Jaka głowica do Y61

Patrol, Pickup, Terrano, Navara, Pathfinder

Moderator: Kosiarz

Awatar użytkownika
maxi

Jaka głowica do Y61

Post autor: maxi » ndz lut 28, 2010 10:14 am

Witam ponownie wszystkich mam problem z głowica od Y61 naprawiac czy zakładac nowa AMC lub jakas z allegro dilowana przez firme Moto-Szlif z Łodzi moze ktos z was miał doczynienia z jedna lub druga. Prosze o pomoc sprawa pilna.
Każdego należy wysłuchać nie ze wszystkim musisz się zgadzać

Awatar użytkownika
Igor V8

Re: Jaka głowica do Y61

Post autor: Igor V8 » ndz lut 28, 2010 10:37 am

Jest taka nowa na Allegro za 1950 zł chyba właśnie z tego Moto szlifu
Wrzucaliśmy do Patrola i wszystko gra
Zrobiła z 5 tyś km i na razie wszystko oki
Idee Lenina wiecznie żywe ... komunista , chwilowo w konspiracji ... :)21

Awatar użytkownika
Eskapada

Post autor: Eskapada » ndz lut 28, 2010 10:39 am

Igor909 pisze:Jest taka nowa na Allegro za 1950 zł chyba właśnie z tego Moto szlifu
Wrzucaliśmy do Patrola i wszystko gra
Zrobiła z 5 tyś km i na razie wszystko oki
Igor 5 tys. to karawa żaden wyznacznik jakości

:)21
Dżip z lebiodką :)21
GSM 501 44 66 33

Awatar użytkownika
Igor V8

Post autor: Igor V8 » ndz lut 28, 2010 10:41 am

Wiem :)21

... ale kolega pyta to mówię że na razie chodzi

Awatar użytkownika
Eskapada

Post autor: Eskapada » ndz lut 28, 2010 10:44 am

@ Igor

BTW to Mostostal myśli nad motorem ... wiesz mała firma duży wydatek

:wink:
Dżip z lebiodką :)21
GSM 501 44 66 33

Awatar użytkownika
Igor V8

Post autor: Igor V8 » ndz lut 28, 2010 10:51 am

Eskapada pisze:@ Igor
BTW to Mostostal myśli nad motorem ... wiesz mała firma duży wydatek
:wink:
BTW to ja nie wiem o czym piszesz :)21

Awatar użytkownika
mephi

Post autor: mephi » ndz lut 28, 2010 11:24 am

maxi pisze:Witam ponownie wszystkich mam problem z głowica od Y61 naprawiac czy zakładac nowa AMC lub jakas z allegro dilowana przez firme Moto-Szlif z Łodzi moze ktos z was miał doczynienia z jedna lub druga. Prosze o pomoc sprawa pilna.
Kolego nie baw się w jakieś regenerowane paści... Jak materiał jest uszkodzony to zaraz wyjdzie w innym miejscu.
Ja mogę polecić AMC, ale również rozważałem oryginał Nissana, różnica w cenie.. AMC-ok 3200PLN, GenuineNissan ok 5000PLN.
Moja AMC zrobiła już 10kkm, szczególnie, że ok 5kkm w bardzo ciepłym miejscu w zeszłym roku :)21 I nic się nie dzieje, a że mam teraz małą
fobie po padzie poprzedniej gowicy, kontrolę oleju i płynu robie często.. nic nie ubywa :)2
Chevissan@33"(Y61) V8 Diesel
Disco2 TD5

Awatar użytkownika
vivit

Post autor: vivit » ndz lut 28, 2010 1:05 pm

Zależy w jakim zakładzie (czytaj jakiej technologi i jakich materiałów używają) wykonasz ową naprawę tak długo pojeździsz.
Innym zasadniczym pytaniem jest dlaczego twoja głowica pękła. Może być tak, że tak dostała po garach iż naprawa mija się z celem.
Mój zakład w paru przypadkach odmówił naprawy bo głowica nie spełniała by parametrów i potem pretensje były by do grbatego, że ma dzieci proste.
Tak czy siak jeżeli cena za naprawę będzie konkurencyjna, zakład da gwarancję na robotę to nie widzę problemu.'
Głowice z AMC wykazują tendencje do większej miękkości. Poprostu stop aluminuium nie jest równy drugiemu stopowi aluminium. Zależy to od składu, a ten drobny niuas może mieć znaczenie przy niekturych konstrukcjach silników...

