Jaka głowica do Y61
Moderator: Kosiarz
Jaka głowica do Y61
Witam ponownie wszystkich mam problem z głowica od Y61 naprawiac czy zakładac nowa AMC lub jakas z allegro dilowana przez firme Moto-Szlif z Łodzi moze ktos z was miał doczynienia z jedna lub druga. Prosze o pomoc sprawa pilna.
Każdego należy wysłuchać nie ze wszystkim musisz się zgadzać
- Igor V8
-
Re: Jaka głowica do Y61
Jest taka nowa na Allegro za 1950 zł chyba właśnie z tego Moto szlifu
Wrzucaliśmy do Patrola i wszystko gra
Zrobiła z 5 tyś km i na razie wszystko oki
Idee Lenina wiecznie żywe ... komunista , chwilowo w konspiracji ... 

Igor 5 tys. to karawa żaden wyznacznik jakościIgor909 pisze:Jest taka nowa na Allegro za 1950 zł chyba właśnie z tego Moto szlifu

Dżip z lebiodką
GSM 501 44 66 33

GSM 501 44 66 33
- Igor V8
-
Wiem
... ale kolega pyta to mówię że na razie chodzi

... ale kolega pyta to mówię że na razie chodzi

@ Igor
BTW to Mostostal myśli nad motorem ... wiesz mała firma duży wydatek

Dżip z lebiodką
GSM 501 44 66 33

GSM 501 44 66 33
- Igor V8
-
BTW to ja nie wiem o czym piszeszEskapada pisze:@ Igor

Kolego nie baw się w jakieś regenerowane paści... Jak materiał jest uszkodzony to zaraz wyjdzie w innym miejscu.maxi pisze:Witam ponownie wszystkich mam problem z głowica od Y61 naprawiac czy zakładac nowa AMC lub jakas z allegro dilowana przez firme Moto-Szlif z Łodzi moze ktos z was miał doczynienia z jedna lub druga. Prosze o pomoc sprawa pilna.
Ja mogę polecić AMC, ale również rozważałem oryginał Nissana, różnica w cenie.. AMC-ok 3200PLN, GenuineNissan ok 5000PLN.
Moja AMC zrobiła już 10kkm, szczególnie, że ok 5kkm w bardzo ciepłym miejscu w zeszłym roku

fobie po padzie poprzedniej gowicy, kontrolę oleju i płynu robie często.. nic nie ubywa

Chevissan@33"(Y61) V8 Diesel
Disco2 TD5
Disco2 TD5
Zależy w jakim zakładzie (czytaj jakiej technologi i jakich materiałów używają) wykonasz ową naprawę tak długo pojeździsz.
Innym zasadniczym pytaniem jest dlaczego twoja głowica pękła. Może być tak, że tak dostała po garach iż naprawa mija się z celem.
Mój zakład w paru przypadkach odmówił naprawy bo głowica nie spełniała by parametrów i potem pretensje były by do grbatego, że ma dzieci proste.
Tak czy siak jeżeli cena za naprawę będzie konkurencyjna, zakład da gwarancję na robotę to nie widzę problemu.'
Głowice z AMC wykazują tendencje do większej miękkości. Poprostu stop aluminuium nie jest równy drugiemu stopowi aluminium. Zależy to od składu, a ten drobny niuas może mieć znaczenie przy niekturych konstrukcjach silników...
Innym zasadniczym pytaniem jest dlaczego twoja głowica pękła. Może być tak, że tak dostała po garach iż naprawa mija się z celem.
Mój zakład w paru przypadkach odmówił naprawy bo głowica nie spełniała by parametrów i potem pretensje były by do grbatego, że ma dzieci proste.
Tak czy siak jeżeli cena za naprawę będzie konkurencyjna, zakład da gwarancję na robotę to nie widzę problemu.'
Głowice z AMC wykazują tendencje do większej miękkości. Poprostu stop aluminuium nie jest równy drugiemu stopowi aluminium. Zależy to od składu, a ten drobny niuas może mieć znaczenie przy niekturych konstrukcjach silników...
mephi pisze:Kolego nie baw się w jakieś regenerowane paści... Jak materiał jest uszkodzony to zaraz wyjdzie w innym miejscu.maxi pisze:Witam ponownie wszystkich mam problem z głowica od Y61 naprawiac czy zakładac nowa AMC lub jakas z allegro dilowana przez firme Moto-Szlif z Łodzi moze ktos z was miał doczynienia z jedna lub druga. Prosze o pomoc sprawa pilna.
Ja mogę polecić AMC, ale również rozważałem oryginał Nissana, różnica w cenie.. AMC-ok 3200PLN, GenuineNissan ok 5000PLN.
Moja AMC zrobiła już 10kkm, szczególnie, że ok 5kkm w bardzo ciepłym miejscu w zeszłym rokuI nic się nie dzieje, a że mam teraz małą
fobie po padzie poprzedniej gowicy, kontrolę oleju i płynu robie często.. nic nie ubywa
Naprawdę imponujący przebieg 10 tyś

