Trzeci raz mroz , Trzeci raz y61 zamarzl
Moderator: Kosiarz
Re: Trzeci raz mroz , Trzeci raz y61 zamarzl
Panowie do baku troche benzyny jak było wyżej napisane i nie ma problemów z odpaleniem. Całe uszlachetniacze są guzik warte a paliwo to też zostawia wiele do życzenia. Działa w Gazie 66 z andorią jak i w plaskaczu -Marea. Kiedyś nie było wynalazków i dolewało się benzyny teraz idziemy ku nowemu i nie zawsze to jest lepsze. U mnie -21 i osobówka zagadała od 2 podgrzania świec. 

Aro 243 3.2 D
Popre kolege bo mój stoi pod chmurka i jak wypływam lub z niego nie korzystam to po powrocie a czasem bywalo ,że wiecej niz 2 tyg. odpalał od pierwzego przękręcenia i dlatego tak mnie urzeka jego odpalanie..Wojtek_W pisze:Powaznie? W sensie stal 2 tygodnie z akumulatorem i ze wszystkim i tak na strzal przy tych mrozach?![]()
Chyba,ze w garazu trzymasz.

od pykniecia

Najpierw do bólu,a później nie ma,że boli - NIEPRZEMAKALNI
Fotki
Fotki
W ciagu roku to mi sie tez zdarzalo i nie bylo problemow, ale teraz to jakbym mial obstawic reke czy po 2 tygodniach stania na mrozie odpali na strzal to bym nie postawil, aczkolwiek moze go niedoceniam :>
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...
Fabryczny podgrzewacz filtra mam w toyocie,
w patrolu nie, nie wiem czy inni mają, w sumie mógłbym poszukac używki z toyoty i też by było dobrze [i jeden rodzaj filtra jako część zamienna
]
Planowałem "przykleić" (nietrwale, tak żeby dało się zdjąć) do filtra i z zewnątrz odizolować jakąś pianką
tylko czy mu wystarczy mocy
, musiał bym sprawdzić jaką moc ma ta grzałka w toyocie
Jako że mam hebel to mi patrol też ładnie zapala (nawet i po miesiącu) , zapalał źle kiedy filtr był już zatkany parafiną, wtedy musiałem dłużej "chechłać" żeby zaskoczył a i tak nie było potem jazdy :/
Prefilter na zbiorniku paliwa mam już ominięty, na razie problemy sprawia mętne paliwo, nie ma w nim dużych kawałków parafiny, tylko te drobne zapychają filtr, wiec nie ma problemu z blokowaniem przewodów paliwowych (ale nie wykluczone, że mogą sie pojawić)
Zbiornik czysty, wiem bo był wymieniany (kiedy stary pękł na pół) a przy tym płukany, denaturat bardzo niedobry jest dla diesela.
Wszystko to kwestia paliwa niestety, zaniedbanie użytkownika to pewnie ledwie kilka procent problematycznych przypadków
w patrolu nie, nie wiem czy inni mają, w sumie mógłbym poszukac używki z toyoty i też by było dobrze [i jeden rodzaj filtra jako część zamienna

Planowałem "przykleić" (nietrwale, tak żeby dało się zdjąć) do filtra i z zewnątrz odizolować jakąś pianką
tylko czy mu wystarczy mocy

Jako że mam hebel to mi patrol też ładnie zapala (nawet i po miesiącu) , zapalał źle kiedy filtr był już zatkany parafiną, wtedy musiałem dłużej "chechłać" żeby zaskoczył a i tak nie było potem jazdy :/
Prefilter na zbiorniku paliwa mam już ominięty, na razie problemy sprawia mętne paliwo, nie ma w nim dużych kawałków parafiny, tylko te drobne zapychają filtr, wiec nie ma problemu z blokowaniem przewodów paliwowych (ale nie wykluczone, że mogą sie pojawić)
Zbiornik czysty, wiem bo był wymieniany (kiedy stary pękł na pół) a przy tym płukany, denaturat bardzo niedobry jest dla diesela.
Wszystko to kwestia paliwa niestety, zaniedbanie użytkownika to pewnie ledwie kilka procent problematycznych przypadków
Długi LC90 do jazdy, krótki GRat do zabawy
Przed wczoraj zdarzyło mi się że nie zagadał ale to pewnie dlatego, że klema na aku była luźna i sobie tak pół nocy cykała:) Bez problemu odpala nawet nad ranem jak było -20... takie mam szczęście. No ale oczywiście splunalem właśnie przez lewe ramię i odpukałem w niemalowane itd. 

