zużycie gazu w t1 2,4
Moderator: Kosiarz
zużycie gazu w t1 2,4
witajcie koledzy
czy może mnie ktoś powiedzieć jakie jest orientacyjne zużycie gazu w t1 2400cm, dodam iż właśnie założyłem 31cali,
pytam bo do piero go zakupiłem i strasznie mnie to przeraziło ( 27litrów gazu na 60km normalnego użytkowania, nawet niezdążyłem wbić się w błotko)
pozdrawiam
czy może mnie ktoś powiedzieć jakie jest orientacyjne zużycie gazu w t1 2400cm, dodam iż właśnie założyłem 31cali,
pytam bo do piero go zakupiłem i strasznie mnie to przeraziło ( 27litrów gazu na 60km normalnego użytkowania, nawet niezdążyłem wbić się w błotko)
pozdrawiam
- chiquito83
To ja dla porównania, Tyran 3.0 V6 Instalacja II generacji z silniczkiem krokowym, trasa (delikatna jazda) 13l, miasto 19-22l.
Weźmy jeszcze pod uwagę jedno - ja praktycznie przełączam na gaz od razu po uruchomieniu samochodu, sekwencja potrzebuje kilku kilometrów tym bardziej w zimie, co przy krótkich trasach miejskich powoduje zaniżanie faktycznego wyniku spalania gazu instalacji sekwencyjnych (lub innych, które są ustawione na temperaturę).
Weźmy jeszcze pod uwagę jedno - ja praktycznie przełączam na gaz od razu po uruchomieniu samochodu, sekwencja potrzebuje kilku kilometrów tym bardziej w zimie, co przy krótkich trasach miejskich powoduje zaniżanie faktycznego wyniku spalania gazu instalacji sekwencyjnych (lub innych, które są ustawione na temperaturę).
,pozdrawiam,
Tomasz_SB
ex.Terrano I 3.0V6 PartsFinder
Tomasz_SB
W zimie przejeżdżałem na benzynie maksymalnie 1,5 km, potem już szedł gaz - wszystko zależy od ustawienia w komputerze temparatury przełączania - można ją ustawić nawet na 5-10 stopniTomasz_SB pisze:To ja dla porównania, Tyran 3.0 V6 Instalacja II generacji z silniczkiem krokowym, trasa (delikatna jazda) 13l, miasto 19-22l.
Terrano II long 2001 2,4 benzyna z gazem (sekwencja)
W sumie racja, tyle, że jak w samochodzie ojca (sekwencja) próbowałem ustawić start poniżej 25 stopni, to silnik na zimno mu się krztusił, gaziarz (nie pan henio, tylko raczej solidny) stwierdził, że sekwencje muszą mieć minimum 30-35 stopni żeby poprawnie pracować.kajakazio pisze: W zimie przejeżdżałem na benzynie maksymalnie 1,5 km, potem już szedł gaz - wszystko zależy od ustawienia w komputerze temparatury przełączania - można ją ustawić nawet na 5-10 stopni
,pozdrawiam,
Tomasz_SB
Tomasz_SB
Zrobiłem sobie symulację. Sytuacja, w której mój tyran (w warunkach drogowych) pali najwięcej to dojazdy do roboty, bez ruszania się nigdzie więcej - pali wtedy jakieś 22litry (przełączam na gaz od razu po odpaleniu).kajakazio pisze: W zimie przejeżdżałem na benzynie maksymalnie 1,5 km, potem już szedł gaz
Zakładam w takim razie, że na zimno robię 1,5 km na benzynie zanim przełączę się na gaz.
Do roboty mam jakieś 10 km w jedną stronę, czyli rano jest zimny, jadę do roboty średnio samochód stoi pod robotą jakieś 8-10h (znowu jest zimny) i wracam do domu.
Wychodzi 20 km dziennie. 100 km zrobię w 5 dni, w związku z tym zrobię 85 km na gazie a 15 na benzynie ( 1,5 km x2 x5).
Czyli zmierzone spalanie gazu będę miał mniejsze o 3,3 litra na 100km (( 22litry /100km )x 15km) i w sumie wyjdzie ono 18,7 litra.
Czyli jeśli miałbym odpalanie gazu w zależności od temperatury największe spalanie miejskie wychodziłoby około 18-19 litrów.
Oczywiście powyższe dywagacje są czysto teoretyczne i dotyczą tylko i wyłącznie jazdy czysto miejskiej, która zdarza się rzadko, ale jeśli pojawia się temat "ile pali gazu" to dobrze mieć na uwadze również takie niuanse i pamiętać, że podane wartości spalania mogą się różnić choćby ze względu na czas przełączania.
Więc, kto chce w swojej prostej instalacji gazowej "przykręcić śrubę" bo u kolegi spala 3 litry mniej niech się dwa razy zastanowi i przeliczy bo może to okupić zbytnim zubożeniem mieszanki z wszystkimi tego konsekwencjami.
,pozdrawiam,
Tomasz_SB
Tomasz_SB
Gaz mnie denerwuje strasznie w tym aucie. Ja mam 3 litry. Wcześniej szarpał teraz ma mało koników. A spalanie takie ja jakie byłem przygotowany czyli jakieś 20 literków gazu, ale ja latam na benzynie. Zonie każe śmigac na gazie heheheh.
wymarzone V8!
HondaVTR1000diabeł
Jestem wielki, jestem łysy, i wpierd... wciąż irysy!
HondaVTR1000diabeł
Jestem wielki, jestem łysy, i wpierd... wciąż irysy!
Kod: Zaznacz cały
kto jeździ na blosie , jak to regulować - pytam bo się przymierzam do upgradu mojej gazowni a lubie robić sam (prawie wszystko)
http://www.blos.prv.pl/
Olo - Terrano 5d, 3.0 V6, 1991r.
- ORSON_V6
-
- Kontaktowanie:
KRÓTKO instalacja Landi, silnik 3.0, dobrze wyregulowany i wszystko odpowiednio dobrane spalanie w trasie ok. 12 ltr (max 120km/h), miasto max 16 ltr. Auto w tym ustawieniu zrobiło ponad 50 tys. km i nadal chodzi slicznie. Swiece trzeba tylko częściej wymieniać. Sprzedałem go jakiś czas temu ale mam info od kupca że chodzi nadal i spalanie się nie zmieniło. 

G 460.2 - był 2.3 -jest 3.0 D
orson@4x4wlkp.pl
orson@4x4wlkp.pl