Awatar użytkownika
iskra69

Post autor: iskra69 » ndz lut 28, 2010 1:12 pm

mephi pisze:
maxi pisze:Witam ponownie wszystkich mam problem z głowica od Y61 naprawiac czy zakładac nowa AMC lub jakas z allegro dilowana przez firme Moto-Szlif z Łodzi moze ktos z was miał doczynienia z jedna lub druga. Prosze o pomoc sprawa pilna.
Kolego nie baw się w jakieś regenerowane paści... Jak materiał jest uszkodzony to zaraz wyjdzie w innym miejscu.
Ja mogę polecić AMC, ale również rozważałem oryginał Nissana, różnica w cenie.. AMC-ok 3200PLN, GenuineNissan ok 5000PLN.
Moja AMC zrobiła już 10kkm, szczególnie, że ok 5kkm w bardzo ciepłym miejscu w zeszłym roku :)21 I nic się nie dzieje, a że mam teraz małą
fobie po padzie poprzedniej gowicy, kontrolę oleju i płynu robie często.. nic nie ubywa :)2

Naprawdę imponujący przebieg 10 tyś :)2 .
GR Y60 + Gaz69 = Meksyk
...a mnie nic nigdy nie wybucha i zdanżam na czas .

Awatar użytkownika
mephi

Post autor: mephi » ndz lut 28, 2010 1:35 pm

iskra69 pisze:
mephi pisze:

Naprawdę imponujący przebieg 10 tyś :)2 .
... jeśli patrol jest trzecim autem w domu, a średnia dłuższa wycieczka w roku to ok 5-6 kkm, to ile miałbym zrobić w zeszłym roku od momentu naprawienia głowicy??
Głowica miała się gdzie ponagrzewać, przy 35-40st upale wspinając się pod górę, praktycznie codziennie... Zresztą i tak więcej niż 15kkm rocznie nie robie tym
samochodem, chyba, że ktoś liczy sobie 'wyprawy' jako latanie wokoło komina, albo codzienne dojazdy do pracy :)21
Disco2 TD5

konefi
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: konefi » ndz lut 28, 2010 8:55 pm

te głowice za 1950 zł to jakiej firmy???????????
NISSAN PATROL 2.8 Y61

Awatar użytkownika
Igor V8

Post autor: Igor V8 » ndz lut 28, 2010 9:05 pm

konefi pisze:te głowice za 1950 zł to jakiej firmy???????????
http://www.allegro.pl/item941536602_glo ... _nowa.html

GPrucnal
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: GPrucnal » ndz lut 28, 2010 9:24 pm

Jak mi zaczęło płyn chłodniczy zamieniać w szampan (bąbelki :)11 ) to zdjąłem czapkę i dałem ją pospawać (jest taki warsztat w Stalowej Woli) koszt ze szlifowaniem i docieraniem zaworów w 2007 ok 750 zeta od tego czasu zrobiłem 50 kkm i na razie OK. A bym zapomniał Y61 motur 2.8TDi i ma już ponad 350 kkm na cytoku

Awatar użytkownika
Igor V8

Post autor: Igor V8 » ndz lut 28, 2010 9:43 pm

Jakiś czas temu zarejestrował się specjalista fachowiec od spawania głowic i dość fajnie wytłumaczył temat regeneracji

... nasza brać forumowa jednak go obśmiała i oczywiście zarzuciła reklamę :roll:

