W UK było trochę Patroli(K260 i Y60) z RB30.Tatuś pisze:Masz rację tylko skąd wziąć RB30? to po pierwsze,a po drugie to trzeba kasę na dwa silniki bo żeby uturbić RB30 trzeba głowicę z RB25.N2O pisze:Może lepiej by było zrobić hybrydę, tzn uturbić RB30?
http://www.youtube.com/watch?v=1fWnEW9WCFE
Skytrol
Moderator: Kosiarz
Re: Skytrol
http://www.youtube.com/watch?v=060PmweSAJU
Patrol z koszalin.filmik nie oddaje efektu. na mt widziałem w akcji i fajnie to jechało
Patrol z koszalin.filmik nie oddaje efektu. na mt widziałem w akcji i fajnie to jechało

srajtek ,4.16,fedima sirocco 31' i takie tam 

- vandall_jr
-
Dobry pomysł na silnik
, jak skończysz powiadom grono 

BUDUJEMY PROTOTYPY -Senior/Junior-517-80-83-86
www blaszczyk4x4.PL
www blaszczyk4x4.PL
Niedokładnie czytasz RB25 faktycznie bez zakucia nie ma szans na bezawaryjne ponad 400KM i nie ma co porównywać tego silnika z 2-JZ GTE,ale już RB26DETT można porównać.piotr e38 pisze:kolego nie przeceniasz trochę RB-ka, potencjał na 800KM szczerze wątpię, te silniki bez zakucia mają problemy przy 400+ w lekkich nadwoziach, a co dopiero w ponad 2 tonowym klocu. Według mnie dół będzie słaby, może przez krótkie przełożenie i ciężkie koło zamachowe się trochę poprawi, ale za to pogorszy się góra.
Ja bym z tymi modyfikacjami RB-ka w serii to mocno nie przesadzał, to nie jest niestety 2-JZ GTE![]()
![]()
Mimo wszystko trzymam kciuki i jestem ciekawy jak to będzie jeździło.![]()
Pozdr.
RB25DET można porównywać z 1JZ GTE,ale to porównanie również wychodzi na korzyść produktu Toyoty.
Na razie poza customowym wydechem,zmianą downpipa nie mam zamiaru nic modyfikować bo jest kryzys.
SKYTROL-RB25DET,37'',2xdiff lock,Warn+Superwinch
Długo się zastanawiałem co włożyć do mojej "weekendowej zabawki BMW E36", rozmyślania nad RB-kiem również były, ale w aucie finalnie zagościł 2JZ-GTE. Bardzo długo zbierałem informacje z różnych źródeł, najwięcej ze świata driftingu. Według mnie RB-k, to fajny silnik, ale niestety nawet 26DETT wiele brakuje do tego, co można wyczyniać z seryjnym 2JZ-tem nie zaglądając nawet pod jego czapkę.
Tak czy siak, życzę udanego projektu i bezawaryjnej eksploatacji, choć nadal uważam, że skoro nic nie chcesz modyfikować, to niutona na dole będzie mało i ruszanie z niskich obrotów, zanim napędzi się sprężarka będzie upierdliwe. Fakt, na pewno będzie pomocne te krótkie przełożenie jakie planujesz założyć + ciężki zamach, ale przez owy zamach silnik pewnie zrobi się bardziej leniwy przy wkręcaniu.
Podsumowując
Jestem zajebiście ciekawy, jak to będzie robić w Parchu

Tak czy siak, życzę udanego projektu i bezawaryjnej eksploatacji, choć nadal uważam, że skoro nic nie chcesz modyfikować, to niutona na dole będzie mało i ruszanie z niskich obrotów, zanim napędzi się sprężarka będzie upierdliwe. Fakt, na pewno będzie pomocne te krótkie przełożenie jakie planujesz założyć + ciężki zamach, ale przez owy zamach silnik pewnie zrobi się bardziej leniwy przy wkręcaniu.
Podsumowując

PATROL K160 SD33T Krótki - 2szt
PATROL Y61 RD28Ti Krótki - sprzedany
PATROL Y61 TD42T LONG
PATROL Y61 TD42T LONG
- Igor V8
-
Fajny pomysł Tatuś
Sam myślę nad tymi silnikami jako alternatywa dla LS-ów
Jeżeli chodzi o dostępność silników to ... są na wagę
Każda ilość w każdej dostępnej konfiguracji

Sam myślę nad tymi silnikami jako alternatywa dla LS-ów

Jeżeli chodzi o dostępność silników to ... są na wagę

Idee Lenina wiecznie żywe ... komunista , chwilowo w konspiracji ... 

