nie działa "HEAT" w Y61 2.8
Moderator: Kosiarz
nie działa "HEAT" w Y61 2.8
Witam serdecznie.
Czy możecie wytłumaczyć na jakiej zasadzie działa instalacja grzania (ssania) sterowana przełącznikiem "HEAT". Czy ma to jakiś związek ze świecami żarowymi. Jak i kiedy używać "HEAT". Jak długo ma on być włączony. Czy trzeba go używać.
Pytam, ponieważ mam wrażenie , że w moim y61 2.8 (posiadam od 3 mies.) HEAT chyba nie działa. Po włączeniu wyraźny brak reakcji silnika.
Poza tym, zauważyłem, że po uruchomieniu po mroźnej nocy, nierozgrzany silnik na wolnych obrotach pracuje OK ale podczas jazdy/przyspieszania przerywa. Po rozgrzaniu pracuje już równo. Zimny silnik odpala szybciej niż rozgrzany.
Proszę o Wasze opinie.
pozdr.
python
Czy możecie wytłumaczyć na jakiej zasadzie działa instalacja grzania (ssania) sterowana przełącznikiem "HEAT". Czy ma to jakiś związek ze świecami żarowymi. Jak i kiedy używać "HEAT". Jak długo ma on być włączony. Czy trzeba go używać.
Pytam, ponieważ mam wrażenie , że w moim y61 2.8 (posiadam od 3 mies.) HEAT chyba nie działa. Po włączeniu wyraźny brak reakcji silnika.
Poza tym, zauważyłem, że po uruchomieniu po mroźnej nocy, nierozgrzany silnik na wolnych obrotach pracuje OK ale podczas jazdy/przyspieszania przerywa. Po rozgrzaniu pracuje już równo. Zimny silnik odpala szybciej niż rozgrzany.
Proszę o Wasze opinie.
pozdr.
python
Re: nie działa "HEAT" w Y61 2.8
Z tego co pamiętam w moim Y61, HEAT ma sterowanie elektroniczne przez 'komputer' pompy.
Wyłącza się po osiągnięciu ok 60stC (chiba) przez płyn chłodzący.
Wg mnie HEAT nie działa Ci ponieważ masz walnięte sterowanie co ma również wpływ na działanie pompy...
Ale skoro mówisz, że przerywa w czasie jazdy, to raczej udał bym się do dobrego pompiarza na regulację.
Ale przed tym sprawdził czy czasem nie masz walniętych świeczek, i nie dogrzewa Ci przed rozruchem...
Wyłącza się po osiągnięciu ok 60stC (chiba) przez płyn chłodzący.
Wg mnie HEAT nie działa Ci ponieważ masz walnięte sterowanie co ma również wpływ na działanie pompy...
Ale skoro mówisz, że przerywa w czasie jazdy, to raczej udał bym się do dobrego pompiarza na regulację.
Ale przed tym sprawdził czy czasem nie masz walniętych świeczek, i nie dogrzewa Ci przed rozruchem...
Chevissan@33"(Y61) V8 Diesel
Disco2 TD5
Disco2 TD5
- Dzi@dek
- jestem tu nowy...
Działa na 100%
Warunek: zimny silnik, pojazd na luzie i bez dodawania gazu.
Ruszenie z miejsca, dodanie gazu i nagrzanie silnika wyłącza "HEAT"
Obecnie Nissan Patrol GR Y61 2,8 TDi
Żona - Suzuki Vitara Cabrio 1,6 8V
[quote="Dzi@dek"]Działa na 100%
Ruszenie z miejsca, dodanie gazu i nagrzanie silnika wyłącza "HEAT"[/quote]
Gdzieś czytałem, że po włączeniu HEAT wzrastają obroty do ok 1000 rpm czy coś koło tego. U mnie tego nie ma.
python
Ruszenie z miejsca, dodanie gazu i nagrzanie silnika wyłącza "HEAT"[/quote]
Gdzieś czytałem, że po włączeniu HEAT wzrastają obroty do ok 1000 rpm czy coś koło tego. U mnie tego nie ma.
python
- Dzi@dek
- jestem tu nowy...
Zastosuj się do wypisanych wyżej warunków.
Zapal samochód i dopiero potem wciśnij "HEAT"
Jak nie zadziała ( wzrosną obroty) to nie wiem?
Może zaśniedziałe styki połączeń?....bezpieczniki?
Zapal samochód i dopiero potem wciśnij "HEAT"
Jak nie zadziała ( wzrosną obroty) to nie wiem?
Może zaśniedziałe styki połączeń?....bezpieczniki?
Obecnie Nissan Patrol GR Y61 2,8 TDi
Mam HEAT, po włączeniu faktycznie wzrastają obroty, od razu słychać, ruszenie z miejsca go nie wyłącza. Resztę sprawdzę.python pisze:Gdzieś czytałem, że po włączeniu HEAT wzrastają obroty do ok 1000 rpm czy coś koło tego. U mnie tego nie ma.Dzi@dek pisze:Działa na 100%
python
Pozdrawiam
Abo
pozdrawiam
Abo
Ford Ranger 3.2
suka z lebiodką na simexach
RIB 540
Abo
Ford Ranger 3.2
suka z lebiodką na simexach
RIB 540
Nie ma żadnej reakcji silnika na włączenie HEAT (silnik dalej pracuje na obrotach jałowych). Jeszcze nie sprawdzałem bezpieczników.
Trzeba iść jednak w kierunku sprawdzenia sterowania pompy paliwowej - jak pisze Mephi. Swieczki też sprawdzę ale wydaje mi się że nie mają nic wspólnego z systemem HEAT.
Zalecacie używać ten HEAT w ogóle ?
Trzeba iść jednak w kierunku sprawdzenia sterowania pompy paliwowej - jak pisze Mephi. Swieczki też sprawdzę ale wydaje mi się że nie mają nic wspólnego z systemem HEAT.
Po włączeniu biegu, właściwie po ruszeniu powinien się wyłączyć HEAT - steruje tym elektronika pompy... Ty masz też coś ze steronikiemAbo pisze:
Mam HEAT, po włączeniu faktycznie wzrastają obroty, od razu słychać, ruszenie z miejsca go nie wyłącza. Resztę sprawdzę.
Pozdrawiam
Abo

