kłopoty z wyłączeniem kontrolki 4x4 patrol Y61
Moderator: Kosiarz
kłopoty z wyłączeniem kontrolki 4x4 patrol Y61
Witam
Pojeżdziłem troszeczkę po podmokłych szutrach i po wypięciu 4H => 2H wyłączyło się wszystko jak przykazało. ( piasty były w pozycji auto). Jednak potem na czarnym zaczęła się ponownie świecić kontrolka 4x4 pomimo wyłączenia.
Pomimo różnych pób nie byłem w stanie jej wyłączyć. w pozycji neutral się wyłączała. Napędu chyba nie było na przodzie ale trudno stwierdzić, bo pod chałupą na asfalcie pełno rozdyźdnego mokrego błocka. Zapięłem piasty na LOCK i po jakimś czasie kontrolka zaczęła przygasać migać i zgasła.
Co Wy na to? Może coś zamokło podczas pokonywania "drobnych" kałuż, przy stosownej prędkości.
Z góry dzięki
Pojeżdziłem troszeczkę po podmokłych szutrach i po wypięciu 4H => 2H wyłączyło się wszystko jak przykazało. ( piasty były w pozycji auto). Jednak potem na czarnym zaczęła się ponownie świecić kontrolka 4x4 pomimo wyłączenia.
Pomimo różnych pób nie byłem w stanie jej wyłączyć. w pozycji neutral się wyłączała. Napędu chyba nie było na przodzie ale trudno stwierdzić, bo pod chałupą na asfalcie pełno rozdyźdnego mokrego błocka. Zapięłem piasty na LOCK i po jakimś czasie kontrolka zaczęła przygasać migać i zgasła.
Co Wy na to? Może coś zamokło podczas pokonywania "drobnych" kałuż, przy stosownej prędkości.
Z góry dzięki
W y61 nie ma jakiegoś wysofistykowanego
systemu kontroli czy napęd 4H lub 4L jest włączony...
Wyłączenie kontrolki następuje po zmianie wajchy napędów na 2H i cofnięciu o ok 1m do tyłu - ( tak naprawdę na samo włączenie biegu)
wtedy sprzęgiełka sie wypinają i koniec pieśni.
Ale kontrolna w tym momencie reaguje na cofnięcie auta o 1m do tyłu - thats all
A jak bedziesz jeździł z zapiętym/i hubami to napewno usłyszysz i odczujesz to na czarnym...

Wyłączenie kontrolki następuje po zmianie wajchy napędów na 2H i cofnięciu o ok 1m do tyłu - ( tak naprawdę na samo włączenie biegu)
wtedy sprzęgiełka sie wypinają i koniec pieśni.
Ale kontrolna w tym momencie reaguje na cofnięcie auta o 1m do tyłu - thats all

A jak bedziesz jeździł z zapiętym/i hubami to napewno usłyszysz i odczujesz to na czarnym...
Chevissan@33"(Y61) V8 Diesel
Disco2 TD5
Disco2 TD5
Dzięki stary wiem jak wypinać napędymephi pisze: A jak bedziesz jeździł z zapiętym/i hubami to napewno usłyszysz i odczujesz to na czarnym...

problem polegał na tym że napęd był raczej na pewno wypięty a konrolka się świeciła, migała i takie tam.
Dodatkowo co mnie zdziwiło udało się zapiąć DiffLock pomimo wajhy na 2H.
Re: kłopoty z wyłączeniem kontrolki 4x4 patrol Y61
Wojan pisze:Witam
Z góry dzięki
Mialem identyczny przypadek w L200 - po podpięciu do komputera wyskakiwał błąd czujnika. Mechanicznie wszystko ok tylko mu sie nieco z elektryka poj@!#!#lo
Toyota Avensis D4D, Nissan Patrol GR, L200
Wiktor. pisze:Ale w Y61 nie zapnie sie do póki nie właczysz 4H lub 4Lmephi pisze:Blokada jest NIEZALEŻNA od wajchy napędów i jest włączana podcisnieniowo.
Zwracam honor, stare przyzwyczajenia z Y60, wylazłem z domu i uruchomiłem maszynę, rzeczywiście nie blokuje bez 4L...
Czyli faktywnie czujnik w skrzyni koledze się zabrudził, tak jak mnie czujnik cisnienia oleju

Chevissan@33"(Y61) V8 Diesel
Disco2 TD5
Disco2 TD5
Mialem tak w terrano - jak kostka połączeniowa czujnik-instalacja zamakała to się własnie takie cuda działy. Jak było sucho to się wczołgałem, rozłączyłem, wyczyściłem a potem po ponownym podłaczeniu zakleiłem wejścia przewodów klejem z klejarki. Objawy ustąpiły i nie ma problemu nawet po przejechaniu wody.
terrano 2,4 gaz 89`
503-39-16-46
503-39-16-46