...mam dylemat ....NIE WIESZ GDZIE PYTAC PYTAJ TU
Moderator: Kosiarz
Re: ...mam dylemat ....NIE WIESZ GDZIE PYTAC PYTAJ TU
Dziś zauważyłem że na skręconych na max kołach w moim Terrano I słychać ostre jep jep (metaliczny stuk) podejrzewam, że sprzęgiełka do wymiany, ale prosiłbym o potwierdzenie.
- Wojtek
Raczej przegubymiles125 pisze:Dziś zauważyłem że na skręconych na max kołach w moim Terrano I słychać ostre jep jep (metaliczny stuk) podejrzewam, że sprzęgiełka do wymiany, ale prosiłbym o potwierdzenie.

Generalnie: NISSAN
..jeszcze tylko parę wiosen, jeszcze parę przygód z losem..
- pawel abramczyk
-
- Kontaktowanie:
to nie sprzegiełka to przeguby
do wymiany
a że przy okazji jakie amory i z czego do spoa do przodu

a że przy okazji jakie amory i z czego do spoa do przodu
Super parchatek Super y60 

Wojtek pisze:Raczej przegubymiles125 pisze:Dziś zauważyłem że na skręconych na max kołach w moim Terrano I słychać ostre jep jep (metaliczny stuk) podejrzewam, że sprzęgiełka do wymiany, ale prosiłbym o potwierdzenie.![]()
![]()
Przeguby raczej nie, ponieważ jest to pojedyńczy dźwięk z oby stron, po załączeniu przudu albo po rozpięciu, przeguby napierdzielają jep jep jep ... cały czas na skręconych, a tu jest pojedyńczy dźwięk. Chyba że w 4WD jest inny objaw niż w zwykłym RWD.
Ostatnio zmieniony sob sty 29, 2011 9:13 pm przez miles125, łącznie zmieniany 1 raz.
- Igor V8
-
Ograniczniki skrętu ... plastik się wytrzepał i zapierdziela metal o metalmiles125 pisze:Dziś zauważyłem że na skręconych na max kołach w moim Terrano I słychać ostre jep jep (metaliczny stuk) podejrzewam, że sprzęgiełka do wymiany, ale prosiłbym o potwierdzenie.
Zobacz pod kołem przy wahaczach to zrozumiesz

Idee Lenina wiecznie żywe ... komunista , chwilowo w konspiracji ... 

Igor909 pisze:Ograniczniki skrętu ... plastik się wytrzepał i zapierdziela metal o metalmiles125 pisze:Dziś zauważyłem że na skręconych na max kołach w moim Terrano I słychać ostre jep jep (metaliczny stuk) podejrzewam, że sprzęgiełka do wymiany, ale prosiłbym o potwierdzenie.
Na wahaczy są blachy ograniczające skręt, u mnie noszą wyraźne ślady obtarcia (widoczne porysowania), groźne to?? Jakis patent na to czy można tak smigać??
- Igor V8
-
Śmigać ... i starać się nie skręcać do końca bo to tarcie wkurw.ia 

Igor909 pisze:Śmigać ... i starać się nie skręcać do końca bo to tarcie wkurw.ia
Oki, dzięki za radę, jak kiedyś będę pod autem to pomyślę nad jakimś patentem na to

- Wojtek
Ale to tylko przy dupnięciu zawiechy do dołuIgor909 pisze: Ograniczniki skrętu ... plastik się wytrzepał i zapierdziela metal o metal

Generalnie: NISSAN
- Igor V8
-
Te plastikowe ograniczniki są z dupy ... 

Jutro wypad w teren, będę miał okazję dokładnie zdiagnozować usterkę 

Wystarczy ograniczyć dawkę paliwa śrubką.miastek pisze:Ale tak ma wbite w dowód rej. więc nie chodzi o przebieg tylko o to czy były jakieś słabsze wersje i jeśli tak to czym moc była ograniczona?Marcin-Kraków pisze:Po odpowiednim przebiegu a jakze

Witam. Koledzy, czy koszty eksploatacji Patrola K160 będą podobne do któregoś z tych aut: Jeep XJ 4.0, Samurai, Pajero I?
Witam. Koledzy, czy koszty eksploatacji Patrola K160 będą podobne do któregoś z tych aut: Jeep XJ 4.0, Samurai, Pajero I? Zakładając, że mój budżet to ok. 12 tys. zł?
Pali tyle co samurai tyle, że ON.

Kolego, proszę o poważne potraktowanie mojego pytania 

Odpowiedź była poważna.
Części dostępne, większość w akceptowanych cenach, jak wymienisz coś na nowy oryginał to starcza na bardzo długo.

Części dostępne, większość w akceptowanych cenach, jak wymienisz coś na nowy oryginał to starcza na bardzo długo.

