Problem z rozładowującym się akumulatorem Y61
Moderator: Kosiarz
-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Problem z rozładowującym się akumulatorem Y61
Witam,
Mam problem z rozładowującym się akumulatorem. Problem pojawił się po "kałuży" torfowej. Auto wymyte po zabawie a rano lipa aku 75 Optima rozładowana . Pobór prądu na postoju 3,8A. Wypinam alternator jest OK. Zamawiam używany sprawny bo ten miał i tak już dość. Składam wszystko i do kupy późnym wieczorem. Rano auto odpala. Używane do 14:00. Następnego dnia znowu lipa. Aku na tyle słabe by zakręcił. Mierzę prąd. Pokazuje 30mA na oczyszczonej klemie i zacisku. Jednak przy zakładaniu klemy iskrzy bardziej niż 30mA (na oko). Mierze jeszcze raz. Za którymś razem łapie i pokazuje 3,9A. Na tej wartości zaczynam wypinać bezpieczniki pod maską. Po wypięciu bezpiecznika ALT S (7,5A) wskazanie poboru prądu spada do 30mA.
Ładowanie na zapalonym aucie 14,4V
Czy bezpiecznik pod maską z opisem ALT S to bezpiecznik od sterowania regulatora napięcia w alternatorze?
Może ktoś miał podobny przypadek i jakąś receptę na dolegliwość. Nie bardzo chcę mi się wierzyć że dwa alternatory maja uszkodzony mostek czy regulator a nie chcę kupować czegoś co okaże sie sprawne i znowu skończy na półce rzeczy zapasowych....
Z góry dziękuje za podpowiedzi i sugestie.....
Mam problem z rozładowującym się akumulatorem. Problem pojawił się po "kałuży" torfowej. Auto wymyte po zabawie a rano lipa aku 75 Optima rozładowana . Pobór prądu na postoju 3,8A. Wypinam alternator jest OK. Zamawiam używany sprawny bo ten miał i tak już dość. Składam wszystko i do kupy późnym wieczorem. Rano auto odpala. Używane do 14:00. Następnego dnia znowu lipa. Aku na tyle słabe by zakręcił. Mierzę prąd. Pokazuje 30mA na oczyszczonej klemie i zacisku. Jednak przy zakładaniu klemy iskrzy bardziej niż 30mA (na oko). Mierze jeszcze raz. Za którymś razem łapie i pokazuje 3,9A. Na tej wartości zaczynam wypinać bezpieczniki pod maską. Po wypięciu bezpiecznika ALT S (7,5A) wskazanie poboru prądu spada do 30mA.
Ładowanie na zapalonym aucie 14,4V
Czy bezpiecznik pod maską z opisem ALT S to bezpiecznik od sterowania regulatora napięcia w alternatorze?
Może ktoś miał podobny przypadek i jakąś receptę na dolegliwość. Nie bardzo chcę mi się wierzyć że dwa alternatory maja uszkodzony mostek czy regulator a nie chcę kupować czegoś co okaże sie sprawne i znowu skończy na półce rzeczy zapasowych....
Z góry dziękuje za podpowiedzi i sugestie.....
Vitara -> Patrol Y60 4,2E -> Patrol Y61 2,8 TDI
Re: Problem z rozładowującym się akumulatorem Y61
Miałem przypadek u siebie, że Optima mi się rozładowywała... sprawdzone było wszystko i w końcu wyciąłem jedyną rzecz pobierającą prąd czyli autoalarm i czujnik wstrząsów. Nic to nie pomogło, wiec wyciągnąłem z auta Optimę, naładowałem, sprawdziłem napięcie, odczekałem tak dwa dni (aku na stole w warsztacie) i okazało się, że Optima była już prawie pusta... Zmieniłem na akumulator Bosch i śmiga już 3 lata w największe mrozy.
Patrol GR Y60 2xARB, snorkel Safari, Kenda 33" MT, OME/Bilstein, zderzaki, wyciągara, Raptor
-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Aku już sprawdziłem. Po naładowaniu stał trzy dni i napięcie na nim to stabilne 12,8V. Po podpięciu do auta odpala od strzała. Zostaje szukać w elektryce
Czy ktoś może podpowiedzieć za co odpowiada bezpiecznik ALT S pod maską?

Czy ktoś może podpowiedzieć za co odpowiada bezpiecznik ALT S pod maską?
zacznij własnie od wyjmowania bezpieczników.
tel. 509700949
https://www.escape4x4.pl/
-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Siemasz Zibi
Zacząłem i wyzerowało się przy bezpieczniku ALT S."
Nie wiem od czego to ustrojstwo
Jeśli od Alternatora to czyżby nowy "używany" miał taki sam feler 

Zacząłem i wyzerowało się przy bezpieczniku ALT S."
Nie wiem od czego to ustrojstwo

Nie znam sie niestety na elektryce, musisz poszukac specjalisty. Może uszkodzony mostek może kwestia pzrewodów do altentatora? To musi już fachowiec doradzić.
tel. 509700949
-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
A widzisz a myślałem że alternatory, pobór prądu nie są Ci obce
Zreszta sam wiesz jacy Ci fachowcy są. Też mogłbym zacząć wymieniać wszystko po koleji i w końcu trafię w sedno sprawy.
Na chwile obecną staram sie znaleść za co odpowieda bezpiecznik ALT Sjednak tylko w sieci bo przy aucie będe dopiero w piatek

Na chwile obecną staram sie znaleść za co odpowieda bezpiecznik ALT Sjednak tylko w sieci bo przy aucie będe dopiero w piatek