2,7 Terrano biały dym po odpaleniu - ciepły silnik znika

Patrol, Pickup, Terrano, Navara, Pathfinder

Moderator: Kosiarz

dafvonqpa
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

2,7 Terrano biały dym po odpaleniu - ciepły silnik znika

Post autor: dafvonqpa » czw mar 13, 2014 6:54 pm

Witajcie.

Zjawisko , 2,7tdi 93r. po odpaleniu, biały dym. Silnik ma moc, po kilku minutach, kiedy samochód ma ciepły silnik, nie dymi. Wiadomo przy wiekszym przygazowaniu, puszcza czarny obłok. Co to może być. Stawiałem na wodę w tłumiku, ale teraz jest ciepło i nadal po odpaleniu pojawia się biały obłok. Miał ktoś taki przypadek? PŁYNU CHŁODZĄCEGO NIE UBYWA, samochód ma moc.

Dzięki, za wszelkie odpowiedzi

Awatar użytkownika
LSD

Kontaktowanie:

Re: 2,7 Terrano biały dym po odpaleniu - ciepły silnik znika

Post autor: LSD » czw mar 13, 2014 8:29 pm

dafvonqpa pisze:Witajcie.

Zjawisko , 2,7tdi 93r. po odpaleniu, biały dym. Silnik ma moc, po kilku minutach, kiedy samochód ma ciepły silnik, nie dymi. Wiadomo przy wiekszym przygazowaniu, puszcza czarny obłok. Co to może być. Stawiałem na wodę w tłumiku, ale teraz jest ciepło i nadal po odpaleniu pojawia się biały obłok. Miał ktoś taki przypadek? PŁYNU CHŁODZĄCEGO NIE UBYWA, samochód ma moc.

Dzięki, za wszelkie odpowiedzi

Kiedy olej wymieniałeś?

W 4,2D (konstrukcyjnie to ten sam silnik) to częsty przypadek jak się przeciąga z wymianą oleju.
Po wymianie całkowicie ustaje.
Safari "Gucio" 4,2D
Patrol "Żuber" 4,2TDI SGX
Patrol L60 "Dziadek" 4,0

Awatar użytkownika
N2O

Post autor: N2O » czw mar 13, 2014 8:35 pm

Świece żarowe? Niesprawny układ dogrzewania?
Kąt wtrysku?

Za dużo zmiennych aby zgadywać na wróżkę.
:)21
RR 2.5 DSE, Nissan Patrol 160 SD33T, Suzi LJ80
GG: 3215824
http://picasaweb.google.com/paweldabster

redzik

Post autor: redzik » czw mar 13, 2014 8:48 pm

jak nierowno parcuje i telepie na zimnym to 99% swiece zarowe, lub dogrzewanie tychze swiec.

dafvonqpa
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: dafvonqpa » czw mar 13, 2014 8:56 pm

redzik pisze:jak nierowno parcuje i telepie na zimnym to 99% swiece zarowe, lub dogrzewanie tychze swiec.

Czyli zaczne, od oleju. Mało jezdzi, już ponad rok. Świece żarowe zmienie w 2 kolejności. Ale nie rwie. Odrazu ma kopyto.

Wracając do oleju, samochód ma 230 tys i jest z 93 roku. Jaki olej polecacie, co bym zaraz remontu silnika nie robił? No i ile wchodzi do 2,7.

Awatar użytkownika
LSD

Kontaktowanie:

Post autor: LSD » czw mar 13, 2014 9:12 pm

dafvonqpa pisze:
redzik pisze:jak nierowno parcuje i telepie na zimnym to 99% swiece zarowe, lub dogrzewanie tychze swiec.

Czyli zaczne, od oleju. Mało jezdzi, już ponad rok. Świece żarowe zmienie w 2 kolejności. Ale nie rwie. Odrazu ma kopyto.

Wracając do oleju, samochód ma 230 tys i jest z 93 roku. Jaki olej polecacie, co bym zaraz remontu silnika nie robił? No i ile wchodzi do 2,7.
Przy tych silnikach zasada jest jedna - olej trzeba wymieniać jak najczęściej. Nie musi być jakiś super hiper, bo i tak ten silnik tego nie doceni :) natomiast częstotliowść ma znaczenie. W TD42 Nissan sugeruje wymianę co 8.000 km. Duże przeciągnięcie wymiany powoduje właśnie dymienie na biało przy zimnym silniku.
Co do TD27 to sprawdź sobie jak często powinno się wymieniać.

Olej zalej 10w40 lub 15w40. Co do rodzaju minerał, semi, syntetyk to najlepiej wlać taki jak był ostatnio. Nie wolno do tego silnika lać oleju z normą CG-4
Safari "Gucio" 4,2D
Patrol "Żuber" 4,2TDI SGX
Patrol L60 "Dziadek" 4,0

Awatar użytkownika
Dżem

Post autor: Dżem » czw mar 13, 2014 9:30 pm

Jak dla mnie to też wygląda na niedopaloną ropę czyli niedomaganie grzania świec. Mogą np. nie łączyć 2 białe przewody przy klemie.
Maverick 2.7 TD 3D 95r.
Terrano 2,7 TDI 5D 02r.
http://picasaweb.google.com/117691866936305131253

Awatar użytkownika
nissterr

Post autor: nissterr » czw mar 13, 2014 10:40 pm

Olej co 10tkm 10w40 ok. 6,5l.
WJ21
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie

dafvonqpa
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: dafvonqpa » pt mar 14, 2014 9:52 am

nissterr pisze:Olej co 10tkm 10w40 ok. 6,5l.
Dzięki!

redzik

Post autor: redzik » pt mar 14, 2014 10:34 pm

LSD pisze:
dafvonqpa pisze:

Przy tych silnikach zasada jest jedna - olej trzeba wymieniać jak najczęściej. Nie musi być jakiś super hiper, bo i tak ten silnik tego nie doceni :) natomiast częstotliowść ma znaczenie. W TD42 Nissan sugeruje wymianę co 8.000 km. Duże przeciągnięcie wymiany powoduje właśnie dymienie na biało przy zimnym silniku.
Co do TD27 to sprawdź sobie jak często powinno się wymieniać.

Olej zalej 10w40 lub 15w40. Co do rodzaju minerał, semi, syntetyk to najlepiej wlać taki jak był ostatnio. Nie wolno do tego silnika lać oleju z normą CG-4
U mnie w manualu co 6 tys. ale zdarzylo mi sie zapomniec zmienic przez 20 tys. i co ? i nic , zadnych bialych dymow itp. Nie ubywa, nie przybywa.
Tak ze to jakis mit, albo 27td to inny konstrukcyjnie silnik.

Awatar użytkownika
siegfried
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: siegfried » pt mar 21, 2014 9:30 pm

Kiedyś walczyłem z podobnym problemem w żabojadzie. Po odpaleniu zimnego, biały dym i charakterystyczny zapach spalin. Gdy się rozgrzał ok. Pomogła wymiana uszczelniaczy na prowadnicach zaworów. Po zgaszeniu gorącego silnika olej sobie spływał do komory i po odpaleniu zimnego było biało. Objawem jest również wzrost zużycia oleju. Ewentualnie turbosprężarka daje znać , że ma dość (rozszczelniony układ smarowania).
Najważniejsze to się nie nudzić!!! :P
Terrano I 2.7 i jeszcze coś w teren (home made)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nissan”