...z zawodu jestem...człowiekiem.
Tel - 508087274; GG - 7664920; Maciej
K160 SD33
Tel - 508087274; GG - 7664920; Maciej
K160 SD33
Re: Trzeci raz mroz , Trzeci raz y61 zamarzl NIE ZAMARZA -
Najprostsze rozwiązanie problemu zamarzania Patrola 2.8 - koszt 50zł czas wykonania 40min.
mianowicie..
zmieniałem, rozbierałem, czyściłem, rozgrzewałem zamarzający filtr paliwa....czyli jak wszyscy.
Pomijam, że także dolewałem byle antymroza itp. a kolesi ze stacji paliw prawie pobiłem za lipne paliwo...
A parchaty potrafił strzelić focha nawet w trakcie jazdy.
Zamarza membranka na filtrze paliwa ta z czarnym grzybkiem do pompowania.
Sposób jest prosty zmieniłem filtr na pospolity filtr do diesla z dzióbkiem na węże paliwowe 10mm (35zł podajże Filtron P880)
przepuściłem przez niego węże paliwowe, a na powrocie paliwa za pompą wtryskowa umieściłem zawór zwrotny kulowy (16zł) także na średnice węża 10mm
Filtr dodatkowo cały ociepliłem pianką budowlaną (jak pod panele)
Od tamtej pory zawsze odpala i nigdy nie zamarzł!
Zima górą!
mianowicie..
zmieniałem, rozbierałem, czyściłem, rozgrzewałem zamarzający filtr paliwa....czyli jak wszyscy.
Pomijam, że także dolewałem byle antymroza itp. a kolesi ze stacji paliw prawie pobiłem za lipne paliwo...
A parchaty potrafił strzelić focha nawet w trakcie jazdy.
Zamarza membranka na filtrze paliwa ta z czarnym grzybkiem do pompowania.
Sposób jest prosty zmieniłem filtr na pospolity filtr do diesla z dzióbkiem na węże paliwowe 10mm (35zł podajże Filtron P880)
przepuściłem przez niego węże paliwowe, a na powrocie paliwa za pompą wtryskowa umieściłem zawór zwrotny kulowy (16zł) także na średnice węża 10mm
Filtr dodatkowo cały ociepliłem pianką budowlaną (jak pod panele)
Od tamtej pory zawsze odpala i nigdy nie zamarzł!
Zima górą!
Karolos Y60 Long 35'
Re: Trzeci raz mroz , Trzeci raz y61 zamarzl NIE ZAMARZA -
Co to dało?3SKarlos pisze:Filtr dodatkowo cały ociepliłem pianką budowlaną (jak pod panele)
Odizolowałeś filtr od komory silnika i teraz jest mniejsza szansa się rozgrzeje kiedy silnik się rozgrzeje
Długi LC90 do jazdy, krótki GRat do zabawy
tak po prostu jak psią budę dociepliłem, zgadza sie być może nie potrzebnie ale najważniejsze że mnie nie zawiódł:D
Karolos Y60 Long 35'
A ja wstawiłem podgrzewacz z allegro przed filtrem paliwa
Koszt podobny czas robocizny tez zbliżony.
Wczoraj w późnym wieczorem przetestowałem
Wracałem od znajomego niby -26, paliwo niewidomego pochodzenia
zapomniałem włączyć podgrzewacz auto zdechło
włączyłem podgrzewacz trochę pokręciłem odpalał pyrchał i gas wiec macha w górę
pompka od filtra wciśnięta, odkręciłem zawór na dole filtra zabulgotało, grzybek poszedł w górę, kilka razy wcisnąłem go nabijając filtr
Odpaliłem bez problemu i sru do domu
Dzisiaj z rana tez bez najmniejszego problemu odpalił
a myślałem ze czeka mnie kolejna wymiana filtra
Koszt podobny czas robocizny tez zbliżony.
Wczoraj w późnym wieczorem przetestowałem
Wracałem od znajomego niby -26, paliwo niewidomego pochodzenia

