trzymają przednie hamulce patrol y61

Patrol, Pickup, Terrano, Navara, Pathfinder

Moderator: Kosiarz

Awatar użytkownika
kura77
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

trzymają przednie hamulce patrol y61

Post autor: kura77 » pt maja 30, 2014 10:29 am

Witam
Mam problem z przednimi hamulcami w Y61 mianowicie po kilku kilometrach jak zagrzeją sie tarcze zaczyna mi blokować lewe przednie koło do tego stopnia ,że po przejechaniu 20 km dym idzie z klocków. Tarcze, klocki, przewody na mostach są nowe prowadniczki przesmarowane i wyczyszczone zostały stare cylinderki czy to może być problem właśnie z cylinderkami czy szukać problemu gdzieś indziej. Proszę o jakąś podpowiedz.

Awatar użytkownika
Fiba

Kontaktowanie:

Re: trzymają przednie hamulce patrol y61

Post autor: Fiba » pt maja 30, 2014 10:41 am

Po prostu tłoczek ciasno chodzi . Zapieczone tłoczki . Rozebrać przeczyścić drobnym papierem jak mało rdzy albo nowe tłoczki najlepiej z nierdzewki .
Lepszy głupiec wędrujący po świecie od mędrca ,który siedzi w domu.

Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8

Awatar użytkownika
kura77
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: kura77 » pt maja 30, 2014 11:08 am

przyglądałem się tłoczkom jak czyściłem i smarowałem prowadniczki jest na nich kołnierz z rdzy próbowałem to wyczyścić ale nic to nie dało wymienię na nowe to koszt nie wielki 20zł szt. Dzięki za rade

Awatar użytkownika
kura77
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: kura77 » sob cze 07, 2014 3:22 pm

jednak nie było to takie proste wymieniłem tłoczki w zaciskach z przodu razem z gumkami i zrobił sie problem z hamulcami. Mianowicie mechanik odpowietrzył sam przód twierdzac że wystarczy i pojechałem na stacje diagnostyczna okazalo sie ze przod hamuje ok a tył 17% i pedał spada do podłogi. Zatem odpowietrzyli tył i korektor siły hamowania dalej to samo. Podczas jazdt jak wcisne pedał to blokuje koła przednie ale jak dłuzej trzymam to spada pedał do podłogi cos nie tak moze ktos cos podpowie.

Awatar użytkownika
ernil

Post autor: ernil » sob cze 07, 2014 3:27 pm

1. Odpowietrzenie (może jednak jest tam powietrze).
2. Pompa (wypłukało płynem syf i pompa przestała być szczelna).
3. Korektor zdupiony.
4. Ogólnie kondycja układu pozostawia pewnie wiele do życzenia... Suma wszystkiego.
XTZ 750
Outback EJ25 MT

Awatar użytkownika
kura77
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: kura77 » sob cze 07, 2014 3:48 pm

dobrze tylko od czego zaczać??
przed tą robotą było ok tak od razu siadła pompa ?? Wczesniej robiłem konserwacje sciągałem mosty itp wymieniałem przewody hamulcowe może ten redyktor siły hamowania jest zawalony konserwacją i szwankuje ale dlaczego pedał spada do podłogi po kilku sekundach?? jak podpompuje jest twardy i za kilka sekund spada. Na zgaszonym silniku jest twardy czy pompa by nie przepuszczała na zgaszonym silniku też??
Jeszcze jedno czy dobrze robił mechanior że odpowietrzył przód potem tył i reduktor siły ham.. gdzies czytałem że trzeba odpowietrzać cały układ zaczynając od tylnego koła najdalej oddalonego od pompy
Ostatnio zmieniony sob cze 07, 2014 3:54 pm przez kura77, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » sob cze 07, 2014 3:50 pm

często jest tak, ze po robocie przestaje działać. Upewnij się, że prowadnice zacisków są ok. Kolejna sprawa to łożyska, popatrz na tarczę - czy nie jest stożkiem itd

Awatar użytkownika
kura77
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: kura77 » sob cze 07, 2014 3:57 pm

tarcze klocki wszystkie nowe
przód tłoczki plus zestawy naprawcze nowe teraz nie trzymają tylko ten pedał mnie martwi

