kontrolka recznego zapala sie przy hamowaniu
Moderator: Kosiarz
kontrolka recznego zapala sie przy hamowaniu
Witam
mam pytanko - co to moze byc w terrano I, w trakcie ostrzejszego hamowania coraz czesciej zapala mi sie kontrolka recznego. Hamulec staje sie w tym momencie twardy a auto zamiast hamowac zwalnia. Jak objaw ten nie wystepuje to autko hamuje pieknie. Plyn jest prawie do pelna. Okladziny z tylu sa OK - niedawno czyscilem i regulowalem. Hamulce byly odpowietrzane jakis czas temu i tez jest OK. jeszcze przodu nie ogladalem - czy moze to byc wina przodu ?
mam pytanko - co to moze byc w terrano I, w trakcie ostrzejszego hamowania coraz czesciej zapala mi sie kontrolka recznego. Hamulec staje sie w tym momencie twardy a auto zamiast hamowac zwalnia. Jak objaw ten nie wystepuje to autko hamuje pieknie. Plyn jest prawie do pelna. Okladziny z tylu sa OK - niedawno czyscilem i regulowalem. Hamulce byly odpowietrzane jakis czas temu i tez jest OK. jeszcze przodu nie ogladalem - czy moze to byc wina przodu ?
TOITOI J95 D4D 2002
Re: kontrolka recznego zapala sie przy hamowaniu
Podciśnienia ci brakuje, zobacz czy przewód od serwa nie jest nigdzie dziurawy.
wydaje mi sie ze problem zaczal pojawiac sie jakis czas po wymianie alternatora - wymieniony byl razem z vacu-pompa - moze cos tutaj? - jutro obejrze przewody.
TOITOI J95 D4D 2002
Takie same objawy mam w Gr y60 silnik z waku u góry, odpowietrzone wszystko na cacy, przewody od waku sprawdzone, i dalej lipa po 3-4 wciśnięciu hebla, też zapala się kontrolka. Istnieje jakiś ciekawy patent na wylukanie nie szczeloniści układu pod ciśnienia?
Biały kuter Y60
tel: 502-358-221
tel: 502-358-221
sprawdz czy masz pasek dobrze naciagniety.
u mnie bylo to samo na starym pasku po wymianie i naciagnieciu jak reka odjal
u mnie bylo to samo na starym pasku po wymianie i naciagnieciu jak reka odjal

GEG AUTO-GAZ
Jak pisał N2O sprawdzcie vacupompe.
Raczej w niej może tkwić przyczyna "świecenia sie lampki"
Moga być już płytki wytarte i przestały robić w sposób wystarczający, lub coś podlazło pod którąś [ale to raczej mało prawdopodobne], może być jeszcze przylgnia wytarta.
Raczej w niej może tkwić przyczyna "świecenia sie lampki"

Moga być już płytki wytarte i przestały robić w sposób wystarczający, lub coś podlazło pod którąś [ale to raczej mało prawdopodobne], może być jeszcze przylgnia wytarta.
no i dobra - dziura zlokalizowana - taki cieniutki wezyk z gory vacu idzie do takiego malego jakby czujniczka i on byl pekniety z boku - juz sie nie zapala.
Pozostal mi problem twardniejacego hamulca i zwalniania zamiast hamowania... ma ktos pomysl ?
Pozostal mi problem twardniejacego hamulca i zwalniania zamiast hamowania... ma ktos pomysl ?
TOITOI J95 D4D 2002
No to jeszcze szukaj dziury na wężu co idzie do serwa. Jak będzie wszystko szczelne to vacupompa.
PS. A stara padnięta była, że wymieniłeś razem z alternatorem?
PS. A stara padnięta była, że wymieniłeś razem z alternatorem?
Tyrrano WD21 2,7TD
Toyo Open Country AT - żal się chwalić
Toyo Open Country AT - żal się chwalić

dzisiaj jezdzilem caly dzien i hamowalem - opisze wiec dokladnie objawy - jak normalnie zahamuje jest OK - jak pompne raz, dwa, trzy, to ten trzeci jest twardy pedal a auto zwalnia - dosyc niebezpieczne w ruchu miejskim - juz kilka razy mialem cieplo. Zdarza sie tez ze przy wiekszej szybkosci wcisne i hamulec twardy i zwalnia zwalnia - hamulec idzie wdol - pieknie hamuje. wiecej dziur i nieszczelnosci nie udalo mi sie znalezc.
vacu wymienilem w komplecie z alternatorem bo frezy na alternatorze byly inne i musialem kupic komplet. stara pompa nie pasowala.
vacu wymienilem w komplecie z alternatorem bo frezy na alternatorze byly inne i musialem kupic komplet. stara pompa nie pasowala.
TOITOI J95 D4D 2002
Czy aby na pewno poprawnie odpowietrzyles uklad?
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
na 99,9% tak - robil najpierw majster ktory wymienial cylinderek a pozniej drugi raz na wszelki wypadek w innym warsztacie - no chyba ze i tu i tu dali ciala 

TOITOI J95 D4D 2002
Wspomaganie Ci zasysa powietrze.
Jak troche postojis z wylaczonym silnikiem, wyciagnij ten wezyk, ktory idzie z vaku do wspomagania. Jest tam zawor. Jak nie bedzie podcisnienia po wyciagnieciu, to tam jest problem.
Jak troche postojis z wylaczonym silnikiem, wyciagnij ten wezyk, ktory idzie z vaku do wspomagania. Jest tam zawor. Jak nie bedzie podcisnienia po wyciagnieciu, to tam jest problem.
dobra dzieki - ale to juz po majowce 

TOITOI J95 D4D 2002
no i okazuje sie ze autko jak troszke postoi - zciagam przewod z tego plasticzanego zaworka od strony serwa i nie pa podcisnienia - jak rozumiem zaworek kucniety ?
TOITOI J95 D4D 2002
Albo membrana w wspomaganiu. U mnie tak bylo. Wloz paluszek do wspomagania, czy tam nie ma oleju. Jak jest, to chyba wyzarl membrane.
Jeszcze moze byc nieszczelnosc od strony pedalu, tam jest ta membrana sciagnieta paskiem albo sprezynka, a moze sie rozluznilo.
Szukaj od zaworu w kierunku kokpitu.
Jeszcze moze byc nieszczelnosc od strony pedalu, tam jest ta membrana sciagnieta paskiem albo sprezynka, a moze sie rozluznilo.
Szukaj od zaworu w kierunku kokpitu.
dobra dzieki - bedzie chwila to pokombinuje a ktoredy tam palucha wcisnac ?
TOITOI J95 D4D 2002
Dziura od zaworu, jak go wyjmiesz.
yyyyyyy przez jaki zaworek ? serwo nie posiada zadnego zaworka a ten plasticzany o ktorym mowie zamontowany jest oddzielnie na wezu.
TOITOI J95 D4D 2002
Z serwa wychodzi takie biale "cos", na co idzie wezyk. Mowie o tym "cos"-ie.
u mnie z serwa masz tylko wystajacy niedemontowalny pierdolniczek na ktory jest nalozony waz z opaska. Sam zaworek podcisnienia zamontowany jest jak pisalem na wezu. Takze palucha tam nie zmieszcze
jutro moze bede mial chwile to sprawdze zaworek. Doczytalem gdzies zeby zaslepic wezyk idacy do zaworu EGR
z tego co mi wiadomo - na takim rozwiazaniu tylko zyskujemy 

TOITOI J95 D4D 2002
Mam obrazek tego bialego "cos", ale nie potrafie go wlozyc.Chyba to jest ten twoj pierdolniczek. Jak jest w gumce, to jest demontowalny - po prostu go ostroznie wyciagnij.
EGR to chyba bajka o czyms innym, nie o hamulcach.
EGR to chyba bajka o czyms innym, nie o hamulcach.
Ostatnio zmieniony śr maja 06, 2009 3:02 pm przez Rado nd, łącznie zmieniany 1 raz.
rozumuje to tak: egr sterowany jest podcisnieniowo z vacu wiec jedno ujscie podcisnienia mniej.
TOITOI J95 D4D 2002
heh nie kapnalem sie - Ty masz T2 - ja mam jeszcze jedynke, u Ciebie to wyglada tak:

(zdjecie z allegro)
u mnie serwo jest jedna puszka. a zaworek jest oddzielnie.
(zdjecie z allegro)
u mnie serwo jest jedna puszka. a zaworek jest oddzielnie.
TOITOI J95 D4D 2002
No, nie mam Tyrana, ale reszta sie zgadza.