włączyłem podgrzewacz trochę pokręciłem odpalał pyrchał i gas wiec macha w górę
pompka od filtra wciśnięta, odkręciłem zawór na dole filtra zabulgotało, grzybek poszedł w górę, kilka razy wcisnąłem go nabijając filtr

Odpaliłem bez problemu i sru do domu
Dzisiaj z rana tez bez najmniejszego problemu odpalił

U mnie w Y60 jak mi kiedyś zamarzło z filtrze paliwo ( nie było zdziwienia bo tankowane auto we wrześniu stało nie palone do stycznia) to pomogło grzanie zwykłym palnikiem do papy takim do butli turystycznej filtra i kolektora (trochę się okopciły
). Później na stację jakiegoś uszlachetniacza i w trasę do domciu 800 km
ale nie chciał wchodzić na obroty powyżej 3. tyś. po wymianie filtra problem znikł.

"Raz się skurwisz - kurwą zostaniesz" -George Orwell
Musisz bardzo nie lubieć swojego autatrampek pisze:to pomogło grzanie zwykłym palnikiem do papy takim do butli turystycznej filtra i kolektora (trochę się okopciły).

Jest - Nissan Terrano II 2.4
Był - Jeep Grand Cherokee ZJ 4.0, Opel Frontera 2.0
Był - Jeep Grand Cherokee ZJ 4.0, Opel Frontera 2.0
eeee... Partrola nie musialem, ale cala reszta (UAZ lpg, beczka, aro) byla grzana palnikiem az milo. Nie bylo problemu.
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...
Przedluzacz przygotowany, opalarka elektrtyczna rowniez.O 14 bede z tym wszystkim u siebie na parkingu
Temperatua - 7 a miało byc cieplej
zastanawiam sie jak dlugoogrzewacz ten filtr tą opalarka
jakieśwskazówki co do grzania? 

Zacznij na jakims elemencie calkowicie metalowym, gdzie najlepiej jest jakas naklejka i dobierz temeprature tak,zeby nie zniszczyc tej naklejki. Nie grzej jednego miejsca tylko rownomiernie rozprowadzaj: prawo/lewo lub gora/dol.
Akumulator tez podgrzej
Akumulator tez podgrzej
ok
ale jak rozumiem mam grzac sama puche? przewodow nie?
chyab jest jakas szansa ze odpale co nie? 

Przewody tez sprobuj. Nie zaszkodzi. Ale glownie puche. Jak odpalisz gnoja do na stacje zatankowac do pelna najlepiej i beny dolac. I nie zapomnij ew. wody spuscic z filtra.
Jak masz jakiegos plaka to wez. Jak bylby problem to pierdyknij do filtra troche.
Daj znac czy odpaliles. Jak bedziesz mial prund to wez jescze prostownik jakis, bo moze akumulator tez byc slaby. Ew kable.
Jak masz jakiegos plaka to wez. Jak bylby problem to pierdyknij do filtra troche.
Daj znac czy odpaliles. Jak bedziesz mial prund to wez jescze prostownik jakis, bo moze akumulator tez byc slaby. Ew kable.
Mozesz mnie oswiecic jak sie spuszcza wode z filtra bom zielonyWojtek_W pisze:Przewody tez sprobuj. Nie zaszkodzi. Ale glownie puche. Jak odpalisz gnoja do na stacje zatankowac do pelna najlepiej i beny dolac. I nie zapomnij ew. wody spuscic z filtra.

