem jest wycięcie środkowego tłumika i zastąpienie go rurą a reszte zostawić oryginalną. Patrol jest nadal dość cichy ale bardziej basowo brzmi, w środku nie ma praktycznie różnicy...

po PGRowska Nyska z sześćdziesiątego pierwszego*
hoso-maki sushi '93
turbowanna '99
hoso-maki sushi '93
turbowanna '99
- miastek
-
- Kontaktowanie:
Tak, nie ma kotwicy w terenie, poza tym nie zauważyłem różnicy w osiągach.
http://www.4x4.szczecin.pl/
Taki parch bez tłumików i tak będzie o połowę cichszy niż wszelakiej maści calibry i golfy po agro-tuningu
a szyby przyciemnione to chyba nas offrołdowców mało się tyczą
A co do motocykli to muszą być głośne i to popieram, jeszcze go nie widać ale słychać, co znacznie poprawia bezpieczeństwo bo już wiesz że nie wiadomo skąd może się pojawić i szukasz po lusterkach
zresztą sam jestem motocyklistą dlatego pewnie jestem mało obiektywny 

Patrol Y61 Long ZD30DTi &Seicento& KTM LC4 640SM

Aż z ciekawości zmierzę poziom hałasu generowanego przez mojego- jak tylko z serwisu wyjedzie
Generalnie to głównym targetem raczej będą te wszystkie przerdzewiały golfy i vectry... 4x4, podobnie jak motor za ciche być nie może... to po prostu nie pasuje

Generalnie to głównym targetem raczej będą te wszystkie przerdzewiały golfy i vectry... 4x4, podobnie jak motor za ciche być nie może... to po prostu nie pasuje

to dawanie przelotowej rury 2,5" lub 3" to tak z kapelusza czy zmienialiście też kolektory, bo czytałem gdzieś, że bez zmiany kolektora wydechowego nie ma sensu dawać rury grubszej niż oryginalna.
chcesz nas przekonac, ze jak ktos jest glupi to usprawiedliwia to glupote pozostalych...zagaj1 pisze:Taki parch bez tłumików i tak będzie o połowę cichszy niż wszelakiej maści calibry i golfy po agro-tuningua szyby przyciemnione to chyba nas offrołdowców mało się tyczą
A co do motocykli to muszą być głośne i to popieram, jeszcze go nie widać ale słychać, co znacznie poprawia bezpieczeństwo bo już wiesz że nie wiadomo skąd może się pojawić i szukasz po lusterkach
![]()
zresztą sam jestem motocyklistą dlatego pewnie jestem mało obiektywny
nie nie usprawiedliwia, to nadal jest glupota w czystej postacji, i mniejsza o to, czy to stary golf czy stary patrol
Norbert J. Zbróg
- decc
- Lokalizacja: Radziejowice - okolice, Patrol Y60 '89 krótki, RD28T'98 TD-6 intercooler, OME+2" @MT33"
Odświeżę temat, bo mam parę pytań. Mam uwolniony wydech (silnik RD28T) i auto jest dosyć głośne. Ponieważ chcę zmienić jego przeznaczenie z lokalnej upalarki w kierunku turystyki i turystyki przeprawowej chciałbym jednak żeby w kabinie było ciszej. Nie chcę montować pługa w postaci środkowego tłumika i chciałbym też w miarę możliwości korzystać dalej z dobrodziejstw niższego wkręcania się turbiny, więc zapytuję uprzejmie o doświadczenia kolegów w następujących kwestiach:
I. Mój wydech kończy się pod fotelem kierowcy. Czy przedłużenie go za tylną oś przy pomocy przelotowej rurki (o średnicy równej lub większej od nominalnej) spowoduje obniżenie hałasu w kabinie?
II. Czy hałas obniży się znacząco jeżeli zastosuje się tylko jeden tłumik (ten mniejszy, końcowy) i czy musi on być umieszczony za tylną osią? Zastanawiam się nad umieszczeniem go w miejscu gdzie obecnie kończy się wydech. Czy tłumik ten nie będzie stawiał zbyt dużego oporu dla spalin przez co turbina będzie się wkręcać jak w serii?
III. Na Allegro wystawiony jest parch, którego sprzedający twierdzi, że ma uwolniony wydech, ale "przedział kierowcy i pasażera wewnątrz dodatkowo wygłuszony masą wygłuszającą, bitumiczną + dodatkowe wygłuszenie przedziału silnika (pierwotnie od 105-110 km/h nie dało się normalnie rozmawiać ani słuchać muzyki)". Czy ktoś ma doświadczenie w takich wytłumieniach i może się wypowiedzieć na ten temat? Interesuje mnie skuteczność i sposób w jaki to ewentualnie wykonać.
Dzięki z góry za odpowiedzi, może wywiąże się z tego jakaś ciekawa dyskusja.
I. Mój wydech kończy się pod fotelem kierowcy. Czy przedłużenie go za tylną oś przy pomocy przelotowej rurki (o średnicy równej lub większej od nominalnej) spowoduje obniżenie hałasu w kabinie?
II. Czy hałas obniży się znacząco jeżeli zastosuje się tylko jeden tłumik (ten mniejszy, końcowy) i czy musi on być umieszczony za tylną osią? Zastanawiam się nad umieszczeniem go w miejscu gdzie obecnie kończy się wydech. Czy tłumik ten nie będzie stawiał zbyt dużego oporu dla spalin przez co turbina będzie się wkręcać jak w serii?
III. Na Allegro wystawiony jest parch, którego sprzedający twierdzi, że ma uwolniony wydech, ale "przedział kierowcy i pasażera wewnątrz dodatkowo wygłuszony masą wygłuszającą, bitumiczną + dodatkowe wygłuszenie przedziału silnika (pierwotnie od 105-110 km/h nie dało się normalnie rozmawiać ani słuchać muzyki)". Czy ktoś ma doświadczenie w takich wytłumieniach i może się wypowiedzieć na ten temat? Interesuje mnie skuteczność i sposób w jaki to ewentualnie wykonać.
Dzięki z góry za odpowiedzi, może wywiąże się z tego jakaś ciekawa dyskusja.
"Nic od Was nie można się dowiedzieć (każdy dla siebie, zakłamane chamy)"