Ciemność widzę w Terrano2

Patrol, Pickup, Terrano, Navara, Pathfinder

Moderator: Kosiarz

kristofer26
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Ciemność widzę w Terrano2

Post autor: kristofer26 » wt lis 28, 2006 11:28 pm

Witam,
musiałem założyć nowy wątek bo jak dołączałem posta z moim problemem to nikt mi nie odpisywał, może teraz trafi się ktoś kto zna problem.

Sprawa dotyczy podświetlenia suwaków ogrzewania (moje Terrano jest z 1997), ciemno się jakoś w kabinie zrobiło i trzeba na wyczucie wieczorem wszystko ustawiać.
Raz już się do tego zabrałem, rozebrałem psełdo drewienko, wyciągnąłem radio, popielniczkę itd, i w końcu doszedłem do skrzynki z suwakami no i zgłupiałem....ani śladu żarówek i pomysłu jak rozebrać sterownie z suwakami.
Jak ktoś ten temat w Terrano 2 już przerabiał to proszę o pomoc.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Wiechu

Post autor: Wiechu » wt lis 28, 2006 11:45 pm

A pomysł jest bardzo prosty,
po zdemotowaniu konsoli ( co to u Ciebie jest pseudo-drewniana ) widzisz odkryte sterowanie i suwaki.
Ściagasz ( dosłownie ) wszystkie cztery wajchy z suwaków, a następnie wypinasz z zaczepów ( widać je ) tę podświetlaną konsolkę. Po jej zdjeciu masz przeźroczysty plastik, który służy za światłowód, a pod nim jedną żarówkę 5W ( dużą, jak do postojowych świateł ).
I po robocie.
łoś też człowiek

kristofer26
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: kristofer26 » śr lis 29, 2006 9:27 am

miałem już kiedyś wyciągniętą całość tylko że ja szukałem śrubek a na zatrzaski pewnie nie zwróciłem uwagi.
Muszę też wymienić żaróweczki w liczniku, klawiszach od podgrzewania tylnej szyby i świateł awaryjnych, bo już prawie nic sie nie świeci.
Mam nadzieję że tam pójdzie mi łatwiej.
Dzięki Wiechu za wskazówki :)2

Awatar użytkownika
wojas

Post autor: wojas » śr lis 29, 2006 10:02 am

podswietlenie deski bardzo prosto sie wymienia, odkrecasz kilka srubek i juz masz deske rozebrana (musisz tylko miec takie specjalne zaroweczki chyba 1,2W do desek... jest ich ok 15 - pamietam ze ja kupilem 20 i kilka mi zostalo - wymienialem wszystkie, zeby rowno swiecily), przyciski np od przeciwmgielnych to tez pryszcz. nie ukrywam ze mi podswietlenie suwakow tez nie dziala i tez narazie nei wiedzialem jak sie do tego dobrac, bycmoze ten watek mnie tez zmobilizuje... :)
http://honkerteam.pl - strona o autach Honker

Awatar użytkownika
mcorp

Post autor: mcorp » śr lis 29, 2006 10:11 am

Do podświetlenia deski są dwa rodzaje: 1,2V oraz bodajże 2V, jak zamienisz, to np. kontrolka długich wypala oczy 8)

M

Awatar użytkownika
wojas

Post autor: wojas » śr lis 29, 2006 10:18 am

ja mam 1,2 i swieca calkiem dobrze - jak bedziesz zamienial to nie kupuj zarowek z koszyczkami montazowymi tylko same zarowki, w jednym sklepie chcieli mi wcisnac zarowka + ten koszyczek za chyba 2zl, gdzie sama zarowka kosztuje ok 50gr i bez klopotu da sie ja przelozyc

Awatar użytkownika
Dor
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Dor » pt gru 01, 2006 8:31 pm

No proszę dowiaduję sie tutaj dzięki Wiechowi że, za podświetlenia sterowania nagrzewnicy i wentylatora jest odpowiedzialna jedna żarówka czyli skoro świeci choć trochę licho nie ma co robić z tego problemu :D
Pozdrawiam

Przemo

TERRANO II 2,7td black long ; FREELANDER 2.0di

Awatar użytkownika
wojas

Post autor: wojas » śr gru 06, 2006 10:18 am

ja mialem taka ledwo swiecaca zarowke(w sumie myslalem ze wcale nie swieci - dopiero po rozebraniu okazalo sie ze swieci ale lekko), jednak po wymianie na nowa swieci przyzwoicie, mysle wiec ze wymiana moze jednak troche pomoc, chyba ze nie masz tam takiech odblysnikow w srodku (takie srebrne naklejki) to wowczas moze nowa zarowka nei pomoc.
nizej zamieszczam foto jak to wyglada po rozebraniu - przepraszam ze nie wyrazne ale robione komorka i to w slabym oswietleniu. widac na nim po srodku ta wtykana zarowke oraz te odblysniki:
Obrazek
pozdrawiam,
wojas

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nissan”