Snorkel Terrano II

Patrol, Pickup, Terrano, Navara, Pathfinder

Moderator: Kosiarz

Awatar użytkownika
benkai
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: Snorkel Terrano II

Post autor: benkai » ndz kwie 25, 2010 3:49 pm

So.

Zakupiłem, nawierciłem, założyłem.
Safari Snorkel SS720HF.
Montaż zajął nam z kumplem jakieś 6 godzin. Wcześniej takich rzeczy nie robilim :) Znaczy kolega jakąś tam replike struga "from scratch" więc pojęcie o metaloplastyce ma.
Niemniej: da się założyć bez ogromnych komplikacji.
Wzornika na otwory nie trzeba używać - wystarczy ta uszczelka co idzie pod snorkel.
Dolot powietrza do filtra od strony komory silnika - ustrugaliśmy z dołączonego do zestawu łącznika, trzeba go było obciąć i nieco spłaszczyć na ciepło - mieści się wtedy bez problemu między zbiornikiem na płyn a poszyciem.
Z dodatkowych materiałów - 2 dodatkowe cybanty 80-100 mm, rura zbrojona do transportu oleju czy czegoś tam średnicy wewnętrznej 78mm, silikon do uszczelniania połączeń.

Zdjęcia po montażu poniżej. Snorkel przylega b.dobrze, nieco odstaje na zejsciu błotnik-szyba ale nie rzuca się to w oczy.

Podsumowując - Safari jest w tej chwili chyba najtańszym markowym snorkelem, łatwo się go montuje, dobrze wygląda, nie przysłania widoku, nie trzeszczy, świszczy.

No i ten napis :)

Fotki
ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

no i nie trzeba przesuwać zbiornika płynu:
Obrazek

Jeszcze się ktoś zastanawia? :)

pozdrawiam
Krzysiek
Ostatnio zmieniony pn kwie 26, 2010 8:09 pm przez benkai, łącznie zmieniany 2 razy.
Nissan Terrano II '04 31'DuraTrack AFN Safari
MudDoctors

Awatar użytkownika
czarny bielsko

Kontaktowanie:

Post autor: czarny bielsko » ndz kwie 25, 2010 4:12 pm

wyglada super :)2 a cenowo jak?
Jest Navara D40 lekko dłubnięta...

Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było

Awatar użytkownika
sław63
Kontaktowanie:

Post autor: sław63 » ndz kwie 25, 2010 4:27 pm

Bardzo ładny. Masz motor 2,7 ? Bo w ZD 30 jest bardzo mało miejsca i w dodatku puszka filtra powietrza jest z plastyku :)2
Tyrran II- 3,0

Awatar użytkownika
benkai
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: benkai » ndz kwie 25, 2010 4:30 pm

czarny bielsko pisze:wyglada super :)2 a cenowo jak?
Kupowalem w Polsce. Zamknąłem się z wszystkim w jakichś 1300zł z montażem.
sław63 pisze:Bardzo ładny. Masz motor 2,7 ? Bo w ZD 30 jest bardzo mało miejsca i w dodatku puszka filtra powietrza jest z plastyku :)2
Tak 2,7 TDi.
ponoc w ZD30 da sie wlozyc puszkie z patrola ?

pozdr
MudDoctors

Awatar użytkownika
sław63
Kontaktowanie:

Post autor: sław63 » ndz kwie 25, 2010 4:45 pm

Słyszałem też, że podobna puszka jest z Nyski czy Żuka ? Trzeba by pomierzyć. Nie może być mniejsza bo przepływomierz będzie świrował. Tak czy tak w ZD30 dużo motania. Se kupiłem nowoczesność :)11 :)2
Tyrran II- 3,0

Awatar użytkownika
benkai
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: benkai » ndz kwie 25, 2010 8:36 pm

sław63 pisze:Tak czy tak w ZD30 dużo motania. Se kupiłem nowoczesność :)11 :)2
A co tam jest takiego magicznego w tej plastikowej puszce filtra? Powietrze jakoś do niej wlata chyba nie? Nie da się do tego miejsca podpiąć? W kształcie puzzla jest czy coś ? :)

pozdr
MudDoctors

Awatar użytkownika
sław63
Kontaktowanie:

