Optymalny rozmiar kół do Y61
Moderator: Kosiarz
-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Optymalny rozmiar kół do Y61
Witam,
właśnie zamieniłem pajero na patrola y61 long, i muszę zmienić gumy na jakieś m/t, no i myślę nad 33/12.5/15lub 16? i teraz moje pytanie czy oponka wejdzie bez problemu w nadkole i nie będzie nigdzie dobijać na dziurach na seryjnym zawieszeniu? I jeszcze jedno, czy lepiej założyć te gumy na oryginalne 16"alu czy kupić 15 calowe felgi, tylko wtedy z jakim ET? I brać 12,5" czy 10" ?
Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi!
właśnie zamieniłem pajero na patrola y61 long, i muszę zmienić gumy na jakieś m/t, no i myślę nad 33/12.5/15lub 16? i teraz moje pytanie czy oponka wejdzie bez problemu w nadkole i nie będzie nigdzie dobijać na dziurach na seryjnym zawieszeniu? I jeszcze jedno, czy lepiej założyć te gumy na oryginalne 16"alu czy kupić 15 calowe felgi, tylko wtedy z jakim ET? I brać 12,5" czy 10" ?
Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi!
Re: Optymalny rozmiar kół do Y61
Optymalny rozmiar to 285/75/16
, ale takie to mam ATki...
MTki optymalne dla Y61 to 33/12,5/15 lub 16 przy lifcie 2"
nic nie powinno obcierać chyba, że odłączysz stabilizator z tyłu.
Nawet bez liftu powinno być ok... ja kiedyś miałem 35" bez liftu
i też nie było problemu koła się mieszczą, jednak na większych wykrzyżach
będziesz miał problem z obcieraniem o nadkola z tyłu.
Generalnie miejsca w Y61 na koła jest sporo i do 35" nie musisz się
o nic martwić

MTki optymalne dla Y61 to 33/12,5/15 lub 16 przy lifcie 2"
nic nie powinno obcierać chyba, że odłączysz stabilizator z tyłu.
Nawet bez liftu powinno być ok... ja kiedyś miałem 35" bez liftu
i też nie było problemu koła się mieszczą, jednak na większych wykrzyżach
będziesz miał problem z obcieraniem o nadkola z tyłu.
Generalnie miejsca w Y61 na koła jest sporo i do 35" nie musisz się
o nic martwić

Chevissan@33"(Y61) V8 Diesel
Disco2 TD5
Disco2 TD5
-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
no właśnie w takim rozmiarze mam a/t bfg i jest porażka na maxa, liftu nie będę robił przynajmniej na razie, więc na fabrycznym, nie podniesionym zawiasie wejdzie bez problemu 33/12.5/16? czy szukać 31?
Skoro masz 285/75/16 ATki to prawie 33", to po co chcesz 31" do Y61 
Jak wsadzisz 31" MT do Y61 to będzie totalnie bez sensu, przecież w terenie raczej jeździsz na reduktorze,
więc czego Ci brakuje w tych 285/75/16 ? .. i z czym jest porażka ?
Bo ja miałem 35" BFG MT i zmieniłem na 33" BFG MT i jest OK.. oczywiście obciążone auto
na wyjeździe w górach nie będzie śmigało jak pszczółka... raczej się naredukujesz między 2 a 3 biegiem.
Jednego nie rozumiem, słaby pod górę, czy obcierają opony na normalnej drodze?

Jak wsadzisz 31" MT do Y61 to będzie totalnie bez sensu, przecież w terenie raczej jeździsz na reduktorze,
więc czego Ci brakuje w tych 285/75/16 ? .. i z czym jest porażka ?
Bo ja miałem 35" BFG MT i zmieniłem na 33" BFG MT i jest OK.. oczywiście obciążone auto
na wyjeździe w górach nie będzie śmigało jak pszczółka... raczej się naredukujesz między 2 a 3 biegiem.
Jednego nie rozumiem, słaby pod górę, czy obcierają opony na normalnej drodze?
Disco2 TD5
Disco2 TD5
-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Przepraszam moje nie dopatrzenie, założone są gumy 265/70/r16 bfg AT i to jest porażka, wracam własnie z wulkanizacji i znalazłem ze znajomym mud terreiny 285/75/r16 i chyba własne te zamówię, tylko czy na oryginalnych felgach patrola wszystko będzie ok? bo felga ma 8" tak? i do czego będzie podobny taki rozmiar do 33"?
Ale w czym są porażką, co jest złe - wytłumacz proszę.
Oryginalne felgi stalowe 16" w y61 mają 7", aluminiowe chyba też... ale tutaj nie dam głowy
Ja mam 33 BGF MT na 15" tez 7" i jest OK, nie 'chodzą na boki', ale jak miałem 35" na tych samych falgach
to było wyczuwalne 'pływanie'.
Oryginalne felgi stalowe 16" w y61 mają 7", aluminiowe chyba też... ale tutaj nie dam głowy

Ja mam 33 BGF MT na 15" tez 7" i jest OK, nie 'chodzą na boki', ale jak miałem 35" na tych samych falgach
to było wyczuwalne 'pływanie'.
Disco2 TD5
Disco2 TD5
-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
są porażka pod względem jakiego kolwiek błota, a już nie daj boże glina, stoisz i kwiczysz... AT nadaje się jedynie na polna utwardzona drogę i nic więcej. Z tego co wyczytałem to aluminiowe 16 mają 8" A 15 od pajero trą o zacisk.