wymiana sprzegła terrano II
Moderator: Kosiarz
wymiana sprzegła terrano II
Panowie powiedzcie czy dam rade sam wymienic sprzeglo majac podstawowe narzedzia warsztatowe i kanal? bo mechanik nie ma czasu w najblizszych dniach a samochod unieruchomiony.
Czy z kolega damy rade utrzymac na rekach ta skrzynie zeby zdjac i złozyc? a moze wystarczy ja umiejetnie odsunac do tylu? Jesli macie jakies doswiadczenia i rady piszcie prosze...
pozdrawiam wszystkich
Czy z kolega damy rade utrzymac na rekach ta skrzynie zeby zdjac i złozyc? a moze wystarczy ja umiejetnie odsunac do tylu? Jesli macie jakies doswiadczenia i rady piszcie prosze...
pozdrawiam wszystkich
terrano '99 long 2,7 TDi
-
- jestem tu nowy...
ostatnio robiłem to w samochodzie mojej córki i wcale nie jest tak lajtowo z tym browarem to trochę cie wkręcają. Po pierwsze w terrano 2 trzeba wymontować drążki skrętne razem z belką środkową, cała reszta to standard, potrzebny jest trzpień do ustawienia tarczy a ze skrzynką najlepiej wyjechać na małej żabie. Jak będziesz podnosił zespół lewarka to nie zgub plastikowej tulejki siedzącej na jabłuszku, lubi wpadać do środka skrzyni. Znane mi warsztaty w Warszawie chcą za robotę 600 pln, chyba warto sprubować samemu 

- gebels
-
- Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej
krzysztof4x4 pisze:ostatnio robiłem to w samochodzie mojej córki i wcale nie jest tak lajtowo z tym browarem to trochę cie wkręcają. Po pierwsze w terrano 2 trzeba wymontować drążki skrętne razem z belką środkową, cała reszta to standard, potrzebny jest trzpień do ustawienia tarczy a ze skrzynką najlepiej wyjechać na małej żabie. Jak będziesz podnosił zespół lewarka to nie zgub plastikowej tulejki siedzącej na jabłuszku, lubi wpadać do środka skrzyni. Znane mi warsztaty w Warszawie chcą za robotę 600 pln, chyba warto sprubować samemu
widze że jesteś specem i wiesz najlepiej

jak ktoś ma troche zacięcia technicznego, ma czym i gdzie to 2 godziny z przerwa na browara to aż nadto co potrzeba

są tacy na tym forum co robili to pierwszy raz w tym samochodzie i zajęło im to deko ponad dwie godziny, ale da sie zrobić bez problemu samemu w 2 godzinki i to właśnie z przerwą na browara i to nawet niejednego
Czwarte serce 

Dziekuje jeszcze raz za wszystkie rady ale chyba ze mnie słaby mechanior bo zajela mi ta robota jakies 10 godzin w sumie 
Wymieniałem caly uklad sprzegla łącznie z wysprzeglikiem i pompka. i mam teraz kurewski problem z odpowietrzeniem... odpowietrzalem caly uklad te 3 odpowietrzniki ale efekty nie sa zadowalajace. moze macie jakies konkretne rady jak odpowietrzac? ktory odpowietrznik jako pierwszy? itp...

Wymieniałem caly uklad sprzegla łącznie z wysprzeglikiem i pompka. i mam teraz kurewski problem z odpowietrzeniem... odpowietrzalem caly uklad te 3 odpowietrzniki ale efekty nie sa zadowalajace. moze macie jakies konkretne rady jak odpowietrzac? ktory odpowietrznik jako pierwszy? itp...
terrano '99 long 2,7 TDi
- Marcin-Kraków
-
- Kontaktowanie:
Zalej zbiorniczek plynem, odkrec delikatnie odpowietrznik na wysprzegliku i kontroluj poziom plynu. Idz na fajke 
Przelej tak kilka razy , pozakrecaj i bedzie.
Potem pojezdzij, i mozesz powtorzyc operacje odpowietrzania na gornym odpowietrzniku.

Przelej tak kilka razy , pozakrecaj i bedzie.
Potem pojezdzij, i mozesz powtorzyc operacje odpowietrzania na gornym odpowietrzniku.
Y60 +4'' 34'' SS LTB -> Y61 +2'' 35'' KL-71
- w trakcie motania

- gebels
-
- Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej
standard w japoncach, przy innych robotach inne parzyste też w pełni wykorzystaszbaltyk pisze:Dziekuje chłopy za pomocudało mi sie wczoraj odpowietrzyc, musialem podciagnac sprzeglo i wtedy latwo sie odpowietrzylo, Maszyna jak nowa!!! a wracajac do samej wymiany to trzeba uzbroic sie w zestaw chyba wszystkich mozliwych 14-stek :] pozdrawiam
Czwarte serce