GR Y60 + Gaz69 = Meksyk
...a mnie nic nigdy nie wybucha i zdanżam na czas .
... jeśli patrol jest trzecim autem w domu, a średnia dłuższa wycieczka w roku to ok 5-6 kkm, to ile miałbym zrobić w zeszłym roku od momentu naprawienia głowicy??iskra69 pisze:mephi pisze:Kolego nie baw się w jakieś regenerowane paści... Jak materiał jest uszkodzony to zaraz wyjdzie w innym miejscu.maxi pisze:Witam ponownie wszystkich mam problem z głowica od Y61 naprawiac czy zakładac nowa AMC lub jakas z allegro dilowana przez firme Moto-Szlif z Łodzi moze ktos z was miał doczynienia z jedna lub druga. Prosze o pomoc sprawa pilna.
Moja AMC zrobiła już 10kkm, szczególnie, że ok 5kkm w bardzo ciepłym miejscu w zeszłym rokuI nic się nie dzieje, a że mam teraz małą
Naprawdę imponujący przebieg 10 tyś.
Głowica miała się gdzie ponagrzewać, przy 35-40st upale wspinając się pod górę, praktycznie codziennie... Zresztą i tak więcej niż 15kkm rocznie nie robie tym
samochodem, chyba, że ktoś liczy sobie 'wyprawy' jako latanie wokoło komina, albo codzienne dojazdy do pracy

Disco2 TD5
Disco2 TD5
- Igor V8
-
http://www.allegro.pl/item941536602_glo ... _nowa.htmlkonefi pisze:te głowice za 1950 zł to jakiej firmy???????????

Jak mi zaczęło płyn chłodniczy zamieniać w szampan (bąbelki
) to zdjąłem czapkę i dałem ją pospawać (jest taki warsztat w Stalowej Woli) koszt ze szlifowaniem i docieraniem zaworów w 2007 ok 750 zeta od tego czasu zrobiłem 50 kkm i na razie OK. A bym zapomniał Y61 motur 2.8TDi i ma już ponad 350 kkm na cytoku

- Igor V8
-
Jakiś czas temu zarejestrował się specjalista fachowiec od spawania głowic i dość fajnie wytłumaczył temat regeneracji
... nasza brać forumowa jednak go obśmiała i oczywiście zarzuciła reklamę
Facet się wycofał
... nasza brać forumowa jednak go obśmiała i oczywiście zarzuciła reklamę

Facet się wycofał

kto w temacie to wie gdzie uderzyc,facet wygladal na rzyczliwego 

Naprawdę imponujący przebieg 10 tyś
.[/quote]
... jeśli patrol jest trzecim autem w domu, a średnia dłuższa wycieczka w roku to ok 5-6 kkm, to ile miałbym zrobić w zeszłym roku od momentu naprawienia głowicy??
Głowica miała się gdzie ponagrzewać, przy 35-40st upale wspinając się pod górę, praktycznie codziennie... Zresztą i tak więcej niż 15kkm rocznie nie robie tym
samochodem, chyba, że ktoś liczy sobie 'wyprawy' jako latanie wokoło komina, albo codzienne dojazdy do pracy
[/quote]
a to bardzo Kolege przepraszam i bardzo mi przykro , ale nie użytkuje patrola od świeta - tylko na codzień , - mówisz trzecim autem w domu - a gdyby był piątym autem w domu to głowica powinna kosztować 500złotych .

