Sprzęgło
Moderator: Kosiarz
- Fiba
-
- Kontaktowanie:
Sprzęgło
Wymieniony docisk tarcza i łożysko sprzęgła . Było cicho i wszystko ładnie a ostatnio łożysko sprzęgłowe rzegocze jak by miało milion km a przejechane dopiero po wymianie kilka tyś km. Jest to dość denerwujące. Czy czeka mnie wymiana łożyska ?.
Lepszy głupiec wędrujący po świecie od mędrca ,który siedzi w domu.
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Re: Sprzęgło
witaj w klubie
to nie łożysko oporowe ani "sprzegłowe", ani lożysko wałka sprzegłowego tez nie, niestety... wszystko co możliwe przerobiłem
bylo juz o tym sporo napisane - jak odkryjesz recepte to stawiam skrzynke wódki, poważnie
u mnie tez bylo cicho jak makiem zasial, a po wywmianie sprzegla zaczął sie terkot - tez mnie wk.wia okrutnie
co najlepsze, po wymianie a) skrzyni, b) kolejnej tarczy sprzegła - nic sie nie zmieniło
obstawiany jest luz międzyzębny skrzyni - ale dlaczego odzywa sie po wymianie tarczy ? teoria mowi, że tarcza jest "za twarda", a bebechy skrzyni juz lekko spracowane - i stąd te dźwięki... nie probuj lać gęstszego oleju do skrzyni - nic to nie da
tzn. da - na zimnej skrzyni trudniej przełączać biegi, a jak sie olej zagrzeje to i tak będzie terkotać 

bylo juz o tym sporo napisane - jak odkryjesz recepte to stawiam skrzynke wódki, poważnie

u mnie tez bylo cicho jak makiem zasial, a po wywmianie sprzegla zaczął sie terkot - tez mnie wk.wia okrutnie

co najlepsze, po wymianie a) skrzyni, b) kolejnej tarczy sprzegła - nic sie nie zmieniło
obstawiany jest luz międzyzębny skrzyni - ale dlaczego odzywa sie po wymianie tarczy ? teoria mowi, że tarcza jest "za twarda", a bebechy skrzyni juz lekko spracowane - i stąd te dźwięki... nie probuj lać gęstszego oleju do skrzyni - nic to nie da

robok rzępoli w harapuciu
Seba
a zrób eksperyment
przytrzymaj wajchę od wybieraka na pozycji maks w lewo na luzie
i nasłuchuj zmian w tonacji

a zrób eksperyment
przytrzymaj wajchę od wybieraka na pozycji maks w lewo na luzie
i nasłuchuj zmian w tonacji

seba juz robił wszystkie eksperymenty na swiecie
wajche przytrzymywalem w roznych pozycjach, przy napinaniu ukladu dzwiek cichnie oczywiscie... cos waść sugerujesz ?
--------------
edit:
ale ze niby wtylko maks w lewo
nie tam zadne w lewo i do gory, jakbym chciał jedynku wrzucić bez sprzegła ?
wajche przytrzymywalem w roznych pozycjach, przy napinaniu ukladu dzwiek cichnie oczywiscie... cos waść sugerujesz ?
--------------
edit:
ale ze niby wtylko maks w lewo

seburaj nie odbieraj ludziom nadzieji , to napewno wałek sprzęgłowy 

GR Y60 + Gaz69 = Meksyk
...a mnie nic nigdy nie wybucha i zdanżam na czas .
- Fiba
-
- Kontaktowanie:
Ale jak wcisnę pedał sprzęgła to jest cicho.
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
ja na każdych światłach stoję z wciśniętym sprzęgłem co by patrolowi wstydu nie robić 

GR Y60 + Gaz69 = Meksyk
bo się wtedy nic w skrzyni nie kręci.

