Terrano II 2.4 czy podejdzie klimatyzacja od 2.7 ?
Moderator: Kosiarz
Terrano II 2.4 czy podejdzie klimatyzacja od 2.7 ?
Witam. Jak wygląda jazda autem bez klimy wie każdy. Chodzi mi po głowie zamontowanie klimatyzacji do mojego Terrano 2 2.4. Do tego silnika za dużo na allegro kupić nie idzie, za to do 2.7 TDi częsci jest sporo.
Czy to da się spasować jakoś do siebie ? Chodzi mi byly jakies znaczące rożnice w kształcie czy długosci przewodów, czy sprężarki są te same czy sie różnią itp.
Czy to da się spasować jakoś do siebie ? Chodzi mi byly jakies znaczące rożnice w kształcie czy długosci przewodów, czy sprężarki są te same czy sie różnią itp.
Jest - Nissan Terrano II 2.4
Był - Jeep Grand Cherokee ZJ 4.0, Opel Frontera 2.0
- wojtek_kom
-
Re: Terrano II 2.4 czy podejdzie klimatyzacja od 2.7 ?
Jedyny problem to łapa klimatyzatora, czyli mocowanie sprężarki do bloku i napinacz.
Reszta jest już prosta.
Reszta jest już prosta.
Nissan-y
I od razu zakup sobie 2 wentylatory na klime - wtedy dopiero czuć, że klima działa...
WJ21
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie
Państwowa dziwka, flądra w jedwabiu i złocie. Chcą za nią tren nieść, duszę włócząc w błocie
Dzięki za informacje.
A pro po wentylatorów to jakieś zamienniki pasują bo za fabryczne to kupę pieniędzy życzą?nissterr pisze:I od razu zakup sobie 2 wentylatory na klime - wtedy dopiero czuć, że klima działa...
Nissan Terrano 3,0 2003
HONDA CRV III 2,0
MAVERICK long 31" 2,7 TD
MUSCEL M461 300D
HONDA CRV III 2,0
MAVERICK long 31" 2,7 TD
MUSCEL M461 300D
bylajaki kup zeby wymiarami sie zmiescil i byl na 12V.babcuk pisze:A pro po wentylatorów to jakieś zamienniki pasują bo za fabryczne to kupę pieniędzy życzą?nissterr pisze:I od razu zakup sobie 2 wentylatory na klime - wtedy dopiero czuć, że klima działa...
Ja założyłem sobie z automata (t2) → miały po drugiej stronie więc wszystkie mocowania pasowały.redzik pisze:bylajaki kup zeby wymiarami sie zmiescil i byl na 12V.babcuk pisze:A pro po wentylatorów to jakieś zamienniki pasują bo za fabryczne to kupę pieniędzy życzą?nissterr pisze:I od razu zakup sobie 2 wentylatory na klime - wtedy dopiero czuć, że klima działa...
Kupiłem na alledrogo używany za ok. 200zł
WJ21
mnie udało się dzisiaj za 100 oryginał zakupić
podłącze na krótko do włącznika na desce tylko chyba przez przekaźnik bo nie mam fabrycznego kabelka.
Wtedy zobaczę czy faktycznie jest różnica.
podłącze na krótko do włącznika na desce tylko chyba przez przekaźnik bo nie mam fabrycznego kabelka.
Wtedy zobaczę czy faktycznie jest różnica.
Nissan Terrano 3,0 2003
HONDA CRV III 2,0
MAVERICK long 31" 2,7 TD
MUSCEL M461 300D
HONDA CRV III 2,0
MAVERICK long 31" 2,7 TD
MUSCEL M461 300D
U mnie jest taka różnica, że na krótkiej trasie do domu (10km) od razu czuć, że klima chłodzi.
Przy jednym wiatraku nawet nie włączałem
No i w trakcie jazdy utrzymuje temp. ok. 8-9st.C przy ok. 30st.C na zew., podczas gdy przy jednym było to ok. 12-14st.C na wylocie...
Przy jednym wiatraku nawet nie włączałem

No i w trakcie jazdy utrzymuje temp. ok. 8-9st.C przy ok. 30st.C na zew., podczas gdy przy jednym było to ok. 12-14st.C na wylocie...
WJ21
8°C na wylocie ? To przecież w czapce musiałbym jeździć i grubej kurtce 

Nie zapomnij, że t2 mimo wszystko ma słaby nawiew, dużą oszkloną powierzchnię, dużą kubaturę wnętrza i brak nawiewu na tył.
A przy słońcu dającym przez szyby to by schłodzić do ludzkich warunków trzeba długiej jazdy
A przy słońcu dającym przez szyby to by schłodzić do ludzkich warunków trzeba długiej jazdy

WJ21