260-tka kto miał resory plus sprężyny?
Moderator: Kosiarz
260-tka kto miał resory plus sprężyny?
Witam, mam pytanie. Który z szanownych kolegów ma/miał resoraka z dodanymi sprężynami? Jeżeli ktoś dysponuje zdjęciami to bym prosił o takowe na maila. Trochę opisu też proszę.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- janusz k160
-
Re: 260-tka kto miał resory plus sprężyny?
O zdjęcia Mroka poproś-są co prawda z k160-ki, ale tak samo w 260-ce wygląda montaż.
Paranoja to znajomość wszystkich faktów.William S.Borroughs
k1603.3TD,Y612.8TDIC,Qashqai+2 1.6dci
mroku sie nawysyla
temat co 3 miechy wraca 

a wiem wiem pisałem do niego ale jakoś chyba niema za bardzo czasu 

- janusz k160
-
http://public.fotki.com/mrocznagaleria/sprezyny/ Masz-flaszka za fatygę przy spotkaniu
(najbliższym) 

ha widzisz to się będziemy musieli zrzucić na te flaszkie;)) w tym momencie też to znalazłem. tak czy inaczej pytanie....
jaką mają charakterystykę sprężyny z malucha? ile toto udźwignie? Bo czy przy nieklepanych resorach to będzie miało sens? Czy aby nie zrobię sobie kuku, wsadzając i uginając maksymalnie sprężynę masą auta? Bo z tego co widzę na fotach to resor chyba mocno klepany??
jaką mają charakterystykę sprężyny z malucha? ile toto udźwignie? Bo czy przy nieklepanych resorach to będzie miało sens? Czy aby nie zrobię sobie kuku, wsadzając i uginając maksymalnie sprężynę masą auta? Bo z tego co widzę na fotach to resor chyba mocno klepany??
- janusz k160
-
To sprężyna tak wygina ładnie resor. Do tego powoduje, że resor z przodu taki "łamliwy" nie jest ( wiem, bo też mam i nie łamię od tego czasu). Pozdrawiam
PS. W moim K160 krótkim mam springi z malucha-du.pa na dołkach boli, ale resory całe.
PS. W moim K160 krótkim mam springi z malucha-du.pa na dołkach boli, ale resory całe.

a co z wykrzyżem? o ile się nie mylę sprężyna z malana po ściśnięciu ma jakieś 9cm wysokości. Ile zatem miał oryginalny odbojnik z przodu w parchu? chyba dużo niższe były. a właśnie, masz jakieś odbojniki w środku w sprężynie?
- janusz k160
-
Sprężyna tył-bawole jaja w środku- Star poczciwy za coś 15 zeta-trzeba flexem popracować nad nim. W przodzie nic nie ruszałem. Jak chcesz mieć super extra za.je.bisty wykrzyż to ograniczniki wywal-ja zostawiłem. Przy springach resor nawet odboju nie dotknie.
Była jeszcze opcja coby z golfa springi dać i po jednym piórze wywalić-kolega tak miał-auto miększe w terenie i na drodze było-odstąpiłem od zamiaru. Najbardziej rozwojową wersję miał Mroku-po dwa amory na koło. Mój na czarnym fajnie się prowadzi ( a do niedawna większość po czarnym jeździł), w terenie też, choć zęby można czasem stracić.
Była jeszcze opcja coby z golfa springi dać i po jednym piórze wywalić-kolega tak miał-auto miększe w terenie i na drodze było-odstąpiłem od zamiaru. Najbardziej rozwojową wersję miał Mroku-po dwa amory na koło. Mój na czarnym fajnie się prowadzi ( a do niedawna większość po czarnym jeździł), w terenie też, choć zęby można czasem stracić.
Acha, a jeszcze jedno pytanie. Ograniczniki z przodu u Ciebie działają czy poprostu blokuje skok ściśnięta sprężyna?
jestem

faktycznie, pisałem o tym z milion razy.
Patent znany i lubiany przez właścicieli przeładowywanych żuków rozlubowanych w progresji zawiasu
W gospodarce niedoborów faktycznie pchałem ten patent gdzie popadło - ze względu na koszty. Fajnie to pracowało z parabolikami w parchu - coś jak dodanie dodatkowego pióra (wszak sprężyna to też resor), ale trzeba pamiętać, ze wszystko wżyciu am kres - żywotnosć elementów sprężystych także i nie można w nieskończoność piór dodawać.
Reasumując; gdybym miał raz jeszcze robić 160tkę - zrobiłbym mądrze spoa na parabolikach

faktycznie, pisałem o tym z milion razy.
Patent znany i lubiany przez właścicieli przeładowywanych żuków rozlubowanych w progresji zawiasu

Reasumując; gdybym miał raz jeszcze robić 160tkę - zrobiłbym mądrze spoa na parabolikach