Ostatnio zmieniony ndz sty 04, 2009 11:27 pm przez mephi, łącznie zmieniany 1 raz.
Disco2 TD5
Disco2 TD5
Czyli:python pisze:Nie ma żadnej reakcji silnika na włączenie HEAT (silnik dalej pracuje na obrotach jałowych). Jeszcze nie sprawdzałem bezpieczników.
1. Sprawdź świeczki, bo telepie wtedy kiedy nie odpalił wszystkich cylindrów
- czasami ktoś np wymienił na nie oryginalne świeczki, np takie, które maja inny czas nagrzewania
i jest ZONK. Bo oryginały grzeją ok 4-5 sekund, zaś inne 8-12 sekund - sterownik wyłacza (chyba) max po 4-5 sekundach.
2. Sterowanie pompą (elektronika), która odpowiada za HEAT.
Wg mnie powinieneś się skupić generalnie na świeczkach i sterowniku, jeśli świeczki będą dobre (i oryginalne),
to sprawa elektroniki - wszystko mi na to wskazuje

Aha, używam HEAT jak czekam na dzieciaki/żonę aż się zapakują

dodatkowo inna mieszanka (?). Ale jak wcześniej wiem, o której ruszam to wolę nastawić Webasto i mam rozgrzane wnętrze
jak i płyn w silniku...

Disco2 TD5
Disco2 TD5
Ten pstryczek nie służy do łatwiejszego rozruchu silnika, nie jest "ssaniem". Włącza sie go żeby silnik produkował więcej ciepła na postoju, żeby ogrzewnie wnętrza było skuteczniejsze.
Pompę wtryskową nie interesują żadne przełączniki. Pompa jest sterowana komputerem wbudowanym w pompę, który jest sterowany komputerem zamontowanym wewnątrz samochodu. Do tego komputera wchodzą wszystkie czujniki, "heat" również.
Czy to jest przycisk z napisem 'heat", czy tylko z falami symbolizującymi grzanie?
Pompę wtryskową nie interesują żadne przełączniki. Pompa jest sterowana komputerem wbudowanym w pompę, który jest sterowany komputerem zamontowanym wewnątrz samochodu. Do tego komputera wchodzą wszystkie czujniki, "heat" również.
Czy to jest przycisk z napisem 'heat", czy tylko z falami symbolizującymi grzanie?
była Vitara JLX 1.6 16V 97r.
Na postoju, fakt ale tylko na zimnym silniku.PaveL pisze:Ten pstryczek nie służy do łatwiejszego rozruchu silnika, nie jest "ssaniem". Włącza sie go żeby silnik produkował więcej ciepła na postoju, żeby ogrzewnie wnętrza było skuteczniejsze.
Po zagrzaniu do temp ok 60stC pomimo włączonego przycisku HEAT, gasnie kontrolka na nim a obroty spadaja do ok 700RPM.
100% racjiPaveL pisze: Pompę wtryskową nie interesują żadne przełączniki. Pompa jest sterowana komputerem wbudowanym w pompę, który jest sterowany komputerem zamontowanym wewnątrz samochodu. Do tego komputera wchodzą wszystkie czujniki, "heat" również.