Igor 2JZ-ty GTE, też możesz załatwić na wagę, wezmę każdą ilość
w zależności oczywiście od ceny kilograma

PATROL Y61 TD42T LONG
PATROL Y61 TD42T LONG
- Igor V8
-
Brzydzę się Toyotąpiotr e38 pisze:Igor 2JZ-ty GTE, też możesz załatwić na wagę, wezmę każdą ilośćw zależności oczywiście od ceny kilograma
![]()

... ale mogę się rozejrzeć

Jak coś PW 

PATROL Y61 TD42T LONG
PATROL Y61 TD42T LONG
- Igor V8
-
Świerze 2000-3000 $piotr e38 pisze:2JZ-ty GTE

Muszą być bez zmiennej fazy rozrządu, czyli te starsze bez VVTI. Ceny na gotowo w kraju 

PATROL Y61 TD42T LONG
PATROL Y61 TD42T LONG
- Igor V8
-
W tych granicach ... musiałbym się dopytaćpiotr e38 pisze: Ceny na gotowo w kraju
Koło 10-15.01 dopłynie kontener z różnymi silnikami ale ... only Nissan i GM

Problem polega na tym żeby dostać dobrą cenę muszę zamówić minimum kontener
Ostatnio ściągałem 5.7 do Tundry ... ale z obrzydzeniem

Zajrzyj na PW, nie kasztańmy koledze ciekawego tematu.
PATROL Y61 TD42T LONG
PATROL Y61 TD42T LONG
Te silniki można rzec że są bezkonkurencyjne cenowo w odniesieniu do jakiegokolwiek silnika jeśli mamy na celu swap silnika w Patrolu Y60,61 wyposażonego w RD28,28T,TI.Igor V8 pisze:Fajny pomysł Tatuś![]()
Sam myślę nad tymi silnikami jako alternatywa dla LS-ów![]()
Jeżeli chodzi o dostępność silników to ... są na wagę![]()
![]()
Dostępność bdb w przypadku RB25 jest "na wagę",RB25NEO już nie jest tak kolorowo,a zupełnie blado jest z RB26 i w tym wypadku nie jest już tak tanio.
DLA MNIE NIE JEST TANIO KREZUSIE

Zadam ci 3 pytania i sam udzielę odpowiedzipiotr e38 pisze:Długo się zastanawiałem co włożyć do mojej "weekendowej zabawki BMW E36", rozmyślania nad RB-kiem również były, ale w aucie finalnie zagościł 2JZ-GTE. Bardzo długo zbierałem informacje z różnych źródeł, najwięcej ze świata driftingu. Według mnie RB-k, to fajny silnik, ale niestety nawet 26DETT wiele brakuje do tego, co można wyczyniać z seryjnym 2JZ-tem nie zaglądając nawet pod jego czapkę.![]()
Podsumowując

Kto jest mistrzem Polski w drifcie?
Bochenek (Budmat RB team)
Jakim wozem powozi?
Nissan S-13
Z jakim silnikiem ten wóz?
RB26DET

To są fakty

(przekomarzam się)

To ja też się po przekomarzam, weźmy dwa silniki w dobrej kondycji np. 2Jz GTE i RB26DETT nic nie róbmy, tylko dmuchnijmy po powiedzmy 1,5 bara i popatrzmy, który szybciej wybuchnie
A tak na poważnie, napiszę za co uwielbiam 2JZ, wsadziliśmy fabryczny motor (wersja japan 280KM), dołożyliśmy kolektor pod singel turbo (Garrett GT3582R), wtryski Siemens 630cc, wydech 3'' na dwóch przelotowych tłumikach, dołożyliśmy świnię ECU Majster 3, dmuchneliśmy se tak od niechcenia 1,2 bara i na hamowni wypluło wynik, którego żeśmy się nie spodziewali, a mianowicie 534KM i 730Nm. (Biorąc pod uwagę fabryczne 280KM wynik nas powalił). Na ten sezon jest plan dmuchnąć 1.5bara, zobaczymy co wyjdzie.

