dwa akumulator Y61 jak połączyć
Moderator: Kosiarz
-
- jestem tu nowy...
dwa akumulator Y61 jak połączyć
Ma ktos jakis sprawdzony sposób połączenia dwóch aku w Patrolu zeby to wszystko dobrze gralo??? Myslalem nad seperatorem + panel kontrolny....
Re: dwa akumulator Y61 jak połączyć
A co tu jest do wymyślania?
Kontroler, separator, kable...
Zależy od $ - są różne rozwiązania. Od kompleksowych (IBS-DBS itp), poprzez jachtowe/kamperowe, po home-made "na przekaźnikach od świec"
Kontroler, separator, kable...
Zależy od $ - są różne rozwiązania. Od kompleksowych (IBS-DBS itp), poprzez jachtowe/kamperowe, po home-made "na przekaźnikach od świec"

XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
Najprosciej separator z Allegro. Jaki silnik? 2.8? To musisz zbiorniczej wyrownawczy od 3.0 przeszczepic i miejsce bedzie.
Inna sprawa, ze drugie aku jes imho nieptrzebne. Sprawny uklad i sprawne aku i nie ma problemow.
Inna sprawa, ze drugie aku jes imho nieptrzebne. Sprawny uklad i sprawne aku i nie ma problemow.
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...
-
- jestem tu nowy...
2.8 mam. Ten czarny zbiorniczek wyrownawczy przełożyłem w miejsce pompy ABSu i miejsce jest... mialem/ mam boscha s4 i troche slaby byl jesli przysfzlo do wyciągania.... teraz kupilem optime a boscha szkoda mi wyrzucać i dlatego montuje dwa aku. Tylo pytanie jak to dobrze podłączyć... jest sporo opini co do tego ale jak wyzej pisalem mysflalem nad separatorem sl... + kontroler zeby przelaczac zeby móc korzystać z jednego albo dwóch maraz 

Wymyslasz kolo od zera. U mnie optima robila wiele dobrych lat (7?) byla rozladowywana do zera wielokrotnie, ale nigdy z wyciaganiem nie bylo problemow. Jak nie masz jakiejs zaplecze mieszkalne to jeszcze ma to sens. Inaczej nie widze a mowie to z wlasnego doswiadczenia.
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...
te dwa akumulatory to taka sama niebardzo madra wydumka jak dwa alternatory albo inne pomysly dyletantow
wydumka podobna do tego pytania: jakie auto kupowac
wydumka podobna do tego pytania: jakie auto kupowac
Też mi się wydaje, że w normalnym mało to potrzebne. Ja co prawda mam, ale dedykowany do zabudowy, idzie od niego przetwornica, oświetlenie, kompresor, itp. Wtedy widzę sens, ale dla samej wyciągarki, czy wspomagania rozruchu...
? Lepiej zainwestować w porządny aku.

Fundacja Trzeba Marzyć
Spełniamy marzenia ciężko chorych dzieci.
www.trzebamarzyc.org
www.trzebamarzyc.org
Jeśli już koniecznie chcesz (bo kto bogatemu zabroni), to kup separator dedykowany do przyczep kempingowych, albo elektrowni przydomowych i do tego ewentualnie regulator z miernikiem napięcia (prócz wskazań pozwala łączyć aku automatycznie lub manualnie). Za jakieś 400 zł masz komplet i to dobry jakościowo, bez rzeźbienia w g... jakimiś diodami i innymi wydumkami.
Fundacja Trzeba Marzyć
www.trzebamarzyc.org
www.trzebamarzyc.org
Rzuc no linkiem do zestawu o jakim mowisz. 

Tez bym chciał zobaczyc separator do 200 amper za 400 zł ze sterowaniem.
A po co te kombinacje? jak dwa aku to plus do plusa i minus do minusa. I na cholerę separatory - tych używa sie w autach wyprawowych które czasami stoją po kilka dni bez odpalania a mają potzreby prądowe.
A po co te kombinacje? jak dwa aku to plus do plusa i minus do minusa. I na cholerę separatory - tych używa sie w autach wyprawowych które czasami stoją po kilka dni bez odpalania a mają potzreby prądowe.
tel. 509700949
https://www.escape4x4.pl/
https://www.escape4x4.pl/
-
- jestem tu nowy...
Ja jestem zielony w tych sprawach co i jak.... separator + kontroler to ceny od 600 w gore... podobno jak sie polaczy oba bez niczego to jeden drugiego bedzie rozladowywac i ujowo bedzie.... tak teraz mysle.... kijowo troche ze mam jeden aku kwasowy a drugi zelowy.. myslalem zeby jezdzic na jednym a w razie wtopy zalaczac i drugi zeby na dwoch sie wyciagac... ale podobno sie tak nie da... ze lepiej zrobic na jednym aku podstawowe funkcje zyciowe a drugi aku tylko na wyciagarke ...
Ostatnio zmieniony pt maja 15, 2015 4:32 pm przez JakubMalyPatrol, łącznie zmieniany 1 raz.
Mocno kombinujesz. W takim wypadku sugeruję kupić kable rozruchowe. Tanio będzie i aku innym będziesz mógł pożyczyć...
Fundacja Trzeba Marzyć
www.trzebamarzyc.org
www.trzebamarzyc.org
Nie kupić, a zrobić. Na kupnych można się spróbować co najwyżej powiesić. Spróbować, bo raczej się urwą.RAFAL212 pisze:sugeruję kupić kable rozruchowe
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
Poszukaj separator tmax, mam 2aku na tym spięte i robi, koszt cos kolo 500zl, montaż zrobiłem sam. Bez problemów gotowiec
Kable rozruchowe można kupić w sklepach dla ciężarówek, ceny tych na które można patrzeć od 100-150zl w gore...

