Dziwny problem z silnikiem
Moderator: Kosiarz
- vandall_jr
-
Re: Dziwny problem z silnikiem
Problem to chyba nie ilość paliwa, auto zapala, klamoci chwilę i się stabilizuje skład mieszanki się nie zgadza lub czas podawania zapłonu. Vaccu sprawdziłem paliwo nie schodzi.Zresztą dziwne bo układ oryginalny. Też sprawdziłem podciśnienie w zbiorniku, układ sprawny.
BUDUJEMY PROTOTYPY -Senior/Junior-517-80-83-86
www blaszczyk4x4.PL
www blaszczyk4x4.PL
Pompy rotacyjne maja to do siebie że kąt wtrysku sterowany jest ciśnieniem wewnętrznym pompy, a jak to spada(np z powodu niewydolności wewnętrznej pompki wstępnej), to dzieją się cyrki. Coś takiego się dzieje np w terrano 2,7TD jak zatka się sitko w pompie.

Chyba zaczynają sie problemy podstawowe:dorżnięte silniki, po 10 razy remontowane,które dawno powinny być w hucie

Czas sprawdzać wysokość n krotnie planowanej głowicy,siłę sprężyn zaworowych i masę innych pierdół które już wylazły poza fabryczne tolerancje

Powodzenia...
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
Mój silnik nie jest taki znowu zajechany .... poza uszkodzeniem 4gara 
Ciśnienie oleju mam książkowe, turbo zdrowe, ciśnienie na pozostałych garach równiutko po 30 .... odpala ładnie, nie kopci. Ale mnie udało się kupić auto w naprawdę dobrym stanie .... mam jeszcze oryginalne krzyżaki na wałach i niedawno wymieniłem oryginalne sprzęgło bo przestało robić po dłubnięciu motoru. Myślę, że przyczyna leży w niedomaganiach układu paliwowego. Może trzeba by pokombinować z pompą i wtryskami.

Ciśnienie oleju mam książkowe, turbo zdrowe, ciśnienie na pozostałych garach równiutko po 30 .... odpala ładnie, nie kopci. Ale mnie udało się kupić auto w naprawdę dobrym stanie .... mam jeszcze oryginalne krzyżaki na wałach i niedawno wymieniłem oryginalne sprzęgło bo przestało robić po dłubnięciu motoru. Myślę, że przyczyna leży w niedomaganiach układu paliwowego. Może trzeba by pokombinować z pompą i wtryskami.
Life's Too Short For A Full Time Job
- vandall_jr
-
Dziś sprawdziłem doładowanie, czy tego gada nie przeładowuje.I wygląda na to, że ku....... jest ok 0,9 bar przy 3 biegu pedał w podłodze. Mam pytanie czy ktoś zna graniczną wartość wysokości głowicy w 2,8 

www blaszczyk4x4.PL
www blaszczyk4x4.PL
- miastek
-
- Kontaktowanie:
Wartości nie znam ale mam taką trzy razy planowaną i działa bez zarzutu.
Jeśli chodzi o skład mieszanki
w dieslu... nie ma pojęcia skład mieszanki bynajmniej w tym.
Również moim zdaniem jest to problem układu paliwowego a dokładnie pompy która nie daje rady przy wysokich obrotach. A regenerowaną to jedną mam ale bałbym się ją do silnika wsadzić po tym jak 7km po remoncie wkręciła silnik na jakieś 8tyś
Jeśli chodzi o skład mieszanki

Również moim zdaniem jest to problem układu paliwowego a dokładnie pompy która nie daje rady przy wysokich obrotach. A regenerowaną to jedną mam ale bałbym się ją do silnika wsadzić po tym jak 7km po remoncie wkręciła silnik na jakieś 8tyś
http://www.4x4.szczecin.pl/
Vitara->Samurai->GR->GRII
Vitara->Samurai->GR->GRII
- vandall_jr
-
Powiem tak zawsze regeneruję pompy w tym samym zakładzie, każda działała bez zarzutu, robili też ta obecną z tego nieszczęśnika. Podkładałem drugą i to samo.
www blaszczyk4x4.PL
www blaszczyk4x4.PL
Jak już pisałem już wszystko było podmienione od 2 grata identycznie przygotowanego i nic się nie zmieniło, u mnie głównym problemem jest zbyt wysokie ciśnienie oleju które na gorącym dochodzi do 6 i przy tym ciśnieniu zaczyna nierówno chodzić aż potrafi się całkiem zadławić. Paliwo było już podawane na różne sposoby w tym elektryczną zewnętrzną pompą i nic się nie zmieniło dlatego rozebraliśmy silnik i szukamy przyczyny tak wysokiego ciśnienia oleju.
- vandall_jr
-
Zaworek upustowy pompy oleju może szwankować. Lub cała reszta gówn.... co za shit
www blaszczyk4x4.PL
www blaszczyk4x4.PL
Jak nic nie pomoże, to zmień hydraulikę na płytkową regulację.

- vandall_jr
-
A wieta od czego pasi czy tylko oryginał ...

www blaszczyk4x4.PL
www blaszczyk4x4.PL
No przecie było wcześniej napisane, że od forda.

- vandall_jr
-
Jop to jutro pedziem dobierać. Oj senior będzie niepocieszony:)
www blaszczyk4x4.PL
www blaszczyk4x4.PL
znasz moje zdanie na ten temat wiec nie bedę go publicznie wyrażał 

KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
blaszczyk4x4.pl
No tylko potem może być problem z padającymi turbosprężarkami od zbyt wysokiego ciśnienia oleju.

a boostpina ktos ruszal?
wywalcie podkladke i przekreccie go o 180' wtedy dawka paliwa przy doladowaniu bedzie na max
seryjne ustawienia pompy sa dosc restrykcyjne - mi po podniesieniu doladowania do 1,1 pow 3krpm szedl tak sobie, dopiero po zabawach ze strojeniem boostpinem ladnie ciagnie do odcinki
wywalcie podkladke i przekreccie go o 180' wtedy dawka paliwa przy doladowaniu bedzie na max
seryjne ustawienia pompy sa dosc restrykcyjne - mi po podniesieniu doladowania do 1,1 pow 3krpm szedl tak sobie, dopiero po zabawach ze strojeniem boostpinem ladnie ciagnie do odcinki
Silnik rozebrany i nic nie wskazuje na usterkę, hmm dziwne. Póki co dostałem na zastępstwo inny silnik na moim osprzęcie i wszystko gra jak należy , teraz 141km na kołach po hamowni i strojeniu.
-
- jestem tu nowy...
u mnie akurat to samo: przy wyzszych obrotach sie dlawi,wtedy dymi na bialo-siwo,przerywa...choc wydaje mi sie,ze i calkowice stracil moci,i na nizszych obrotach...miastek pisze: Identycznie zachowuje się 4.2D gdy zapcha mu się sitko na wlocie do pompy wtryskowej też przy wyższych obrotach się dławi, dymi na biało, przerywa traci moc.
z innego powodu pol roka temu byla pompa odebrana i sprawdzona w solidnym warsztacie,wymienilem wszytkie oleje i filtry...a jakby od tej pory nie mial moci
silnik TD42 na pompe rzedowej,olej 15W40
dzis jescze sprobujeme przekrecic pompe
pozdrawiam,Vladimir
Y60 RD28T - niezawodny kolega na drogach
Y60 TD42 - byly wol roboczy
Y60 RD28T - niezawodny kolega na drogach
Y60 TD42 - byly wol roboczy