Auto do przyczepy na czarne i w lekki teren
Moderator: Kosiarz
Auto do przyczepy na czarne i w lekki teren
Mam prośbę o poradę czy sprawdzi się taka koncepcja. Planuję zakup jakiejś light'owej terenówki.
Jej główne zadania to:
- pomykanie jakimiś drogami,
- wakacyjna, rodzinna wyprawa na Ukrainę, do Rumunii, Słowacji czy innych krajów ościennych,
- ciągnięcie przyczepy kempingowej,
- przyciągnięcie przyczepy z opałem z lasu.
Poza tym ma być to samochód w miarę wygodny, w którym awaryjnie można by się przespać na rozłozonych tylnich siedzeniach.
Moja koncepcja to Nissan Terrano I 5D 2.7D (bardzo podoba mi się jego sylwetka). Czy takie auto podoła powyższym zadaniom? Czy jest szansa na w miarę bezawaryją jazdę takim prawie 20-letnim autem? Minusem jest, że takie auta rzadko się zdarzają z klimą, oraz ciężko chyba znaleźć coś w rozsądnym stanie.
Inna koncepcja to byłoby jeszcze LR Discovery 300 lub jakaś Frontera (np.: 2.8D).
Proszę o jakieś opinie i komentarze - czy może jakaś inna koncepcja? Pozdrawiam.
Jej główne zadania to:
- pomykanie jakimiś drogami,
- wakacyjna, rodzinna wyprawa na Ukrainę, do Rumunii, Słowacji czy innych krajów ościennych,
- ciągnięcie przyczepy kempingowej,
- przyciągnięcie przyczepy z opałem z lasu.
Poza tym ma być to samochód w miarę wygodny, w którym awaryjnie można by się przespać na rozłozonych tylnich siedzeniach.
Moja koncepcja to Nissan Terrano I 5D 2.7D (bardzo podoba mi się jego sylwetka). Czy takie auto podoła powyższym zadaniom? Czy jest szansa na w miarę bezawaryją jazdę takim prawie 20-letnim autem? Minusem jest, że takie auta rzadko się zdarzają z klimą, oraz ciężko chyba znaleźć coś w rozsądnym stanie.
Inna koncepcja to byłoby jeszcze LR Discovery 300 lub jakaś Frontera (np.: 2.8D).
Proszę o jakieś opinie i komentarze - czy może jakaś inna koncepcja? Pozdrawiam.
Niva Cabrio
Re: Auto do przyczepy na czarne i w lekki teren
t1 5d 2,7td byloby niezlym wyborem - ja takie kupilem wlasnie dla sylwetki 
jednak jak to zauwazyles to stare auto wiec i musisz sie nastawic na jakis grubszy remont jesli chcesz jezdzic w dalekie trasy.
Ale na pewno jesli dobrze przeprowadzisz wstepne naprawy/konserwacje i nie bedziesz upalal go w terenie to na pewno sie na tym aucie nie zawiedziesz.

jednak jak to zauwazyles to stare auto wiec i musisz sie nastawic na jakis grubszy remont jesli chcesz jezdzic w dalekie trasy.
Ale na pewno jesli dobrze przeprowadzisz wstepne naprawy/konserwacje i nie bedziesz upalal go w terenie to na pewno sie na tym aucie nie zawiedziesz.
TOITOI J95 D4D 2002
-pomykanie jakimiś drogami seicento - wystarczy
-Q7 -wystarczy
-przyczepa kampingowa - potrzebny dobry dół IVECO wystarczy.
.
-Q7 -wystarczy
-przyczepa kampingowa - potrzebny dobry dół IVECO wystarczy.

GR Y60 + Gaz69 = Meksyk
...a mnie nic nigdy nie wybucha i zdanżam na czas .
...a mnie nic nigdy nie wybucha i zdanżam na czas .
Miało być polnymi i nieutwardzonymi drogami. Czytając po sobie nie wychwytuje się oczywistości.iskra69 pisze:-pomykanie jakimiś drogami seicento - wystarczy
.
Niva Cabrio
Opel Monterey 3.2 V6 

'częściej patrzę się na wschód, chyba tam patrzę od zawsze...'
Monterey jakoś z kioskiem mi się kojarzy, ale jeśli już przy Oplach to może Frontera?TomaszRT pisze:Opel Monterey 3.2 V6
Własności jezdne i terenowe chyba porównywalne z Terrano.
Ciekawy jestem jak wypada porównanie w kategoriach trwałości silnika, skrzyni, ramy i blacharki
Terrano 1 vs. Frontera A 2.8TD
Niva Cabrio
ja tam bym nie kombinowal, co nissan to nissanwolan pisze: Własności jezdne i terenowe chyba porównywalne z Terrano.

TOITOI J95 D4D 2002
Jak komfortowy i na droge+ przyczepa to pip Xj 

Xj renix 4.0 pickup 2door,springi tyl, besterlocker, 35"
ZJ 4.0 up3.5" 31x10.5 mt
ZJ 4.0 up3.5" 31x10.5 mt
jak ma służyć do wycieczek rodzinnych i oferować możliwość spania po złożeniu siedzeń to raczej nie pip Xj 

A ktory samochod oferuje mozliwosc spania w wiecej niz 2 osoby nawet po rozlozeniu siedzen? W pipie zreszta bardzo fajnie da sie siedzenie wyjac bo ma taka mozliwosc i np. podwiesic pod dachem czy na dachu jak jest pogoda.TomaszRT pisze:jak ma służyć do wycieczek rodzinnych i oferować możliwość spania po złożeniu siedzeń to raczej nie pip Xj
Ze spalaniem masakry nie ma, dynamiczny jak niezla osobowka,lekki teren mu nie straszny

ZJ 4.0 up3.5" 31x10.5 mt
ZJ 4.0 up3.5" 31x10.5 mt
taki skrót myślowy mi wyszedł.. chodzi o to że pip Xj w porównaniu z chociażby sugerowanym wyżej Montereyem ma delikatnie mówiąc ciasne wnętrze..
TomaszRT pisze:taki skrót myślowy mi wyszedł.. chodzi o to że pip Xj w porównaniu z chociażby sugerowanym wyżej Montereyem ma delikatnie mówiąc ciasne wnętrze..

ZJ 4.0 up3.5" 31x10.5 mt
ZJ 4.0 up3.5" 31x10.5 mt
o gustach nie będziem dyskutować..

z opla to ma trzy znaczki
reszta to isuzu
ale nie kupuj żadnego montereya bo ja szukam drugiego i mnie rynek zepsujesz niepotrzebnym zainteresowaniem

reszta to isuzu
ale nie kupuj żadnego montereya bo ja szukam drugiego i mnie rynek zepsujesz niepotrzebnym zainteresowaniem

Akurat nie mam uprzedzeń co do marki i nie wymagam ekstremalnie terenowych zdolności. Jak pisałem założeniach to ma być auto uniwersalne do przyczepy i na polne drogi w weekendy i na wakacje. Na co dzień dojazd do pracy. W zamierzeniach powinno przejechać bezawaryjnie 5000 km w czasie wakacyjnego wyjazdu.Qbartx pisze:
Ja bym nie pchal sie do "terenowego" opla bo mam jakas awersje
A'propos zdolności terenowych

Nie zepsuję. Do montereya to chyba jeszcze nie dorosłem. Jakoś kojarzy mi się z 75 letnimi BawarczykamiMroczny pisze:z opla to ma trzy znaczki
reszta to isuzu

Niva Cabrio
-
- jestem tu nowy...

nie wiem czy wlazlo ale ten nie wyglada dla 75latka