Y61, zmiana pompy paliwa na pompę z Y60
Moderator: Kosiarz
-
- jestem tu nowy...
Y61, zmiana pompy paliwa na pompę z Y60
Witam. Jak w temacie. Zamierzam wymienić pompę w moim Trolu Y61 na pompę sterowaną mechanicznie z Y60. Proszę kolegów którzy robili taki zabieg w swoich Parchach o opinię, jak się spisuje te rozwiązanie. Czy silnik pracuje lepiej z tą pompą, czy nie ma to jakiegoś negatywnego wpływu. Z góry dzięki za pomoc.
Re: Y61, zmiana pompy paliwa na pompę z Y60
Po kilkutygodniowej walce z oryginalną pompą wsadziliśmy do Y61 pompę z Y60 i .... jeździ. Problem w tym, że turbo załącza się teraz od 2500 tyś. obrotów...
Sławekk, Y60
Znaczy że trzeba wyregulować co nieco.

Czyli jest gorzej niż było z elektroniczną pompą ?Sławekk pisze:Po kilkutygodniowej walce z oryginalną pompą wsadziliśmy do Y61 pompę z Y60 i .... jeździ. Problem w tym, że turbo załącza się teraz od 2500 tyś. obrotów...
Chevissan@33"(Y61) V8 Diesel
Disco2 TD5
Disco2 TD5
-
- jestem tu nowy...
No właśnie to mnie interesuje, słyszałem że Y61 z pompą mechaniczną jest żywszy i lepiej się wkręca na obroty. Szukam potwierdzenia tego co zasłyszałem.
Potwierdzam.madball pisze:No właśnie to mnie interesuje, słyszałem że Y61 z pompą mechaniczną jest żywszy i lepiej się wkręca na obroty. Szukam potwierdzenia tego co zasłyszałem.
-
- jestem tu nowy...
Czy mógł byś rozwinąć? Polecił byś takie rozwiązanie zamianę pompy czy po prostu zregenerować tą orginalną?slaweek pisze:Potwierdzam.madball pisze:No właśnie to mnie interesuje, słyszałem że Y61 z pompą mechaniczną jest żywszy i lepiej się wkręca na obroty. Szukam potwierdzenia tego co zasłyszałem.
- whisky_snake
-
Jezdzilem kilka dni takowym
Zywszy to jest i zostawia za soba mega czarna chmure i mieli 37 na asfalcie z tym ze z bieda sie miesci w 30-tu .... (ot taka fantazja pacjetow co ustawiali ) ... ja bym zostal przy elektronice .... jeli auto nie ma byc tylko do katowania i topienia
Zywszy to jest i zostawia za soba mega czarna chmure i mieli 37 na asfalcie z tym ze z bieda sie miesci w 30-tu .... (ot taka fantazja pacjetow co ustawiali ) ... ja bym zostal przy elektronice .... jeli auto nie ma byc tylko do katowania i topienia
Ja pompę wymieniłem na mechaniczną. Wolę mieć linkę gazu niż potencjometr.
Skończyły się jakiekolwiek chimery przy odpalaniu - teraz pali od strzału.
Spalanie jest jak było, czyli w okolicach 13-14 miasto, 11-12 trasa, 16-..... mrozy.
Jest bez porównania lepsza reakcja na "gaz". Na elektronice silnik miał bardzo "gumową" charakterystykę, co powodowało wkurzające mulenie. Teraz jest
Czy wymienić czy regenerować - zdecuduj sam. Na pewno regeneracja jest droższa. Poza tym mi bardziej pasuje charakterystyka pompy mechanicznej.
Pozdrawiam.
Skończyły się jakiekolwiek chimery przy odpalaniu - teraz pali od strzału.
Spalanie jest jak było, czyli w okolicach 13-14 miasto, 11-12 trasa, 16-..... mrozy.
Jest bez porównania lepsza reakcja na "gaz". Na elektronice silnik miał bardzo "gumową" charakterystykę, co powodowało wkurzające mulenie. Teraz jest