... jeśli patrol jest trzecim autem w domu, a średnia dłuższa wycieczka w roku to ok 5-6 kkm, to ile miałbym zrobić w zeszłym roku od momentu naprawienia głowicy??

a to bardzo Kolege przepraszam i bardzo mi przykro , ale nie użytkuje patrola od świeta - tylko na codzień , - mówisz trzecim autem w domu - a gdyby był piątym autem w domu to głowica powinna kosztować 500złotych .

GR Y60 + Gaz69 = Meksyk
Kompletnie nie rozumiem wywoduiskra69 pisze:a to bardzo Kolege przepraszam i bardzo mi przykro , ale nie użytkuje patrola od świeta - tylko na codzień , - mówisz trzecim autem w domu - a gdyby był piątym autem w domu to głowica powinna kosztować 500złotych .

A'propos tych 10kkm, znaczy się, co mam się odzywać jak zrobie 200kkm na tej głowicy

Disco2 TD5
Disco2 TD5
mephi pisze:Kompletnie nie rozumiem wywoduiskra69 pisze:a to bardzo Kolege przepraszam i bardzo mi przykro , ale nie użytkuje patrola od świeta - tylko na codzień , - mówisz trzecim autem w domu - a gdyby był piątym autem w domu to głowica powinna kosztować 500złotych .
![]()
A'propos tych 10kkm, znaczy się, co mam się odzywać jak zrobie 200kkm na tej głowicy
a co Kolego uprawnia Cię do dawania rad-opinii. po 10tyś km . ps. mój patrol ma 240tyś km , a może 340tyś na jednej głowicy , od nowości , i co mam sobie kupić AMC , jak mi padnie- a starą zanieść na złom

GR Y60 + Gaz69 = Meksyk
Nic mnie nie uprawnia, ale patrole miałem różne
Zaś po grubości uszczelki też nie stwierdzisz jednoznacznie czy miał zmienianą głowicę czy nie...
A to, że masz jedną głowicę od nowości to rozumiem, że jesteś 100% pewien ?
Oczywiście jeśli kupiłeś patrola jako nówkę w salonie to wycofuje pytanie.
Co do głowic regenerowanych, to miałem kiedyś patrola, o którym wiedziałem że miał
naprawianą głowicę i to nie byle gdzie....
I co, po 15kkm tak się wysypała, że tłoki stanęły
tyle wody puścił ...I to nie jest odosobniony przypadek.
A co do tych tysięcy kilometrów, to nie sądze żeby auto było przydatne do uzycia
po kolejnych 200kkm, nawet po zmianie na nową głowicę AMC/Nissan - po prostu ja nie chciałbym
jeździć tym samochodem tak długo.
Moje wnioski są takie: jeśli ma jeździć dłużej to lepiej zakładać nową głowicę (AMC, czy Nissan, ciekawe gdzie Nissan zamawia głowice
).
Jeśli auto do sprzedania, lub na chwilkę -> naprawiaj po taniości lub pogoń z zepsutą głowicą.
A przy wymianie zastanów się po co naprawiasz i jak. Co więcej zrzucenie czapki to nie wszystko,
trzeba również pamiętać o nowych uszczelniaczach, oryginalnych uszczelkach, szpilkach, szlifie, robociźnie itd...
Co powoduje, że koszt naprawy głowicy vs zakup nowej + koszty dookoła zmuszają do zastanowienia się PO CO naprawiam?
Czy chcę pojeździć, czyli 'inwestuję' żeby być na 100% pewnym (regeneracja wg mnie odpada),
czy robie na odwal się -> ale najlepiej w tym wypadku nic nie robić

Zaś po grubości uszczelki też nie stwierdzisz jednoznacznie czy miał zmienianą głowicę czy nie...

