Benzyna w ropie
Moderator: Kosiarz
Benzyna w ropie
Witam wszystkich.Zrobiłem wielką głupotę,zamiast ropy nalałem do diesla benzyny.Jest teraz mniej więcej 50% ropy i 50% benzyny.Razem ok 40 l.
W związku z tum mam pytanie jak zlać to paliwo.Próbowałem wężykiem ale nie chce wejść. Pozdrawiam wszystkich.
Terrano I 2,7 td.
W związku z tum mam pytanie jak zlać to paliwo.Próbowałem wężykiem ale nie chce wejść. Pozdrawiam wszystkich.
Terrano I 2,7 td.
Terrano I 2,7 TD 1991r
kolego stary myk jak ci wezem nie idze ,poprostu wkladasz do wlewu pistolet z powietrzem od sprezarki wpuszczasz powietrze ale przed tym wkladasz weza z baku do banki ,wlew uszczelniasz szmata i wtlaczajac powietrze w zbiornik powodujesz wyplyniecie paliwa wezem
a najlepiej wlej ropy pod korek i ciesz sie jazda

a najlepiej wlej ropy pod korek i ciesz sie jazda

podziękowanie
Witam wszystkich szanownych forumowiczów i (w pierwszych słowach mego listu > jak pisał młody żołnież do mamy) dziękuję wszystkim za rady.A tak na przyszłośc do posiadaczy tyrana 2,7 td informacja.
Wężykiem ze zbiornika nie da się sciągnąć paliwa bo nie można włożyć wężyka pewno jest tam siatka lub klapka.Jak napisał jeden z kolegów należy wypiąć przewód paliwa ze zbiornika do filtru paliwa (z pompką ) przyłączyć do niego weżyk zassać i poleciało.Leci co prawda wolno 50 l około 2 godzin.Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam wszystkich.
Wężykiem ze zbiornika nie da się sciągnąć paliwa bo nie można włożyć wężyka pewno jest tam siatka lub klapka.Jak napisał jeden z kolegów należy wypiąć przewód paliwa ze zbiornika do filtru paliwa (z pompką ) przyłączyć do niego weżyk zassać i poleciało.Leci co prawda wolno 50 l około 2 godzin.Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam wszystkich.
Terrano I 2,7 TD 1991r
Najpierw zatankuj do pełna i już ci się stosunek zmieni. Zbiornik ma przynajmniej 70 litrów.
Ja bym nie spuszczał, tylko częściej dotankował dobrej jakości ropy. Po każdych np. 150km wejdzie kanister ropy do baku. Nic się nie stanie, bez przesady...
Czasem się zdarzy zatankować fatalne paliwo, gorsze to niż benzyna w ropie. I co? wyjeździ się i po sprawie...
Pozdrawiam Lecho
Ja bym nie spuszczał, tylko częściej dotankował dobrej jakości ropy. Po każdych np. 150km wejdzie kanister ropy do baku. Nic się nie stanie, bez przesady...
Czasem się zdarzy zatankować fatalne paliwo, gorsze to niż benzyna w ropie. I co? wyjeździ się i po sprawie...
Pozdrawiam Lecho
K 260 Long Y 60 GR Long
Dawniej Aro 243D
Dawniej Aro 243D
OK zróbmy tak jak piszeszLecho pisze:Ja bym nie spuszczał, tylko częściej dotankował dobrej jakości ropy. Po każdych np. 150km wejdzie kanister ropy do baku. Nic się nie stanie, bez przesady...
Czasem się zdarzy zatankować fatalne paliwo, gorsze to niż benzyna w ropie.
Pozdrawiam Lecho
Wiesz co

Dżip z lebiodką
GSM 501 44 66 33

GSM 501 44 66 33
-
- jestem tu nowy...
Hmmm....
Mój silnik gooopi jest i pali co mu się wleje
. No prawie.
Ale to może dlatego że on już leciwy i ze starości nie rozróżnia.
Jakby mi się tak zdarzyło to bym dolał pod korek ropy (w Y60 cały zbiornik to ok 92l) i może od czasu do czasu dolewał tak jak radzi Lecho. No ale Tyran może być daleko bardziej wymagający.
Pozdrówka
Mój silnik gooopi jest i pali co mu się wleje

Jakby mi się tak zdarzyło to bym dolał pod korek ropy (w Y60 cały zbiornik to ok 92l) i może od czasu do czasu dolewał tak jak radzi Lecho. No ale Tyran może być daleko bardziej wymagający.
Pozdrówka
grejfit
Y60 long 1993
Y60 long 1993
Eskapada pisze:OK zróbmy tak jak piszeszLecho pisze:Ja bym nie spuszczał, tylko częściej dotankował dobrej jakości ropy. Po każdych np. 150km wejdzie kanister ropy do baku. Nic się nie stanie, bez przesady...
Pozdrawiam Lecho
Wiesz copodaj mi na PW numer rachunku bankowego przeleje Ci równowartość benzyny zatankowanej przez ciebie połowy Twojego zbiornika. Za swoje pieniądze kup olej napędowy i zrób test. Jak sie nic nie stanie to postawie Ci dobrą wódkę - ale jeśli się nie zdecydujesz to nie dawaj takich rad innym uczestnikom tego forum

jakże łatwo jest ryzykować zdalnie czyjąś kasą.
Lewicowość jest rodzajem fantazji masturbacyjnej, dla której fakty nie mają znaczenia. G.Orwell
-
- jestem tu nowy...
No na przykład Isuzu Trooper, cytuje za instrukcją obsługi(po małym tłumaczeniu bo ten niemiecki jakiś taki dziwny):TomaszRT pisze:Producenci czego ?redin pisze:na zime producenci dopuszczają 30% benzyny w ropie
" 0 stopni do -15 stopni - diesel letni 80% benzyna 20%
-15 stopni do -25 stopni - diesel zimowy 80% benzyna 20%"
Normalbenzin
Tyle cytatów ale to Trooper nie wiem jak w Nissanie
Do terrana - Wiesz co to jest 20 litrów benzyny na pełny - 90-litrowy zbiornik? To około 23% całej pojemności, a więc nie tak strasznie, jak piszesz. Uważam, że to pryszcz, nie wart nawet zachodu, by kombinować przelewanie wężykiem czy inne pierdułki robić. Ale jak chcesz, to możesz nawet wyssać wentylkiem od roweru - twoja sprawa.Eskapada pisze:OK zróbmy tak jak piszeszLecho pisze:Ja bym nie spuszczał, tylko częściej dotankował dobrej jakości ropy. Po każdych np. 150km wejdzie kanister ropy do baku. Nic się nie stanie, bez przesady...
Pozdrawiam Lecho
Wiesz copodaj mi na PW numer rachunku bankowego przeleje Ci równowartość benzyny zatankowanej przez ciebie połowy Twojego zbiornika. Za swoje pieniądze kup olej napędowy i zrób test. Jak sie nic nie stanie to postawie Ci dobrą wódkę - ale jeśli się nie zdecydujesz to nie dawaj takich rad innym uczestnikom tego forum
Do Eskapada - Mogę wlać nawet 30 litrów, nie obawiam się wcale żadnych komplikacji. Po każdej jeździe dolałbym dobrej ropy do pełna, albo nawet setkę, czy dwie setki Mixolu, jak to radzą fachowcy od "soczku", który jest ponoć za suchy...

Nie bądźcie, chłopaki, tacy przewrażliwieni, nie z cukru, nie rozpuści się.
Pozdrawiam... Lecho
K 260 Long Y 60 GR Long
Dawniej Aro 243D
Dawniej Aro 243D