Czy wymienić czy regenerować - zdecuduj sam. Na pewno regeneracja jest droższa. Poza tym mi bardziej pasuje charakterystyka pompy mechanicznej.
Pozdrawiam.
U mnie po wymianie bajka. Spalanie spadło o 20 %, mocy przybyło. JEdynie jak się przygazuje to potrafi zakopcić, na elektronice tego nie było.
Ale generalnie polecam wymianę. Przede wszystkim obsługa dużo prostsza.
Ale generalnie polecam wymianę. Przede wszystkim obsługa dużo prostsza.
Uaz and GR Y61
-
- jestem tu nowy...
I oto chodziło. Dzięki panowie, jeszcze jak by ktoś napisał dwa zdania o kosztach takiej przeróbki. Ktoś proponował mi to za 3000,00 zł razem z pompą, wydaje mi się to trochę wygórowana cena.
Rozumiem ze konieczna jest tez wymiana wtrysków?Regulacja kąta wtrysku?
Lubię zapierdalać.
Ropa do traktorów.
Ropa do traktorów.
A po co wtryski wymieniać?

Zaslyszane ze podobno trzeba. W 61 pierwszy jest sterujacy i moze dlatego- tylko generalnie czym po zmianie pompy ma on sterowac 

Lubię zapierdalać.
Ropa do traktorów.
Ropa do traktorów.
To że ma kabelek, nie znaczy że działa on inaczej od zwykłego.

Wiem jak dziala-powtarzam slowa goscia ktory robil 2 sztuki ale generalnie wychodze z zalozenia ze jest lekko glupi i dlatego pytam innych 

Lubię zapierdalać.
Ropa do traktorów.
Ropa do traktorów.
-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Witam,
sam zacząłem się zastanawiać nad od-elektryzowaniem pompy, czy ktoś mógłby opisać jak przeprowadził taki proces u siebie? Dużo rzeźby?
Pozdr.
sam zacząłem się zastanawiać nad od-elektryzowaniem pompy, czy ktoś mógłby opisać jak przeprowadził taki proces u siebie? Dużo rzeźby?
Pozdr.
"Prawie" jak expert...
Land Cruiser FZJ 80
Feroza vel Ruda.
Land Cruiser FZJ 80
Feroza vel Ruda.
Dobra pompa kosztuje ~1500zl,za usługę jeśli brutto to powiedział ok.madball pisze:I oto chodziło. Dzięki panowie, jeszcze jak by ktoś napisał dwa zdania o kosztach takiej przeróbki. Ktoś proponował mi to za 3000,00 zł razem z pompą, wydaje mi się to trochę wygórowana cena.
SKYTROL-RB25DET,37'',2xdiff lock,Warn+Superwinch
Do tego pasek rozrządu z rolkami, cztery paski klinowe, robota, wiedza i się nazbiera.
-
- jestem tu nowy...
No w sumie racja nikt tego nie będzie robił za 5 zł.slaweek pisze:Do tego pasek rozrządu z rolkami, cztery paski klinowe, robota, wiedza i się nazbiera.
-
- jestem tu nowy...
No to mój Trol stoi już na warsztacie. W planie zmiana pompy i założenie snorkla. Jak będzie po wszystkim to dam znać jak poszła przeróba.
Jeśli o problem z odpalaniem w tej elektronicznej idzie, to zacierający się zaworek zwrotny powoduje. Czasem pomaga smarowanie go...miksolem 

BYŁO:GR, L200 4runner Niva Frota UAZ K160 Grand cherokee Samurai Explorer Pajero JEST Disko td5
-
- jestem tu nowy...
A więc mój Trol chodzi już na pompie mechanicznej. Jak na razie pozytywnie, dużo lepsza reakcja na gaz, nie muli przy ruszaniu i nie trzeba mielić biegami tak często. Dowiedziałem się również że pompa mechaniczna nie jest taka czuła na kiepską ropę. Pojeździmy zobaczymy jak ze spalaniem.
-
- jestem tu nowy...
rolki i paski też trzeba wymieniać?
A jak się ma sprawa pompy mechanicznej do turbiny?
A jak się ma sprawa pompy mechanicznej do turbiny?
Patrol GR 61 Long
Podpowiedzcie prosze jak podłączyć obrotomierz przy mechanicznej pompie??
Z tego francuskiego tekstu nic nie rozumiem
pozdrawiam
Z tego francuskiego tekstu nic nie rozumiem
pozdrawiam
Dzik jest tylko jeden