- pawel abramczyk
-
- Kontaktowanie:
Szuwaks pisze:Kolego, proszę o poważne potraktowanie mojego pytania

a pytasz ile zje wachy w terenie czy na czarnym , na jakich kołach disla,benzyne czy lpg , jaki silnik
chcesz poważnych odpowiedzi zadaj konkretne pytanie

Super parchatek Super y60 

Sądząc po pojemności masie i gabarytach też kiedyś myślałem że samurai pali 6 w trasieSzuwaks pisze:proszę o poważne potraktowanie mojego pytania

Chodzi mi o ceny części i ich dostępność. A także o awaryjność Patrola w stosunku do wcześniej wymienionych samochodòw.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
Malo konkretnie znow moim zdaniem piszesz. 
Mam b.duzy sentyment do Patrola i Samuraja, ale szczerze powiedziawszy te auta to nie jest specjalnie dla siebie zadna konkurencja.
Masz zamiar ciezko upalac w ternie? Czy do uzywania na codzien? Masz rodzine? Czy bedziesz jezdzil w pojedynke? Masz drugie auto? Jak sobie odpowiesz na te pytania to bedziesz wiedzial czego chcesz - czy Patrol czy Samurai.
Do Samuraia czesci sa tanie od blach po zawieche. Uzywki to juz wogole smiech. Do tego mnostwo patentow. Sprzegla kolega wklada z Poloneza na przyklad.

Mam b.duzy sentyment do Patrola i Samuraja, ale szczerze powiedziawszy te auta to nie jest specjalnie dla siebie zadna konkurencja.
Masz zamiar ciezko upalac w ternie? Czy do uzywania na codzien? Masz rodzine? Czy bedziesz jezdzil w pojedynke? Masz drugie auto? Jak sobie odpowiesz na te pytania to bedziesz wiedzial czego chcesz - czy Patrol czy Samurai.
Do Samuraia czesci sa tanie od blach po zawieche. Uzywki to juz wogole smiech. Do tego mnostwo patentow. Sprzegla kolega wklada z Poloneza na przyklad.
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...
Otoz tak. Samochodu bede uzywal do jazdy na codzien, lecz bardzo malo. Samochodu bede uzywal tylko ja, sporadycznie w 4 osoby, jesli bedzie to mozliwe. Bedzie to moj jedyny samochod. Bede nim jezdzil w sredni teren, bez upalania i extrema. Dodam, ze moj budzet to ok 12 tys.
Przepraszam za brak polskich liter.
Przepraszam za brak polskich liter.
Moim skromnym zdaniem samurai dla 4 osob sie nie nadaje. Jesli nie trzaskasz nim kilometrow (dojazdy do domu/pracy/na uczelnie ) to spalanie ma drugorzedne znaczenie. Ja bym proponowal Parcha lub Pajero. Przy zalozeniu dobrego stanu technicznego pojezdzi na pewno dluzej niz XJ, a ew. naprawa bedzie tansza i szybsza w wykonaniu. O czesciach nie wspomne.
A jak tak od siebie moze bym niesmialo zaproponowal UAZ. Mialem i jezdzilem za czasow studenckich. Miejsca w srodku sporo. Komfort sredni
Niezajebliwosc i chec do zycia taka,ze cala Japonia razem wzieta sie na rowna. Zagazowany bardzo tani w utrzymaniu. Czesci mozna dostac wszedzie i pasuja od wszytkiego. W kazdym garazu/szopie znajdziesz cos co podpasujesz. Jesli masz minimum (naprawde minimum) obeznania technicznego i kolege z flexe'em i spawara to zrobisz cuda.
Kupisz sredni egzemplarz i zostanie Ci tyle kasy,ze bedziesz mial na gaz,czesci i utrzymanie na nastpne 3 lata.
A jak tak od siebie moze bym niesmialo zaproponowal UAZ. Mialem i jezdzilem za czasow studenckich. Miejsca w srodku sporo. Komfort sredni

Kupisz sredni egzemplarz i zostanie Ci tyle kasy,ze bedziesz mial na gaz,czesci i utrzymanie na nastpne 3 lata.
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...
Już kolego rozważałem Uaza i Niwę, ale użytkownicy tego forum odradzili mi je z powodu dużej awaryjności, braku i tak słabych części. I dlatego je odrzuciłem, chociaż Niwa wydaje się być naprawdę fajnym autkiem. 

Awaryjnosc to wedlug mnie dyskusyjna sprawa - jak kto naprawia i jak jezdzi tak ma.
Ale co do czesci to nie daj sobie glupot opowiadac. Jezdzilem UAZem prawie 3 lata. Cos tam sie psulo ( ale raczej z mojej winy), ale nigdy po czesci nie musialem jechac nigdzie poza moje 15 tysieczne miasteczko. Dostawalem zawsze w pierwszym lepszym motoryzacyjnym lub (czesciej) w sklepe z czesciami rolniczymi (paski, przewoy hamulcowe etc.)
No, ale jak odpada to odpada. Ja bym bral Parcha lub Pajero.
Ale co do czesci to nie daj sobie glupot opowiadac. Jezdzilem UAZem prawie 3 lata. Cos tam sie psulo ( ale raczej z mojej winy), ale nigdy po czesci nie musialem jechac nigdzie poza moje 15 tysieczne miasteczko. Dostawalem zawsze w pierwszym lepszym motoryzacyjnym lub (czesciej) w sklepe z czesciami rolniczymi (paski, przewoy hamulcowe etc.)
No, ale jak odpada to odpada. Ja bym bral Parcha lub Pajero.