wymiana ramy - problem prawny

Patrol, Pickup, Terrano, Navara, Pathfinder

Moderator: Kosiarz

Awatar użytkownika
Ba
Kontaktowanie:

Re: wymiana ramy - problem prawny

Post autor: Ba » sob sty 08, 2011 9:59 am

Misiu, na pikapa masz te stare papierzyska? Jeśli tak to PW, please, możliwe że pozbędziesz sie kłłopotu :)
tel: 600298546

Awatar użytkownika
Sawa GR
Kontaktowanie:

Post autor: Sawa GR » sob sty 08, 2011 8:35 pm

Na wyrejestrowanie auta jest bardzo prosty i tani patent, sprzedajesz ją panu X (nawet żonie), lecisz z umową do wydziału zgłaszasz sprzedaż. Pan kupujący nigdzie nie zgłasza zakupu, nie przerejestrowane auto znika w niebyt urzędniczy, miło ładnie i za darmo...
A na ramie zamazuje numery oddajesz na złom i zarabiasz dodatkowo.
Patrol Y60 2,8TD 1992 - Jest
Niva 1,9D 1990 - Była
Pathfinder 2,5TD automat 2008 - On road

Awatar użytkownika
pilmar

Post autor: pilmar » sob sty 08, 2011 9:07 pm

Ta się zastanawiam, bo te przepisy obostrzające możliwość rejestracji auta na terenie RP skutecznie działały kilkanaście lat temu - wiek max 10 lat, składaki.
Gdyby teraz wróciła możliwość rejestracji składaka, miałoby to wpływ na import aut i wpływy do budżetu państwa ?

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » sob sty 08, 2011 9:28 pm

oko_demona pisze:Na wyrejestrowanie auta jest bardzo prosty i tani patent, sprzedajesz ją panu X (nawet żonie), lecisz z umową do wydziału zgłaszasz sprzedaż. Pan kupujący nigdzie nie zgłasza zakupu, nie przerejestrowane auto znika w niebyt urzędniczy, miło ładnie i za darmo...
ubezpieczenie przychodzi po 4 latach na kwotę 7x większą

nie doradzajcie takich rzeczy

Awatar użytkownika
energy259

Post autor: energy259 » sob sty 08, 2011 9:44 pm

oko_demona pisze:Na wyrejestrowanie auta jest bardzo prosty i tani patent, sprzedajesz ją panu X (nawet żonie), lecisz z umową do wydziału zgłaszasz sprzedaż. Pan kupujący nigdzie nie zgłasza zakupu, nie przerejestrowane auto znika w niebyt urzędniczy, miło ładnie i za darmo...
dokładnie jw.

jeżeli polecisz z umową do WK to mają dane Pana X i to do niego się przyczepią co zrobił z samochodem... przerabialiśmy to kiedyś i skończyło się inaczej jak piszesz.
terrano II 2.7 TD 94"

Grabo

Post autor: Grabo » sob sty 08, 2011 10:01 pm

Jeżeli już, to nabywcą musi być fikcyjna osoba. Auto sprzedawane na giełdzie, kupujący spisywał dane do umowy :wink:

Awatar użytkownika
ernil

Post autor: ernil » sob sty 08, 2011 10:51 pm

Nakłaniasz do oszustwa... Nieładnie.
XTZ 750
Outback EJ25 MT

Awatar użytkownika
Fiba

Kontaktowanie:

Post autor: Fiba » sob sty 08, 2011 10:55 pm

U nas są takie przepisy że czasem zmuszają do .......wielu rzeczy. :)21
Lepszy głupiec wędrujący po świecie od mędrca ,który siedzi w domu.

Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8

Awatar użytkownika
hugh_h
Kontaktowanie:

Post autor: hugh_h » sob sty 08, 2011 11:07 pm

POLSKA MIESZKAM W POOOLSCE MIESZKAM W POLSCE MIESZKAM TU TU TU ..... jak pięknie, generalnie przeszedłem już z :)11 na :lol:
info worklogi naprawy terrano / pickup > daj lajka! https://www.fb.com/hcd.customdevices

Awatar użytkownika
Hinek

Post autor: Hinek » ndz sty 09, 2011 1:15 am

Jeśli nie przewidujesz wyjazdów poza UE to problem nie istnieje. Nie warto sobie zaprzątać głowy :)
Rocky--->T II --->Samurai--->Jeep XJ 4.0--->Monterey/Galloper :)

Awatar użytkownika
Sawa GR
Kontaktowanie:

