Nissan Patrol - lewy pas w 3 rzedzie siedzen
Moderator: Kosiarz
Nissan Patrol - lewy pas w 3 rzedzie siedzen
Witam!
Poszukuje lewego pasa do 3 rzedu siedzen w Patrolu Y61 z 1999 roku.
Na allegro na razie (od okolo 3 tyg) nie udalo mi sie nic znalezc. Moze ktos w Was ma jakis namiar z tego rodzaju czesciami. Czy da sie zaadoptowac jakis inny pas?
Pozdrawiam
Marcin Mierzejewski
Na allegro na razie (od okolo 3 tyg) nie udalo mi sie nic znalezc. Moze ktos w Was ma jakis namiar z tego rodzaju czesciami. Czy da sie zaadoptowac jakis inny pas?
Pozdrawiam
Marcin Mierzejewski
Marcin Mierzejewski, Gdańsk
Nissan Patrol Y61 SE 2.8 TDI 1999
Re: Nissan Patrol - lewy pas w 3 rzedzie siedzen
ogłoszenia na giełdę, nie na forum
Mam adaptację (chyba) ale nie wiem z czego muszę sprawdzić jak wrócę do chałupy, drugi rząd mam z VWvolvo144 pisze:Witam!
Pozdrawiam
Marcin Mierzejewski

Patrol GRY303
Powstałem z zabanowania, zawsze będę tu Nowy
Powstałem z zabanowania, zawsze będę tu Nowy
Po co szukasz? Zaciął się i nie da się rozwinąć? Rozbierz tapicerkę, wyjmij mechanizm, uważnie oglądnij, zignoruj napis "do not disassemble" i rozłóż go na części, wyczyść, posługując się głową złóż, załóż i ciesz się sprawnym pasem.volvo144 pisze:Witam!
Pozdrawiam
Marcin Mierzejewski
Familijny niedzielny turysta.
Ciepły sik i ziew na drogę.
Przepraszam, poprawie sięMroczny pisze:ogłoszenia na giełdę, nie na forum
MM
Witam!pyntront pisze:
Po co szukasz? Zaciął się i nie da się rozwinąć? Rozbierz tapicerkę, wyjmij mechanizm, uważnie oglądnij, zignoruj napis "do not disassemble" i rozłóż go na części, wyczyść, posługując się głową złóż, załóż i ciesz się sprawnym pasem.
Kupilem wooz bez pasa a przyda sie do fotelikow dzieciacych.
Pzdr MM
Witam!Feniks pisze:
Mam adaptację (chyba) ale nie wiem z czego muszę sprawdzić jak wrócę do chałupy, drugi rząd mam z VW
Daj znac jakiej marki masz 3 rzad, bede kombinowal...
Pzdr MM
Przerabialem temat, wiec pomogę Ci.
Pamiętaj, że musisz dobrać gniazdo i pas z wtyczką. Występowały dwa modele złączy TK-522 i TK-520. Z 1999r powinno byc TK-520. Pas biodrowy i giazdo biodrowe w drugim rzędzie tez ma takie oznaczenia, ale jest na nim napis center (pisze o tym, gdybyś chciał coś dalej kombinować) Pas do y61 na allegro to koszt około 500PLN za jeden pas.
Ale spoko, do rzeczy
Pasy i wtyczki takie same były montowane w MAZDA 323, 626, COROLLe różnej maści, Mitsubishi Colt, Nissan Blubird, Sunny, Hyundai, ale równiez w avensis do roku 2008, mazda 6 i ostatnim modelu Suzuli Maruti
Na szrocie w stolicy kosztuje to za gniazdo 20pln, za pas 40-70pln (model bez nainacza)
I teraz uwaga:
Pas (czyli podstawa ze szpulka i taśma) pomimo tego, że ma oznaczenie TK520 może mieć różna długość taśmy i różną podstawę, którą się mocuje do karoserii. Często jest tak, że prawie prawie jest to samo, ale nie do końca, bo jakis bolec ustalający wystaje, albo inne cudo. Rozumiem, ze masz jeden caly pas to bedziesz miał na porównanie.
W suzuki Maruti Kombi są prawie identyczne podstawy i szpule jak w ostatnim rzędzie y61 (trzeba skrucic tylko jedna blachę), tylko taśma jest dłuższa. W mazda 323F w wersji liftbak również jest taka sama podstawa i szpula i nawet długość taśmy pasuje i kolor mozna dobrac identyczny.
Zatem popatrz na allegro do tych aut, co Ci napisałem. Poproś o dodatkowe fotki podstawy i info o długości taśmy i będzie ok, albo pojedź na szrot. W stolicy na strażacką do auto-kasacji.
Pamiętaj, żeby razem z pasem wziąć śrubę (gwint calowy i chyba półka trapezowa) więc trudno dobrać coś innego.
Nie będziesz miał problemu
Ja osobiście wymontowałem z Honda Civic (model tzw łezka).
Pamiętaj, że musisz dobrać gniazdo i pas z wtyczką. Występowały dwa modele złączy TK-522 i TK-520. Z 1999r powinno byc TK-520. Pas biodrowy i giazdo biodrowe w drugim rzędzie tez ma takie oznaczenia, ale jest na nim napis center (pisze o tym, gdybyś chciał coś dalej kombinować) Pas do y61 na allegro to koszt około 500PLN za jeden pas.
Ale spoko, do rzeczy
Pasy i wtyczki takie same były montowane w MAZDA 323, 626, COROLLe różnej maści, Mitsubishi Colt, Nissan Blubird, Sunny, Hyundai, ale równiez w avensis do roku 2008, mazda 6 i ostatnim modelu Suzuli Maruti
Na szrocie w stolicy kosztuje to za gniazdo 20pln, za pas 40-70pln (model bez nainacza)
I teraz uwaga:
Pas (czyli podstawa ze szpulka i taśma) pomimo tego, że ma oznaczenie TK520 może mieć różna długość taśmy i różną podstawę, którą się mocuje do karoserii. Często jest tak, że prawie prawie jest to samo, ale nie do końca, bo jakis bolec ustalający wystaje, albo inne cudo. Rozumiem, ze masz jeden caly pas to bedziesz miał na porównanie.
W suzuki Maruti Kombi są prawie identyczne podstawy i szpule jak w ostatnim rzędzie y61 (trzeba skrucic tylko jedna blachę), tylko taśma jest dłuższa. W mazda 323F w wersji liftbak również jest taka sama podstawa i szpula i nawet długość taśmy pasuje i kolor mozna dobrac identyczny.
Zatem popatrz na allegro do tych aut, co Ci napisałem. Poproś o dodatkowe fotki podstawy i info o długości taśmy i będzie ok, albo pojedź na szrot. W stolicy na strażacką do auto-kasacji.
Pamiętaj, żeby razem z pasem wziąć śrubę (gwint calowy i chyba półka trapezowa) więc trudno dobrać coś innego.
Nie będziesz miał problemu
Ja osobiście wymontowałem z Honda Civic (model tzw łezka).
-----------------------------------------
Patrol GR Y61 2,8
Patrol GR Y61 2,8
To ile tych dzieci mas że ich musisz w trzecim rzędzie wozić
kryzys przecie.