Post autor: sław63 » pn kwie 26, 2010 4:25 am

Czarów to tam nie ma. Wywiercić dziurę w puszce i wsadzić rurę, nie problem, tylko jak to wszystko uszczelnić , zalaminować, to z czasem będą nieszczelności, chyba lepszy silikon. W komorze silnika jest bardzo ciasno.
Generalnie, to zastanawiam się czy jest mi faktycznie niezbędny ten snorek na lekką turystykę [np.Transpolonia]. :)2
Tyrran II- 3,0

Awatar użytkownika
Gorg
Kontaktowanie:

Post autor: Gorg » śr kwie 28, 2010 4:52 pm

benkai - czy możesz zrobić zdjęcia od środka jak wygląda montaż - chcę zobaczyć czy jakoś będzie dało się zamontować go do benzyny
Suzuki Grand Vitara / Suzuki Jimny
http://magia-modelarstwa.blogspot.com/

Awatar użytkownika
benkai
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: benkai » śr kwie 28, 2010 7:51 pm

Gorg pisze:benkai - czy możesz zrobić zdjęcia od środka jak wygląda montaż - chcę zobaczyć czy jakoś będzie dało się zamontować go do benzyny
Czołem

Wygąda to tak:

Obrazek

Nie wiem czy wystarczająco dużo widać ale moj telefon więcej nie potrafi już. Z przodu widać oryginalny otwór dolotu.

pozdro
Krzysiek
MudDoctors

Awatar użytkownika
netopeer
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: netopeer » wt cze 01, 2010 3:38 pm

Cze, mam pytanie co to za baniak masz biały obok puchy i dolotu ?
Mam ten sam silnik i nie ma tego baniaka :) jest tam miejsce na drugi aku z tego co mi sie wydaje :) ale ja mam jeden.
Drugie pytanie (ponieważ chce ten sam snork co ty założyć) duża jest odległość miedzy orginalnym wlotem wewnątrz błotnika, a końcówką wlotu safari ?

Można to jakoś połączyć ? (nie wypierdzielając orginalnego dolotu (podłączając kolanko)

Zawile ... ale dzięki za odpowiedź :>

Pozdro!
-=V=- vel batman
R20 2.7Tdi
GG 7326371

Awatar użytkownika
grzes

Kontaktowanie:

Post autor: grzes » wt cze 01, 2010 6:12 pm

plyn do spryskiwacza...

madball
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: madball » czw cze 03, 2010 11:41 am

Ostatnio założyłem snorkel do Y61. Montaż był wykonany w profesjonalnym warsztacie 4x4. Wczoraj jechałem do pracy i musiałem pokonać fragment drogi jakieś 200 m zalany przez ulewę. Droga była zalana na głębokość 120 cm. Niestety po sprawdźeniu filtra okazało się że na dnie puszki jest woda. Montaż snorkla został wykonany niedbale, między kolankiem a puszką jest 5 mm szczelina przez która wlała się woda. Jestem rozczarowany robotą jaką wykonał warsztat. Na pewno nie polecił bym go nikomu. " Żyje w kraju którym wszyscy chcą mnie zrobić w chuja, za moją kasę " :)11

Awatar użytkownika
zagaj1

Post autor: zagaj1 » czw cze 03, 2010 11:48 am

Bo w patrolu to trzeba te kolanko na stałe szczelnie połączyć z puszką :-? potem jak brak puszkę wymontować to jest problem ale tak bywa czasem. Będę motał snorkel do Y61 ale już wymyślam jak wymienić żarówkę bez wyciągania tej puszki filtra :)
Patrol Y61 Long ZD30DTi &Seicento& KTM LC4 640SM
Dziadostwa nie rób, skręć drutem...! :)21

Awatar użytkownika
Marcin-Kraków

Kontaktowanie:

Post autor: Marcin-Kraków » czw cze 03, 2010 11:52 am

Wlasnie w tym miejscu , co u ciebie sie rozszczelnilo, istnieje duze prawdopodobienstwo takiej sytuacji. Mojm zdaniem tam trzeba wykonac mala rzezbe, ponad to co daje producent, zeby byc 100% pewnym tego polaczenia.

