Led na dachu, jak motać kable ?
Moderator: Kosiarz
Led na dachu, jak motać kable ?
hej
kolega mnie poprosił o pomoc w zamontowaniu ledów na dachu, niby wszystko spoko wiemy co i gdzie z kabelkami - przekaźnikami - włącznikami
ale............ jak się dostać do auta z kablem z dachu do kabiny ?
-dziura w dachy ? nie
-przy słupku i drzwiach ? bedzie podciekać i kiedyś się przetrze ?
-bagażnikiem ? też się przetrze
help ?
kolega mnie poprosił o pomoc w zamontowaniu ledów na dachu, niby wszystko spoko wiemy co i gdzie z kabelkami - przekaźnikami - włącznikami
ale............ jak się dostać do auta z kablem z dachu do kabiny ?
-dziura w dachy ? nie
-przy słupku i drzwiach ? bedzie podciekać i kiedyś się przetrze ?
-bagażnikiem ? też się przetrze
help ?
Re: Led na dachu, jak motać kable ?
Przy uszczelce przedniej szyby i wchodzisz pod maske silnika od strony wycieraczek. Tak mi sie wydaje, ze sie moze udac.
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.
auto to navara D40
- vandall_jr
-
Zrób dziurę wstaw dławicę na kable zabezpiecz to porządnie i po temacie. Jak to auto kumpla to luzzzz nic nie powie
A drugi sposób to w D40 masz relingi może warto to wykorzystać

A drugi sposób to w D40 masz relingi może warto to wykorzystać

BUDUJEMY PROTOTYPY -Senior/Junior-517-80-83-86
www blaszczyk4x4.PL
www blaszczyk4x4.PL
Raz przymierzaliśmy się kolegą do zamocowania lamp w Vitarze, w końcu nie zrobiliśmy tego bo naprawialiśmy inne miejsca, ale z opracowanego wstępnie planu wynikało, że najlepsze będzie wklejenie kabla między uszczelką a szybą, lub na uszczelce i wejście do komory silnika w podszybiu. Brak dziur, łatwy montaż, bezśladowy demontaż. Same PLUSY DODATNIE.

Jak ładnie pionowo wpuścisz w dach kabel przez specjalną skrętną przelotkę i zabezpieczysz to silikonem to będzie profi robota. Jeżeli na dachu wszystko jest zamontowane perfekto i kolega za miesiac nie bedzie sciągał ledów to jest to jedyne sensowne rozwiazanie
Ja mam dziure w dachu pod oparciem relingu, ale mozna bezinwazyjnie kratka wentylacyjna z tylu miedzy kabina a paka wejsc ladnie do kabiny
D40 Calmini 5" + Iron Man 2"
Samurai 19TD
Samurai 19TD
taka jedna mala uwaga. Jak kabel bedzie przechodzil do kabiny to dobrze zabezpiecz to miejsce klejem do szyb lub silikonem dekarskim, a najlepiej jak by kabel tuz przed przejsciem mial pod gore. Pol roku szukalem ktoredy mi sie woda leje do wnetrza... Po mimo zabezpieczenia przelotka i klejem. Cala woda z dachu lala sie po kablu do wnetrza 

Bo bez blota to nie robota 
Terrano 2.7TD 1990...

Terrano 2.7TD 1990...
Kazde galezie maja szanse naruszyc nawet najlepiej zaoaciane dziursko w dachu. Wiekszosc paciajstw didatkowo nie lubi sie ze sloncem.
Kazda dziura to potencjalny problem
Nie kombinuj tylko pociagmi po slupku przez podszybie wycieraczek. Sprawdzone, latwe.
Kazda dziura to potencjalny problem

Nie kombinuj tylko pociagmi po slupku przez podszybie wycieraczek. Sprawdzone, latwe.
PATROLnięty 
~----oo----/ LAWETA (przyczepa) - 2x4,5m, 1800/2500kg -moge sie podzielic

