Trzeci raz mroz , Trzeci raz y61 zamarzl

Patrol, Pickup, Terrano, Navara, Pathfinder

Moderator: Kosiarz

Awatar użytkownika
Browning

Re: Trzeci raz mroz , Trzeci raz y61 zamarzl

Post autor: Browning » wt lut 22, 2011 7:48 pm

Mam zaprzyjaźnioną osobę co pracuje na stacji... Jak jeszcze dieslem jeździłem to wypytywałem go o te vervy i inne cuda... Mówi mi że to jest pic na wodę fotomontaż i że jest to takie same paliwo jak zwykłe ON tyle że z tym uszlachetniaczem co można dokupić... :roll: W Pajero tankowałem zwykłe ON na orlenie + dodatek i nigdy nie miałem problemu z zamarzniętym paliwem... 8)
Zielony Autobus 2,7TDi

Awatar użytkownika
energy259

Post autor: energy259 » wt lut 22, 2011 10:17 pm

bo te dodatki chronią przed wytrącaniem parafiny a nie przed zamarznięciem wody :)21
terrano II 2.7 TD 94"

Awatar użytkownika
vivit

Post autor: vivit » wt lut 22, 2011 10:26 pm

Ja w zeszłym roku miałem podobnie.
Filtr okleił się prafiną jak nie powiem co....posłuchałem sie rady Igora i teraz mam spokój.....

Zlałem z baku paliwo za pomoca elastycznnego wężyka do granic możliwości. Nastepnie na pusty bak wlałem 5 litrów benzyny i do pełna ropy. Mina gościa na stacji była bezcenna :)21 No i parafiny już nie ujżałem......

Zrobiłem sobie eksperymet. Nalałem do słoika ropy tej ściągnietej z baku i pozostawiłem na mrozie. Rano ujżałem piękny widok....dolna częśc 1/3 słoika była pokryta bialutką zawiesiną...zlałem górną klarowną część i pozostała mi sama biała zawiesina....do tej zawiesiny dolałem odrobinę benzynki....parafina rozpuściła się błyskawicznie podczas dolewania beznyny....No to już wiem po co Igor kazał mi lać benzynę do baku....
Od tamtego czasu nie wiem co to parafina.....zapewne dopóki szmelcu nie zatankuję...ale dolewam Castrolowskiego dodatku do ropy i póki co mam spokój jak na razie

dan179

Post autor: dan179 » śr lut 23, 2011 9:55 am

energy259 pisze:bo te dodatki chronią przed wytrącaniem parafiny a nie przed zamarznięciem wody :)21
Drugi raz jak mi zamarzl patrol o sie okazalo ze byla woda zamarznieta w filtrze.Po spuszczeniu jej w serwisie jezdzilem na 3 tankowaniach z dodatkiem ktory niby wypiera wode z ukladu.... Teraz zamarzl.... Nie wiem jeszcze co :P Dodatek przeciwwytracaniu sie parafiny dodalem definitywnie przed mrozami :) w sobte sprobuje go ppotraktowac opalarka.Muze tylko przeciagnac jedyne 30 metrow kabla od strozowki :)21

Awatar użytkownika
gkozi

Post autor: gkozi » śr lut 23, 2011 10:52 am

mi dziś toyota zamarzła (oczywiście g... paliwo, w testowym słoiczku zrobiło się mętne przez noc (-19 C) ), na szczęście podgrzewacz działa więc w miarę jechania było coraz lepiej, ale i tak do pracy to 5 bieg , 1200 obrotów i 60 km/h
Długi LC90 do jazdy, krótki GRat do zabawy

dan179

Post autor: dan179 » śr lut 23, 2011 10:58 am

gkozi pisze:mi dziś toyota zamarzła (oczywiście g... paliwo, w testowym słoiczku zrobiło się mętne przez noc (-19 C) ), na szczęście podgrzewacz działa więc w miarę jechania było coraz lepiej, ale i tak do pracy to 5 bieg , 1200 obrotów i 60 km/h
Jaki podgrzewacz? :)

Awatar użytkownika
Arni VFR

Post autor: Arni VFR » śr lut 23, 2011 11:04 am

W zeszłym roku zamarzł MB100 u kolegi. Jako, że w baku było mało paliwa podejrzewaliśmy, że własnie tam zamarzło bo nawet nie zagadał. Wiec do metalowego kanistra 20l zatankował ropy i postawiliśmy tą banke jakieś 2m przed nagrzewnicą przemysłową, taka co włąśnie tez ropą jest zasilana. I powoli, powoli ogrzewalismy ten kanister az w koncu ropa była w środku jus dośc tak ciepła. Wtedy cały kanister wlalismy do baku i zaczęli kręcić....i pomogło, merc odpalił :)21
Jest - Nissan Terrano II 2.4
Był - Jeep Grand Cherokee ZJ 4.0, Opel Frontera 2.0

Awatar użytkownika
gkozi

Post autor: gkozi » śr lut 23, 2011 11:20 am

dan179 pisze:
gkozi pisze:mi dziś toyota zamarzła (oczywiście g... paliwo, w testowym słoiczku zrobiło się mętne przez noc (-19 C) ), na szczęście podgrzewacz działa więc w miarę jechania było coraz lepiej, ale i tak do pracy to 5 bieg , 1200 obrotów i 60 km/h
Jaki podgrzewacz? :)
fabryczny w obudowie filtra paliwa jest, w poprzednich latach miał upalone styki i nie działał, teraz wydaje się, że działa [tzn obudowa jest nieco cieplejsza niż okolice filtra], oczywiście przy pełnym baku zamrzającego paliwa i tak nie obędzie się bez problemów

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » śr lut 23, 2011 11:31 am

Mi tam dzis zamarzlo paliwo, bo.. .jak to zwykle w zimie zapomnialem dolac benzyny do baku.