GR Y60 + Gaz69 = Meksyk
...a mnie nic nigdy nie wybucha i zdanżam na czas .
...a mnie nic nigdy nie wybucha i zdanżam na czas .
Dzieci to najlepsza inwestycjaiskra69 pisze:To ile tych dzieci mas że ich musisz w trzecim rzędzie wozić![]()
kryzys przecie.

to prawda, ale inwestycja o bardzo dlugim okresie zwrotupyntront pisze:Dzieci to najlepsza inwestycjaiskra69 pisze:To ile tych dzieci mas że ich musisz w trzecim rzędzie wozić![]()
kryzys przecie.
Patrol GR Y61 2,8
Patrol GR Y61 2,8
Witam!iskra69 pisze:To ile tych dzieci mas że ich musisz w trzecim rzędzie wozić![]()
kryzys przecie.
Ano 2 blizniakow na 3 rzad + najmlodszy w 2 rzedzie

Niestety nie mam takich fotelikow, ktore w sie zmieszcza w 2 rzedzie jako 3
Pzdr MM
Peecet pisze:to prawda, ale inwestycja o bardzo dlugim okresie zwrotupyntront pisze:Dzieci to najlepsza inwestycjaiskra69 pisze:To ile tych dzieci mas że ich musisz w trzecim rzędzie wozić![]()
kryzys przecie.
Peecet - jesteś niesamowity z tym opisem...
Patrol Long Safari 4,2 D
Patrol Short BRU(td)US 4,2
Patrol Comfort TB42
Patrol y61 3,0TD mercedes
Patrol Short BRU(td)US 4,2
Patrol Comfort TB42
Patrol y61 3,0TD mercedes
mam nadzieje ze sie przynajmniej potrzebujacemu porada przydalaHarley pisze: Peecet - jesteś niesamowity z tym opisem...
Patrol GR Y61 2,8
Patrol GR Y61 2,8
Odkopuję ten starodawny wątek, bo mam podobny problem - poszukuję pasów (zamienników ze szrota) do Y61 long, 3 rząd siedzeń, tyle że 2001r., 3.0. Czy ktoś ma doświadczenie z jakiego modelu plaskacza pasy na pewno będą pasować?
- Wowos
-
- Kontaktowanie:
myślę, że nie ma większego znaczenia czy "01 czy "99 

y60 autobus, czerwony.
A kto się zna i podzieli się wiedzą od czego podchodzą pasy na tył do krótkiego GR?
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
A ja sie zapytam czy Wam tez sie te pasy tak zacinaja?
Przednie moze nie, ale tylne to dramat. Co sie musze zawsez naw***iac przy zakladaniu fotelik to dramat.
Rozbiore i wyczyszcze wedle procedury powyzej, ale one wygladaja raczej na dziewicze i nie uzywane. Ciezko cos zepsuc w mechanizmie? Bo jednak male dziecko nim przypinam...

Przednie moze nie, ale tylne to dramat. Co sie musze zawsez naw***iac przy zakladaniu fotelik to dramat.
Rozbiore i wyczyszcze wedle procedury powyzej, ale one wygladaja raczej na dziewicze i nie uzywane. Ciezko cos zepsuc w mechanizmie? Bo jednak male dziecko nim przypinam...

y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...
Ta, moje tez wyglądały na nieużywane, ale zacięty był... Mi udało się nic nie zepsuć, ale pamiętaj, że robisz to na własną odpowiedzialność i jeżeli nie będziesz się czuł komfortowo z grzebaniem w pasach, to sobie odpuść. Bezpieczeństwo i święty spokój najważniejsze.
Wlasnie o tym mowie
Wysuwaja sie ok, nagle sie zatna i stoja. Popuszcze odrobine , ale hamulec nie zwoli. Tylko jak popuszce to o tyle sa krotsze. Bluzgi jakie wydaje przy kazdym wkladaniu fotelika - bezcenne

Wysuwaja sie ok, nagle sie zatna i stoja. Popuszcze odrobine , ale hamulec nie zwoli. Tylko jak popuszce to o tyle sa krotsze. Bluzgi jakie wydaje przy kazdym wkladaniu fotelika - bezcenne

y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...
No zaraz. Wiesz o tym, że w Patrolu na tylnych siedzeniach pas ma specjalną funkcję, że po rozwinięciu go niemal do końca, zapadka pozwala go już tylko zwinąć (w sensie jak odpuścisz i kawałek się schowa, to już go nie naciągniesz dalej)? Chodzi o to, że jak zapniesz dziecko, to ono ma siedzieć, a ta funkcja uniemożliwia dziecku naciągnięcie pasa i wydostanie się spod niego. Funkcja pozwala ponownie rozwinąć pas dopiero po całkowitym jego zwinięciu. To nie jest awaria pasa, tak ma być!
Czyli zakładanie fotelika - rozwijasz pas do końca i nie pozwalasz mu się zwinąć, dopóki nie posadzisz dziecka, lub nie rozwijasz do końca, dopóki dziecko nie siedzi, a potem naciągasz do oporu i odpuszczasz.
Czyli zakładanie fotelika - rozwijasz pas do końca i nie pozwalasz mu się zwinąć, dopóki nie posadzisz dziecka, lub nie rozwijasz do końca, dopóki dziecko nie siedzi, a potem naciągasz do oporu i odpuszczasz.

Jesli dokladnie jak piszesz, ale szczerze mowiac to nawet nie wpadlem,ze to tak ma byc.

Pierwszy raz widze taki motyw.
No widzisz, Twój Patrol jest sprawny, właśnie zaoszczędziłeś trochę czasu na naprawianiu lub parę zyli na wymianie pasa 
W Golfie mojej żony taka funkcja jest na wszystkich fotelach oprócz kierowcy, w Patrolu tylko na obu tylnych rzędach (nie przewiduje się wożenia fotelika na przednim rzędzie).

W Golfie mojej żony taka funkcja jest na wszystkich fotelach oprócz kierowcy, w Patrolu tylko na obu tylnych rzędach (nie przewiduje się wożenia fotelika na przednim rzędzie).
Dzieki!
Tak do konca nie jest, bo pas za pasazerem jest wogole zablokowany
Czyli czeka mnie rozkrecanie
W kazdym razie dzieki za rade
Tak do konca nie jest, bo pas za pasazerem jest wogole zablokowany

Czyli czeka mnie rozkrecanie

W kazdym razie dzieki za rade
Super, ale nadal nie wiem od czego mam zamontować pasy 

XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT