Patrol+przyczepa
Moderator: Kosiarz
Patrol+przyczepa
Mam patrola pod wzg silnikowym wedłuch tych co jeżdżą i według tych , którzy się znają , bo znich żyja jest ok , ale według mnie patrol + przyczepa średnio ciężka (wyższa od Patrola o ok.70cm-plandeka) -jest kiepsko delikatnie mówiąc , samo utrzymywanie prędkości (przepisowej 70km) jest w miarę łatwe , ale ruszanie od zera , ruszanie pod górę to masakra , moje pytanie to czy , to norma , czy z moim Patrolem coś nie tak , (96 2,8 Y60) 

GR Y60 + Gaz69 = Meksyk
...a mnie nic nigdy nie wybucha i zdanżam na czas .
Re: Patrol+przyczepa
nie wiem jak to jest w Y60 ale j mam Y61 z "sławnym" 3.0 ciagne czasami debona z dwoma końmi i hmmm troche kupa zwlaszcza jak jest lekko pod gorke a j jestem w granicach 2 tys obrotow
silnik pada i leci w dol ;/ no ni kiedys mialem Dajewie musso i byl lepiej
no ale reszta tamtego auta to jzu wogole masakra 

- wojtek_kom
-
wojtek_kom pisze:2.8 Y61 i 1,5T przyczepa nie jest wyzwaniem...
W naszych beskidzkich warunkach

GR Y60 + Gaz69 = Meksyk
iskra69 pisze:Mam patrola pod wzg silnikowym wedłuch tych co jeżdżą i według tych , którzy się znają , bo znich żyja jest ok , ale według mnie patrol + przyczepa średnio ciężka (wyższa od Patrola o ok.70cm-plandeka) -jest kiepsko delikatnie mówiąc , samo utrzymywanie prędkości (przepisowej 70km) jest w miarę łatwe , ale ruszanie od zera , ruszanie pod górę to masakra , moje pytanie to czy , to norma , czy z moim Patrolem coś nie tak , (96 2,8 Y60)
Normalna sytuacja. Jak coś wleczesz na ogonie to musi to poczuć.
Podstawowa zasady to jechać tak jak auto chce a nie spinać się na siłe coby jechało jak bez przyczepy.
najlepsza do przyczepy jest Frontera , nie czuje rózniczy czy ma ogon czy nie , co nie misiu 

- wojtek_kom
-
Jest OK, czuć przyczepę przy hamowaniu...iskra69 pisze: W naszych beskidzkich warunkach, nie masz problemów tzn ruszanie z pod świateł , ruszanie pod górę , jakbyś mógł konkretniej . Ps . mam bardzo blisko więc można sprawdzić
.

2.8TDI ma max. moment obrotowy około 2400-2500 i tyle. Lepiej ciągnie TGR - bo jest lżejszy i moment obrotowy jest dużo niżej.
Ale trzeba pamiętać że Y61 u mnie waży 3000kg.
Nissan-y
...a według mnie ciągnięcie przyczepy 2,8td to DUŻE WYZWANIE......
nie znam takiego Y60, który nie czuje przyczepy - no chyba, że 4,2 litra
nie znam takiego Y60, który nie czuje przyczepy - no chyba, że 4,2 litra
ale przecież większść Patroli kupowana była do ciągania przyczep , lawet , tzn że Ci co je kupowali jako nowe auta też się tak męczyli , no może troczę mniej

GR Y60 + Gaz69 = Meksyk
do holowania przyczep to głównie w holandii a z tego co wiem nie ma tam naszych polskich terenów.
a ciąganie przyczep da się przeżyć ale Patrol nie jest do końca dobrym rozwiązaniem jak tylko do tego celu. Przynajmniej nie Y60

Patrol GR Y60 
OME 2'', Tabor 9K by Warn, BFG A/T

Patrole ze Szwajcarii zdarzają się z fabryczną pompą hydrauliczną (rarytasik) do układu hamulcowego przyczepy a w papierach
na haku 3,5 tony, czy lepiej
.
Otóż w CH jest jeszcze inny teren od naszego i jak widać dają radę.

Y60 TD42T+PTO high-roof
Y60 TD42T+PTOx3 Pick-up, LWB+42cm
Czyli jak do przyczepki to kupić Transita 70 KM za 7000tyś zł i będzie ok
.

GR Y60 + Gaz69 = Meksyk
- wojtek_kom
-
Pompa jest do hamulca i napędu przyczepyStarck pisze:Patrole ze Szwajcarii zdarzają się z fabryczną pompą hydrauliczną (rarytasik) do układu hamulcowego przyczepy a w papierachna haku 3,5 tony, czy lepiej
.

Nissan-y
Zaciekawiłeś mnie, możesz jaśniej?wojtek_kom pisze: Pompa jest do hamulca i napędu przyczepy- 6,5 tony, 3,5 tony jest w standardzie.
"..i spojrzał Pan na pracę naszą i był zadowolony,na wieść o zarobkach-usiadł zapłakał.."
- wojtek_kom
-
Przy niskiej prędkości, możesz dopędzić przyczepę hydrauliką - przydatne przy dużych górkach i ciężkich przyczepach.Janek 44 pisze:Zaciekawiłeś mnie, możesz jaśniej?wojtek_kom pisze: Pompa jest do hamulca i napędu przyczepy- 6,5 tony, 3,5 tony jest w standardzie.
Nissan-y
Ale fujara ze mnie.
Toż to takie proste i nieskomplikowane. 

"..i spojrzał Pan na pracę naszą i był zadowolony,na wieść o zarobkach-usiadł zapłakał.."
no proszę jak się ładnie rozwija 

Y60 TD42T+PTO high-roof
co się niby ładnie rozwijaStarck pisze:no proszę jak się ładnie rozwija

GR Y60 + Gaz69 = Meksyk
iskra69 pisze:co się niby ładnie rozwijaStarck pisze:no proszę jak się ładnie rozwijaja myślałem ,że usłysze ,że Patrol do przyczepy zajebisty tylko ja "kierownik" do.....
Prawda to

Patrol GR Y60 

- wojtek_kom
-
Patrol jest zajebisty do przyczepy
...
Hiluxa, Sprintera popsuli, GR walczy

Hiluxa, Sprintera popsuli, GR walczy

Nissan-y
- LSD
-
- Kontaktowanie:
Najlepszy Patrol do ciągania przyczep to 4,2TD w automacie 
A co do tych 6 ton, to sam wiedziałem. Parch 4,2D z dodatkową instalacją pneumatyczną (do hamulca przyczepy) i w dowodzie 6 ton. Oczywiście nie w Polsce. Takie rzeczy to tylko w Szwajcarii, gdzie żeby było śmieszniej zawsze jest pod górę

A co do tych 6 ton, to sam wiedziałem. Parch 4,2D z dodatkową instalacją pneumatyczną (do hamulca przyczepy) i w dowodzie 6 ton. Oczywiście nie w Polsce. Takie rzeczy to tylko w Szwajcarii, gdzie żeby było śmieszniej zawsze jest pod górę

Safari "Gucio" 4,2D
Patrol "Żuber" 4,2TDI SGX
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
Patrol "Żuber" 4,2TDI SGX
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
Seryjny Patrol na szosowych Lakach daje sobie rade z przyczepą bez najmniejszych problemów.
Patrol Rd28T + LPG wtryskiwane przed turbiną + Przyczepa.. Bajka..
Patrol Rd28T + LPG wtryskiwane przed turbiną + Przyczepa.. Bajka..

Biały kuter Y60
tel: 502-358-221
tel: 502-358-221
Sam często targam przyczepę 1,8tony patrolem k260 na 33"MT-kach /long/ i nie ma problemów.
Nie ma nic niezniszczalnego w terenie...
no chyba że jest w dółLSD pisze: Takie rzeczy to tylko w Szwajcarii, gdzie żeby było śmieszniej zawsze jest pod górę

ja swojego czasem używam do targania przyczepki z drewnem

Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
Mam GR61 z 2,8tdi. Bywała przyczepa z 2 konikam, w tym jeden taki ze 700kg, drugi 500kg, przyczepa też swoje ważyła - i nic. Jechał normalnie. Ruszał, przyśpieszał, wspinał sie na wzniesienia - bez żadnych problemów. Oczywiście z końmi nie jeździ się systemem "gaz rura - hamulec decha" bo to zwierzaczkom nie służy. Ale o trudnościach nie można mówić. I jest to zdanie nie tylko moje, ale i dziewczyny, która wożeniem koni trudni się zawodowo, ma papiery, robi to różnymi samochodami, i GRubasa chwaliła.
AdaM GR61 krótki