Znowu Terrano II

Patrol, Pickup, Terrano, Navara, Pathfinder

Moderator: Kosiarz

JarekS
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Znowu Terrano II

Post autor: JarekS » ndz sie 13, 2006 8:26 am

Koledzy
ostatnio powstał u mnie sympatyczny problem, bo powiększy mi się rodzinka :D , czego konsekwencją bedzie zakup nowszego auta. Moja druga połowa chce Vana typu Galaxy czy Sharan, ja optuję za TII długim. Przeczytałem chyba wszystkie posty gdzie w tytule było TII, ale chciałbym się upewnić.
kwota do wydania max 30kpln.
auto raczej diesel więc 2,7.
klima.
planowany roczy przebieg ok.12-15tys rocznie.
Na mobilu to raczej koło 10lat trzeba liczyć, a więc przebieg rzędu 200-250tys km.
Jazda czarne i lekki teren (miedze polne, rżysko, uprawione pola). Czy ma sens kupować coś takiego, żeby nim się pocieszyć dłuższy czas czy odpuścić i kupic van :cry:

Zakup
patrzeć czy
nie wyje skrzynia
sprzęgiełka chodzą cicho
szpara drzwi tylnych = przednie
co jeszcze - sprzedajcie parę knifów

Jakie są teraz procedury ze sprowadzeniem?

są tu koledzy z G. Śląska - czy można by było zerknąc na autko, pogadać, popytać?

Planowany zakup koniec tego roku-pocz. przyszłego.

Pozdrawiam
Jarek

JarekS
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: JarekS » ndz sie 13, 2006 8:33 am

Aha
zna ktoś adresy wyszukiwarek francuskich, belgijskich czy holenderskich?
Jarek

jarek1942
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: jarek1942 » ndz sie 13, 2006 9:56 am

Cześć
Miałem ten sam dylemat kilka miechów wcześniej czy van czy TYRANUS. wybór padł na tyranusa.
bo...
-jezdzi tym tylko moja druga połowa a nie chciała bo duzy a jak go teraz chce pozyczyc to jest problem bo to jej i jest sapanie
- bezpieczniejsze bo na ramie i duże
- wysoko sie siedzi
-duże w srodku więc pakowny-mam długi 7 osobowy
-mieszkam za miastem więc nie ma problemu z dojazdem/ a nie zawsze bedzie zimą czarno na asfalcie, a w miescie tez co roku zima zaskakuje drogowców..
- to są samochody do spokojnej jazdy i nie polecisz 160 km/h jak cie fantazja poniesie lub kretyn na drodze wpieni.
Jarek tez S

Awatar użytkownika
Gorg
Kontaktowanie:

Post autor: Gorg » ndz sie 13, 2006 10:07 am

Ja mam z 2000 roku. Jak chcesz popatrzeć to zaprasza. Mój jest po jakiś wypadku i od rau możesz się pouczyć na co patrzeć
Suzuki Grand Vitara / Suzuki Jimny
http://magia-modelarstwa.blogspot.com/

Awatar użytkownika
felek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: felek » ndz sie 13, 2006 10:17 am

Teranke mam ponad rok jak do tej pory super sprawdza się w robocie bo
3 metrową drabine do niego wkładam . Jak się zdecydujesz to szukaj zadbanego inie wierz w super okazje bo nikt dobrego auta za puł ceny nie sprzeda. powodzenia ps. swojego szukałem puł roku. :)2
T.II.
Forester nr.2

perfi

Post autor: perfi » ndz sie 13, 2006 10:30 am

felek pisze:inie wierz w super okazje bo nikt dobrego auta za puł ceny nie sprzeda. powodzenia ps. swojego szukałem puł roku. :)2
nam sprzedal :D i to bylo pierwsze auto ktore zdecydowalismy sie obejrzec na zywo... i ostatnie :).

