Powitac
Moze jestem przewrazliwiony, ale wydaje mi sie ze troche z rana zaczyna podkapcac Y60 2.8d.
Oleju nie łyka, w czasie jazdy dopiero przy wyzszych obrotach i mocnym deptaniu cos widac lekkie kopcenie, ale nie na czarno(wtryski), ani na niebiesko, ot taki tam szarawy dymek.
Ale jak rano odpale i jak Bóg i rozsadek przykazuje daje mu chwilke na pobódke, to wlasnie taki sobie dieslowski dymek na wolnych obrotach leci. Nie zyby zaslona dymna sie robila, ale jest cos dziwnego bo jak tylko rusze przestaje, a jak bedzie chodzil 10 minut to podkapca. Nie wiem moze jestm przewrażliwiony, to w koncu diesel i to juz wiekowy.
pozdrowionka
Czy poranne podkapcanie to norma ????
Moderator: Kosiarz
Koszerny diesel lubi sobie pokopcić szczególnie zaraz po rozruchu. Nowoczesne silniki są uzbrojone w elektronikę sterującą wtryskami i w filtry cząstek stałych w celu wyeliminowania tego zjawiska. Twój jest wyposażony w sterownik sterujący grzaniem świec, które również dogrzewają silnik po rozruchu aż do czasu osiągnięcia właściwej temperatury lub do czasu osiągnięcia przez silnik określonych obrotów. szczegółów musisz poszukać na forum, jest na 100%, nie pamiętam tylko, w którym miejscu - chyba w którymś z przyklejonych tematów.
vick W 160