- miastek
-
- Kontaktowanie:
Ja to rozwiazalem
Tak mnie to wku.... ze juz nie moglem wytrzymac i zauważyłem ze powyżej ok 750 obr/min przestaje
No i teraz Patrol na wolnych trzyma niecałe 800 obr/min i jest cicho

Tak mnie to wku.... ze juz nie moglem wytrzymac i zauważyłem ze powyżej ok 750 obr/min przestaje

http://www.4x4.szczecin.pl/
Vitara->Samurai->GR->GRII
Vitara->Samurai->GR->GRII
to sie nazywa "leczenie objawowe"miastek pisze:Ja to rozwiazalem![]()
Tak mnie to wku.... ze juz nie moglem wytrzymac i zauważyłem ze powyżej ok 750 obr/min przestaje![]()

ja zaobserwowałem podobnie - i tez zwiekszylem wolne obroty... nie ustaje calkiem, ale mniej w.kurwia

ale z kolei podwyższone wolne tez w.kurwiają - czyli bilans na zero

iskra - wcale nie odbieram nadziei

Mroku, dawaj o co Ci chodzilo z tym "wybierakiem w lewo" bom ciekaw
witam,a było koledzy na forum napisane że to tulejka na końcu wałka sprzęgłowego czy jak mu tam.U mnie po wymianie zdechłego silnika na prawie zdechły oraz wymianie sprzęgła w komplecie nie wystąpiły opisywane przez Was objawy. I co Wy na to?
- Fiba
-
- Kontaktowanie:
U mnie mechanik nie stwierdził żadnej tulejki.
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
to zmien mechanika, poważnie
gazela - a jak podmieniales ten zdechly silnik to założyłeś nową tulejkę czy zostawiłeś starą
bo spotkalem sie szaloną z teorią, ze za te dzwięki odpowiedzialne moze byc zalozenie nowej tulejki... ze niby usztywnia jednostronnie zużyty częściowo układ, czy jakoś tak...
gazela - a jak podmieniales ten zdechly silnik to założyłeś nową tulejkę czy zostawiłeś starą

bo spotkalem sie szaloną z teorią, ze za te dzwięki odpowiedzialne moze byc zalozenie nowej tulejki... ze niby usztywnia jednostronnie zużyty częściowo układ, czy jakoś tak...

no chyba, ze nie byl to mechanik ale lekarz - i nie chodziło o tulejkę tylko o stulejkę - wtedy OKFiba pisze:U mnie mechanik nie stwierdził żadnej tulejki.

- Fiba
-
- Kontaktowanie:
Szukał tej tulejki i się jakoś nie dopatrzył mechanik niezły ale kto nie popełnia błędów. Czyli twierdzicie że może być wina tej tulejki?Dzisiaj nie było tego słychać ale to nie znaczy że jest dobrze.
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
- Fiba
-
- Kontaktowanie:
Gdzie tą tulejkę idzie dostać? nie ma jej w komplecie ze sprzęgłem i dociskiem, jest tylko łożysko.
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
witam,seburaj mój serdeczny kolega mechanior to nie lekarz tylko mechanior który nie mówi że ten typ tak ma.Zamontowane wsio stare co nie wykazywało śladów nadmiernego zużycia.Silnk odkupiłem od Katuna i żeby było śmieszniej to jemu terkotało. 

tulejka ma być w wale, a dostać można ją w zakładowym sklepiku - koszt około 30zł

- Fiba
-
- Kontaktowanie:
Wychodzi na to że to zużyta tulejka wałka sprzęgłowego robi tyle hałasu.Znów trzeba ściągać skrzynie aby nową założyć. Brak znajomości tematu sporo kosztuje.
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
uwazaj, bo sie rozczarujeszFiba pisze:Wychodzi na to że to zużyta tulejka wałka sprzęgłowego robi tyle hałasu.

powyższy wniosek jest raczej fałszywy
ja na przykład przy wymiane sprzegła (od której zaczeło sie terkotanie, wcześniej byla absolutna cisza) ową tulejkę wymieniłem na zupełnie nową, oryginalną (choć stara była ok)... nowe sprzeglo kompletne... terkoce jak diabli... inna skrzynia... terkoce jak diabli (skrzynie sprzedalem, nowemu wlascicielowi ponoc nie terkoce

ja juz nie mam pomyslu
przyzwyczaić się
diesel klekocze, skrzynia terkocze - co za różnica jedno mniej lub więcej
diesel klekocze, skrzynia terkocze - co za różnica jedno mniej lub więcej

Długi LC90 do jazdy, krótki GRat do zabawy
przywyknąć to można wtedy, kiedy skrzynia terkocze ciszej niż diesel 

- Fiba
-
- Kontaktowanie:
Seba ja chyba nie mam tyle cierpliwości do tego Patrola co Ty i tak to zostawię niech się dzieje co chce.Jak się spotkamy na Wilczych Echach porównamy który głośniej terkocze.
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Seburaj ty nie zrób jakiegoś głupstwa przez 'tą skrzynię' 

GR Y60 + Gaz69 = Meksyk