Patrol 24 V - przyczepa 12 V
Moderator: Kosiarz
Patrol 24 V - przyczepa 12 V
Mama pytanko mam parcha k 160 z 24 V instalacją i na złączu przyczepy też mam 24 V czy parchy miały jakieś oryginalne rzekażniki/przetwornicy do przyczepy bo ostatnio robiąc przegląg znalazłem na ramie na wyskości tylnego koła jakąś puszkę z wiązką, ale też w tylnym prawym nadkolu wewnętrzym (tym zakrytym tapicerką) drugą "puszkę" z wyjściami jak przekaźniki czy ktoś się spotkał z czymś takim u siebie 

UAZ 469b 2,4 B/G
prądy ze świateł są doprowadzone do przekaźników jako prądy sterujące nimi,
same przekaźniki podają zasilanie - ale już w 12V
zatem jest tak:
-lampy auta 24V (normalnie, bez zmian)
-sterowanie przekaźnikami 24V, zasilanie z przekaźnika do gniazda 12V (dodatkowy fragment instalacji)
-gniazdo przyczepy 12V
same przekaźniki podają zasilanie - ale już w 12V
zatem jest tak:
-lampy auta 24V (normalnie, bez zmian)
-sterowanie przekaźnikami 24V, zasilanie z przekaźnika do gniazda 12V (dodatkowy fragment instalacji)
-gniazdo przyczepy 12V
cialo nie przyspiesza umyslu,umysł nie ponagla ciała...
www.szachy.org/~maciek/net/pvekstory301.gif
www.szachy.org/~maciek/net/pvekstory301.gif
- janusz k160
-
Dokladnie tak, jak napisal @MaciekK, 12V biore z malutkiej przetworniczki.lysy76 pisze: A mógłbyś coś więcej?
Ale zgadzam sie, ze jak jest oryginalna, sprawna przetwornica do przyczepy, to nie ma sensu kombinowac. U mnie jej nie bylo i dostac tez mi sie jej nie udalo, wiec musialem zrobic swoja wersje

Nie popieram natomiast zbytnio pomyslu @Bąku - jest to moze i dobre, ale pod warunkiem, ze nikt inny z tej przyczepy/lawety nie korzysta oraz ze my sami korzystamy tylko z tej jednej przyczepy/lawety z zarowkami 24V.
W innym wypadku czeka nas bieganie non stop i zmienianie zaroweczek - mozna dostac ochu**nia...

XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
- janusz k160
-
Re: Patrol 24 V - przyczepa 12 V
Przyślij piwo i Ci powiem jak to jest podłączone, już to kiedyś opisywałem ale poszło do archiwummiggi pisze:Mama pytanko mam parcha k 160 z 24 V instalacją i na złączu przyczepy też mam 24 V czy parchy miały jakieś oryginalne rzekażniki/przetwornicy do przyczepy bo ostatnio robiąc przegląg znalazłem na ramie na wyskości tylnego koła jakąś puszkę z wiązką, ale też w tylnym prawym nadkolu wewnętrzym (tym zakrytym tapicerką) drugą "puszkę" z wyjściami jak przekaźniki czy ktoś się spotkał z czymś takim u siebie
Patrol G-60 3,5D '75 => prawdopodobnie jedyny w PL 

Re: Patrol 24 V - przyczepa 12 V
Tak sie teraz nazywa niebyt?Fazi pisze: (...)już to kiedyś opisywałem ale poszło do archiwum

XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT