pomocy - problemy z obrotami silnika
Moderator: Kosiarz
pomocy - problemy z obrotami silnika
Nie wiem co się stało. Wczoraj po odpaleniu i zagrzaniu przejechałem z 500 metrów i zostawiłem auto na 10 min. po czym już go nie odpaliłem aż do rozładowania akumul. Ale nie oto chodzi podpiołem kablami się z innym akumulatorem i za nic nie mogłem odpalić. Dopiero przy szybkim rozruchu / spray do komory powietrza od filtra/ i to pomogło, odpalił ale nie chciał wejść na wysokie obroty tylko jest na ok 1000 i nic żadnej reakcji. Po wyciągnięciu kluczyka i ponowym odpaleniu wszystko ok. ALE po ok 500 zrobionych km i na drugi dzień TAKA przypadość - otóż po odpaleniu ok ale jak pochodzi chwilkę na wolnych obrotach w miejscu to gówno nie chce wejść na wyższe obroty pedał gazu nie reaguje powyżej 1000 obr/min. Dopiero po następnym odpaleniu wraca do normy ale po zatrzymaniu i wolnych obrotach znów to się dzieje nie jest to regularne. Moze ktos miał taką przypadłość
???

TERRANO II 2,7 TDI 07/2000
tel. 602883707
tel. 602883707
Re: pomocy - problemy z obrotami silnika
Nissan terrano II 2,7 TDI r.pr.21.07.2000r./salon polska/ przebieg 120 tyś.
tel. 602883707
tel. 602883707
Przepraszam wszystkich że wrzuciłem posta bez jakichkolwiek danych pojazdu. Oczywiście chodzi o Nissana Terrano II 2,7 TDI. Ktoś mi doradził żebym kilkakrotnie sciągać klemy z akumulatora i za każdym razem odczekać chiwlę, ma to ponoć skasować jakies błędy które wystąpiły podczas rozładowania akumulatora. Pzdr
tel. 602883707
tel. 602883707
a jaka była temperatura gdy wystąpiło to zjawisko?
jeśli dodatnia - targaj padaczkę do mechanika zanim coś popsujesz. Skoro silnik kręci i dostaje paliwo - ma odpalać. Jeśli kręci a nie odpala - nie dostaje paliwa. Albo zamarzło albo ...
jeśli dodatnia - targaj padaczkę do mechanika zanim coś popsujesz. Skoro silnik kręci i dostaje paliwo - ma odpalać. Jeśli kręci a nie odpala - nie dostaje paliwa. Albo zamarzło albo ...
Sprawa odpalania jest teraz nieistotna. dawno był problem z odpalaniem za 1 razem ale rok temu pompiarz coś wynaprawiał i sie polepszyło. pozatym poradził mi odpalac zawsze po dwukrotnym grzaniu świec żrowych i tak zostało. Teraz wszystko sie dzieje przy minusowych i lekko plusowych temperaturach i nie chodzi juz o odpalanie ale o to, że po odpaleniu i po chwili jak sobie pochodzi na wolnych obrotach traci moc po wciśnięciu pedału gazu obroty bardzo powoli się zbieraja tak że trudno ruszyć ale powolutku można się wleczyć ! . Dopiero po ponownym odpaleniu mozna ruszyć ale do momentu zatrzymania i zwolnieniu pedała gazu na chwilę kiedy pochodzi na wolnych obrotach znów to samo. Wydaje mi się że jak chwyci odpowiednia temperaturę silnik to zjawisko w/w jest rzadsze.
tel. 602883707
tel. 602883707
no to faktycznie - dobry pompiarz potrzebny - bo tu nie tyle pompa siada co jej sterowanie
- Funek94
- jestem tu nowy...
witam wiem jestem nowy ale sama pompa może być dobra jak i jej sterowanie problem może być trywialny w postaci popsutego użądzenia preyferyjnego jak czujnik temperatury powietrza, przepływomierz lub coś innego podobnego.
ja odobiście zaczą bym od diagnozy na kompie (ale o terrano mało wiem)
ja odobiście zaczą bym od diagnozy na kompie (ale o terrano mało wiem)
Nissan Patrol 3,3 td K160
co weekend naprawiam
-UAZ
-Datsun Patrol 3,3 D K160
-Isuzu Trooper 2,8 TD
co weekend naprawiam
-UAZ
-Isuzu Trooper 2,8 TD
diagnozowałem na kompie ale nie w serwisie i nic niepokazało. Najczęściej dzieje się to na zimnym silniku.
tel. 602883707
tel. 602883707
Jednak pokazalo na kompie błąd turba. Została na tym że trzeba robić turbinę lub przepywomierz.
Potrzebyje pomocy - może ktoś miał taka przypadłość. Bo teraz nie wiem czy turbina czy przepływomierz
Potrzebyje pomocy - może ktoś miał taka przypadłość. Bo teraz nie wiem czy turbina czy przepływomierz
tel. 602883707
tel. 602883707
dobra rada
znajdź kogoś z podobnym autem i podmieńcie na chwilę przepływomierze
bo inaczej nie dojdziesz końca
ile km przebiegu ma auto?
znajdź kogoś z podobnym autem i podmieńcie na chwilę przepływomierze
bo inaczej nie dojdziesz końca
ile km przebiegu ma auto?
Auto ma 121tyś . Jak narazie wypiłem przepływomierzi nie spada z obrotów, ale jest słabe i chyba turbina się nie włancza. Ale nie ma takich objawów jak z załączonym przepływomierzem to chyba to
!!!!!!!

