Stukanie - tarcie przy dodawaniu i odejmowaniu gazu
Moderator: Kosiarz
Stukanie - tarcie przy dodawaniu i odejmowaniu gazu
Witam!
Jak w temacie przy większej prędkości około 80-90 km/h kiedy dodaje albo odejmuje gazu słychać dźwięk jakby dwa koła zębate tarły o siebie - metal o metal. Podobnie jak przy tej samej prędkości wcisnę sprzęgło - ten sam dźwięk. Przy pedale gazu wciśniętym na pewną głębokość dźwięk słychać cały czas, jeśli szybko dodaje i odejmuje gazu tylko chwilowo. Zanim dojadę do mechanika może macie jakieś pomysły? tarcza sprzęgła? --> sprzęgło jest już na pewno do wymiany tylko czy to to?
Dzięki za pomoc z góry.
Jak w temacie przy większej prędkości około 80-90 km/h kiedy dodaje albo odejmuje gazu słychać dźwięk jakby dwa koła zębate tarły o siebie - metal o metal. Podobnie jak przy tej samej prędkości wcisnę sprzęgło - ten sam dźwięk. Przy pedale gazu wciśniętym na pewną głębokość dźwięk słychać cały czas, jeśli szybko dodaje i odejmuje gazu tylko chwilowo. Zanim dojadę do mechanika może macie jakieś pomysły? tarcza sprzęgła? --> sprzęgło jest już na pewno do wymiany tylko czy to to?
Dzięki za pomoc z góry.
Re: Stukanie - tarcie przy dodawaniu i odejmowaniu gazu
Krzyżaki na wale sprawdzone?
Wujek Dobra Rada 

Napinacz rozrzadu albo rolka? Tez może wpadać w wibracje. Zwłaszcza przy gazowaniu
Bierz życie tak by na Twoim pogrzebie nawet grabarz płakał...
o ile kolega nie ma Patrola 3.3 bo ciężko tam szukac napinacza i rolki 

..Patrol 3.3 TD intercooler+5 cm
Mam podobny problem. Doszedłem do tego że mam bardzo mały luz na wałku wychodzącym na wał. Obecnie brykam i obserwuję. Doszedłem do tego że czeka mnie kapitalka skrzyni i jak się nasili to rozpoczne walkę.
. obecnie nie pogłebia się. 

Krzyżaki jeszcze nie sprawdzone. ale to możliwe
. 2.8 --- żadne 3.3 dzięki za odp. podjade do mechanika jak najszybciej

Wątpie - cały rozrząd był robiony jakieś 3 tyś. km temu...mayer pisze:Napinacz rozrzadu albo rolka? Tez może wpadać w wibracje. Zwłaszcza przy gazowaniu
Wał wyważony? Krzyżaki pod dużym kątem?
Patrol W160 / SD33T / 87
http://www.ekipa4x4.pl
http://www.ekipa4x4.pl
To nie musi mieć zadnego wiekszego znaczenia po ilu ci się rolka czy napinacz sypnie.batonki pisze:Wątpie - cały rozrząd był robiony jakieś 3 tyś. km temu...mayer pisze:Napinacz rozrzadu albo rolka? Tez może wpadać w wibracje. Zwłaszcza przy gazowaniu
Tego nie rozumiem... Gdybys sam zamierzał sie w to bawić - znaczy pytasz chcesz zrobic. A po co trujesz skoro jedziesz do mechaniora? Podjedź i pochwal się diagnoza...batonki pisze:podjade do mechanika jak najszybciej
- LSD
-
- Kontaktowanie:
Znaczy chodzi Ci o wyjście z reduktora?MAD- pisze:Mam podobny problem. Doszedłem do tego że mam bardzo mały luz na wałku wychodzącym na wał. Obecnie brykam i obserwuję. Doszedłem do tego że czeka mnie kapitalka skrzyni i jak się nasili to rozpoczne walkę.. obecnie nie pogłebia się.
Może ja też to mam, bo wał, jest OK, a mam takie same objawy.
Safari "Gucio" 4,2D
Patrol "Żuber" 4,2TDI SGX
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
Patrol "Żuber" 4,2TDI SGX
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
- miastek
-
- Kontaktowanie:
A lift jakiś robiłeś?
U mnie pojawiło sie to po lifcie zawieszenia. Opuszczenie skrzyni biegów rozwiązuje ten problem.
U mnie pojawiło sie to po lifcie zawieszenia. Opuszczenie skrzyni biegów rozwiązuje ten problem.
http://www.4x4.szczecin.pl/
Vitara->Samurai->GR->GRII
Vitara->Samurai->GR->GRII
dokładnie
LSD pisze:Znaczy chodzi Ci o wyjście z reduktora?MAD- pisze:Mam podobny problem. Doszedłem do tego że mam bardzo mały luz na wałku wychodzącym na wał. Obecnie brykam i obserwuję. Doszedłem do tego że czeka mnie kapitalka skrzyni i jak się nasili to rozpoczne walkę.. obecnie nie pogłebia się.
Może ja też to mam, bo wał, jest OK, a mam takie same objawy.
Niedawno zrobiłem lift na 5". Skrzynia poszła w dół, ale coś nadal się tłucze po dopięciu przodu- przy 4x4 przy 30km/h wali jak głupie przy ruszaniu i hamowaniu a przy samych sprzęgiełkach dudni przy 60km/h. Czy to krzyżaki czy raczej luz na wale (jest, ale przed liftem nie powodował żadnych hałasów)? Jak pojadę do warsztatu, to jak znam życie to pół auta wymienia a problem zostanie... Chodzi o długiego Parcha 2,8.miastek pisze:A lift jakiś robiłeś?
Y60 2,8TD, 5" Tough Dog-adjustable, 35"MT. Toyota Hilux 3.0
batonki pisze:podjade do mechanika jak najszybciej
Pytam "truje dupe" - bo nie wiem kiedy uda mi się do mechanika podjechać a jakaś wstępna diagnoza zawsze pomocna. Po to chyba są fora, może się myle?Tego nie rozumiem... Gdybys sam zamierzał sie w to bawić - znaczy pytasz chcesz zrobic. A po co trujesz skoro jedziesz do mechaniora? Podjedź i pochwal się diagnoza...
No po to po to... już cos wiesz czy nadal nie podjechałeś? A weź się rusz i chociaz spróbuj sprawdzić coś z tego co ci podpowiadają. Wiesz, ludziom nie bedzie się chciało wysilać i czaszkowac jesli tobie nie bedzie się chciało ruszyć i kiwnąć palcembatonki pisze:Po to chyba są fora, może się myle?
diagnoza - krzyżaki na wale. Dzieki za pomoc 

no to chociaz jeden co sie pochwalił diagnozą 

aaaa nie do konca;) Krzyżaki to raz, co się jeszcze okazało sprzęgiełko na prawym kole (jeszcze automat) nie rozpięło się już po terenie:) i przenosiło drgania dalej. Sprzęgiełka nowe AVM już mam, dziś montuje, zobaczymy jak się bedą spisywać.