Awatar użytkownika
felek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: felek » ndz sie 13, 2006 10:43 am

To gratuiacje. :wink:
T.II.
Forester nr.2

Awatar użytkownika
czarny bielsko

Kontaktowanie:

Post autor: czarny bielsko » ndz sie 13, 2006 10:44 am

czesc! TII posiadam dopiero od 3 miesiecy ale przez ten czas przyzwyczailem sie do niego tak, ze nie oddalbym auta za zadne skarby ;) moj tyrran jest 7 osobowy z silnikiem 2.7 TD - rok produkcji 2000. Po wywaleniu tylnej kanapy bagaznik jest w stanie zmiescic sporo gratow. Miejsca w srodku jest na tyle, ze mozesz zmiescic spokojnie 5 osob i jechac gdzies na wakacje i nikt nie bedzie narzekal :)2 siedzi sie wysoko i widocznosc jest naprawde dobra :)2 posiada solidna rame, reduktor, tylni sztywny most. Przod wiadomo drazki i wahacze - czyli komfort jazdy jak w osobowce. W terenie robi... wiec jak masz wybierac pomiedzy vanem a t2 to bierz t2 ;)
Jest Navara D40 lekko dłubnięta...

Samurai - był
Terrano II - było
Pajero - było

perfi

Post autor: perfi » ndz sie 13, 2006 10:48 am

a i kobiecie powinien sie spodobac :D ale przede wszystkim jest o wiele bezpieczniejszy od vana

JarekS
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: JarekS » ndz sie 13, 2006 10:53 am

Jarek też S
widze że prócz imion to i życie mamy podobnie poukładane, bo:
jak UAZem zaliczyłem z kumplami baobaba, wyszliśmy z niego, popatrzyliśmy jak on wygląda, a nam prawie nic to stwierdziliśmy że co rama to rama
potem kupiłem żonce :wink: samuraja, ja go tylko pożyczam i też mam problemy, bo jak przyjadę nim to on jakoś tak dziwnie zawsze brudny jest, a najważniejsza cecha auta u mojej zony to nie silnik, kolor etc tylko czyste ma być, no i wreszcie
terrano ma być dla niej (hoć jeszcze o tym nie wie, bo ona chce vana, bo ja ubrudze znowu a przecież wyżej widzicie że toto prawie terenu nie zobaczy), ja biorę samuraja.
A ja głupi myślałem, że wyjątkowe życie mam :lol: , he, he.

Gorg
bardzo chętnie
zerknij na priv.

Jeszcze raz proszę o nękające mnie obawy - 200-250 kkm to dużo dla niego i czy pociągnie bez większych problemów jeszcze 100, czy odpuścić.

perfi

Post autor: perfi » ndz sie 13, 2006 11:00 am

jak kupowalismy naszego mial 85 000 (6/5 latek)
ponoc dla diesla to tyle co 100 km dla benzyniaka :)2

jarek1942
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: jarek1942 » ndz sie 13, 2006 1:39 pm

Mój wiecznie upitolony w błocie / jestem od kilku miechów wiesmenem/ale tak ma byc i tak wyglądać to nie samochód na wyjazdy aby pokazać sie na deptaku. Moja kobieta to nauczyciel i jak podjechała pierwszy raz pod LO to gosciom gały powyłaziły i było widac zazdrosc... :lol:
Moje szczawie nie chcą jeździć moim tylko terenowym :D
Juz raz kobieta musiala uciec na pobocze bo pała w osobówce sie spieszyła i wymusiła, w normalnym był by problem tyranus poszedł poboczem i wyszła z tego bez opresji.
Co do przebiegu to mój miał 180 tys i kolega mechanik co go ogladał stwierdził że nie walony i bedzie jezdził... jak na razie wymieniłem pompe wodna bo ciekła/koszt 450,- nówka / i małe kłopoty z linka od prędkosciomierza ale to udao sie zrobic samemu/ gdzies tam jest opis na forum mojej walki z linka/ . Chodza słuchy że 200 tys to dopiero połowa jego zywota 2.7 jak dbasz np o oleje. Co do reszty to na forum sa madrzejsi i bardziej doswiadczeni majacy tyranusy.
tak z innej beczki jak rozłozyłem siedzenia to przeprowadziłem sie do nowego domu bez pomocy duzego samochodu/
Jarek S

Awatar użytkownika
Gorg
Kontaktowanie:

Post autor: Gorg » ndz sie 13, 2006 7:33 pm

Moja żonka (też nauczycielka) uwielbia prowadzić Terrano.
Suzuki Grand Vitara / Suzuki Jimny
http://magia-modelarstwa.blogspot.com/

hensel
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: hensel » ndz sie 13, 2006 7:55 pm

Ja jezde tyrannem od miesiaca (wczesniej powoziłem focusa) i jestem bardzo z niego zadowolony. Autko jest sprowadzone z Francji 98r ma orginalne 175tys. Pełne wyposażenie które daje komfort a sam tyran daje mi poczucie niezaleznosci. czego nie da ci na drodze zaden van ani osobówka.
Przykład z dzisiaj. Wybrałem sie na przejazdzke nad rzeke a z przeciwka waska podmokła droga jedzie koleś starą płaska Bmką. Wąsko to chciałem zjechac do takiego małego rowu aby go przepuscic ale on był szybszy i ciach do tego rowu zjechał. Minałem go, podziekowałem i patrze we wstecznym lusterku czy wyjechał. Niestety mokro było i slisko i kola buksuja i nie dał gośc rady. Cofnałem,linka i na holu goscia na droge. Potem znów musielismy sie minać i tym razem ja zjechałem na dół i bez problemów z powrotem na droge. Niby nic niezwykłego ale właśnie za takie możliwości kocha sie terenówki,a zaden inny wózek ci tego nie zapewni.

Pozdrawiam serdecznie

Piotrek

Awatar użytkownika
Wiechu

Re: Znowu Terrano II

Post autor: Wiechu » ndz sie 13, 2006 9:48 pm

...starczy, dosyć już tej wazeliny
:)21
auto jest fajne, ale bez przesady, bo jeszcze ktoś pomyśli że nie ma lepszych
JarekS pisze: kwota do wydania max 30kpln.
auto raczej diesel więc 2,7.
klima.
planowany roczy przebieg ok.12-15tys rocznie.
z taką kasą, powinno Ci się udać kupić ładne auto z lat 97-98. A młodsze jak będzie w tej cenie, to będzie marne, cudów nie ma. Może być być ładne z zewnątrz, ale przebieg będzie miało wielki.
Podstawowe "słabe punkty" już znasz. Reszta wylezie w przeciągu roku.
Zakładasz komfortowo mały przebieg roczny jak dla takiego auta, jak kupisz dobry, będzie Ci długo służył :)2
jarek1942 pisze: - bezpieczniejsze bo na ramie i duże
niestety jesteś w błędzie :( , auto na ramie nie jest tak bezpieczne jak z samonośnym nadwoziem. Buda jest bardzo miękka i łatwo się gniecie, na zakrętach dużo łatwiej "położyć" terenówke niż vana. Jedynie przy bocznym strzale jest bezpieczniej, bo niskie auto wjeżdża pod Ciebie (przewracając zresztą Cię na bok :)21 )
...ale lepiej o tym nie myśleć
:)
łoś też człowiek

Awatar użytkownika
cruise

Post autor: cruise » pn sie 14, 2006 12:33 am

Slyszalem o pewnym wypadku gdzies w okolicach Tarnowa,że pod goscia wjechala Laguna....przewrocila go na bok,dach i zatrzymal sie na drugim boku :) .
Ja teraz z 2002 mam problemy z elektronika - pali przeplywomierze(ale wersja 3.0).W srode oddaje do serwisu,cala instalacja elektryczna idzie do sprawdzenia.
Ze standartowych usterek...to jedynie pedal sprzegla mi sie urwal-takto jakos zyje :)
Grand Cherokee WJ 4.0

JarekS
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: JarekS » pn sie 14, 2006 8:13 am

Cutie
z takim przebiegiem i ten rocznik jest poza zasięgiem.
Wiechu
myśląc bezpieczniejsze na ramie mam na myśli nie sam fakt łatwiejszego spowodowania wypadku ale jak już masz walnąc to wolałbym walnąć autem z ramą, bo nawet jak blacha bardziej miękka jest to rama cię trzyma.

zna ktoś adresy tych wyszukiwarek, bo ponoć w tamtych krajach taniej niż w niemcowni.

Aha
Wiechu - chyba ty gdzieś pisałeś w którym to roku zmienili reflektory na prostokątne;umknęło mi.

Awatar użytkownika
darkman

Kontaktowanie:

Post autor: darkman » pn sie 14, 2006 8:41 am

1996 i 99

->Wiechu->profil->zobacz wszystkie posty
lub
Wyprawy 4x4 nr 5 str.54
Ostatnio zmieniony pn sie 14, 2006 4:51 pm przez darkman, łącznie zmieniany 1 raz.
Predator 110 Td5, Deflorator 90 300Tdi

perfi

Post autor: perfi » pn sie 14, 2006 9:18 am

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nissan”