Remont SD33T - przymiarki do kapitalki :)

Patrol, Pickup, Terrano, Navara, Pathfinder

Moderator: Kosiarz

Awatar użytkownika
ernil

Remont SD33T - przymiarki do kapitalki :)

Post autor: ernil » sob gru 08, 2007 7:00 pm

Pod koniec listopada Patrol zostal poddany dokladniejszym ogledzinom i okazalo sie, ze kompresja jest, ale jakoby jej nie bylo :)21
A dokladniej, to:
I - 22
II - 22
III - 21
IV - 21
V - 16
VI - 16
Czyzby byl kiedys przegrzany? :roll:
Oprocz tego wyszly na jaw rozne inne rzeczy (a wlasciwie potwierdzily sie tylko moje przypuszczenia), ktore w wiekszym stopniu juz zostaly naprawione (wtryski, swiece). Do sprawdzenia pozostala jeszcze turbina, ktory namacalny luz osiowy ma i olejem chlapie. Moze sie wiec okazac, ze laduje, ale niewiele :)21
Tragedii oczywiscie nie ma (tzn, tak sie pocieszam, hehe), bo auto zapala i jezdzi. Niemniej robie juz plany remontowe na przyszly rok, i wydaje mi sie, ze slusznie czynie :D
Was, szanowne Grono Forumowe, prosze o wskazowki i rady w temacie. Na kasztany czekam rowniez z utesknieniem, zeby bylo weselej. Pozniej ewentualnie sie temat wyczysci i zostanie ladny dla Potomnych.
Nie znalazlem nic interesujacego archiwum, ale moglem kiepsko szukac, w razie czego prosze o odeslanie.

Na poczatek - spotkalem sie z dwiema sprzecznymi opiniami - Mroka "kupowac dol silnika, nie bawic sie w tulejowanie" i "Innych ( :)21 ) "tulejowanie jest ok".
A wiec? Kto ma racje? Tylko prosze bez podlizywania sie Moderatorowi... :)21

Zaznaczam od razu, ze nie zamierzam narazie sprzedawac auta i robie go dla siebie. Dlatego chce to zrobic dobrze.

Pozdrawiam!
XTZ 750
Outback EJ25 MT

Awatar użytkownika
Marcin-Kraków

Kontaktowanie:

Post autor: Marcin-Kraków » sob gru 08, 2007 7:09 pm

Chcesz robi remont w prawdziwego zdarzenia przygotuj sie na 4000-5000.
Chcesz miec lepiej - szukaj lepszego motoru za 2000.
Najwyzej majac dwa zlozysz cos lepszego i bedziesz mial sporo czesci na zapas.

Dobrego remontu za darmo nie da sie zrobic.
Y60 +4'' 34'' SS LTB -> Y61 +2'' 35'' KL-71 :)21 - w trakcie motania

Awatar użytkownika
ernil

Post autor: ernil » sob gru 08, 2007 7:16 pm

Zdaje sobie sprawe, ze to nie bedzie tanie. Ale jestem "skazany" na auto terenowe z wielu wzgledow, pomijam juz rzecz wazniejsza - lubie mojego patrola i tyle :) Moja Zona tez go lubi, wiec podchodze do tematu optymistycznie.
Tak wiec akceptuje to, ze koszt bedzie oscylowal w okolicach 5000PLN.
Chce po prostu ustrzec sie przed niespodziankami, wiedziec na co przy okazji zwrocic uwage, co warto wymienic, jak sie ma sprawa z czesciami potrzebnymi przy takim remoncie itp itd... Wszystko, co przychodzi Wam do glowy.
XTZ 750
Outback EJ25 MT

Awatar użytkownika
Marcin-Kraków

Kontaktowanie:

Post autor: Marcin-Kraków » sob gru 08, 2007 7:44 pm

Proponuje poczytac temat http://www.forum4x4.pl/forum/viewtopic. ... 39&start=0
Wprawdzie pisze sie tam glownie o RD28T, ale glownym tematem jest sklad czynnosci przy naprawie glownej silnika, ktore dotycza wlasciwie kazdego silnika.

