Skrzynia Biegów
Moderator: Kosiarz
Skrzynia Biegów
Mam pytanko..
5 bieg zaczzaczoł mi hałasować. nie jest do denerwujące ale ...
Grata 92` rok posiadam od niedawna i słyszałe opinie o dolewaniu dobrego oleju a nie o wymianie. Podbne GR-owskie skrzynki wymianę cięzko znoszą. Moim zdaniem taka sytuacja jak wspomniane "cięzkie znoszenie" wymiany oleju występuje tylko w momencie gdy skrzynia napije się wody?
Tak na marginesie - jak się przesadzi z piciem to każry zle to znosi...
5 bieg zaczzaczoł mi hałasować. nie jest do denerwujące ale ...
Grata 92` rok posiadam od niedawna i słyszałe opinie o dolewaniu dobrego oleju a nie o wymianie. Podbne GR-owskie skrzynki wymianę cięzko znoszą. Moim zdaniem taka sytuacja jak wspomniane "cięzkie znoszenie" wymiany oleju występuje tylko w momencie gdy skrzynia napije się wody?
Tak na marginesie - jak się przesadzi z piciem to każry zle to znosi...
Re: Skrzynia Biegów
to jakis zartHUZU pisze: Podbne GR-owskie skrzynki wymianę cięzko znoszą.

ponadto, po co dolewac sic. jakikolwiek olej do skrzyni, ktora nie cieknie

..."Najwyższym osiągnięciem jest pokonać wroga bez walki."
Sun Tzu
Sun Tzu
To nie żart. A opinia zasłyszana z jednego warsztatu z poznania który zajmuje się GR-mi.
Nigdy nie wiesz kolego jak przed tobą skrzynia była traktowana. Poziom oleju jest - sprawdzane .
Po prostu weryfikuje otrzymane informacje. Wiesz na rynku jest wielu "fachowców", przyjedz do takiego a już niewyjedziesz.
Nigdy nie wiesz kolego jak przed tobą skrzynia była traktowana. Poziom oleju jest - sprawdzane .
Po prostu weryfikuje otrzymane informacje. Wiesz na rynku jest wielu "fachowców", przyjedz do takiego a już niewyjedziesz.
badz uprzejmy i podaj nazwe tego warsztatu,HUZU pisze:... A opinia zasłyszana z jednego warsztatu z poznania który zajmuje się GR-mi.
ciekawe kto w poznaniu takie rzeczy opowiada

tu masz wszystko...
http://www.rajdy4x4.pl/patrol-faq/index.php?idd=52
Sun Tzu
Sun Tzu
nie chcialem tego tak dosadnie okreslac, ale zgadzam sie z @mopar...mopar pisze:Podaj proszę nazwę firmy-możesz uchronić wielu patrolowców i innych użytkowników 4x4 z Poznania i okolic przed-DEBILAMI którym wydaje się ze się znają.Pozdrawiam
dolaczam sie i ponawiam apel,
na temat co-po-niektorych firm z naszych okolic naroslo zbyt wiele ...,
pewne rzeczy nalezy zwyczajnie wskazywac palcem ->
Sun Tzu
Sun Tzu
- janusz k160
-
- gebels
-
- Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej
HUZU pisze:Niestety dokładny adres gdzieś mi uciekł![]()
Nazwa zakładu to Cartech 4x4 .
Jeśli chodzi o skrzynie to zakład zaliczył wtope ( LUB OSOBA KTÓRA UDZIELIŁA TAKIEJ INFORMACJI).
Ale padły równiez bardzo cenne i celne informacje![]()
a to znany money 81 czy jakos tak się to pisze
to tez ponoć jego wymysł
http://www.forum4x4.pl/forum/viewtopic.php?t=48943
Czwarte serce 

tak zwłaszcza jak przyjdzie -10 czy -15... jak nie bedziesz mógł na zimnej skrzynce zmienić biegu to na pewno ja to uciszy.LSD pisze:Czy zalanie gęstszego oleju zmniejszy szumy?
Nie wierzcie błagam w herezje o tym ze jak przekładnia jakakolwiek jest zuzyta - czyli przewaznie ma zużyte łozyska - to gestszy olej ją uzdrowi..
Chcesz żeby było ciszej włóż stopery do uszu... Efekt bedzie taki sam.
jest dodatek z dwusiarczkiem molibdenu który wycisza w pewnych przypadkach mosty i skrzynki biegów...LSD pisze:Podłączę się do tematu.
Jaki olej zalać do lekko już zużytej (niezbyt cichej) skrzyni, żeby ją wyciszyć.
Czy zalanie gęstszego oleju zmniejszy szumy?

firmy LIQUI MOLI

opis ze stronki producenta

(...) GETRIEBEÖL ADDITIV
(DODATEK DO OLEJÓW PRZEKŁADNIOWYCH)
Dodatek do olejów przekładniowych z MoS2 jest przeznaczony dla mechanicznych skrzyń biegów, dyferencjałów i mechanizmów kierownicy. Dodatek podwyższa niezawodność eksploatacji i zmniejsza nieprzyjemne stuki w skrzyni. Zawartość MoS2 powoduje, że między zużytymi od tarcia powierzchniami powstaje bardzo trwały film, gwarantujący niski współczynnik tarcia między współpracującymi częściami. (...)
"G" -> G-UNIT - producentka adrenaliny...
LC J200 V8 '11 -> dupowozik...
LC J200 V8 '11 -> dupowozik...
apropos takich dodatków to kiedys pare lat temu auto bralo olej, wiec za autkiem byl siwy dym:(benzyna) ktos mi poradzil aby zalac podobny specyfik do oleju, który to mial uszczelnic silnik(nie wiem czy czasem nie tej samej firmy) w efekcie za autem juz nie bylo siwego dymu tylko czarny, a olej znikał nadal
Wiec radze ostroznie z takimi specyfikami:P
pozdrawiam:)

pozdrawiam:)
L200 99r. 31x10.5R15 AT 4 furtki....byl:( teraz x-trail:)