Jak masz problem z odpalaniem to jest metoda na to prosta i sprawdzona (kilka dobrych zim z dieslami: miedzy innymi beczka 300d i zima w Szwecji)

- najpierw robisz pakiet zimowy: weryfikujesz stan swiec, akumulatora, plynu w chlodnicy - jak te rzeczy sa ok to idziesz dalej, banka zimowego plynu do spryskiwaczy
- na pelny bak wlewasz kilka litrow benzyny, zapominasz o dodatkach i innych gownach z pogranicza voodoo

Oprocz tego z patentow na zapalanie:

- podpalona gazeta do puszki filtra powetrza
- plak/samostart/dezodorant do puszki filtra powietrza - tutaj ostroznie z iloscia
- polanie filtra paliwa i akumulatora ciepla woda - skad ja wziac? Proste wozisz banke z plynem do spryskow, zagotowujesz go na kartuszu i lejesz na w/w elementy, mozna uzyc sniegu /lodu. Ja tam kuchenke turystyczna i tak zawsze mam i banke z plynem. Sama kuchenka tez mozna podgrzewac, ale trzeba ostroznie ;)

Zaopatrz sie w taki zestaw i nie ma bata. Zawsze zapalisz. Oprocz dzisiejszego incydentu (w nocy - 21 bylo) to nie bylo nigdy problemu z rozruchem Parcha
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...

Awatar użytkownika
Fiba

Kontaktowanie:

Post autor: Fiba » śr lut 23, 2011 12:07 pm

Ja podobnie jak @Wojtek_W na bak paliwa dolewam około 5 litrów benzyny . Zero kłopotów
Lepszy głupiec wędrujący po świecie od mędrca ,który siedzi w domu.

Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » śr lut 23, 2011 12:13 pm

Aha, przy odpalaniu wylanczasz wszystkie mozliwe odbiorniki prundu: radio, cd, climatronik. Po zgasnieciu kontrlki swic czekasz jeszcze z 20 sekund i zapalasz na sprzegle. (rozlancza skrzynie). I jak nie zapala to znaczy,ze cos mechanicznie zdupcone.
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...

Awatar użytkownika
Loinek

Post autor: Loinek » śr lut 23, 2011 12:19 pm

No to nieźle co jest z nowymi samochodami do ulicha ? Dziś znajomi u mnie byli , w nocy -19 , ja swojego odpaliłem po drugim kręceniu i rura działa jak trzeba.

Koleżanki Mini Cooper ( czy jak to się tam gada ) zdechł , tak samo kolegi passat 1.9 TDI :/

Awatar użytkownika
Loinek

Post autor: Loinek » śr lut 23, 2011 12:24 pm

Loinek pisze:No to nieźle co jest z nowymi samochodami do ulicha ? Dziś znajomi u mnie byli , w nocy -19 , ja swojego odpaliłem po drugim kręceniu i rura działa jak trzeba.

Koleżanki Mini Cooper ( czy jak to się tam gada ) zdechł , tak samo kolegi passat 1.9 TDI :/

EDIT : Mini ruszyło i dojechało do końca ulicy :D Passat dalej lipka :/

Awatar użytkownika
whisky_snake

Post autor: whisky_snake » śr lut 23, 2011 1:45 pm

A ze tak zapytam ... skoro macie takie problemy to jaki problem zanabyc przewod grzejny nawet na napiecie 12V jak nie ma 220 dostepnego i przykleic go do przewodow paliwa i filtra czy nawet baku ...

Awatar użytkownika
gkozi

Post autor: gkozi » śr lut 23, 2011 4:21 pm

Mój doświadczalny słoiczek zrobił sie na powrót przejrzysty przy jakiś -8 C , tak więc nie trzeba dochodzić do 0 C najwyraźniej .

Mamy kłopoty tylko i wyłącznie przez złej jakości paliwo, ma być dobre do -27 C, względnie do -24 C , łaski nie robią (a nie było takich mrozów przez ostatnie dwie noce)

tak więc najlepiej w tej sytuacji zmienić stację (o ile ma sie ten luksus wyboru) bo złe paliwo zimą to pewnie tez złe paliwo przez resztę roku,

dobrze jest też mieć opanowane procedury awaryjne na wypadek zamarznięcia auta (bo to się może zdarzyć w każdej chwili)

Natomiast lanie cały czas uszlachetniacza i oszukiwanie się "ja nie mam problemów" wg mnie mija się z celem - mamy problem z dostawcą paliwa i koniec

Co do dodatkowego ogrzewania to ja planuję nakleić na filtr paliwa w patrolu ogrzewacz do lusterek, pytanie tylko czy 10W które on jakoby generuje wystarczy żeby uzyskac pozytywny efekt

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » śr lut 23, 2011 4:26 pm

Normalnie na puszke bys to chcial nakleic?
Chyba za slabe to bedzie.

