Patrol gaśnie na mrozie.
Moderator: Kosiarz
Patrol gaśnie na mrozie.
Koledzy i koleżanki. Wczoraj ruszyłem na poligon moim Y61, temperaturka -16 stopni, wszystko pięknie przez pierwszą minutę, aż tu silnik zgasł nagle. Po ponownym odpaleniu silnik pracował jako tako na wolnych obrotach, ale tracił moc w czasie jazdy w cyklach około 15-to sekundowych. W czasie kiedy nie ciągnął - mocno kopcił. Problem ustąpił po jakichś 15 minutach od nagrzania silnika. Dzisiaj odpaliłem rano samochód (temepratura -19). Zgasł po pol minucie pracy. Potem każde kolejne odpalenie przychodziło mu z trudem i gasł prawie od razu. I tak do wyczerpania mocy w akumulatorze... Jakieś sugestie co to może być? Myslełem że może paliwo, ale jeśli kopcił w momencie utraty mocy to chyba paliwo dostawał? Silnik 3.0 DT
Patrol GR TD4.2T A/T +4" 35"
http://www.bezdroza4x4.pl
Re: Patrol gaśnie na mrozie.
Diagnoza - Wytrąciła się parafina w filtrze paliwa.
Co należy zrobić - Wymienić filtr paliwa.
Co należy zrobić - Wymienić filtr paliwa.
Coby piwo smak piwa miało...
Jakiś pomysł na zapobieganie w przyszłości? Skoro sie wytrąciła w jednym filtrze, wytrąci się znowu w nowym... I dlaczego kopci na fioletowo, kiedy się dusi? Bez paliwa nie powinien dymić chyba...
- Igor V8
-
Ja tak mam drugi dzień ....
Dwa dni walki z ujem
Dzisiaj dałem za wygraną i przesiadłem się do płaskiego
Dwa dni walki z ujem

Dzisiaj dałem za wygraną i przesiadłem się do płaskiego
Idee Lenina wiecznie żywe ... komunista , chwilowo w konspiracji ... 

- Altegradius
- Kontaktowanie:
niestety norma przy tej temp i przy naszych paliwach.
zapobiegawczo dolalem jakiegos swinstwa do paliwa przed mrozami, ale wydaje mi sie, ze nie pomoglo zbytnio.
Stawiam go pod chmurka i niestety rano sa problemy.
Ale narazie jakos daje rade (-21 bylo maksymalnie)
zapobiegawczo dolalem jakiegos swinstwa do paliwa przed mrozami, ale wydaje mi sie, ze nie pomoglo zbytnio.
Stawiam go pod chmurka i niestety rano sa problemy.
Ale narazie jakos daje rade (-21 bylo maksymalnie)
no dolejcierzżesz se dodatku do paliwa obniżającego temp wytrącania parafiny...
dolałem i pomogło po 15 sekundach
!! ja lałem KLEENFLO buteleczka po 6 zeta na 75 ltr paliwa do -25 bodajże a w większej proporcji do -35 po co chechłać tym silnikiem
można też pomontować se grzałki w baku i na filtrze ale jak w przewodzie się zgluci to i tak kupa także dodatek chyba sprawę rozwiązuje, pomijam że paliwo zimowe nie powinno się w -17 parafinować (u mnie on wyrwa)...
pzdr
dolałem i pomogło po 15 sekundach

można też pomontować se grzałki w baku i na filtrze ale jak w przewodzie się zgluci to i tak kupa także dodatek chyba sprawę rozwiązuje, pomijam że paliwo zimowe nie powinno się w -17 parafinować (u mnie on wyrwa)...
pzdr
k1603,3td i dalsze wersje rozwojowe
Można jeszcze polać filter paliwa wrzatkiem, powinno rozpuscic parafine z naszego ciulowego paliwa i poczekac az sie paliwo ogrzeje w zbiorniku poprzez wymiane ciepłego paliwa z powrotu z zimnym paliwem w zbiorniku.
I wlać do zbiornika preparat do paliwa specjalnie do tego dedykowany.
I wlać do zbiornika preparat do paliwa specjalnie do tego dedykowany.
Igor - takie 4,2 u wschodnich sąsiadów są do zakupienia a myślę że niespełnianie normy czystości spalin to jakoś sobie opanujesz

k1603,3td i dalsze wersje rozwojowe
Właśnie przyholowałem go na warsztat. Kurcze nóg nie czuje po pół godzinie jazdy bez ogrzewania przy -16. Tak to jest jak się skąpi na lawecie :-p Wymieniam filtr paliwa i leję jakieś świństwo do baku. Zobaczymy. Tyle że stoi w ciepłym więc nie wiadomo co pomoże.
- Igor V8
-
Ta ....malutki pisze:Igor - takie 4,2 u wschodnich sąsiadów są do zakupienia a myślę że niespełnianie normy czystości spalin to jakoś sobie opanujesz
Co Ty nie powiesz

