Dinitrol - ktos cos ?
Moderator: Kosiarz
Dinitrol - ktos cos ?
Czy ktos stosowal ten preparat na rame i podwozie ?
Y61 GU4
http://airman.org.pl
http://airman.org.pl
-
-
Re: Dinitrol - ktos cos ?
ogólnie rzecz biorąc DINITROL
to cała linia produktów a nie podałeś nazwy konkretnego środka, który chcesz zastosować
jednak należy pamiętać, że wcale nie jest to bardziej zaawansowany środek jak wszystkie te najzwyklejsze badziewiaki,
niemalże można postawić to na jednej półce z nonejmami .
edit :
należy też nadmienić, że zastosowanie tego typu środków bez należytego przygotowania
spowoduje, że zło rozpleni się w ciągu 2 max 3 lat do stopnia zastraszającego .
to cała linia produktów a nie podałeś nazwy konkretnego środka, który chcesz zastosować
jednak należy pamiętać, że wcale nie jest to bardziej zaawansowany środek jak wszystkie te najzwyklejsze badziewiaki,
niemalże można postawić to na jednej półce z nonejmami .
edit :
należy też nadmienić, że zastosowanie tego typu środków bez należytego przygotowania
spowoduje, że zło rozpleni się w ciągu 2 max 3 lat do stopnia zastraszającego .
Ten kto wolny nad swym losem nie płacze
Lepsze Polskie gówno w polu,niźli fiołki w Neapolu
-
-
piszę całkiem serio
jak wejdziesz pod auto za 2 lata to mina Twoja będzie bardzo bardzo inna niż u tego zielonego ludka
to doskonałe środki dla handlarzy
https://www.youtube.com/watch?v=Gl5kEQ2uCn4
jak wejdziesz pod auto za 2 lata to mina Twoja będzie bardzo bardzo inna niż u tego zielonego ludka
to doskonałe środki dla handlarzy
https://www.youtube.com/watch?v=Gl5kEQ2uCn4
-
-
reasumując
są dwie drogi : zła i zła
1- zrobić to jak należy i jest to zła droga bo trwa długo i kosztuje sporo
2- zostawić tak jak jest i będzie to lepsze niż położenie czegokolwiek na kiepsko przygotowaną powierzchnię
dobre przygotowanie to obróbka str. ścierna + trawienie itd itd
kolejnym przykazaniem jest FAKT, że tak jak nie ma pigułki wiecznej młodości to dokładnie tak samo nie ma żadnej farby "na rdzę"
to bujda na resorach, albo raczej na sprężynach od GR
są dwie drogi : zła i zła
1- zrobić to jak należy i jest to zła droga bo trwa długo i kosztuje sporo
2- zostawić tak jak jest i będzie to lepsze niż położenie czegokolwiek na kiepsko przygotowaną powierzchnię
dobre przygotowanie to obróbka str. ścierna + trawienie itd itd
kolejnym przykazaniem jest FAKT, że tak jak nie ma pigułki wiecznej młodości to dokładnie tak samo nie ma żadnej farby "na rdzę"
to bujda na resorach, albo raczej na sprężynach od GR

Rama w moim y60 jest w całkiem dobrym stanie, ale chciałem ją podmalować. Myślałem o środkach żeby zeżarły rdzany nalot w kilku miejscach ale stwierdziłem, ze szkoda mojej pracy
Wszystko zostało wypiaskowane, a na to piękny epoksyd
Praca to była czysta przyjemność
Teraz patrolek jest noofka z salonu 

Patrol GR Y60 2xARB, snorkel Safari, Kenda 33" MT, OME/Bilstein, zderzaki, wyciągara, Raptor
-
-
100% albo nic
120% albo nic