Facet się wycofał

Awatar użytkownika
tomek 79

Post autor: tomek 79 » ndz lut 28, 2010 9:48 pm

kto w temacie to wie gdzie uderzyc,facet wygladal na rzyczliwego :)21

Awatar użytkownika
iskra69

Post autor: iskra69 » ndz lut 28, 2010 10:58 pm

Naprawdę imponujący przebieg 10 tyś :)2 .[/quote]

... jeśli patrol jest trzecim autem w domu, a średnia dłuższa wycieczka w roku to ok 5-6 kkm, to ile miałbym zrobić w zeszłym roku od momentu naprawienia głowicy??
Głowica miała się gdzie ponagrzewać, przy 35-40st upale wspinając się pod górę, praktycznie codziennie... Zresztą i tak więcej niż 15kkm rocznie nie robie tym
samochodem, chyba, że ktoś liczy sobie 'wyprawy' jako latanie wokoło komina, albo codzienne dojazdy do pracy :)21[/quote]

a to bardzo Kolege przepraszam i bardzo mi przykro , ale nie użytkuje patrola od świeta - tylko na codzień , - mówisz trzecim autem w domu - a gdyby był piątym autem w domu to głowica powinna kosztować 500złotych .
:roll:
GR Y60 + Gaz69 = Meksyk

Awatar użytkownika
mephi

Post autor: mephi » ndz lut 28, 2010 11:10 pm

iskra69 pisze:a to bardzo Kolege przepraszam i bardzo mi przykro , ale nie użytkuje patrola od świeta - tylko na codzień , - mówisz trzecim autem w domu - a gdyby był piątym autem w domu to głowica powinna kosztować 500złotych .
Kompletnie nie rozumiem wywodu :roll:

A'propos tych 10kkm, znaczy się, co mam się odzywać jak zrobie 200kkm na tej głowicy ??
Disco2 TD5

Awatar użytkownika
iskra69

Post autor: iskra69 » ndz lut 28, 2010 11:32 pm

mephi pisze:
iskra69 pisze:a to bardzo Kolege przepraszam i bardzo mi przykro , ale nie użytkuje patrola od świeta - tylko na codzień , - mówisz trzecim autem w domu - a gdyby był piątym autem w domu to głowica powinna kosztować 500złotych .
Kompletnie nie rozumiem wywodu :roll:

A'propos tych 10kkm, znaczy się, co mam się odzywać jak zrobie 200kkm na tej głowicy ??

a co Kolego uprawnia Cię do dawania rad-opinii. po 10tyś km . ps. mój patrol ma 240tyś km , a może 340tyś na jednej głowicy , od nowości , i co mam sobie kupić AMC , jak mi padnie- a starą zanieść na złom :)9 .
GR Y60 + Gaz69 = Meksyk

Awatar użytkownika
mephi

Post autor: mephi » pn mar 01, 2010 8:38 am

Nic mnie nie uprawnia, ale patrole miałem różne :)21
Zaś po grubości uszczelki też nie stwierdzisz jednoznacznie czy miał zmienianą głowicę czy nie... 8)
A to, że masz jedną głowicę od nowości to rozumiem, że jesteś 100% pewien ?
Oczywiście jeśli kupiłeś patrola jako nówkę w salonie to wycofuje pytanie.

Co do głowic regenerowanych, to miałem kiedyś patrola, o którym wiedziałem że miał
naprawianą głowicę i to nie byle gdzie....
I co, po 15kkm tak się wysypała, że tłoki stanęły :o tyle wody puścił ...I to nie jest odosobniony przypadek.

A co do tych tysięcy kilometrów, to nie sądze żeby auto było przydatne do uzycia
po kolejnych 200kkm, nawet po zmianie na nową głowicę AMC/Nissan - po prostu ja nie chciałbym
jeździć tym samochodem tak długo.