Post autor: Sawa GR » ndz sty 09, 2011 10:53 am

Sposób który przytoczyłem wyczytałem w gazecie, w PL odkąd wprowadzili złomowanie aut ten proceder kwitnie i wirtualnych aut jest tysiące, nikt nie jest w stanie dociec ile tego jest.
Zapomniałem wcześniej oczywiście dodać że kupujący musi wypowiedzieć OC. Możesz sprzedać auto żonie, babci, dziadkowi, a jak się boisz znajdź ogłoszenie w gazecie "Kupię każde auto 200-500zł". Sprzedajesz gościowi auto za cenę -200-500zł :D (znaczy się ty mu płacisz) i zapominasz, on robi dokładnie tak jak ja opisałem wcześniej a ty jesteś czysty.
Niva 1,9D 1990 - Była

Awatar użytkownika
Sawa GR
Kontaktowanie:

Post autor: Sawa GR » ndz sty 09, 2011 11:03 am

energy259 pisze:
jeżeli polecisz z umową do WK to mają dane Pana X i to do niego się przyczepią co zrobił z samochodem... przerabialiśmy to kiedyś i skończyło się inaczej jak piszesz.
Ciekawe jak? Sprzedałem 2 auta które do tej pory nie są przerejestrowane (znajoma sprawdzała w WK) ani nie zezłomowane. Malucha kupił odemnie gość co mieszka w pustelni w lesie i od razu powiedział że nie ma zamiaru go przerejestrowywać (wymusiłem na nim wypowiedzenie OC) było to 3 lata temu i cisza.
Espero sprzedałem gdzieś w roku 2004 i sytuacja jest identyczna jak z maluchem, w WK zgłoszona sprzedaż, brak ponownej rejestracji ani złomowania, wisi u nich jako auta duchy, w gazecie wyczytałem że nie ma na to przepisów, i nikt nie zmusi cię do przerejestrowania auta po zakupie.
ps. Parcha kupiłem z 3 umowami pierwszy właściciel, pośrednik, gość który jeździł nim 1,5roku, dopiero ja przerejestrowałem go na siebie. Rejestracja i OC cały czas była na pierwszego właściciela, w WK sprzedaż zgłoszona prawie 2 lata wcześniej.
Niva 1,9D 1990 - Była

Awatar użytkownika
ernil

Post autor: ernil » ndz sty 09, 2011 11:24 am

To, że do tej pory nikt się nie przyczepił, nie znaczy, że jutro tego nie zrobi. Sprzedałeś auto i wypowiedziałeś OC. Na nabywcy ciąży obowiązek kontynuacji OC, nie może być przerw w tym ubezpieczeniu. Kogoś więc tym obciążasz. A jeżeli sprzedałeś fikcyjnej osobie, to popełniasz oszustwo, prawda? Jeżeli są gdzieś przerwy w OC to fundusz gwarancyjny (?) będzie zły i może mieć roszczenie do tego, na kim obowiązek posiadania OC w danej chwili ciążył. A kary niskie nie są o ile pamiętam.
XTZ 750
Outback EJ25 MT

Awatar użytkownika
hugh_h
Kontaktowanie:

Post autor: hugh_h » ndz sty 09, 2011 11:33 am

jest dobrze do puki jest .. dobrze, jak coś wyjdzie to są poważne problemy, dlatego lepiej nie kombinować.
podejrzewam, że w przypadku wypadku z udziałem tego samochodu zaczęli by grzebać ale jak wyląduje na cześć, to chyba nikt sobie o nim nie przypomni. Jednocześnie dlaczego sprzedający miałby odpowiadać za to co kupujący zrobił lub nie z samochodem?
info worklogi naprawy terrano / pickup > daj lajka! https://www.fb.com/hcd.customdevices

Awatar użytkownika
Sawa GR
Kontaktowanie:

Post autor: Sawa GR » ndz sty 09, 2011 11:44 am

Ja nie sprzedałem osobom fikcyjnym, tylko prawdziwym a że jeden to leśny dziadek to ja na to już nic nie poradzę, drugi to auto komis i też nic.
Boisz się, sprzedaj facetowi z gazety i zrób ksero dowodu osobistego, ty jesteś kryty a on sobie poradzi.
Pierwsze z brzegu ogłoszenie z netu:
http://wroclaw.olx.pl/kupie-kazde-auto-iid-27989118
zadzwoń i się dowiesz....
Niva 1,9D 1990 - Była

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » ndz sty 09, 2011 12:00 pm

czad

Awatar użytkownika
energy259

Post autor: energy259 » ndz sty 09, 2011 1:03 pm

Nie wiem czy wiesz ale od jakiegoś czasu nie ma możliwości wyrejestrowania pojazdu (samochody ciężarowe można na 6 miesięcy) wiec jak sprzedałeś pojazd i zgłosiłeś do WK to nowy właściciel ma obowiązek przerejestrować owy pojazd w jakimś tam czasie... nie chce mi się szukać tych przepisów.