Poczytaj posty np. szarego. Wie o czym pisze.

Jak chcesz zrobic, cos dobrze nie ma co oszczedzac. Choc pytanie czy jest sens i w ktorym momencie przerwac ladowanie kasy w auto. W ktorym poprostu skorka przestaje byc warta wyprawki.
Y60 +4'' 34'' SS LTB -> Y61 +2'' 35'' KL-71 :)21 - w trakcie motania

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » sob gru 08, 2007 7:51 pm

a ja proponuję - Adrian - walnij się w dynie i nic nie rób... póki odpala, jeździ, nie dymi i nie cieknie to i tak jest w lepszym stanie niż większość znanych mi parchów...

jak szczeźnie to kup taki co trzyma równe ciśnienie i nie bierze oleju i używaj go przez kolejne 10 lat..

remont - wydasz kupę kasy, orobisz się jak wół i nigdy nie będzie robił jak powinien

p.s. w 5 koła nie wyrobisz się bo jeszcze turbina, jeszcze kpl. sprzęgło, jeszcze....

Awatar użytkownika
ernil

Post autor: ernil » sob gru 08, 2007 9:46 pm

Turbine zrobie chyba jeszcze w tym roku. Sprzeglo biore pod uwage. Chodzilo mi o cene zrobienia samego silnika.
Nie wiem czemu uwazasz, ze nie bedzie robil tak, jak powinien... Jak sie zrobi dobrze, to nie widze powodu, zeby mial dzialac zle :)
Masz na pewno racje, ze roboty w ciul i kasa duza - polowa wartosci auta jesli nie wiecej. Ale znasz troszke moje auto i chyba niezbyt sie jest do czego przyczepic poza kolorem :)21 Dlaczegoz wiec nie zrobic sobie silnika na cacy i nie cieszyc sie kilkuletnia eksploatacja bez wiekszych problemow? :) Podkreslam raz jeszcze, ze potrzebuje tego auta na codzien. Predzej czy pozniej sie przeniose na Lubenie i nie moge sobie pozwolic na to, zeby auto nie odpalalo w zimie (praca, male dziecko, zwierzeta), albo zeby ledwo wyciagalo na te gorki przyczepe z konikami. Owszem, mozna zrobic tak jak mowisz - poszukac silnika w lepszej kondycji. Ale dla mnie to sa srodki zastepcze, ktore dalekie beda od idealu. Jak zrobie taki silnik, to wiem, ze to, tamto i owamto jest zrobione, nad czyms innym musze jeszcze popracowac. Co za tym idzie -wiem na przyklad, ze jadac gdzies w trase powinienem miec ze saba silniczek wycieraczek, bo jest wysoka szansa na to, ze sie zepsuje z uwagi na jego dogorywanie (a z braku czasu nie zostal wymieniony wczesniej).
Uzytkujemy tego auta non stop i od jego sprawnosci wiele nieraz zalezy. Naprawde nie moge sobie pozwolic na niespodziewanki... A na to sie moim zdaniem skazuje kupujac i montujac silnik uzywany z innego auta.
XTZ 750
Outback EJ25 MT

Awatar użytkownika
janusz k160

Post autor: janusz k160 » sob gru 08, 2007 10:39 pm

Popieram Mroka-walnij się w dynię-dopóki odpala i jeździ nie rób nic-rozgłądaj się za innym silnikiem i tyle ( najwyżej garaż zamienisz na skład części zamiennych). :)21

Awatar użytkownika
XJeep

Post autor: XJeep » sob gru 08, 2007 11:25 pm

tez jestem za opcja kupic inny - "lepszejszy"...

jak mój wyzionie kiedyś ducha ( a daleko Mu do tego) to sobie obiecałem ze zapodam z wiekszego kalibru... z 4,2 ... :)21

remont to studnia bez dna, dodatkowo bez gwarancji końcowego zadowalającego efektu... ! loteria powiedziałbym !

można też pobawic sie w ściągniecie nowego dołu... widziałem takie ogłoszenia na ebay angielskim... !! ceny przystepne mieli, podobne do kapitalki a co nowe to nowe... !!
"G" -> G-UNIT - producentka adrenaliny...
LC J200 V8 '11 -> dupowozik...