Moje wnioski są takie: jeśli ma jeździć dłużej to lepiej zakładać nową głowicę (AMC, czy Nissan, ciekawe gdzie Nissan zamawia głowice :)21 ).
Jeśli auto do sprzedania, lub na chwilkę -> naprawiaj po taniości lub pogoń z zepsutą głowicą.
A przy wymianie zastanów się po co naprawiasz i jak. Co więcej zrzucenie czapki to nie wszystko,
trzeba również pamiętać o nowych uszczelniaczach, oryginalnych uszczelkach, szpilkach, szlifie, robociźnie itd...
Co powoduje, że koszt naprawy głowicy vs zakup nowej + koszty dookoła zmuszają do zastanowienia się PO CO naprawiam?
Czy chcę pojeździć, czyli 'inwestuję' żeby być na 100% pewnym (regeneracja wg mnie odpada),
czy robie na odwal się -> ale najlepiej w tym wypadku nic nie robić 8)
Disco2 TD5

Awatar użytkownika
vivit

Post autor: vivit » pn mar 01, 2010 8:45 am

mephi pisze:...
Zaś po grubości uszczelki też nie stwierdzisz jednoznacznie czy miał zmienianą głowicę czy nie... 8)
...
Przy takim poziomie wiadomości co u niektórych mechaników, że jak planuje się głowicę to daje się grubszą uszczelkę to faktycznie nic nie wiadomo... :)21

konefi
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: konefi » pn mar 01, 2010 10:04 pm

i jak to juz bywa na forum,na poczatku pare dobrych postow :)2 ,zaś potem głupoty .......................pozdrawiam :lol:
NISSAN PATROL 2.8 Y61

Awatar użytkownika
iskra69

Post autor: iskra69 » pn mar 01, 2010 11:08 pm

konefi pisze:i jak to juz bywa na forum,na poczatku pare dobrych postow :)2 ,zaś potem głupoty .......................pozdrawiam :lol:

zmień forum pozdrawiam
:)2 :lol:
GR Y60 + Gaz69 = Meksyk

maciek maciek

Post autor: maciek maciek » śr mar 03, 2010 9:38 pm

Trzy lata temu wymieniałem głowicę w y61 , w firmie z Łodzi , przebieg po wymianie ok 60000 i cały czas ok .
V60 E70 E84 BJ45

Awatar użytkownika
maxi

Post autor: maxi » sob mar 06, 2010 4:58 pm

I po robocie Patrol poskładany w calosc ladnie chodzi az milo dla ucha jest tylko jeden problem ktory wystapil jeszcze przed robota glowicy: chodzi o to ze (nie zawsze tak sie dzieje :o )w czasie jazdy po mimo pelnego gazu w podloge ma sie wrazenie ze samochod nie ma mocy tak jakby mial odciecie (przypominam ze to Y61) i za chwilke dalej zaczyna ciagnac :o na koniec dodam iz cala impreza zwiazana z wymiana glowicy na nowa (co to za producent niewiem w sklad kompletu wchodzi) glowica uszczelka metalowa-1 komplet zaworow uszczelka pod kolektory i klawiatore oraz sroby za calosc zaplacono w pewnej Rzeszowskiej firmie 2300PLN-ow plus browary i dwa wieczory w garazu :)2 :)2 :)2 POZDRAWIAM I DZIEKI ZA POMOC
Każdego należy wysłuchać nie ze wszystkim musisz się zgadzać

Awatar użytkownika
vivit

Post autor: vivit » ndz mar 07, 2010 10:39 am

maciek maciek pisze:...jest tylko jeden problem ktory wystapil jeszcze przed robota glowicy: chodzi o to ze (nie zawsze tak sie dzieje )w czasie jazdy po mimo pelnego gazu w podloge ma sie wrazenie ze samochod nie ma mocy tak jakby mial odciecie (przypominam ze to Y61)....
Z góry zaznaczam, że nie twierdze iż to może być to ale objaw podobny więc sprawdź.
Problem u jednego gościa występował w pedale gazu. Okazało się, że miał wyrobiony element obrotowy w pedale (nie wiem jak to fachowo się nazywa) i w tym zakresie komp otrzymywał bzdurne dane, co skutkowało głupawym zachowanie się motoru. Po wymianie pedału gazu jak ręką odjoł.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nissan”