Dysze spryskiwaczy Patrol Y60

Patrol, Pickup, Terrano, Navara, Pathfinder

Moderator: Kosiarz

paweu
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Dysze spryskiwaczy Patrol Y60

Post autor: paweu » śr lut 17, 2010 10:23 am

Witam.

Mam problem z dyszami spryskiwaczy przedniej szyby, czy ktoś kiedyś je wymieniał ? Czy są jakieś zamienniki łatwo dostępne?
Problem polega na tym, że dysza od strony kierowcy bryzga - zupełnie niesymetrycznie względem prawej. Próbowałem je przetkać.

problem numer 2:

Mam wycieraczki (działające :lol: ) z dyszami na reflektorach i dwa zbiorniczki pod maską oznaczone jako płyn do spryskiwaczy. W tym głębiej silnika jest jakaś zielonkawa ciecz bez zapachu. Działają mi tylko spryskiwacze szyby przedniej, reszta buczy ale nie pryska :) Czy ktoś miał podobny problem ?

P.S nie wiem czy to dobre miejsce na tego rodzaju temat, jęli nie to proszę o przeniesienie :wink:

Pozdrawiam
Paweu
Ostatnio zmieniony śr lut 17, 2010 4:42 pm przez paweu, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
denior
Kontaktowanie:

Re: Dysze spryskiwaczy Patrol Y60

Post autor: denior » śr lut 17, 2010 11:45 am

Dysze da się przetkać, zdejmij wężyki pod maską i musisz dmuchać od strony wylotu, ustawianie jest proste musisz wsadzić igłę w dyszę i możesz ją odchylać w każdą stronę otworek jest wywiercony w kulce. Zbiorniczek bliżej przodu jest do przedniej i tylniej szyby (osobne pompki), zbiornik w głębi jest do świateł. Skoro pompki działają, sprawdź czy nie masz zatkanych rurek lub dysz spryskiwaczy (tył), na rurkach do świateł są zaworki żeby płyn nie wyciekał mogą być zblokowane (nowe za kilka złotych w każdym sklepie motoryzacyjnym)
pozdrawiam
Denior

GR Y60 1,9 TDI

Awatar użytkownika
vexx

Post autor: vexx » śr lut 17, 2010 4:51 pm

To ja się podłączę do tematu - pompka od tyłu milczy i nie pryska - gdzie ją znajdę w Y60 '96?
Nissan Patrol GR Y60 2.8TD is gone.
Nissan Patrol Y61 arrived!

Awatar użytkownika
denior
Kontaktowanie:

Post autor: denior » śr lut 17, 2010 5:32 pm

Przecierz napisałem przy przednim zbiorniczku, jedna na szybę przednią a druga na tył
pozdrawiam
Denior

GR Y60 1,9 TDI

Awatar użytkownika
daniel b

Post autor: daniel b » śr lut 17, 2010 6:23 pm

vexx pisze:To ja się podłączę do tematu - pompka od tyłu milczy i nie pryska - gdzie ją znajdę w Y60 '96?
Za to TY na awatarze pryskasz :)21
ZMOTA SCORPION Y60

Awatar użytkownika
decc
Lokalizacja: Radziejowice - okolice, Patrol Y60 '89 krótki, RD28T'98 TD-6 intercooler, OME+2" @MT33"

Post autor: decc » śr lut 17, 2010 6:35 pm

vexx pisze:To ja się podłączę do tematu - pompka od tyłu milczy i nie pryska - gdzie ją znajdę w Y60 '96?
Sprawdź bezpiecznik.
"Nic od Was nie można się dowiedzieć (każdy dla siebie, zakłamane chamy)"

Awatar użytkownika
decc
Lokalizacja: Radziejowice - okolice, Patrol Y60 '89 krótki, RD28T'98 TD-6 intercooler, OME+2" @MT33"

Post autor: decc » śr lut 17, 2010 6:43 pm

paweu pisze:Witam.

Mam problem z dyszami spryskiwaczy przedniej szyby, czy ktoś kiedyś je wymieniał ? Czy są jakieś zamienniki łatwo dostępne?
Ja wymieniałem, ale nie polecam tych które mam - na Allegro były jako "dysze mgłowe" do wszystkich modeli aut. Koleś mi przysłał niby patrolowskie, ale po pierwsze ciężko wchodzą w fabryczne otwory (są ewidentnie za duże) i pryskają za nisko. Ta druga wada je w zasadzie dyskwalifikuje.

A tak poza tym to rada: wykręć oba zbiorniczki i przemyj je w środku cilitem do kamienia, albo innym odkamieniaczem. U mnie w zbiorniczku pływała wapienna zawiesina i zatykała spryskiwacze. Profilaktycznie wymieniłem wszystkie rurki na nowe z przodu i dałem do przodu i do tyłu filtry motocyklowe (paliwowe). Nie obniżają ciśnienia, a przynajmniej jest pewność, że żaden syf nie przedostanie się do dysz spryskiwaczy. Koszt filtra to ok 5 zł.
"Nic od Was nie można się dowiedzieć (każdy dla siebie, zakłamane chamy)"

Awatar użytkownika
pawely60

Post autor: pawely60 » śr lut 17, 2010 6:56 pm

z filtrem ok,jakiś pomysł jest ale z tym pryskaniem to sianie herezji,nie trzeba wgiąć maski żeby dalej pryskało-przynajmniej u mnie
Wszystko co jest rodzaju żeńskiego zawsze jest q-wa zagadką

paweu
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: paweu » śr lut 17, 2010 7:46 pm

Witam.

Dziękuje wszystkim za rady :)

Pozdrawiam
Paweu

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nissan”