A tak na poważnie, napiszę za co uwielbiam 2JZ, wsadziliśmy fabryczny motor (wersja japan 280KM), dołożyliśmy kolektor pod singel turbo (Garrett GT3582R), wtryski Siemens 630cc, wydech 3'' na dwóch przelotowych tłumikach, dołożyliśmy świnię ECU Majster 3, dmuchneliśmy se tak od niechcenia 1,2 bara i na hamowni wypluło wynik, którego żeśmy się nie spodziewali, a mianowicie 534KM i 730Nm. (Biorąc pod uwagę fabryczne 280KM wynik nas powalił). Na ten sezon jest plan dmuchnąć 1.5bara, zobaczymy co wyjdzie.

PATROL Y61 TD42T LONG
PATROL Y61 TD42T LONG
Drifty,srifty,konie i chabety - tj. teoria która interesowała mnie kiedyś.
Na on czas niestety trzeba pracować
Następnym etapem naszych prac jest ogołocenie z oryginalnego osprzętu który w autach z kierą po prawej jest ze złej strony i w ogóle jest go za dużo.
Alternator jest słaby bo 70Ah-out,aha i po złej stronie!
Kompresor klimy-out,niepotrzebny i koliduje z przekładnią kierowniczą
Pompa wspomagania-out,niezbyt wydajna z kółkiem na pasek wielorowkowy który nie jest szczęśliwym rozwiązaniem w połączeniu z wodą.

Uploaded with ImageShack.us
Dorabiamy mocowania z drugiej str. silnika zmieniamy kółka z wielorowkowych na klinowe,alternator z Y61 ma 100Ah więc odpowiedni,pompa wspomagania z Y61 też wyda,a finał wygląda tak:

Na on czas niestety trzeba pracować

Następnym etapem naszych prac jest ogołocenie z oryginalnego osprzętu który w autach z kierą po prawej jest ze złej strony i w ogóle jest go za dużo.
Alternator jest słaby bo 70Ah-out,aha i po złej stronie!
Kompresor klimy-out,niepotrzebny i koliduje z przekładnią kierowniczą
Pompa wspomagania-out,niezbyt wydajna z kółkiem na pasek wielorowkowy który nie jest szczęśliwym rozwiązaniem w połączeniu z wodą.

Dorabiamy mocowania z drugiej str. silnika zmieniamy kółka z wielorowkowych na klinowe,alternator z Y61 ma 100Ah więc odpowiedni,pompa wspomagania z Y61 też wyda,a finał wygląda tak:

Tak udało się zrobić mocowania alternatora,pompy że wszystkie te kółeczka poruszają się za pomocą trzech pasków klinowych w jednakowym rozmiarze tj:
915x13
Poduszki mocowania silnika przekręcamy plug&play z patrolowskiego silnika,zakładamy customowy flywheel(udało się uzyskac koło o wadze 14,2kg),następnie nanosprzęgło i mamy motor gotowy do włożenia.
915x13
Poduszki mocowania silnika przekręcamy plug&play z patrolowskiego silnika,zakładamy customowy flywheel(udało się uzyskac koło o wadze 14,2kg),następnie nanosprzęgło i mamy motor gotowy do włożenia.

Ostatnio zmieniony ndz gru 30, 2012 1:20 pm przez Tatuś, łącznie zmieniany 1 raz.
sądząc po filmikach w tym aucie niestety jest tylko silnik. Kierowcy jednak trochę brakuje.Tatuś pisze:Mówisz i masz:honki pisze:
Pokarz pokarz
http://s871.beta.photobucket.com/user/m ... 1.mp4.html
http://s871.beta.photobucket.com/user/m ... 3.mp4.html
http://s871.beta.photobucket.com/user/m ... 1.mp4.html
http://s871.beta.photobucket.com/user/m ... 4.mp4.html
http://www.youtube.com/watch?v=RZXyTz23wHE
gdzieś tam wyżej napisałem że tj. w Y61,za co bardzo przepraszam szanowne grono
tel. 509700949
https://www.escape4x4.pl/
https://www.escape4x4.pl/
Na polskiej arenie mud'owej też się zdarza że jest auto i wydaje się że kierowca tylko przeszkadzaZibi pisze:sądząc po filmikach w tym aucie niestety jest tylko silnik. Kierowcy jednak trochę brakuje.

- Peepuck!
-
- Kontaktowanie:
Tatuś pisze:.....

Chcę być dezerterem, który ma SZANSĘ POWODZENIA
K160/260 sd33 +3" 35Bfg
Forester 2,0
K160/260 sd33 +3" 35Bfg
Forester 2,0
Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku
CDN

CDN
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
i co, skisło po trzech stronach bez żadnej jatki?
lipa
trza igorka zawołać abo coś...
lipa
trza igorka zawołać abo coś...

#noichuj