No to wiesz jak to działa w tym modelu, czy właśnie się pytasz?PaveL pisze: Czy to jest przycisk z napisem 'heat", czy tylko z falami symbolizującymi grzanie?
HEAT rzeczywiście służy do szybszego nagrzania wnętrza, ale również pośrednio steruje działaniem pompy
poniewaz coś musi powiedzieć silnikowi żeby podniósł obroty. W starym Y60 takie 'ssanie'
było sterowane przez pokrętło, podłączone do linki prowadzącej do pompy... więc 'sterowało' pompą

Disco2 TD5
Disco2 TD5
Ja bym zaczął naprawę od sprawdzenia czujnika luzu w skrzyni biegów.
była Vitara JLX 1.6 16V 97r.
A to fakt, popieramPaveL pisze:Ja bym zaczął naprawę od sprawdzenia czujnika luzu w skrzyni biegów.

Disco2 TD5
Disco2 TD5
Dzięki za cenne wskazówki. Logiczne jest to co pisze Mephi i tak właśnie zrobię. Najpóźniej w sobotę będę znał stan świeczek i dam Wam znać. Później sprawdzę sterowanie p-py.
Na pierwszy rzut oka zamontowane świeczki wyglądają jakby były tego samego typu a czy nie powinny być 1,2,3 inne niż 4,5,6 (gdzieś czytałem w necie).
Na pierwszy rzut oka zamontowane świeczki wyglądają jakby były tego samego typu a czy nie powinny być 1,2,3 inne niż 4,5,6 (gdzieś czytałem w necie).
Najpierw sprawdź ten czujnik luzu w skrzyni...python pisze:Dzięki za cenne wskazówki. Logiczne jest to co pisze Mephi i tak właśnie zrobię. Najpóźniej w sobotę będę znał stan świeczek i dam Wam znać. Później sprawdzę sterowanie p-py.
python pisze: Na pierwszy rzut oka zamontowane świeczki wyglądają jakby były tego samego typu a czy nie powinny być 1,2,3 inne niż 4,5,6 (gdzieś czytałem w necie).
W y61 wszystkie są takie same, to w Y60 były rózne - tutaj przynajmniej system grzania świeczek uproszczono

Disco2 TD5
Disco2 TD5
-
-
u mnie HEAT zwiększa obroty TYLKO I WYŁĄCZNIE na LUZIE!!! już samo wrzucenie biegu przy stojącym samochodzie wyłącza go.---> czujnik luzu?
I to jest prawidłowe działaniesyncmaster pisze:u mnie HEAT zwiększa obroty TYLKO I WYŁĄCZNIE na LUZIE!!! już samo wrzucenie biegu przy stojącym samochodzie wyłącza go.---> czujnik luzu?

Disco2 TD5
Disco2 TD5
Pomijając powyższe kwestie (w szczególności czujnik luzu) powiedzcie którą ikonę wcisnąć aby cytować któregoś z Was. Próbowałem wcisnąć ikonę "cytuj" ale nie wyglądało to jak u Was.
Piszesz pod lub nad cytowanym tekstem, ale to co jest w
[quote='USER???']- otwierasz cytat (zamiast ' powinno być " )
[/quote]-zamykasz cytat
To jest cytat i jeśli chcesz pociąć np mój cytat robisz tak:
cytowany tekst
[/quote]-zamykasz cytat
Twój tekst....
cytowany tekst
[/quote]-zamykasz cytat
[/quote]-zamykasz cytat
To jest cytat i jeśli chcesz pociąć np mój cytat robisz tak:
cytowany tekst
[/quote]-zamykasz cytat
Twój tekst....
cytowany tekst
[/quote]-zamykasz cytat
Disco2 TD5
Disco2 TD5
Mephi, napisałeś, że po nagrzaniu kontrolka gaśnie.
U mnie wszystko działa bez problemu, obroty spadają ale kontrolka świeci się gdy heat jest załączony.
Coś jest nie tak
U mnie wszystko działa bez problemu, obroty spadają ale kontrolka świeci się gdy heat jest załączony.
Coś jest nie tak

- janusz k160
-
Właśnie wróciłem od swoich zabawek-włączyłem Y61+heat-wyłączył się na postoju po osiągnięciu grzania-obroty ok 1200-ładowałem aku w k 160 i odpaliła zaraza

Paranoja to znajomość wszystkich faktów.William S.Borroughs
k1603.3TD,Y612.8TDIC,Qashqai+2 1.6dci
- janusz k160
-
Po osiągnięciu temp. heat zgasł samoczynnie...
Sprawdzę, Może mi się coś z oczami zrobiło i mi świeci. 

- janusz k160
-
Jak tam oczy?krzys6505 pisze:Sprawdzę, Może mi się coś z oczami zrobiło i mi świeci.

A dziękuje dobrze.
Otóż oprócz kontrolki w przełączniku która zapala się przy załączeniu to nic więcej się świca.
A ta na przełączniku świeci się nawet po nagrzaniu.
Może w 3,0 jest coś jeszcze w zegarach bo u mnie w 2,8 ni ma
Otóż oprócz kontrolki w przełączniku która zapala się przy załączeniu to nic więcej się świca.

A ta na przełączniku świeci się nawet po nagrzaniu.
Może w 3,0 jest coś jeszcze w zegarach bo u mnie w 2,8 ni ma