120% albo nic

A ja mam swój sprawdzony sposób na rdzę czy to w podwoziu czy na maszynach których używam na co-dzień.
Luźną rdzę oczyszczam i na resztę nakładam 'fosol' albo zbliżony składem odrdzewiacz - żre rudą w oczach. Po ~10 min wycieram nadmiar - z reguły nie myję tego wodą jak zaleca producent - i maluje (a raczej smaruję) farbą chlorokauczukową.
Nie czekam aż kwas wyschnie całkiem przed malowaniem bo tak sobie wydumałem, że jak go trochę pod farbą zostanie to nie dopuści do rozwoju rdzy.
Poza tym ponoć produkt reakcji tlenku żelaza z kwasem fosforowym tworzy dodatkowe zabezpieczenie antykorozyjne (biały nalot).
Wszystko co tak potraktowałem nie wykazuje nawrotu rudej.
Luźną rdzę oczyszczam i na resztę nakładam 'fosol' albo zbliżony składem odrdzewiacz - żre rudą w oczach. Po ~10 min wycieram nadmiar - z reguły nie myję tego wodą jak zaleca producent - i maluje (a raczej smaruję) farbą chlorokauczukową.
Nie czekam aż kwas wyschnie całkiem przed malowaniem bo tak sobie wydumałem, że jak go trochę pod farbą zostanie to nie dopuści do rozwoju rdzy.
Poza tym ponoć produkt reakcji tlenku żelaza z kwasem fosforowym tworzy dodatkowe zabezpieczenie antykorozyjne (biały nalot).
-
-
arab242 pisze:A ja mam swój sprawdzony sposób na rdzę czy to w podwoziu czy na maszynach których używam na co-dzień.
przeedytuj to szybko bo Zbowid dostanie zawału

Zbowid pisze:...
Na świecie żyją jeszcze Arabowie, którzy jak mają spawać dwa elementy, to wolą nawiercić dwa otwory i użyć drutu... To wiadomo powszechnie. Świata Patryk nie zmienisz...zawsze się trafi jakiś druciarz 

Zbowid

Pacz a mnie zawsze błyska po oczach jak próbuję napocząć heftanie po zaderwiałym materiale a to można przecie najpierw drucikiem zmotaćZbowid pisze:... nawiercić dwa otwory i użyć drutu...

"Nie rób dziadostwa, drutem skręć" 

-
-
a potem się ludzie nie mogą nadziwić czemu jest tak
http://patrykstal.pl/patrol-y60/
Pan przybył na jakąś drobną naprawę bieżącego użytku, jak to ujrzałem to poinformowałem pana, że ta bieżąca naprawa nie jest największym problemem tego auta
prawie mnie zwyzywał
gdy mu pokazałem, również prawie ale tym razem prawie płakał no i oczekiwał, żeby mu coś tam pospawać
bardzo chciałem ale po wykonaniu kilku telefonów do Cape Canaveral do Dżosza z NASA otrzymałem informację, że jeszcze nie do końca dopracowali elektrody ze rdzy do rdzy no i musiałem pana przeprosić i odesłać
ale !
już mam informację, że moja konkurencja panu pospawała i powiedzieli, że jestem piz.a nie majster
strasznie bardzo bym chciał iśc do nich na praktyki, może dali by mi chociaż zamiatać na warkstacie a zawsze bym coś podpatrzył, nauczył się ...

Pan przybył na jakąś drobną naprawę bieżącego użytku, jak to ujrzałem to poinformowałem pana, że ta bieżąca naprawa nie jest największym problemem tego auta

prawie mnie zwyzywał

gdy mu pokazałem, również prawie ale tym razem prawie płakał no i oczekiwał, żeby mu coś tam pospawać

bardzo chciałem ale po wykonaniu kilku telefonów do Cape Canaveral do Dżosza z NASA otrzymałem informację, że jeszcze nie do końca dopracowali elektrody ze rdzy do rdzy no i musiałem pana przeprosić i odesłać
ale !
już mam informację, że moja konkurencja panu pospawała i powiedzieli, że jestem piz.a nie majster

strasznie bardzo bym chciał iśc do nich na praktyki, może dali by mi chociaż zamiatać na warkstacie a zawsze bym coś podpatrzył, nauczył się ...
Nie trać nadziei, spróbuj może u Araba
?