Co do wody w filtrze. Nawet jesli snork jest idealnie polaczony i szczelny, tam moze pojawiac sie woda. Woda z opadu zasysana przez rure. Po to wlasnie jest ten odstojnik w oryginalnej puszce.
Y60 +4'' 34'' SS LTB -> Y61 +2'' 35'' KL-71 :)21 - w trakcie motania

madball
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: madball » czw cze 03, 2010 11:57 am

No tak, ale jak robisz cos takiego w profesjonalnym warsztacie i zostawiasz tam kupę kasy to liczysz na to że będzie to dobrze zrobione. A tu lipa, naprawdę jestem rozczarowany. :(

Awatar użytkownika
benkai
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: benkai » ndz cze 06, 2010 10:28 am

Witam
madball pisze:No tak, ale jak robisz cos takiego w profesjonalnym warsztacie i zostawiasz tam kupę kasy to liczysz na to że będzie to dobrze zrobione. A tu lipa, naprawdę jestem rozczarowany. :(
Bo widzisz. Przed kazdym wjazdem do wody po dlugiej przerwie, warto zrobic test "z ręką". Zdejmujesz kominek i zatykasz dolot. Jak jest nieszczelnosc to zaraz ja znajdziesz. Jak szczelne to tak ci zassie lape ze bedziesz mial klopot oderwać.

@netopeer.
AD1. To białe to jest zbiornik na płyn do spryskiwacza. w terrano 2004 jest właśnie tutaj, we wcześniejszych zdaje się jest po drugiej stronie.
AD2 Oryginalny otwor w blotniku (a wlasciwie w poszyciu wewnetrznym czy jak to się tam zwie fachowo) jest bardziej do przodu - o okolo 7cm, musiałbym zmierzyć a teraz nie mam możliwości, na jednym ze zdjęć które wrzuciłem widać topografię. Oryginalny otwór ma mniejszą średnicę niz wyjście ze snorka.
Chcesz podlaczyc snorka do oryginalnego plastiku z dolotu? Toć tam jest taki magiczny "odwadniacz" w tym plastiku. To na cholere Ci snorkel jak Ci się przez ten plastik naleje :) Ja mam zaślepiony nawet 'kaczy dziób' w filtrze i muszę tam wydumać jakiś odpływ do zamkniętego pojemnika, bo mi spać ten problem nie daje :), zwłaszcza jak deszcz silnie napierdziela i oczyma wyobraźni widzę napełniający się snorkel i filtr wodą wciągniętą z powietrzem :)

Pozdro.
Krzysiek
MudDoctors

Awatar użytkownika
netopeer
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: netopeer » pn cze 07, 2010 10:02 am

Hej

Ups. Z tym odwadniaczem myślałem ze to to szczelne jest ... i wykorzystam go na deszczówke :) po jakimś lepszy padaniu poprostu odepne i wyleje. Widać tak to nie działa :) zatem ... drogą eliminacji wypierdzielone zostaje :)....