~----oo----/ LAWETA (przyczepa) - 2x4,5m, 1800/2500kg -moge sie podzielic

Noo, tatko mówili tak samosbst pisze:Kazda dziura to potencjalny problem

Otóż to.sbst pisze:Nie kombinuj tylko pociagmi po slupku przez podszybie wycieraczek.
Ja to nawet wyprowadziłem u siebie szczeliną między podszybiem, a maską. Zero wiercenia.
Jak masz snorkela, to banał.
Dobrze jest upchać wiązkę w dwóch warstwach peszla, takiego plecionego z twardego plastiku, który to przeplot pozwala na zmianę średnicy jak ściśniesz, a usztywnia się jak go rozciągniesz. W każdym elektronicznym do kupienia. Niezniszczalne.
Coś jak na foto:

XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
Po tym to dopiero cieknie... Parowaly mi halogeny na dachu i taki oplot powodowal przecieki pomimo uszczelnienia. Ze zrywaniem kabli poradzilem sobie tak ze terrano I ma takie metalowe ramki na okolo szyby przedniej przykrecane. Pieknie pomiescily dwa kable a dalej wchodza do wnetrza profilu z ktorego zbudowany jest bagaznik. Nic nie widac i nie da sie urwac.
Terrano 2.7TD 1990...

Terrano 2.7TD 1990...
kabel z leda przód na dachu i tyłu na dachu poszedł do relingów a potem jedną dziurką pod mocowaniem relingów do kabiny
jedna stopka od relingów jest przykręcona na 4 śruby
piata dziurka nie robi różnicy wielkiej
nigdy nic nie było tam uszczelnione i nie ciekło, teraz jest uszczelnione i bedzie lepiej niż jak z fabryki wyjechało
ps. ilość gwintu który jest do śrubek od relingów został ustalony jako "dwa zwoje"
debil to projektował chyba, dziecko jest w stanie ukręcić te śruby
snorkel będzie kiedyś
jedna stopka od relingów jest przykręcona na 4 śruby

nigdy nic nie było tam uszczelnione i nie ciekło, teraz jest uszczelnione i bedzie lepiej niż jak z fabryki wyjechało
ps. ilość gwintu który jest do śrubek od relingów został ustalony jako "dwa zwoje"

debil to projektował chyba, dziecko jest w stanie ukręcić te śruby
snorkel będzie kiedyś

Ale ja nie mówię, że masz tego używać na przejściach hermetycznych, oczywiste, że wtedy będzie ciekło.Myke pisze:Po tym to dopiero cieknie... Parowaly mi halogeny na dachu i taki oplot powodowal przecieki pomimo uszczelnienia. (...)

Przeczytaj co napisałem - w sensie, do czego tego można używać.
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
A i ja nie twierdze zeby je stosowac. Taka tylko ciekawostke przyrodnicza opisalem. Swiatla mialy orginalnie zaplecione takie cus i podobno mialy ip67 chyba testowane na plucie
Terrano 2.7TD 1990...

Terrano 2.7TD 1990...
Odświeżam
Chciałbym zamontować lampki na dachu, a właściwie przenieść ze zderzaka. Potrzebuję zamontować jakoś belkę i nie za bardzo mam do czego ją przykręcić. Macie jakieś patenty na taki klops? Wiercenie w dachu odpada.
Chciałbym zamontować lampki na dachu, a właściwie przenieść ze zderzaka. Potrzebuję zamontować jakoś belkę i nie za bardzo mam do czego ją przykręcić. Macie jakieś patenty na taki klops? Wiercenie w dachu odpada.
Uchwyty do bagażnika dachowego i na tym belkę?
Nie mam też rynienek. Nie wie czy do uchwytów tego typu
http://allegro.pl/relingi-dachowe-bagaz ... 52219.html
można mieć zaufanie.
http://allegro.pl/relingi-dachowe-bagaz ... 52219.html
można mieć zaufanie.
Co to za auto bez rynienek
Uchwyty te konkretne nie wiem, ale poparz na niektóre busy stare mercedesy... 6 uchwytów na rynienki i cały dach napakowany czymś... więc są i wytrzymałe
Do Safari były jako opcja bagażniki dachowe, tez na rynienkach mocowane