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » sob cze 07, 2014 3:59 pm

odpowietrz raz jeszcze - pamiętaj o korektorze. Rozumiem, ze nie grzebałeś przy nim, nie zmieniałeś położenia dźwigni itd

Awatar użytkownika
kura77
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: kura77 » sob cze 07, 2014 4:04 pm

ja nie grzebałem ale przy konserwacji było wszystko z pod spodu ściągane i nie wiem czy tam nic nie ruszyli na pewno go nie odpowietrzali po konserwacji bo cały był zawalony konserwacja

Awatar użytkownika
ernil

Post autor: ernil » sob cze 07, 2014 4:42 pm

ABS jest?
Żeby zabić pompę hamulcową wystarczy czasem cofnąć przez nią stary płyn przy zmianie klocków. Więc tak - może być tak, że wczoraj działała, dzisiaj nie.
To, że auto nie hamuje, może być sumą wszystkiego, lub po prostu jakąś pierdołą, w stylu odwrotnie podpięta pompa :)21
Czeka się chwile zabawy, żeby to zrobić dobrze. I najlepiej zrób to od A do Z na nowych podzespołach :)21
XTZ 750
Outback EJ25 MT

Awatar użytkownika
ernil

Post autor: ernil » sob cze 07, 2014 4:46 pm

Hehe, teraz doczytałem, że odpowietrzaliście trochę od dupy strony.
Zacznij od koła najdalej od pompy, potem korektor, potem przednie (prawe, lewe). Przez układ przelej przy tej okazji minimum litrę płynu (ma lecieć czysty płyn hamulcowy z odpowietrzników.
A potem dopiero zabieraj się za inne kwestie, takie jak przewody elastyczne itp. Bo zapewne są w takim samym stanie jak reszta auta. I życzę przyjemnej zabawy po konserwacji, rotfl.
XTZ 750
Outback EJ25 MT

Awatar użytkownika
kura77
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: kura77 » sob cze 07, 2014 5:16 pm

ok
zabawa na pewno będzie już myślę o tym i nie będę mógł spać :roll:
Zacznę od początku i dzięki za podpowiedz bo zapomniałem o gumowych przewodach mogą się rozprężać. ABS mam a o co chodzi z tym abs-em??bo chętnie jak trzeba to go wyłączę

Awatar użytkownika
ernil

Post autor: ernil » sob cze 07, 2014 7:48 pm

Chodzi o to, iż do normalnym do pewnego stopnia jest fakt, iż pedał opada.
"Rozprężanie" przewodów zostaw do innych pojazdów, niż stary patrol. Tutaj bardziej chodzi o to, że są stare i rozwarstwione wewnątrz. Mogą blokować przepływ płynu w obie strony.
XTZ 750
Outback EJ25 MT

Awatar użytkownika
N2O

Post autor: N2O » ndz cze 08, 2014 1:03 am

kura77 pisze:tarcze klocki wszystkie nowe
przód tłoczki plus zestawy naprawcze nowe teraz nie trzymają tylko ten pedał mnie martwi
Jak wymieniałeś wszystkie tarcze i klocki, to tak może być przez pewien czas, że pedał wpada i słabo hamuje.
Przejedź z 500 km i powinno się ułożyć, jak się nie poprawi, to potem szukaj przyczyny problemu.
RR 2.5 DSE, Nissan Patrol 160 SD33T, Suzi LJ80
GG: 3215824
http://picasaweb.google.com/paweldabster

Awatar użytkownika
kura77
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: kura77 » ndz cze 08, 2014 12:02 pm

przejechałem 1000 km i przed tymi wszystkimi robotami na przeglądzie było git.