A to, że masz jedną głowicę od nowości to rozumiem, że jesteś 100% pewien ?
Oczywiście jeśli kupiłeś patrola jako nówkę w salonie to wycofuje pytanie.
Co do głowic regenerowanych, to miałem kiedyś patrola, o którym wiedziałem że miał
naprawianą głowicę i to nie byle gdzie....
I co, po 15kkm tak się wysypała, że tłoki stanęły

A co do tych tysięcy kilometrów, to nie sądze żeby auto było przydatne do uzycia
po kolejnych 200kkm, nawet po zmianie na nową głowicę AMC/Nissan - po prostu ja nie chciałbym
jeździć tym samochodem tak długo.
Moje wnioski są takie: jeśli ma jeździć dłużej to lepiej zakładać nową głowicę (AMC, czy Nissan, ciekawe gdzie Nissan zamawia głowice

Jeśli auto do sprzedania, lub na chwilkę -> naprawiaj po taniości lub pogoń z zepsutą głowicą.
A przy wymianie zastanów się po co naprawiasz i jak. Co więcej zrzucenie czapki to nie wszystko,
trzeba również pamiętać o nowych uszczelniaczach, oryginalnych uszczelkach, szpilkach, szlifie, robociźnie itd...
Co powoduje, że koszt naprawy głowicy vs zakup nowej + koszty dookoła zmuszają do zastanowienia się PO CO naprawiam?
Czy chcę pojeździć, czyli 'inwestuję' żeby być na 100% pewnym (regeneracja wg mnie odpada),
czy robie na odwal się -> ale najlepiej w tym wypadku nic nie robić

Disco2 TD5
Disco2 TD5
Przy takim poziomie wiadomości co u niektórych mechaników, że jak planuje się głowicę to daje się grubszą uszczelkę to faktycznie nic nie wiadomo...mephi pisze:...
Zaś po grubości uszczelki też nie stwierdzisz jednoznacznie czy miał zmienianą głowicę czy nie...![]()
...

i jak to juz bywa na forum,na poczatku pare dobrych postow
,zaś potem głupoty .......................pozdrawiam 

NISSAN PATROL 2.8 Y61
konefi pisze:i jak to juz bywa na forum,na poczatku pare dobrych postow,zaś potem głupoty .......................pozdrawiam
zmień forum pozdrawiam

GR Y60 + Gaz69 = Meksyk
-
-
Trzy lata temu wymieniałem głowicę w y61 , w firmie z Łodzi , przebieg po wymianie ok 60000 i cały czas ok .
V60 E70 E84 BJ45
I po robocie Patrol poskładany w calosc ladnie chodzi az milo dla ucha jest tylko jeden problem ktory wystapil jeszcze przed robota glowicy: chodzi o to ze (nie zawsze tak sie dzieje
)w czasie jazdy po mimo pelnego gazu w podloge ma sie wrazenie ze samochod nie ma mocy tak jakby mial odciecie (przypominam ze to Y61) i za chwilke dalej zaczyna ciagnac
na koniec dodam iz cala impreza zwiazana z wymiana glowicy na nowa (co to za producent niewiem w sklad kompletu wchodzi) glowica uszczelka metalowa-1 komplet zaworow uszczelka pod kolektory i klawiatore oraz sroby za calosc zaplacono w pewnej Rzeszowskiej firmie 2300PLN-ow plus browary i dwa wieczory w garazu
POZDRAWIAM I DZIEKI ZA POMOC

Każdego należy wysłuchać nie ze wszystkim musisz się zgadzać
Z góry zaznaczam, że nie twierdze iż to może być to ale objaw podobny więc sprawdź.maciek maciek pisze:...jest tylko jeden problem ktory wystapil jeszcze przed robota glowicy: chodzi o to ze (nie zawsze tak sie dzieje )w czasie jazdy po mimo pelnego gazu w podloge ma sie wrazenie ze samochod nie ma mocy tak jakby mial odciecie (przypominam ze to Y61)....
Problem u jednego gościa występował w pedale gazu. Okazało się, że miał wyrobiony element obrotowy w pedale (nie wiem jak to fachowo się nazywa) i w tym zakresie komp otrzymywał bzdurne dane, co skutkowało głupawym zachowanie się motoru. Po wymianie pedału gazu jak ręką odjoł.