Awatar użytkownika
profesorr

Post autor: profesorr » ndz gru 09, 2007 2:24 pm

jak miniesz tarnów,jak skończy się obwodnica(jedziesz w stronę krakowa)mijasz salon forda i jakieś 400metrów za nim po lewej stronie szukaj tabliczki częsci do busów mercedes,miał tam gosciu taki motor jakiś miesiąc temu ,nawet nie wiedział do czego to cudo,jak zapytałem o cene to powiedział koło 1500zł,nie wiem w jakim stanie ale wizualnie bez wycieków czy jakiś braków
tel660675798

Awatar użytkownika
gosc

Post autor: gosc » ndz gru 09, 2007 4:13 pm

[panowie przestancie farmazony prawic :)3 kupi drugi silnik i bredzie padaka odrazu albo za chwile , a jak zrobi prawdziwy remont ma pewnosc na czym jezdzi , pewnie kazdy powie ze remont to 5k + a drugi motor to tylko 2k , jasne ale jak trafi trzy trupy to koszty roboty i silnikow przekrocza grubo koszt remontow . ernil nie sluchaj druciarzy tylko rob porzadny ramont i ciesz sie dluga jazda na pewnym silniku :)2
Życie trzeba przeżyć tak, by wstyd było opowiadać, a przyjemnie wspominać..

szary
a ja nie chce mieć gwiazdek

Post autor: szary » ndz gru 09, 2007 4:18 pm

o to to właśnie...
8 matizów i mały wacek
www.szary-racing.pl

Awatar użytkownika
tomek 79

Post autor: tomek 79 » ndz gru 09, 2007 5:48 pm

dobrze GOSC prawi :)2

Awatar użytkownika
ernil

Post autor: ernil » ndz gru 09, 2007 5:48 pm

Nooo, wreszcie pojawil sie dlugo oczekiwany przeze mnie glos w dyskusji - Szara Eminencja :)21
Tylko nie wiem Szary, czy zdajesz sobie sprawe z tego, ze jak juz dojdzie do remontu, to bede Cie czesto dreczyl pytaniami :wink:
Naprawde zakladanie drugiego silnika wchodzi narazie w gre tylko wtedy, gdy przyjedzie do mnie prosto z fabryki w Japonii :)21 No, ewentualnie wtedy, gdy bede mial 97% pewnosci, ze ten, ktory zamierzam zamontowac mial dwa dni temu zrobiony remont z prawdziwego zdarzenia :) Wole jezdzic tym moim az calkiem zdechnie, niz kupowac niewiadomego pochodzenia silnik i tracic czas na montaz...
XTZ 750
Outback EJ25 MT

Awatar użytkownika
Adamek

Post autor: Adamek » ndz gru 09, 2007 7:07 pm

A tam...........gowno.............prawda. Remont napewno wyjdzie cie duzo wiecej, przerabialem temat silnika u siebie, co prawda to nie patrol ale ceny remontu i samego silnika te same.
Powiem wiecej w tym samym czasie co ja zabieralem sie za remont i obliczalem wstepne koszty kolega zaczal ta sama robote, jak zobaczylem ile co chwile wyciagal kasy zmieklem, kupilem silnik od pewnego osobnika z forum i dupowoz smiga do dzis, a zeby nie bylo kolega po remoncie pluje sobie w brode i dalej cos nie tak. Nie badz glupi, znajdz silnik, sprawd i zakaladaj.

