2,7 Terrano biały dym po odpaleniu - ciepły silnik znika
Moderator: Kosiarz
2,7 Terrano biały dym po odpaleniu - ciepły silnik znika
Witajcie.
Zjawisko , 2,7tdi 93r. po odpaleniu, biały dym. Silnik ma moc, po kilku minutach, kiedy samochód ma ciepły silnik, nie dymi. Wiadomo przy wiekszym przygazowaniu, puszcza czarny obłok. Co to może być. Stawiałem na wodę w tłumiku, ale teraz jest ciepło i nadal po odpaleniu pojawia się biały obłok. Miał ktoś taki przypadek? PŁYNU CHŁODZĄCEGO NIE UBYWA, samochód ma moc.
Dzięki, za wszelkie odpowiedzi
Zjawisko , 2,7tdi 93r. po odpaleniu, biały dym. Silnik ma moc, po kilku minutach, kiedy samochód ma ciepły silnik, nie dymi. Wiadomo przy wiekszym przygazowaniu, puszcza czarny obłok. Co to może być. Stawiałem na wodę w tłumiku, ale teraz jest ciepło i nadal po odpaleniu pojawia się biały obłok. Miał ktoś taki przypadek? PŁYNU CHŁODZĄCEGO NIE UBYWA, samochód ma moc.
- LSD
-
- Kontaktowanie:
Re: 2,7 Terrano biały dym po odpaleniu - ciepły silnik znika
dafvonqpa pisze:Witajcie.
Kiedy olej wymieniałeś?
W 4,2D (konstrukcyjnie to ten sam silnik) to częsty przypadek jak się przeciąga z wymianą oleju.
Po wymianie całkowicie ustaje.
Safari "Gucio" 4,2D
Patrol "Żuber" 4,2TDI SGX
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
Świece żarowe? Niesprawny układ dogrzewania?
Kąt wtrysku?
Za dużo zmiennych aby zgadywać na wróżkę.

Kąt wtrysku?
Za dużo zmiennych aby zgadywać na wróżkę.

jak nierowno parcuje i telepie na zimnym to 99% swiece zarowe, lub dogrzewanie tychze swiec.
redzik pisze:jak nierowno parcuje i telepie na zimnym to 99% swiece zarowe, lub dogrzewanie tychze swiec.
Czyli zaczne, od oleju. Mało jezdzi, już ponad rok. Świece żarowe zmienie w 2 kolejności. Ale nie rwie. Odrazu ma kopyto.
Wracając do oleju, samochód ma 230 tys i jest z 93 roku. Jaki olej polecacie, co bym zaraz remontu silnika nie robił? No i ile wchodzi do 2,7.
- LSD
-
- Kontaktowanie:
Przy tych silnikach zasada jest jedna - olej trzeba wymieniać jak najczęściej. Nie musi być jakiś super hiper, bo i tak ten silnik tego nie docenidafvonqpa pisze:redzik pisze:jak nierowno parcuje i telepie na zimnym to 99% swiece zarowe, lub dogrzewanie tychze swiec.
Czyli zaczne, od oleju. Mało jezdzi, już ponad rok. Świece żarowe zmienie w 2 kolejności. Ale nie rwie. Odrazu ma kopyto.
Wracając do oleju, samochód ma 230 tys i jest z 93 roku. Jaki olej polecacie, co bym zaraz remontu silnika nie robił? No i ile wchodzi do 2,7.

Co do TD27 to sprawdź sobie jak często powinno się wymieniać.
Olej zalej 10w40 lub 15w40. Co do rodzaju minerał, semi, syntetyk to najlepiej wlać taki jak był ostatnio. Nie wolno do tego silnika lać oleju z normą CG-4
Safari "Gucio" 4,2D
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
Jak dla mnie to też wygląda na niedopaloną ropę czyli niedomaganie grzania świec. Mogą np. nie łączyć 2 białe przewody przy klemie.
Olej co 10tkm 10w40 ok. 6,5l.
WJ21
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie
Dzięki!nissterr pisze:Olej co 10tkm 10w40 ok. 6,5l.
U mnie w manualu co 6 tys. ale zdarzylo mi sie zapomniec zmienic przez 20 tys. i co ? i nic , zadnych bialych dymow itp. Nie ubywa, nie przybywa.LSD pisze:Przy tych silnikach zasada jest jedna - olej trzeba wymieniać jak najczęściej. Nie musi być jakiś super hiper, bo i tak ten silnik tego nie docenidafvonqpa pisze:redzik pisze:jak nierowno parcuje i telepie na zimnym to 99% swiece zarowe, lub dogrzewanie tychze swiec.
Wracając do oleju, samochód ma 230 tys i jest z 93 roku. Jaki olej polecacie, co bym zaraz remontu silnika nie robił? No i ile wchodzi do 2,7.natomiast częstotliowść ma znaczenie. W TD42 Nissan sugeruje wymianę co 8.000 km. Duże przeciągnięcie wymiany powoduje właśnie dymienie na biało przy zimnym silniku.
Co do TD27 to sprawdź sobie jak często powinno się wymieniać.
Olej zalej 10w40 lub 15w40. Co do rodzaju minerał, semi, syntetyk to najlepiej wlać taki jak był ostatnio. Nie wolno do tego silnika lać oleju z normą CG-4
Tak ze to jakis mit, albo 27td to inny konstrukcyjnie silnik.
- siegfried
- jestem tu nowy...
Kiedyś walczyłem z podobnym problemem w żabojadzie. Po odpaleniu zimnego, biały dym i charakterystyczny zapach spalin. Gdy się rozgrzał ok. Pomogła wymiana uszczelniaczy na prowadnicach zaworów. Po zgaszeniu gorącego silnika olej sobie spływał do komory i po odpaleniu zimnego było biało. Objawem jest również wzrost zużycia oleju. Ewentualnie turbosprężarka daje znać , że ma dość (rozszczelniony układ smarowania).
Najważniejsze to się nie nudzić!!! 
Terrano I 2.7 i jeszcze coś w teren (home made)

Terrano I 2.7 i jeszcze coś w teren (home made)