Spoa miałem w samuraju plus koła 31" wesło było na trawersach. w parszywku mam paraboliki z przodu ale na spoa bym się nie odważył ze względu własnie na to, ze dość często toczę się po górskich łąkach, a mając kupe maneli na dachu jeszcze podnosić srodek cieżkości było by nie rozważne;)))
witam
u mnie tak to wygląda (springi z golfa) jest ok
[img=http://img24.imageshack.us/img24/75/img0888su1.th.jpg]
u mnie tak to wygląda (springi z golfa) jest ok
[img=http://img24.imageshack.us/img24/75/img0888su1.th.jpg]
witam, dzięki a więcej fotek masz?
miałem parcha na 35'', spoa i lift budy - a jeżdżę wyłącznie w górach..
niestety ale nie mam
to jest proste do zrobienia;blacha 10mm na podstawę (wycinasz kwadrat) i rura taka żeby ciasno weszła w sprężynę służy jako miska
wspawujesz rurę na środku kwadratu ,podnosisz auto do góry tak żeby koła oderwały się od podłoża i wspawujesz miskę górną do ramy a dolną do mostu ,mierzysz odległość między miskami i obcinasz sprężynę (trzeba zostawić dwa,trzy zwoje więcej tak żeby było na dopasowanie
) dwie godziny roboty a ile przyjemności z jazdy

tajpan- dzięki za info;) a jak rozwiązałeś temat po prawej stronie przy dyferencjale?
mroczny- ja nie twierdzę że się wysoką stodołą nie da jeździć ale mnie jakoś nieswojo kiedy mam dzieciaka w środku. samemu się położyć na bok -trudno się mówi-oby nigdy- ale z dzieckiem jakoś nie bardzo. Zresztą może w sj-cie może inne się ma odczucia niż w patrolu
mroczny- ja nie twierdzę że się wysoką stodołą nie da jeździć ale mnie jakoś nieswojo kiedy mam dzieciaka w środku. samemu się położyć na bok -trudno się mówi-oby nigdy- ale z dzieckiem jakoś nie bardzo. Zresztą może w sj-cie może inne się ma odczucia niż w patrolu

W swojej 260 miałem z przodu spręzyny - przednie od golfa gti, z tyłu -docięte, tylne od jakiegos kombi (audi 100, 80).
Robiło to całkiem dobrze, do czasu az spręzyny nie siadły. Pogoroszne wykrzyze.
Robiło to całkiem dobrze, do czasu az spręzyny nie siadły. Pogoroszne wykrzyze.
miejsca jest na tyle że można pospawać
No to w takim razie idę po springi z malana. mam co prawda kilka sprężyn z forda granady ale mogą być za sztywne.
dzięki za pomoc
dzięki za pomoc
Sytuacja:
- rama + przednie paraboliki k260
- reszta z k160, silnik SD33T do tego elektryk na przód i jakiś zderzak (wszystko w budowie)
Pytanie:
- oryginalne nie klepane przednie paraboliki wytrzymają dodatkowy ciężar? ( ile tego moze być? tak z jakoś +100 kg do standartowej k260 - cięższy silnik, wyciągarka, zderzak). Auto nie do jakiegoś maksymalnego upalania i katowania. Czy profilaktycznie dać kowalowi dołożyć jedną lagę albo właśnie sprężynę z malana wsadzić coby w jakimś amoku resorów nie połamać...
SPOA póki co odpada.
Co radzicie?
- rama + przednie paraboliki k260
- reszta z k160, silnik SD33T do tego elektryk na przód i jakiś zderzak (wszystko w budowie)
Pytanie:
- oryginalne nie klepane przednie paraboliki wytrzymają dodatkowy ciężar? ( ile tego moze być? tak z jakoś +100 kg do standartowej k260 - cięższy silnik, wyciągarka, zderzak). Auto nie do jakiegoś maksymalnego upalania i katowania. Czy profilaktycznie dać kowalowi dołożyć jedną lagę albo właśnie sprężynę z malana wsadzić coby w jakimś amoku resorów nie połamać...

Co radzicie?
Mix K260/K160 z SD33T
Załóż resory od 160-ki(mogą nie pasować na rozstaw 260, możliwe że będzie potrzebne przespawanie mocowań wieszaków), choćby dlatego że silnik jest duuużo cięższy niż w 260-ce.

no właśnie wolałbym nie ruszać mocowań, szczególnie że do przesapawania są te tylne mocowania przedniego resora, na łuku ramy która dodatkowo wznosi się i jest węższa w miejscu gdzie wypadałyby nowe miejsca mocowań..:/
Mix K260/K160 z SD33T
coś mi się zdaje że do przespawania są przednie mocowania, tylne chyba nie.
Ja mam u siebie ramę od 260 z "fachowo" przespawanymi mocowaniami i nie mogę z tym dojśc do ładu.

Ja mam u siebie ramę od 260 z "fachowo" przespawanymi mocowaniami i nie mogę z tym dojśc do ładu.

- pawel abramczyk
-
- Kontaktowanie:
czyli jednym słowem koledzy twierdzą że dodanie springów z jakiejś osobówki poprawia jakość jazdy + resory się nie połamią tak szybko , a jak bedzie przy spoa springi mocować do mostu czy na jakimś uchwycie do resora
i jeszcze jedno kto co wie na temat 2.8 benzyna w k 160
i jeszcze jedno kto co wie na temat 2.8 benzyna w k 160
Super parchatek Super y60