sprzęgło patrol gr
Moderator: Kosiarz
Re: sprzęgło patrol gr
Sprężyny to raczej drgań nie tłumią.

N2O pisze:Sprężyny to raczej drgań nie tłumią.
one tłumią skoki sprzęgła

GR Y60 + Gaz69 = Meksyk
...a mnie nic nigdy nie wybucha i zdanżam na czas .
...a mnie nic nigdy nie wybucha i zdanżam na czas .
Aisin jak i Exedy bardzo dobre sprzegla do y60.Valeo kiszka,chociaz raz na szybkiego przed rajdem zalozylem i lata juz jakies pol roku.Jak ma sie wiecej pieniedzy to moja kolejnosc Aisin,Exedy dlugo nic i Valeo
Gr 850Nm mi sie marzy :)
to dlaczego mianowano je "tłumikami drgań skrętnych" ?N2O pisze:Sprężyny to raczej drgań nie tłumią.
robok rzępoli w harapuciu
Sprężyny w tarczy mają przejmować obciążenia skrętne, elementem tłumiącym w tarczy jest tarcie pomiędzy częścią zewnętrzną i wewnętrzną. Jak rozbierzesz tarczę na kawałki to zrozumiesz o co chodzi.

co nic nie zmienia w kwestii oficjalnej nazwy sprężynek 

robok rzępoli w harapuciu
sprężynki to amortyzator zrywu
Samurai 1.3->Patrol GR Y60 2.8 ->Suzuki Jimny 1.3
iras01 pisze:Aisin jak i Exedy bardzo dobre sprzegla do y60.Valeo kiszka,chociaz raz na szybkiego przed rajdem zalozylem i lata juz jakies pol roku.Jak ma sie wiecej pieniedzy to moja kolejnosc Aisin,Exedy dlugo nic i Valeo
Z Aisin-em to też różnie bywa, ja kiedyś w komplecie Aisin-a znalazłem tarczę Valeo

- Fiba
-
- Kontaktowanie:
mik pisze:iras01 pisze:Aisin jak i Exedy bardzo dobre sprzegla do y60.Valeo kiszka,chociaz raz na szybkiego przed rajdem zalozylem i lata juz jakies pol roku.Jak ma sie wiecej pieniedzy to moja kolejnosc Aisin,Exedy dlugo nic i Valeo
Z Aisin-em to też różnie bywa, ja kiedyś w komplecie Aisin-a znalazłem tarczę Valeo
Michał mam nadzieje że w moim komplecie Aisina nie było tarczy Valeo

Lepszy głupiec wędrujący po świecie od mędrca ,który siedzi w domu.
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Fiba pisze:mik pisze:iras01 pisze:Aisin jak i Exedy bardzo dobre sprzegla do y60.Valeo kiszka,chociaz raz na szybkiego przed rajdem zalozylem i lata juz jakies pol roku.Jak ma sie wiecej pieniedzy to moja kolejnosc Aisin,Exedy dlugo nic i Valeo
Michał mam nadzieje że w moim komplecie Aisina nie było tarczy Valeo
A widziałeś ją przed montażem

Ta o której piszę miała nadruki Valeo, oznaczeń Aisin-a nie było.
- Fiba
-
- Kontaktowanie:
Moja na szczęście miała nadruk Aisin. 

Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Oświeci mnie ktoś co do różnicy w cenie tego sprzęgła do R20:
http://www.autoczesci.autosowa.pl/index ... 1&ar=17475
http://www.exedy.pl/EXEDY_Zestaw_sprzeg ... -2201.html
Czy to możliwe żeby pośrednik miał aż takie duże upusty u producenta?
http://www.autoczesci.autosowa.pl/index ... 1&ar=17475
http://www.exedy.pl/EXEDY_Zestaw_sprzeg ... -2201.html
Czy to możliwe żeby pośrednik miał aż takie duże upusty u producenta?
- Fiba
-
- Kontaktowanie:
Tutaj wszystko jest możliwe. 

Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
zauważ że to nie te same sprzęgła 

Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
Po czym to wnosisz?lbl78 pisze:zauważ że to nie te same sprzęgła
po innych dociskach i tarczach? wystarczy? czy zmierzyć grubość tarczy też trzeba?
inna ilość "tłumików" w tarczy, inna grubość tarczy, inna grubość docisku, inna konstrukcja docisku
inna ilość "tłumików" w tarczy, inna grubość tarczy, inna grubość docisku, inna konstrukcja docisku
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
O.K. wystarczy mi to, znaczy chińczyk podrobił. Albo jakaś specjalna seria zubożona żeby auto odciązyć 

- bonzo74
- Kontaktowanie:
zna ktoś ten produkt http://allegro.pl/nkk-japan-sprzeglo-kp ... 33800.html
tak pytam z ciekawości , bo raczej mierze w Aisina albo exedy ale tu mnie znów różnice w cenie zastanawiają rozpiętość 400 zł
tak pytam z ciekawości , bo raczej mierze w Aisina albo exedy ale tu mnie znów różnice w cenie zastanawiają rozpiętość 400 zł
A ja zapytam jeszcze o jedno - jest jakas roznica w sprzeglach miedzy Y60 2,8TD, a Y61 2,8TD?
y61 ma dwumase.
Szczepia y60 do y61, ale trza komplet zmienic.
Pasowac nie bedzie.
A czemu? Co Ci nie pasuje?
Pasowac nie bedzie.
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...
Wojtek_W pisze:y61 ma dwumase.
Pasowac nie bedzie.
Fakt, zapomnialem o tym kole dwumasowym. Tak sobie rozmyslalem, ze jesli w Y61 jest lepsze, nowsze (czytaj mocniejsze) sprzeglo, to da sie go wstawic do Y60. A tu ZONK.
Raczej robi sie odwrotnie. Do y61 wrzcasz komplet z y60tki. Latwiej dostepne, tansze i mocniejsze.
Juz mialem u siebie robic, ale znalazlem u siebie warsztat co mi dorobil takie polspieki i odrobine wzocnil docisk. Chodzi jak narazie idealnie, kilka rajdow przezyl. Taki tam chlop u nas w malym warsztaciku na tyle domu - cuda robi. Ma tez orginalne okladziny od roznych producentow. Robi dla traktorow spieki i cala reszte. Jak narazie moge polecic z czystym sercem. A i kostzowalo chyba calosc tylko 150 zeta.
Juz mialem u siebie robic, ale znalazlem u siebie warsztat co mi dorobil takie polspieki i odrobine wzocnil docisk. Chodzi jak narazie idealnie, kilka rajdow przezyl. Taki tam chlop u nas w malym warsztaciku na tyle domu - cuda robi. Ma tez orginalne okladziny od roznych producentow. Robi dla traktorow spieki i cala reszte. Jak narazie moge polecic z czystym sercem. A i kostzowalo chyba calosc tylko 150 zeta.

y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...
Spieki sa twarde, ale slyszalem (bo nie uzywalem), ze przy zalaczeniu biegu i ruszeniu, jest dodatkowy "kop"? Te sprezynki o ktorych mowa wyzej, one nieco niweluja takie odczucie, a juz calkiem mieksza okladzina - czy faktycznie jest takie odczucie?
Prawdziwy spiek jest zero-jedynkowy. Te sprezynki maja za zadanie (wedlug mnie) odrobine tlumic drgania i ruszanie jest plynniejsze. W y61 mialem niezla batalie, ze sprzeglami. Calkowity spiek (zdaje sie 6 listkow) ze wzocniomym dociskiem byl zero-jedynkowy. Do tego spieki niszcza (zuzywaja) syzbciej docisk i kolo zamachowe. Po 10k na spieku elementy sie mocno zuzyly do codzinnej jazdy nie za bardzo. Luk ulegl dematerializacji raz,dwa. Udalo mi sie go spalic tak,ze okladziny zmienily sie w puch. A bardzo sie nie staralem.
Sam wzocniony docisk pomaga, ale sprzeglo chodzi bardziej twardo - kobiecie przeszkadzalo a i tak da sie przypalic.
W praktyec 10 spiekow z kazdej strony na tarczy zdaje sie 260mm + docisk od terano 3.0 i sprzeglo masz praktycznie normalne, a ciezkie do spalenia.
Aktualnie mam u siebie tarcze valeo z nabitymi jakimis specjlanymi okladzinami i bardzo delikatnie wzocniony docisk. Chodzi jak narazie bez zarzutow.

W praktyec 10 spiekow z kazdej strony na tarczy zdaje sie 260mm + docisk od terano 3.0 i sprzeglo masz praktycznie normalne, a ciezkie do spalenia.
Aktualnie mam u siebie tarcze valeo z nabitymi jakimis specjlanymi okladzinami i bardzo delikatnie wzocniony docisk. Chodzi jak narazie bez zarzutow.