A i jeszcze jedno, sluchaj ziomkow a nie wynalazkow :)21
Grandzik 5.7 V8 Hemi Overland - One Life Live It
NIE KRADNIJ - władza nie lubi konkurencji

szary

Post autor: szary » ndz gru 09, 2007 8:06 pm

arogancki post...
8 matizów i mały wacek
www.szary-racing.pl

Awatar użytkownika
Adamek

Post autor: Adamek » ndz gru 09, 2007 8:09 pm

szary pisze:arogancki post...
etam, przesadzasz :)21

szary

Post autor: szary » ndz gru 09, 2007 8:40 pm

ryyli?
jeszcze nie zaczołem i jakos mi się nie chce gdyz -
nadmiar fajfoklok ti i mgła... a zwirz we mgle tumanieje...
stąd delikatnie ci pisze - arogancki post :)23
8 matizów i mały wacek
www.szary-racing.pl

Awatar użytkownika
Adamek

Post autor: Adamek » ndz gru 09, 2007 8:44 pm

A ja odpowiadam - przesadzasz.:)21
Nie pijam tego napoju :wink:

Jesli masz sie za "wynalazka" czuj sie urazony.

szary

Post autor: szary » ndz gru 09, 2007 8:54 pm

ZLEW :roll:
8 matizów i mały wacek
www.szary-racing.pl

Awatar użytkownika
Adamek

Post autor: Adamek » ndz gru 09, 2007 8:57 pm

szary pisze:ZLEW :roll:
No :)2

Awatar użytkownika
gosc

Post autor: gosc » ndz gru 09, 2007 10:19 pm

Adamek pisze:A tam...
a swistak siedzi ... :)18
Życie trzeba przeżyć tak, by wstyd było opowiadać, a przyjemnie wspominać..

Awatar użytkownika
gebels

Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej

Post autor: gebels » ndz gru 09, 2007 10:28 pm

Erniil przerabialem wlasnie temat remonto silnika w nisssanie

Co prawda benzyna visix

Ale policz koszty remontu ale zacznij od tego ile kosztuje pompa olejowa, to ze teraz doje cisnienie to ok, ale jak rozbierzesz to naocznie sprawdzisz, a koszt nowej pompy znaczny

Ps. Dobrze zrobic i tanio sie nie da bo za dlugo nie pociagnie, jak chcesz go dluzej zatrzymac to tylko kapitalkan choc mysle ze 5k przekroczy, wiesz sa uszczelki za 100zeta komplet sa i za 250 chcesz dobrze oszczedzac nie mozna jak dla siebie

Ps.2 co do tulejowania to tez trza znalezc dobry warsztat bo jak zdupcza to zaraz sie zatrze

Ps.3 kazdy robi jak uwaza

Ps.4 kiedys jak kupilem sobie pierwsze auto za swoje to sobie obiecalem ze bede jezdzil autem na utrzymanie ktorego bedzie mnie stac , to sie tyczy tez remontow i napraw

Przepraszam za brak polskich czcionek ale naginam z telefonu i koncze flaszke wiec sorryyyy........
Czwarte serce :cry:

Awatar użytkownika
Peepuck!

Kontaktowanie:

Post autor: Peepuck! » ndz gru 09, 2007 10:31 pm

gebels pisze:
Przepraszam za brak polskich czcionek ale naginam z telefonu i koncze flaszke wiec sorryyyy........
Otwórz druga to Ci sie poprawi :)23
Chcę być dezerterem, który ma SZANSĘ POWODZENIA
K160/260 sd33 +3" 35Bfg
Forester 2,0

Awatar użytkownika
gebels

Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej

Post autor: gebels » ndz gru 09, 2007 11:56 pm

Peepuck! pisze:
gebels pisze:
Otwórz druga to Ci sie poprawi :)23
Chetnie ale jutro trza isc do roboty, a poza tym tonik mi sie konczy a dzin bez tonikun to profanacja
Czwarte serce :cry:

Awatar użytkownika
Adamek

Post autor: Adamek » pn gru 10, 2007 8:37 am

gosc pisze:
Adamek pisze:A tam...
a swistak siedzi ... :)18
To moje zdanie i tyle w tym temacie :)21
A twoj swistak mnie wisi i powiewa :)18

ODPOWIEDZ