Jarzmo..,
Moderator: Kosiarz
Jarzmo..,
Skąd wziąć jarzmo hamulców do k260?? bo na allegro i ebay nic nie ma a potrzebuje.
I odrazu zapytam czy macie jakieś sposoby żeby hamulce po jeździe w bagnie nie były wypchane błotem i żeby nie trzeba było ich rozbierać i czyścić za każdym razem.
I odrazu zapytam czy macie jakieś sposoby żeby hamulce po jeździe w bagnie nie były wypchane błotem i żeby nie trzeba było ich rozbierać i czyścić za każdym razem.
Wierne K260 

Re: Jarzmo..,
Poszukaj u hien co handlują częściami do parchów.
A u mnie jakoś nigdy nie odnotowałem konieczności czyszczenia hamulców po jeździe w błocie, być może dlatego że mam alusy z małymi otworkami
Może wystarczy przejechać przez jakąś większą kałużę.
A u mnie jakoś nigdy nie odnotowałem konieczności czyszczenia hamulców po jeździe w błocie, być może dlatego że mam alusy z małymi otworkami

Ni chu, chu !
W hiszpanie hamulce po prostu z tyłu nie robią.
Trzeba sie nauczyc z tym zyć
4 lata tak miałem, i .........kupiłem GRa

Trzeba sie nauczyc z tym zyć

Robią i to bardzo dobrze, tylko jak korektor zapyziały i serwo dziurawe , to i centralki staną. Ja założyłem pompe z serwem z maximy , wymieniłem rurki i centralki z tyłu i obruszałem korektor, hamulce zrobiły się niesamowite. A do tematu, to o czyszczeniu jażm to nawet nie słyszałem chyba jesteś przewrażliwiony, wystarczy karcherem wypłukać błoto przez felge i tyle.Piotrek M pisze:Ni chu, chu !
Trzeba sie nauczyc z tym zyć![]()
Były dwa 260, jedno D22,, chwilowo jest Pickup D40 ,i Parchol Y61
Nie chodzi o czyszczenie jarzm tylko wogóle hamulców. Nie jestem przewrażliwiony. Ostatnio zapchałem błotem to po wyjechaniu na szose przy hamowaniu nie dało się auta równo utrzymać.
Wierne K260 

bębny to niestety wypada zdjąć i wypłukać
były jakieś teorie z wycinaniem dziurek aby móc przepłukać karcherem hample tylne bez zdejmowania koła, ale jakoś nie widać zbytniej popoularności rozwiązania
a nieczyszczenie bębnów, dzość niewesoło wygląda w jeździe na codzień albo na dorocznym festynie u diagnosty...
okładziny umieraja szybko
przy tarczach ciut mniej roboty, łatwniej się same płuczą w wodzie, łatwiej wypłukać szlauchem
generelnie są mocno samoobsługowe
z jarzmami - czasem padają tuleje od pływania zacisku i wtedy gorzej hamuje - rozebrać, sprawdzić - albo wymienić albo zadbać o powierzchnie ślizgowe
sprawdź też koretor tylnej osi, bywa że umiera od błota i czasem czary na asfalcie się robią
były jakieś teorie z wycinaniem dziurek aby móc przepłukać karcherem hample tylne bez zdejmowania koła, ale jakoś nie widać zbytniej popoularności rozwiązania
a nieczyszczenie bębnów, dzość niewesoło wygląda w jeździe na codzień albo na dorocznym festynie u diagnosty...
okładziny umieraja szybko
przy tarczach ciut mniej roboty, łatwniej się same płuczą w wodzie, łatwiej wypłukać szlauchem
generelnie są mocno samoobsługowe
z jarzmami - czasem padają tuleje od pływania zacisku i wtedy gorzej hamuje - rozebrać, sprawdzić - albo wymienić albo zadbać o powierzchnie ślizgowe
sprawdź też koretor tylnej osi, bywa że umiera od błota i czasem czary na asfalcie się robią
cialo nie przyspiesza umyslu,umysł nie ponagla ciała...
www.szachy.org/~maciek/net/pvekstory301.gif
www.szachy.org/~maciek/net/pvekstory301.gif
Jeśli chodzi o bębny o przynajmniej te w 160-ce mają jedno z najlepszych rozwiązań jakie widziałem. Jeśli blachy osłonowe nie są krzywe ani przerdzewiałe, łożyska kół bez luzów, bęben nie jest nadmiernie wytarty i są założone gumowe zaślepki to błoto tam się nie dostaje.