Kable rozruchowe można kupić w sklepach dla ciężarówek, ceny tych na które można patrzeć od 100-150zl w gore...
Y61 GU4
http://airman.org.pl
http://airman.org.pl
Kupne działają, ale takie za 300zł a nie 30 - nawet mają w przewodzie grubiej miedzi niż izolacjiernil pisze: Nie kupić, a zrobić. Na kupnych można się spróbować co najwyżej powiesić. Spróbować, bo raczej się urwą.

Co racja, to racja...ernil pisze:Nie kupić, a zrobić. Na kupnych można się spróbować co najwyżej powiesić. Spróbować, bo raczej się urwą.RAFAL212 pisze:sugeruję kupić kable rozruchowe

Fundacja Trzeba Marzyć
www.trzebamarzyc.org
www.trzebamarzyc.org
Fundacja Trzeba Marzyć
www.trzebamarzyc.org
www.trzebamarzyc.org
-
- jestem tu nowy...
RAFAL212 pisze:Ja mam coś takiego:
separator
Do tego taki panel:
panel kontrolny
Całość działa idealnie.
No wlasnie rozmyslam nad kupnem tego separatora i kontrolera. Jak Tobie sie to spisuje?? Daje rade?? Troche mnie martwi ich opis ze musi byc to w suchym miejscu.... a u mnie w srodku czesto jest woda po przelaczniki szyb (y61)
To zmontuj w środku. Nie da się mieć ciastka i je zjeść. Ja mam z tyłu za siedzeniami. Jak masz wody po przełączniki to sterownik świec też musiałeś gdzieś wywalić.
Fundacja Trzeba Marzyć
www.trzebamarzyc.org
www.trzebamarzyc.org
-
- jestem tu nowy...
Ok dzieki wieloie. Kilka "modułów" przenosilem wyzej. Jeszcze jutro przedzwonię w jedno miejsce bo ktos podsunął ppomysl z przełącznikiem jachtowym....
Znałem kolesia co se tak całą mundrą elektrykę pod dach wyprowadził. Ładnie kabelki poprzeciągał, zrobił osłonki, obudowę pod dachem i...
...Uj mu z tego był, jak wydachował w rzeczce.

Nie przejmuj sie. Ksiezniczki z ch...ja nie zrobisz (Emila).
Przełącznik jachtowy to co innego. Jest to zwykły przełącznik (wybierakowy) pozwalający połączenie lub separację oddawania/ładowania poszczególnych aku lub połączenie ich równolegle. Proste i stosunkowo tanie, ale musisz pilnować.
Fundacja Trzeba Marzyć
www.trzebamarzyc.org
www.trzebamarzyc.org
pokaralo go za ...suziXL pisze:Znałem kolesia co se tak całą mundrą elektrykę pod dach wyprowadził. Ładnie kabelki poprzeciągał, zrobił osłonki, obudowę pod dachem i...

jak tak bardzo potrzebujesz drugi aku - to go wez ze soba ale nie podlaczaj. jak na wyprawie to raz na 2 tyg zamien je miejscami i masz zawsze awaryjny aku pelny.
Rocsta>W460>WK>GU4+LC76
Ja w lutym byłem na północy. Zimno, samochód grzał cały czas, halogeny paliły i często wyciągarka chodziła.
Optima yellow
Czasem jak już przegiąłem to zegar od ładowania krzyczał, że mało prądu, wtedy więcej obrotów i było ok.
Jeszcze częstowałem prądem kolegów
Optima yellow

Czasem jak już przegiąłem to zegar od ładowania krzyczał, że mało prądu, wtedy więcej obrotów i było ok.
Jeszcze częstowałem prądem kolegów

Pozdrawiam
Patrol Y61-2,8 TD LONG - na wyprawy.
Patrol Y61-2,8 TD LONG - na wyprawy.