Ja też tak robiłem
poleciałem z kumplem o 20 do praktikera i nabyłem 20m przedłużacza i opalarkę
potem grzałem filtr paliwa i był naprawdę ciepły
ale auto nie zapaliło
. Na drugi dzień wymieniłem filtr paliwa (był lód i parafina ) i auto postało w ciepłym warsztacie 12h, lecz nie odpaliło. Okazało się że padła mi pompa
tak znienacka i bez objawowo, po prostu rano po 10 h już nie zapalił
ale nie wiem czy pompa miała się zepsuć czy pomogła jej ta zamarznięta ropa 

Patrol Y61 Long ZD30DTi &Seicento& KTM LC4 640SM
Dziadostwa nie rób, skręć drutem...!

[/quote]Mozesz mnie oswiecic jak sie spuszcza wode z filtra bom zielony
[/quote]
Na spodzie puszki filtra paliwa powinieneś mieć taki plastikowy zaworek odkręcany z wężykiem gumowym

Na spodzie puszki filtra paliwa powinieneś mieć taki plastikowy zaworek odkręcany z wężykiem gumowym

Patrol Y61 Long ZD30DTi &Seicento& KTM LC4 640SM

Pozniej jeszcze pompompuj tym grzybkiem z gory. zakrec i pompomuj jescze pare razy az do twardego.
Sukces
najpierw opalarka z 3 stron dmuchalem.( troche ciasno tam jest 0 raz troche dymku polecialo od kabelka ale to tak prawie nie widoczne. Dmuchalem rowne 10 minut.Nie wiedzialem ile czasu trzeba dmuchac dlatego tyle ,żeby nie krecic potem niepotrzebnie.Wsiadlem do autka 2x podgrzalem swiecie i zacząlem kręcic. 4 razy krecil i nic sie nie dzialo juz przez mysl mi przeszlo ze to grzanie g.. dalo;/) i po tych 4 kreceniach zacząl cos lapac i zaskoczyl
( oczywiscie pisze tuta o 4 probach ale za pierwszym razem po 4 obrotach zaskoczyl) potem tak go trzymalm na jalowym biegu przez 15 minut i pojechalem na stacje.dolalem v-powera benzyny i diesla.Przejechalem 38 km i zobaczymy czy jutro odpale
Holipa probowalem odkrecic pod filtrem ten cypek plastikowy ale za holere go moglem odkrecic ;/
Tak czy inaczej dziekuj przedmowcą za pomoc

Tak czy inaczej dziekuj przedmowcą za pomoc

dziwne te wasze auta .. czy -15 czy -20 .. nawet jak dwa dni postoi patrol to odpala za pierwszym razem
naladowane aku .. paliwa conajmnije 1/4 zbiornika i dobre swiece = sukces

era Hdi
BYŁ-> Samurai, Y60 ..

BYŁ-> Samurai, Y60 ..
Dlaczego dziwne? W zeszlym roku były u mnie wieksze mrozy i nie wywalilo mi parafiny.Czy to wina mojego patrola? wątpie.Stawiam na paliwo i tyle.ramzes pisze:dziwne te wasze auta .. czy -15 czy -20 .. nawet jak dwa dni postoi patrol to odpala za pierwszym razem![]()
![]()
Pozwolę się podpiąć pod temat, problemu z odpalaniem nie mam z zamrożonym paliwem też nie ale jakoś ostatnio przy tych większym mrozach jakby trochę kucy stracił dzisiaj lecę sobie w trasie i nagle podczas wyprzedzania okazało się że prędkość max to niecałe 100km/h, rzadko zdarza się przekraczać 100km/h ale jakoś mnie to niepokoi, przed mrozami lepiej się zbierał.
terrano II 2.7 TD 94"
Jak juz masz nagrzane auto to nie sadze,zeby mroz mial jakiekolwiek znaczenie tutaj. Chyba,ze upalales w terenie i mozne masz pozamarzane wszystko albo wode w mostach/skrzyni.