PS. możliwe że teraz się zmieniło ponownie, rok temu było tak jak piszę.
terrano II 2.7 TD 94"

Awatar użytkownika
Didymos

Post autor: Didymos » ndz sty 09, 2011 1:18 pm

Po zakupie masz 14 dni na pcc i 30 na przerejestrowanie, ale nie ma żadnej kary jeśli po 30 dniach nie przerejestrujesz.
Wyrejestrować się oczywiście nie da :)3 jest tylko kasacja, co jest równoznaczne ze złomowaniem i dostarczeniem właściwego kwitu do wk.
SJ416
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.

Awatar użytkownika
hugh_h
Kontaktowanie:

Post autor: hugh_h » ndz sty 09, 2011 1:20 pm

no jest 30 dni na każda zmianę, która powoduje że dane w dowodzie są nieaktualne.

Awatar użytkownika
energy259

Post autor: energy259 » ndz sty 09, 2011 1:36 pm

Didymos pisze:Po zakupie masz 14 dni na pcc i 30 na przerejestrowanie, ale nie ma żadnej kary jeśli po 30 dniach nie przerejestrujesz.
Wyrejestrować się oczywiście nie da :)3 jest tylko kasacja, co jest równoznaczne ze złomowaniem i dostarczeniem właściwego kwitu do wk.
jeżeli by nie było żadnej kary za nie przerejestrowanie auta po upływie 30 dni to nie było by tego przepisu. :)21 ale nie wiem jaka kara. Dziwny Kraj wiec na temat przepisów można długo rozmawiać a i tak nie będzie wiadomo co i jak :)16

Edit: nie załapałem wypowiedzi wyżej mój błąd.
terrano II 2.7 TD 94"

Awatar użytkownika
denior
Kontaktowanie:

Post autor: denior » ndz sty 09, 2011 2:33 pm

masz 30 dni na przerejestrowanie jeżeli nie zrobisz tego w tym okresie czasu - to zapłacisz 100% wiecej opłaty rejestracyjnej przy przerejestrowaniu - to cała kara, nigdzie niema sankcji jeżeli nie przerejestrujesz wcale
ps
słyszałem w urzedzie ze tak ma być nie mam pewności czy weszło, jeżeli nie weszło to nie ma żadnej sankcji
pozdrawiam
Denior

GR Y60 1,9 TDI

piotr-stihl

Post autor: piotr-stihl » ndz sty 09, 2011 2:52 pm

swego czasu sprzedałem malucha [ kolekcjoner z zagranicy ] :)2

co trzeba pozgłaszałem i w WK i w ubezpieczalni , umowę mam więc mi obojętne co dalej
VITARA 2.0 V6-24v. sprzedana
mitsubishi L200 2.5 TDI sprzedane

obecnie nissan navara 2.5 tdi

Awatar użytkownika
Balu-Balu

Kontaktowanie:

Post autor: Balu-Balu » ndz sty 09, 2011 3:13 pm

Jak nie przerejestrujesz w ciągu 30 dni a policja Cię zatrzyma to może zabrać dowód rejestracyjny za niezgodność wpisu w dowodzie ze stanem faktycznym. Taka sytuacja może mieć miejsce jak sam się przypucujesz, że auto kupiłeś więcej jak 30 dni temu lub masz już ubezpieczenie na siebie. Jeśli ubezpieczenie pokrywa się z danymi właściciela w dowodzie to zawsze można powiedzieć, że auto od szwagra pożyczyłeś. :)21 :)21
Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
"nullo retentus impedimento"

Awatar użytkownika
Didymos

Post autor: Didymos » ndz sty 09, 2011 4:40 pm

Dwa razy zdarzyło mi się rejestrować samochód dużo później niż ustawowe 30 dni od daty zakupu i nigdy nie musiałem dołożyć ani grosza do opłat, ba, nawet pani w wk nie zwróciła mi uwagi.
SJ416
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.

artur69
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: artur69 » ndz sty 09, 2011 5:41 pm

Ogólnie póki policja nie zatrzyma dowodu, to nikt nie zmusi do przerejestrowania. Co do wymiany ramy polecam naprawę w 98%- czyli ze swojej starej pordzewiałej, zostaje tylko część z vinem.
Ale mam problem odwrotny - ile elementów można wymienić w aucie, silnik mosty, kawł karoserii - co musi z oryginału zostać -tylko rama, a resztę pomotamy. Które elementy muszą być seryjne, a które możemy bezpiecznie(prawnie) podmienić z innym modelem/typem.
Pozdrawiam Artur Anyszewski
========================
460 2.9tdi + obrzynek z białej G

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nissan”