cieknie do kabiny
Moderator: Kosiarz
cieknie do kabiny
Od jakiegoś czasu po deszczu lub po myciu wozu pojawia mi się woda na podłodze w kabinie, z przodu auta. Od strony pasażera odkryłem, że zatyka się przewód odprowadzający skropliny z klimy (już przeczyściłem i jest sucho), natomiast od strony kierowcy musi być jakaś nieszczelność w odprowadzeniu wody z kratek wentylacyjnych pod szybą przednią lub z dachu (tak myślę). Woda kapie gdzieś spod deski rozdzielczej po lewej stronie kierownicy. Czy ktoś spotkał się z tym problemem u siebie? Jak do tego się zabrać, co rozkręcić, żeby ewentualnie dojść do przyczyny (nie rozbierając całego syfa)?
Mam Terrano I , 3,0 benz. z 1995r.
Mam Terrano I , 3,0 benz. z 1995r.
Najprawdopodobniej woda cieknie Ci przez uszczelke przedniej szyby. Ta sama przypadlosc czesto dotyka tez Patrole. Zeby to zrobic dobrze najlepiej jest wyjac szybe. Bedziesz wtedy mial pelen obraz sytuacji - jesli zatkane sa odplywy spod szyby to je odetkasz, jesli za wzery korozyjne na rancie to naprawisz. Ale roboty jest troche i to delikatnej, szczegolnie z wyjmowaniem szyby.
Pozdrawiam
Kuba
Pozdrawiam
Kuba
- janusz k160
-
Dzięki za sugestie. obejrzałem dokładnie po deszczu, cieknie faktycznie spod szyby przedniej. Teraz muszę tylko podumać, jak to uszczelnić. Merci - jak długo jeździsz z tym silikonem? Dobre to rozwiązanie? Czy może nie pierniczyć się tylko wywalać szybę i zmieniać uszczelkę, reperować blachę pod nią (pewnie jest ruda) i tak dalej. Tyle, że roboty z tym fura i koszty, a wyciek niewielki na długości około 15 cm szyby. Niech poradzą fachowcy - silikon czy wyprówanie?
- Marcin-Kraków
-
- Kontaktowanie:
- janusz k160
-
- pblaszczak
- jestem tu nowy...
Wyjmij szybę, jak będą dziury na wylot to pech,bez blacharza się nie obędzie możesz ewentualnie doraźnie zasilikonować dziury. A jeżeli nie ma dziur na wylot to oczyść z rdzy i zapodaj fluidolu na bogato tylko nie w spraju bo on za rzadki jest i nie da się go grubo nałożyć, musisz kupić taki fluidol na pędzel. Jak nic dwa, trzy sezony wytrzyma a może i dłużej. Testowane 

Terrano I 2.7TD, Maxima 3.0V6