BTW Wszystkie patrole mialy podgrzewacze paliwa?

Awatar użytkownika
Fiba

Kontaktowanie:

Post autor: Fiba » śr lut 23, 2011 4:28 pm

A nie lepiej zaadaptować filtr paliwa podgrzewany z dostawczaka lub jakiejś ciężarówki.
Lepszy głupiec wędrujący po świecie od mędrca ,który siedzi w domu.

Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8

Awatar użytkownika
NUREK MAV
Kontaktowanie:

Post autor: NUREK MAV » śr lut 23, 2011 4:37 pm

polecam tez z autopsji najpierw wyczyścic bak tak jak ktos już tu wspomnial a następnie przed sezonem zimowym wlac trochę 0/5 -1 denaturatu. Jak narazie to pomagało a ropniakami jeżdze już ponad 10 a patent przechwycony od taxiarzy :D
Najpierw do bólu,a później nie ma,że boli - NIEPRZEMAKALNI
Fotki

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » śr lut 23, 2011 4:46 pm

Tylko,ze tak naprawde paliwo powinno sie podgrzewac juz w baku. Na ssaku jest (nie wiem czy w GRach) pierwszy filtr. Mimo,ze duzo tez sie potrafi zesrac jak parafina sie wytraci i wtedy grzalka na filtrze w silniku gowno da. :)
Jak silnik nagrzany to przewaznie temperatura rozgrzanych elementow i wracajace paliwo zapbiega wytracaniu sie parafiny. Chyba,ze jest bardzo zimno lub silnik dopiero zapalil. wtedy moze w przewodach (szczeglnie na zwezeniach) pozamarzac i dupa. Grzanie filtra nie pomoze. Tylko pytanie o sens takiej przerobki dla kilkunastu(?) naprawde zimnych wieczorow w sezonie.
Wedlug mnie nie warto. Lepiej skoczyc po butelke z ciepla woda. ;)

Przypomnial mi sie jeszcze jeden patent - do baku w palilo zatapialo sie zarowke 20W :)

ramzes

Post autor: ramzes » śr lut 23, 2011 4:56 pm

kilka wieczorow to fakt .. ale jak od kilku tyg. z lekkimi przerwami jest od -12 do -20 to juz warto :roll:
do pracy trzeba jezdzic i nie ma ze auto zamarzło .. kierowcy autobusow np. caly czas w nocy na pętlach auta maja wlaczone
my raczej w samochodach nie spimy niestety :-? coby chodzilo całą noc i nie zamarzlo :)21
era Hdi :)21

BYŁ-> Samurai, Y60 ..

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » śr lut 23, 2011 5:03 pm

W Warszafce tak zimno? U nas (poludnie Wlkp) dzis minimalna temperatura to -21. :)21
U nas takie mrozy w nocy to moze kilka dni ostatnich byly. Mowie to o temperaturach ponizej -10
Temperature obseruje dosc dokladnie, bo sie nie mog motocykla doczekac :)21
Mam taka elektroniczna stacje co to poda ile bylo w ciagu ostatnich 12h max/min

Oczywiscie kazdy niech mota co mu sie podoba :)

ramzes

Post autor: ramzes » śr lut 23, 2011 5:06 pm

co do pogody od jakiegos czasu minus 12 to juz cieplo :)21
a teraz za oknem -14.5 :)15 syberia Panie jak nic ...

BYŁ-> Samurai, Y60 ..

Awatar użytkownika
iras01

Kontaktowanie:

Post autor: iras01 » śr lut 23, 2011 5:07 pm

Karwa gdzie Wy mieszkacie na sybeii ?? :)21 Moj dwa tygodnie nie palony i dzis od strzała :)21
Gr 850Nm mi sie marzy :)

ramzes

Post autor: ramzes » śr lut 23, 2011 5:09 pm

ehh nawet sie ojciec do patrola przekonał jak hdi zamarzło :)21
fakt patrole lekko nie maja ale jako jedyne odpalaja :wink: :)2

BYŁ-> Samurai, Y60 ..

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » śr lut 23, 2011 5:18 pm

iras01 pisze:Karwa gdzie Wy mieszkacie na sybeii ?? :)21 Moj dwa tygodnie nie palony i dzis od strzała :)21
Powaznie? W sensie stal 2 tygodnie z akumulatorem i ze wszystkim i tak na strzal przy tych mrozach? :o
Chyba,ze w garazu trzymasz :)21

A ja wim czy te patrole tak latwo odpalaja. Moja dwulitrowa benzyna to pali na strzal dopiero. Cyk i chodzi. Niewazne czy 25 czy -25. Patrol zastany od kilku dni to jednak kawal zelaza do obrocenia.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nissan”