To jeszcze pytanie o ten kaczy dziub ... co to takiego ? :)

Pozdro!
-=V=- vel batman
R20 2.7Tdi
GG 7326371

Awatar użytkownika
grzes

Kontaktowanie:

Post autor: grzes » pn cze 07, 2010 10:07 am

netopeer pisze:To jeszcze pytanie o ten kaczy dziub ... co to takiego ? :)

Pozdro!
w zalozeniu ma wode wypuszczac, ale nie wpuszczac, takie wyjscie jednokierunkowe.
mozna zaslepic, ja akurat mam niezaslepione, podobno tamtedy woda nie powinna sie dostawac :-)
Ostatnio założyłem snorkel do Y61. Montaż był wykonany w profesjonalnym warsztacie 4x4. Wczoraj jechałem do pracy i musiałem pokonać fragment drogi jakieś 200 m zalany przez ulewę. Droga była zalana na głębokość 120 cm. Niestety po sprawdźeniu filtra okazało się że na dnie puszki jest woda. Montaż snorkla został wykonany niedbale, między kolankiem a puszką jest 5 mm szczelina przez która wlała się woda.
co to za snorka montowales ? silnik 3,0Di ?

Awatar użytkownika
benkai
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: benkai » ndz cze 13, 2010 9:10 pm

grzes pisze:
netopeer pisze:To jeszcze pytanie o ten kaczy dziub ... co to takiego ? :)

Pozdro!
w zalozeniu ma wode wypuszczac, ale nie wpuszczac, takie wyjscie jednokierunkowe.
mozna zaslepic, ja akurat mam niezaslepione, podobno tamtedy woda nie powinna sie dostawac :-)
To jest taki gumowe stożek w kształcie ustnika, z cienkiej gumy, teoretycznie jak go bedzie woda od góry pchac to sie rozewrze i wypuści, jak od dołu to się powinien zaciskać. Teoretycznie.

poozdr
MudDoctors

Awatar użytkownika
wojtek_kom

Post autor: wojtek_kom » sob cze 19, 2010 7:33 pm

Miałem moment słabości, se założyłem omawiany snorkel:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Nissan-y

Awatar użytkownika
Gorg
Kontaktowanie:

Post autor: Gorg » ndz cze 20, 2010 8:03 pm

Wojtku - widzę że założyłeś filtr cyklonowy. Możesz podać jego wymiary? Pytam bo po necie krążą dwa rodzaje - większy i mniejszy. Ten mniejszy podobno do pojemności 2,0 tylko można stosować.
Suzuki Grand Vitara / Suzuki Jimny
http://magia-modelarstwa.blogspot.com/

Awatar użytkownika
wojtek_kom

Post autor: wojtek_kom » ndz cze 20, 2010 8:57 pm

Gorg pisze:Wojtku - widzę że założyłeś filtr cyklonowy. Możesz podać jego wymiary? Pytam bo po necie krążą dwa rodzaje - większy i mniejszy. Ten mniejszy podobno do pojemności 2,0 tylko można stosować.
Dwa lata się poniewierał :)21 - jutro zmierzę.
Nissan-y

Awatar użytkownika
benkai
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: benkai » pn cze 21, 2010 7:54 pm

Jakaz sliczna rura z napisem.

Wojtek, z czego zrobiles kolano wewnatrz komory silnika? obcinales to co przyszlo w zestawie, czy miales jakis wlasny kawal PE ?

pozdro
Krzysiek
MudDoctors

Awatar użytkownika
wojtek_kom

Post autor: wojtek_kom » pn cze 21, 2010 8:00 pm

benkai pisze:Wojtek, z czego zrobiles kolano wewnatrz komory silnika? obcinales to co przyszlo w zestawie, czy miales jakis wlasny kawal PE ?
Obcięty kawałek rury z zestawu, teraz brakuje kawałek węża. Docelowo ma być króciec w puszce.
Nissan-y

Awatar użytkownika
benkai
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: benkai » pn cze 21, 2010 9:00 pm

wojtek_kom pisze:
benkai pisze:Wojtek, z czego zrobiles kolano wewnatrz komory silnika? obcinales to co przyszlo w zestawie, czy miales jakis wlasny kawal PE ?
Obcięty kawałek rury z zestawu, teraz brakuje kawałek węża. Docelowo ma być króciec w puszce.
Znaczit spawać chcesz cos do filtra ? U ciebie nie ma problemu ze zbiornikiem sprykiwacza z tego co pamietam, piec z eberszpechera tam masz ?
MudDoctors

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nissan”