Awatar użytkownika
kura77
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: kura77 » ndz cze 08, 2014 12:07 pm

ernil pisze:Chodzi o to, iż do normalnym do pewnego stopnia jest fakt, iż pedał opada.
"Rozprężanie" przewodów zostaw do innych pojazdów, niż stary patrol. Tutaj bardziej chodzi o to, że są stare i rozwarstwione wewnątrz. Mogą blokować przepływ płynu w obie strony.
wszystko rozumiem ale dlaczego po kilku sekundach trzymania na hamulcu pedał spada do podłogi . Stawiam na zapowietrzony układ albo walniętą pompę

ramzes

Post autor: ramzes » ndz cze 08, 2014 12:08 pm

kura77 pisze:
ernil pisze:Chodzi o to, iż do normalnym do pewnego stopnia jest fakt, iż pedał opada.
wszystko rozumiem ale dlaczego po kilku sekundach trzymania na hamulcu pedał spada do podłogi . Stawiam na zapowietrzony układ albo walniętą pompę

jezeli wpada do podłogi to na 99 % nieszczelna pompa niestety ... :-?
era Hdi :)21

BYŁ-> Samurai, Y60 ..

Awatar użytkownika
kura77
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: kura77 » ndz cze 08, 2014 3:39 pm

Jutro wszystko bedzie jasne ale szykuje sie na najgorsze w tym aucie nic nie moze byc proste i tanie =-O

Awatar użytkownika
ernil

Post autor: ernil » ndz cze 08, 2014 3:47 pm

Wprost przeciwnie. Wszystko jest proste i tanie. Tylko że zazwyczaj jak tanio jest przy zakupie, to potem będzie drogo.
XTZ 750
Outback EJ25 MT

Awatar użytkownika
kura77
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: kura77 » ndz cze 08, 2014 4:14 pm

ernil pisze:Wprost przeciwnie. Wszystko jest proste i tanie. Tylko że zazwyczaj jak tanio jest przy zakupie, to potem będzie drogo.
W moim przypadku nie jest tak nie jestem z pierwszej łapanki to moj drugi wóz terenowy. Bylem po niego za granica osobiscie i kupilem od wlasciciela na podworzu. Tylko co bylo niekorzystne to ze prawie rok stal nie uzywany w garazu i rdza go zarla

Awatar użytkownika
Takayuki

Kontaktowanie:

Post autor: Takayuki » ndz cze 08, 2014 4:42 pm

Patrz na to inaczej... cokolwiek nie padło, robiło te 15 czy 20 lat, ciągle ten sam element... wymienisz na taki sam jakościowo [że drogi - trudno] i masz na następne naście lat po problemie, jak podzielić kwotę/lata nie wychodzi tak źle :)21 :wink:

ramzes

Post autor: ramzes » ndz cze 08, 2014 5:02 pm

Takayuki pisze:Patrz na to inaczej... cokolwiek nie padło, robiło te 15 czy 20 lat, ciągle ten sam element... wymienisz na taki sam jakościowo [że drogi - trudno] i masz na następne naście lat po problemie, jak podzielić kwotę/lata nie wychodzi tak źle :)21 :wink:
tu masz racje .. ino jak juz na kupnie płacze że dużo do zrobienia i drogo to znaczy sie okazje kupił tanio :)21

BYŁ-> Samurai, Y60 ..

Awatar użytkownika
kura77
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: kura77 » ndz cze 08, 2014 6:02 pm

Powtarzam nie kupilem zloma wiadomo ze ma lata i moze sie coc zepsuc nie mam z tym problemu trzeba wymieniam i nie bede plakal tylko nie sztuka powymieniac wszystko jak jest ok i problem jest z odpowietrzeniem. Nabijac kasy mechaniorom nie mam zamiaru bez potrzeby dlatego pisze i sie konsultuje na forum a inna sprawa to mechanicy na takich autach gow..no sie znaja musze im.tłumacztc tyle ze oni maja sprzet i warunki do pracy

ramzes

Post autor: ramzes » ndz cze 08, 2014 6:07 pm

no okej ....
to w takim razie zakasaj rękawy weź drugą osobe do pomocy i odpowietrzaj układ zgodnie z instrukcja *ernila :)2
zaoszczędzisz na mechanikach ale przewidzieć trzeba minimum godzinke na zabawe pompuj .. trzymaj .. puść :)21

BYŁ-> Samurai, Y60 ..

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nissan”