Zbowid

-
-
Przecież ten Parch był wystawiany za 20tysi na allegroPatryk 160 pisze:a potem się ludzie nie mogą nadziwić czemu jest tak
![]()
Pan przybył na jakąś drobną naprawę bieżącego użytku, jak to ujrzałem to poinformowałem pana, że ta bieżąca naprawa nie jest największym problemem tego auta![]()
prawie mnie zwyzywał![]()
gdy mu pokazałem, również prawie ale tym razem prawie płakał no i oczekiwał, żeby mu coś tam pospawać![]()
ale !
już mam informację, że moja konkurencja panu pospawała i powiedzieli, że jestem piz.a nie majster![]()

-
-
no i własnie za tyle został nabyty

za mało drutuernil pisze:Ja jebię... A ja swojego pogoniłem za 13

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
Łobabciu...
toż ta rama to do wymiany jest
budę to jeszcze by człowiek wyrżnął i zrobił cały dół nowy ale jak oni niby pospawali tą ramę? Chyba tylko kilogramy masy uszczelniającej, szpachla i srebrzanka udajaca metal, a chłopu wcisnęli, że pochwytany 

Patrol GR Y60 2xARB, snorkel Safari, Kenda 33" MT, OME/Bilstein, zderzaki, wyciągara, Raptor
Będzie Pan zadowolony...naprawa za dwa koła i wszystko gra. A rame sie pryśnie chlorokauczukiem i ...barankiem nazwać trzeba, tego co się nabierze.
Zbowid

- Misiek Cypr
-
Patyś, ale Ty odważny jesteś. Ja bym się bał że mi to na dekiel spadnie.
Spoko, spoko. Centymetr rdzy, to milimetr blachy, tylko że rama w parchu to z milimetrówki robiona, cy cuś?
Spoko, spoko. Centymetr rdzy, to milimetr blachy, tylko że rama w parchu to z milimetrówki robiona, cy cuś?
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
-
-
" kto się boi ten jest niewolnikiem " SenekaMisiek Cypr pisze:Patyś, ale Ty odważny jesteś. Ja bym się bał że mi to na dekiel spadnie.
" odwaga to nie jest brak strachu to sztuka panowania nad nim " - Mark Twain
" Życie to nie tylko słodycz. To znój i trud. I jeśli mu się poddasz, to nieważne, jaki jesteś twardy… przydusi cię do gleby." - Rocky
to było małe piwo, najciekawiej było jak robiłem na wysokości wisząc w szelkach
bus z tamtego miejsca wyglądał jak pudełko zapałek a wchodziło się tam całe wieki
A tak przy okazji, to jaki gatunek stali na łaty do ramy Y61 polecacie i jakiej grubości, zrobiła mi się dziurka nad tłumikiem jak opukiwałem młotkiem 

PZDR
Rybostwor
NISSAN PATROL 3.0 2001r
Rybostwor
NISSAN PATROL 3.0 2001r
-
-
Biorąc pod uwagę stan większości Patrolowych ram, że o karoseriach wspominał nie będę to blacha z puszki 0,33l wystarcza spokojnie. Z reguły wytrzymuje dłużej niż pozostałe części ramyRYBOSTWOR pisze:A tak przy okazji, to jaki gatunek stali na łaty do ramy Y61 polecacie i jakiej grubości, zrobiła mi się dziurka nad tłumikiem jak opukiwałem młotkiem

-
-
nie opukuj, nie opukuj, daj se siana, zawiń szmatami, zalej smołąRYBOSTWOR pisze:A tak przy okazji, to jaki gatunek stali na łaty do ramy Y61 polecacie i jakiej grubości, zrobiła mi się dziurka nad tłumikiem jak opukiwałem młotkiem
pa :
http://patrykstal.pl/patrol-y61-naprawa ... anie-ramy/
co tam chcesz naspawać ?
nie da się zrobić nic sensownego półśrodkami typu najebał pies