terrano I 3.0 benz - niskie obroty
Moderator: Kosiarz
terrano I 3.0 benz - niskie obroty
Witam mam problem z autem nissan terrano I 3.0 a mianowicie na benzynie auto ma ok 800 850 obr/min a na gazie ok 600/650 i do tego lekko falują w granicach ok 50or/min. Wymieniłem wszystkie wężyki podciśnienia i nic , silnik nie reaguje na regulacje wolnych obr w changing pulsed secondary air injection zbiera się woda. Co robić? Czy ktoś na pomysł co się dzieje.
Re: terrano I 3.0 benz - niskie obroty
zapas6 pisze:Witam mam problem z autem nissan terrano I 3.0 a mianowicie na benzynie auto ma ok 800 850 obr/min a na gazie ok 600/650 i do tego lekko falują w granicach ok 50or/min. Wymieniłem wszystkie wężyki podciśnienia i nic , silnik nie reaguje na regulacje wolnych obr w changing pulsed secondary air injection zbiera się woda. Co robić? Czy ktoś na pomysł co się dzieje.
Co do obrotów to na benzynie za wysokie a na gazie za niskie (ale to już pewnie wiesz

Co do benzyny to nie wiem, ale gaz (jeśli to II generacja) - to:
a) regulacja wolnych na parowniku lub
b) złe ustawienie silnika krokowego dla wolnych obrotów (zbyt mały zakres otwarcia)
ogólnie jak się nie znasz to jedź do gazowników (regulacja kosztuje to jakieś 30 zł)
co to jest "changing pulsed secondary air injection"

,pozdrawiam,
Tomasz_SB
ex.Terrano I 3.0V6 PartsFinder
Tomasz_SB
EGR - to możesz go pominąć, tylko trzeba zaślepić przewód z silnika do niego - zobaczysz czy to on jest powodem.zapas6 pisze:chodzi o EGRC-BPT valve (manual zakładka preparation str.146)
Ale dokładnie jak się EGRa wywala to się może ktoś mądrzejszy wypowie (albo google) bo ja tego nigdy nie robiłem.
Aha usunięcie egra wpływa na podwyższenie temperatury spalania, więc teoretycznie silnik ma przez to gorsze warunki do pracy.
Inna kwestia - masz manual do Terrano I po angielsku? Może podesłałbyś (tdykla(MAŁPA)gmail.com) bo z ruskiego to tylko po obrazkach coś kojarzę...
,pozdrawiam,
Tomasz_SB
Tomasz_SB
oto adres manuala po angilsku
http://bebrs.pie-dabas.net/Webs/Terrano/
http://bebrs.pie-dabas.net/Webs/Terrano/