Czarne paliwo w zbiorniku

Patrol, Pickup, Terrano, Navara, Pathfinder

Moderator: Kosiarz

Geras
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Czarne paliwo w zbiorniku

Post autor: Geras » ndz kwie 08, 2018 8:20 pm

Witam przy wymianie filtra paliwa okazało się ze filtr wyglada jakby dostał się tam olej ze smarowania silnika. Sprawdziłem w zbiorniku jest czarna ropa. Silnik 3.0 ktoś coś ? Jest sporo na ten temat przedostawania się oleju silnikowego do zbiornika przez przelewy pompę wtryski ale nigdzie nie znalazłem odnośnie tego silnika. Ma ktoś wiedzę na ten temat. Patrol 2001 156 tys. Silnik pracuje normalnie.

Awatar użytkownika
Marci

Re: Czarne paliwo w zbiorniku

Post autor: Marci » ndz kwie 08, 2018 10:01 pm

upalam zd30 prawie 8lat , raz tak miałem , dziadowskie paliwo , olej miksol mineralny i chemia do czyszczenia układu wtryskowego , wyjeździłem do zera i zmieniłem stacje , miałem to jak jechałem na urlop na morze okolice ustki , z łodzi do bydgoszczy było ok , jakieś 70km za zaczeły się jaja , przy schodzeniu z obrotów dostawał drgawek poniżej 2000 , wywalał checka i wchodził w tryb awaryjny max 80km/h . więc w czsie jazdy gasiłem silnik i odpalałem i kontrolka gasła i kita , ale na naszych drogach problem mnie wkórwiał coraz bardziej , więc stacja paliw zakup oleju miksol 1l i tankowanie do pełna i w drogę przez około 100km ok i znowu problemy , więc znowu stacja zakup chemi do paliwa i do pełna , troszkę pomogło , na miejscu wyciągnięcie filtra paliwa i wylanie z niego zawartości do butelki , plus przepompowanie układu paliwowego pompką na filtrze , po zmontowaniu wypad za miejscowość w pola i kita do wiwatu , świata nie było widać , na miejscu zrobiłem ze 300km problem już nie wystąpił , podczas drogi powrotnej raz mu się zdarzyło , ale po wypaleniu do zera i zatankowaniu dobrego problem nie powrócił , po powrocie do domu wymiana filtra , ale paliwo było już ok kolor właściwy , od tamtej pory ze 3 lata jest ok , filtr wymieniam raz do roku średnio co 8-10tyś. km. ps. po ustaniu i odlaniu paliwa został czarny kisiel który nawet nie chciał się palić i niebyła to woda :)21
lodz4x4.weebly.com
d23 pickup :)21
790-71-74-74

Geras
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Geras » wt kwie 10, 2018 8:13 am

Dzięki za info jakieś inne sugestie. Ropa która została wylana z układu ma kolor pepsi coli na bokach zbiornika utworzył się czarny osad. Poziom oleju w silniku zmniejszony ale znalazłem drobny wyciek i nie umie jednoznacznie powiedzieć czy wyciek czy zjadło w każdym razie plam pod autem nie widać. Przebieg około 5 tys po wymianie płynów i filtrów

Awatar użytkownika
Marci

Post autor: Marci » wt kwie 10, 2018 1:18 pm

po oleju by nie było osadu na ściankach zbiornika ,ewidentna wina paliwa coś się wytrąciło , mycie zbiornika i płukanie układu paliwowego + chemia do paliwa + miksol minerał , w zd30 prędzej przedostanie się paliwo do oleju niż odwrotnie , ja leje miksol 0,5l na pełny kocioł , silnik ma spokojniejszy bieg , a układ paliwowy jest czysty , poszukaj w necie , powodzenia
lodz4x4.weebly.com
790-71-74-74

Awatar użytkownika
ernil

Post autor: ernil » wt kwie 10, 2018 10:32 pm

W ropie żyje podobno w pizdu żyjątek.
Niemało się zdziwiłem, jak czyścili kiedyś zbiorniki na zaznajomionej niegdyś stacji Shella i chłopaki pozwolili mi sobie tam pozaglądać. Szlamu masa, takiego czarno-brązowego. Twierdzili, że to między innymi bakterie i produkty ich przemiany materii.
Jak tankujesz na stacjach, które mają gdzieś czyszczenie takowych zbiorników, to może to jest przyczyną?
XTZ 750
Outback EJ25 MT

Awatar użytkownika
Piotrek M

Kontaktowanie:

Post autor: Piotrek M » śr kwie 11, 2018 10:49 am

Marci pisze:
wt kwie 10, 2018 1:18 pm
po oleju by nie było osadu na ściankach zbiornika ,ewidentna wina paliwa coś się wytrąciło , mycie zbiornika i płukanie układu paliwowego + chemia do paliwa + miksol minerał , w zd30 prędzej przedostanie się paliwo do oleju niż odwrotnie , ja leje miksol 0,5l na pełny kocioł , silnik ma spokojniejszy bieg , a układ paliwowy jest czysty , poszukaj w necie , powodzenia
A możesz rozwinąć temat z tym Mixolem ? Słyszałem coś już o tym tylko nie pamietam w którym kościele dzwonili.
Co przez ten zabieg można osiągnąć,
I czy tylko do 3.0 stosuje sie czy do innych jest sens ?
prezes ma racje
http://www.4x4.szczecin.pl
DR 800 S

Awatar użytkownika
Marci

Post autor: Marci » śr kwie 11, 2018 12:46 pm

tu masz piękny opis :)2 http://www.forum.alfaholicy.org/forum_o ... ulce_.html

ja stosuje od kilkunastu lat jestem zadowolony doatkowo czyści układ paliwowy , w żeszłym roku jak byłem w hyundaiu na szkoleniu techników serwisu poruszałem ten temat , do cr z dpf/fap można dolać 50ml/50l-60l jest to tyopwa poj. zbiornika paliwa w obecnych samochodach, jak pracowałem w citroenie zrobiliśmy próbę , urzytkownik był bardzo sceptyczny do tego pomysłu , zrobiłem wydruki pracy wtryskiwaczy przed dodaniem , a później po dodaniu i przejechaniu 2000km , praca wtryskiwaczy się poprawiła itd. użytkownik był zdziwiony zbawiennym działaniem , auto miało około 200 tyś nalotu według licznika jak wszystkie w tym kraju , ja stosuje :)2

https://www.google.pl/search?client=fir ... 8juTLr4VAU

https://www.youtube.com/watch?v=HrNDu0dWAEE
lodz4x4.weebly.com
790-71-74-74

trocin

Post autor: trocin » śr kwie 11, 2018 5:57 pm

Mam podobnie w C klasie z 94 roku, podobno w zbiorniku ktoś zamieszkał :)21 założyłem filtr przed filtrem i ładnie widać co się tam dzieje...

Obrazek

Ale OM605 trawi wszystko :)21 przy pompowaniu ręczną pompką glut miał już z metr i nagle szybko schował się spowrotem :)21
P I 2.5 TD '90
R1100GS '99
S350 4Matic '04

frank_lucas

Post autor: frank_lucas » śr kwie 11, 2018 7:45 pm

Kiedyś słyszałem o chrzczeniu paliwa mazutem.

Awatar użytkownika
mazurkas007

Post autor: mazurkas007 » czw kwie 12, 2018 4:26 am

Strach otworzyc wlew paliwa na stacji.
Jak bedzie glodne to wciagnie wozaka i jeszcze kilka osob stojacych najblizej :)21
Jest 4x4 - rusza wyścig zbrojeń
im większa zmota - tym dalej trzeba iść po traktor

Geras
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Geras » pt kwie 13, 2018 8:35 pm

Na razie rozebralem górę jutro wyjme wtryski do sprawdzenia przelewy wyglądają ok. W paliwie nie ma żadnych glutów ani syfu wyglada jakbym dolał do niego przepalonego oleju silnikowego albo jakiegoś barwnika co spowodowało zabarwienie ropy na czarno.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Piasek

Post autor: Piasek » sob kwie 21, 2018 7:25 pm

trocin pisze:
śr kwie 11, 2018 5:57 pm
Mam podobnie w C klasie z 94 roku, podobno w zbiorniku ktoś zamieszkał :)21
to akurat skutki bio komponentów. Odkąd zaczęto je stosować na dużą skalę (u nas w PL czasami i 20% składu) takie cuda się dzieją. Po prostu paliwo nei może stać. ON po pół rocznym staniu, jeszcze w jakichś zmiennych temperaturach (np w beczkach w stodole) nadaje się do rozpałki w piecu a nie do silnika. Wielu "kitraczy" się o tych oszczędnościach przekonuje jak trzeba kpl filtrów paliwa do JD czy innego MF`a za 300-400zł wymienić + zbiornik płukać.
Geras pisze:
pt kwie 13, 2018 8:35 pm
W paliwie nie ma żadnych glutów ani syfu wyglada jakbym dolał do niego przepalonego oleju silnikowego albo jakiegoś barwnika co spowodowało zabarwienie ropy na czarno.
a takie cuda pierwsze w życiu na oczy widzę... gdzieś to kupił ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nissan”