Proszę Cię bardzo ... wskaż mi dealera który gdziekolwiek na świecie ma Patrola 4.2 TD

STAWIAM SKRZYNKĘ NIEBIESKIEGO JONHEGO

- Igor V8
-
... a jak holowałeś autko w automacielukels pisze:Tak to jest jak się skąpi na lawecie

Reduktor pozycji "neutral"Igor909 pisze:... a jak holowałeś autko w automacielukels pisze:Tak to jest jak się skąpi na lawecie![]()

- Igor V8
-
Daj się wypowiedzieć koledzecharlie70 pisze: Reduktor pozycji "neutral"

Sorry zachowałem się jak gówniarz idę się ukaraćIgor909 pisze:Daj się wypowiedzieć koledzecharlie70 pisze: Reduktor pozycji "neutral"

charlie70 pisze:Sorry zachowałem się jak gówniarz idę się ukaraćIgor909 pisze:Daj się wypowiedzieć koledzecharlie70 pisze: Reduktor pozycji "neutral"
wlej sobie wode do baku w ramach pokuty

Dzięki za pomysł z wrzątkiem. Przed chwilą dzięki temu odpaliłem mojego Pickupa. Teraz dolałem siuwaksu. Może pomoże na jutro.
rybak
Wrzątek może być groźny jak zamarznie, ale przyłorzenie farelki na 30 minut, tak aby filtr i okolice osiągneły temperaturę dodatnią będzie miało zbawcze efekty. U mnie to wczoraj pomogło bo miałem identyczną sytuację w Terrano. jednak jak tankujemy ropę to na dobrych stacjach (Shell, statoil, lukoil), bron boze Neste czy inne stacje przy supermarketach (przynajmniej ja się juz z nich wyleczyłem po ostatnich mrozach. Kleenflo to na pewno jest dobry pomysł na zime. Na allegro za 110 zł dostajesz 4litry i starcza na 4000 km (zimą).
Witek
Witek
Igor - a próbowałeś pisac do jakiegoś obersalonu czy oberdealera nissana - chyba oni najlepiej wyszukają taką kompletację
Jeszcze w zeszłym roku na rynek australijski docierał Nissan Patrol Cab Chassis http://nissan.com.au/patrolcab/ z silnikiem TD42. Teraz właśnie odwiedziłem te stronę i porażka- nawet w tych "wołach roboczych" ładują 3.0. Można to tylko uczcić minutą ciszy...
six in line power
czytalem w gazecie ze jak jeden pan zagrzewal auto farelka, to mu sie spalilo a takze auta sasiadow po prawej i lewej 

Pozdrawiam, Albert
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9
nie, skadze. Byla z tytanoberylu i miala system gasniczy. Pan zapomnial ze silnik ostatnie mycie z oleju i paliwa mial 20 lat temu i sie co nieco zajelo...
Pozdrawiam, Albert
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9
Farelkę powiadasz ?! OK jak masz 220V na "podoredziu"witgor pisze:Wrzątek może być groźny jak zamarznie, ale przyłorzenie farelki na 30 minut, tak aby filtr i okolice osiągneły temperaturę dodatnią będzie miało zbawcze efekty. U mnie to wczoraj pomogło bo miałem identyczną sytuację w Terrano. jednak jak tankujemy ropę to na dobrych stacjach (Shell, statoil, lukoil), bron boze Neste czy inne stacje przy supermarketach (przynajmniej ja się juz z nich wyleczyłem po ostatnich mrozach. Kleenflo to na pewno jest dobry pomysł na zime. Na allegro za 110 zł dostajesz 4litry i starcza na 4000 km (zimą).
Witek

A wrzatek możesz mieć zawsze [o jeżeli masz kuchenke gazową z odrobina choć gazu i zapałki]

Trzeba dobre paliwo tankować a nie jak szmaciarze olej opałowy lać.......i ściemniać ze paliwo jest lipne. Tankuje na Shellu i zero problemów, a auta już nieco leciwe posiadam....
Toyota Avensis D4D, Nissan Patrol GR, L200