tel. 602883707
tel. 602883707
jak turbina się nie włącza ? przecież ona działa zawsze jak silnik pracuje
tak samo jak tekst "przy 90 stopniach włącza się interkuler" ja jebe przecież on działa zawsze !
nie ma to jak znajomość mechaniki

tak samo jak tekst "przy 90 stopniach włącza się interkuler" ja jebe przecież on działa zawsze !
nie ma to jak znajomość mechaniki

Land Cruel J73 V8, HJ61 intercooler, HDJ100, FZJ80 superchargered, Corsa 1.2i 

- wojtek_kom
-
Może tak by sprawdzić wtrysk - ten z czujnikiem...
Nissan-y
Tak tylko rzuciłem że turbo sie nie włancza. Poprostu dzisiaj rozłączyłem ten przepływomierz i auto normalne ale słabe. przed usterką czułem jak zwiększyłem obroty to power a teraz kicha jedzie ale słaba moc / z wyłączonym przepływomierzem/ myśle że napewno ten przepływomierz. Proszę mi przybliżyć temat wtrysku tego z czujnikiem
??????? pzdr

tel. 602883707
tel. 602883707
- Funek94
- jestem tu nowy...
skoro tak to zamontuj jakiś dobry przepływomierz i wtedy zobacz czy jest różnica jak nie to może turbo naprawde zdechło z powodu wylatania. albo gaszenia bez studzenia.
no wiesz jak wyszło tak w diagnostyce to może to coś znaczy. Żółtki po nocach niespali żeby wymysleć jak dać znać właścicielowi że turbo zdechło poprzez diagnostykę.
możesz też sprawdzić ten czujnik
no wiesz jak wyszło tak w diagnostyce to może to coś znaczy. Żółtki po nocach niespali żeby wymysleć jak dać znać właścicielowi że turbo zdechło poprzez diagnostykę.

możesz też sprawdzić ten czujnik
Nissan Patrol 3,3 td K160
co weekend naprawiam
-UAZ
-Isuzu Trooper 2,8 TD
co weekend naprawiam
-UAZ
-Isuzu Trooper 2,8 TD
turbo nie zdycha od razu
są objawy przed zgonem, wpierw świszczy, olej wpierdziela, później wyje, a jak masz dużego pecha to cały olej z michy wpakuje na tłoki i masz lekki problem
niemożliwe żeby turbo zdechło od ręki tak sobie, dup i nie działa
no chyba że się wirnik udupcy to co innego 
są objawy przed zgonem, wpierw świszczy, olej wpierdziela, później wyje, a jak masz dużego pecha to cały olej z michy wpakuje na tłoki i masz lekki problem

niemożliwe żeby turbo zdechło od ręki tak sobie, dup i nie działa

Land Cruel J73 V8, HJ61 intercooler, HDJ100, FZJ80 superchargered, Corsa 1.2i 

Dzięki wszystkim narazie temat mam zgłowy. Auto stoi i czekam na nowy przepływomierz., A że poczta polska to polska to chyba postoi do poniedziałku /czujnik był wysłany przedwczoraj/. Z tym turbo to jeszcze nic nie wiem, jeden mechu mi powiedział ze poprostu trzeba turbinę rozebrać i wyczyścić jaki nagar i będzie ok tylko to tez koszty roboty i wymiany uszczelek. Zobaczymy Pzdr.
tel. 602883707
tel. 602883707
Dzięki wszystkim znachorom za pomoc w temacie. Poświęciłem troche czasu na poczytaniu informacji na temat mojej usterki i jednak sam doszedłem do przyczyny Wymieniłem PRZEPŁYWOMIERZ i jak ręką odjął - naprawione ! Uczulam wszystkich na taki przypadek generalnie przepływomierze osiągaja swój żywot ok 120 tyś przebiegu a ja właśnie miałem 122 tyś. Pzdr
tel. 602883707
tel. 602883707
i omijał bym gościa co naprawia turbiny usunięciem nagaru
człowiek człowiekowi wilkiem a kiwi kiwi kiwi