Uchwyty te konkretne nie wiem, ale poparz na niektóre busy stare mercedesy... 6 uchwytów na rynienki i cały dach napakowany czymś... więc są i wytrzymałe

Na Safari są informacje dotyczące max obciążenia rynienek dachowych przy uzyciu fabrycznego bagażnika dachowego - 350 KG.Takayuki pisze:Co to za auto bez rynienek![]()
![]()
Uchwyty te konkretne nie wiem, ale poparz na niektóre busy stare mercedesy... 6 uchwytów na rynienki i cały dach napakowany czymś... więc są i wytrzymałe![]()
W moim Safari bagażnik był robiony z rurek calowych. Ciezki, ale na dachu staliśmy we 4, każdy z nas powyżej 100 kg.
Nic nie odpadlo
PATROL GU4 LWB 4,2 TD - TD42T MANUAL
SUPER SAFARI 4,5 - TB45 GULF MANUAL był
SUPER SAFARI 4,5 - TB45 GULF MANUAL był
Cholera, chciałbym zamontować lampki na dachu, ale nie wiem jak to zrobić(?)
Nie mam ani relingów, ani rynienek. Wiercenie w dachu uważam za ostateczność. Rozważam też klejenie.
Jak zamontować belkę?
Jak daleko od przedniego krańca dachu zamontować belkę?
Tuż przed szybą(?) Czy 0,5 metra do tyłu?
Jak podłączyć?
-razem z długimi?
-razem z długimi, ale na oddzielnym wyłączniku
-tylko na oddzielnym wyłączniku?
Światła rozstawić na szeroko(?) czy na wąsko?
Jaki przekrój kabli(?) 1,5mm wystarczy?
dzięki
Nie mam ani relingów, ani rynienek. Wiercenie w dachu uważam za ostateczność. Rozważam też klejenie.
Jak zamontować belkę?
Jak daleko od przedniego krańca dachu zamontować belkę?
Tuż przed szybą(?) Czy 0,5 metra do tyłu?
Jak podłączyć?
-razem z długimi?
-razem z długimi, ale na oddzielnym wyłączniku
-tylko na oddzielnym wyłączniku?
Światła rozstawić na szeroko(?) czy na wąsko?
Jaki przekrój kabli(?) 1,5mm wystarczy?
dzięki
Pół metra do tyłu albo więcej, żeby maski nie oświetlało bo będziesz widzieć jasną plamę a na drodze przed sobą nic.
Z długimi, z możliwością odłączenia guzikiem żeby działały same długie, i możliwością włączenia lampy tylko z guzika.
Przekroje liczysz z prądu, ile toto amper pobiera, instalacja 12V?
Rozstaw to jak się stryjence podoba, uwzględniasz wygląd, świecenie, i możliwość urazu od gałęzi, w wybranych przez siebie proporcjach
Z długimi, z możliwością odłączenia guzikiem żeby działały same długie, i możliwością włączenia lampy tylko z guzika.
Przekroje liczysz z prądu, ile toto amper pobiera, instalacja 12V?
Rozstaw to jak się stryjence podoba, uwzględniasz wygląd, świecenie, i możliwość urazu od gałęzi, w wybranych przez siebie proporcjach

a finalnie zdejmie Ci to pierwsza większa gałąź co się prześliźnie po dachu
Klejenie brzmi nieźle
Naprawdę nie rozważałeś montażu na masce (mniej boli wiercenie) albo z przodu (wiem - błoto). Wg mnie maska w pajero jest kompromisem.

Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172
tel. 504126172
dzięki
Nie miał człowiek problemu to wpadł na dobry pomysł.
Nie miał człowiek problemu to wpadł na dobry pomysł.