NISSAN PICKUP D22 ZGRZYTY W ZAWIASIE PRZY MAX SKRETU
Moderator: Kosiarz
NISSAN PICKUP D22 ZGRZYTY W ZAWIASIE PRZY MAX SKRETU
Witam wszystkich pickupowców. Mam mały problemik a wręcz dla mechaników i znawców całkiem spory. Mianowicie przy maksymalnym skręcie w trakcie ruszania, hamowania czy pokonywaniu nierówności - tj. krawężników dziur itd. z zawieszenia dochodzą dziwne odgłosy - zgrzyty. Zgodnie z radą znachorów łącznie tych z NISSANA wymieniłem sworznie dolne, przeguby i kompletne wahacze górne - a zgrzyty są nadal. Ostatnio z pełnym poświęceniem ustaliłem że powoduje je ogranicznik skrętu: półksiężyc na wahaczu dolnym i śruba na piaście. Podobno nie można tej śruby bardziej wkręcić bo może dojść do przekręcenia przekładni - trochę dziwne. Czy macie jakiś pomysł żeby pozbyć się tego problemu ? Co jest przyczyną a może ma tak być. Będę bardzo wdzięczny bo trwa to już od 6 miesięcy a o kosztach nie wspomnę. Pozdrawiam.
mi radzono nabic rurke PP (od centralnego
) na glowke sruby, nie zrobilem tego, smaruje gestym towotem, na chwile pomaga, ale z ta rurka chyba sprobuje w koncu.
ps. moze by taki temat przykleic, albo stworzyc jakis temat przyklejony typu "TERRANO I/II, pickup - czesto zadawane pytania", bo tego typu temat juz widze x razy, sam kiedys o to pytalem.

ps. moze by taki temat przykleic, albo stworzyc jakis temat przyklejony typu "TERRANO I/II, pickup - czesto zadawane pytania", bo tego typu temat juz widze x razy, sam kiedys o to pytalem.
generalnie taki urok D22 , oryginalne ograniczniki działały do pierwszego zjazdu z czegokolwiek na skręconych kołach (od razu się ścinały tworzywowe końcówki) , w ASO na gwarancji wymieniali przy każdym przeglądzie , teraz to olałem. Chyba nie ma się czym przejmować , funkcję spełniają czasami tylko coś zgrzytnie. Nie robię generalnie z tym nic i problemów nie przewiduję.
Zgrzyty podczas skrętu
Ja tez tak mam w swoim, i czesto i gesto smaruje smarem i na jakis czas pomaga 

no to w teren
- Rzeźnik z Jakubowa
-
- Kontaktowanie:
- czarny bielsko
-
- Kontaktowanie:
Re: NISSAN PICKUP D22 ZGRZYTY W ZAWIASIE PRZY MAX SKRETU
To cię wpuścili w ciemną d... duże kosztycar500 pisze:Zgodnie z radą znachorów łącznie tych z NISSANA wymieniłem sworznie dolne, przeguby i kompletne wahacze górne - a zgrzyty są nadal.

Jak się jeździ po czarnym towot starcza na 2 miesiące, po prawie każdej wizycie w błocie trzeba ponawiać operację (sprawdzone doświadczalnie).
,pozdrawiam,
Tomasz_SB
ex.Terrano I 3.0V6 PartsFinder
Tomasz_SB
ex.Terrano I 3.0V6 PartsFinder
Re: NISSAN PICKUP D22 ZGRZYTY W ZAWIASIE PRZY MAX SKRETU
fakt mechaników to masz słabych i bardzo nie tanichTomasz_SB pisze:To cię wpuścili w ciemną d... duże kosztycar500 pisze:Zgodnie z radą znachorów łącznie tych z NISSANA wymieniłem sworznie dolne, przeguby i kompletne wahacze górne - a zgrzyty są nadal.![]()