Przeróba Tarrano II na traktor
Moderator: Kosiarz
Przeróba Tarrano II na traktor
Witam wszystkich i proszę o wyrozumiałość bo to moje pierwsze pytanie na forum.
Mam długie Terrano II 95r 2,4 w którym sypie się buda i chcę z niego zrobić sprzęta do odśnieżania i wożenia drewna itp. Plan jest taki aby wyciąć wszystko co zbędne do jazdy. Zostanie tylko kabina na 2 osoby z tyłu paka np. z poloneza tracka a z przodu tylko kilka blach żeby osłonić silnik. Planuje sztywny most z przodu i tu moje pytanie jaki najtaniej da się tam zastosować? Jakie przełożenia i z czego szukać? Patrolowski zapewne tylko o jakich przełożeniach szukać i czy rama wytrzyma obciążenie ok 1,5 tony ładunku czy będzie wymagała wzmocnienia? Jeździł będzie tylko po polnych drogach i lasach więc kwestia legalności takiej zmoty odpada. Zastanawiam się nad przeróbką na resor gdyż komfort nieważny. Ma jeździć i wytrzymać ciężki pług śnieżny i duże ładunki. Całą przeróbkę zrobię sam bo zaplecze techniczne jest. Kwestia tylko z czego dobrać most i ewentualnie jakie zawieszenie zastosować. Chętnie wysłucham pomysłów i liczę się z tym, że zapewne temat zostanie skasztaniony jak większość ale może kilka konstruktywnych pomysłów ktoś podrzuci?
Mam długie Terrano II 95r 2,4 w którym sypie się buda i chcę z niego zrobić sprzęta do odśnieżania i wożenia drewna itp. Plan jest taki aby wyciąć wszystko co zbędne do jazdy. Zostanie tylko kabina na 2 osoby z tyłu paka np. z poloneza tracka a z przodu tylko kilka blach żeby osłonić silnik. Planuje sztywny most z przodu i tu moje pytanie jaki najtaniej da się tam zastosować? Jakie przełożenia i z czego szukać? Patrolowski zapewne tylko o jakich przełożeniach szukać i czy rama wytrzyma obciążenie ok 1,5 tony ładunku czy będzie wymagała wzmocnienia? Jeździł będzie tylko po polnych drogach i lasach więc kwestia legalności takiej zmoty odpada. Zastanawiam się nad przeróbką na resor gdyż komfort nieważny. Ma jeździć i wytrzymać ciężki pług śnieżny i duże ładunki. Całą przeróbkę zrobię sam bo zaplecze techniczne jest. Kwestia tylko z czego dobrać most i ewentualnie jakie zawieszenie zastosować. Chętnie wysłucham pomysłów i liczę się z tym, że zapewne temat zostanie skasztaniony jak większość ale może kilka konstruktywnych pomysłów ktoś podrzuci?
- jarekstryszawa
-
- Kontaktowanie:
Re: Przeróba Tarrano II na traktor
Tu masz sprawdzony wzór: http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f=8&t=77003 .
na traktor to trzeba przelozenia zwolnic o polowe conajmniej i z przodu sztywny most zapodac.
- wojtek_kom
-
Rama wytrzyma 1,5 tony, resor potrzebny na tył musi być ... do tego mosty ze Stara 

Nissan-y
- jarekstryszawa
-
- Kontaktowanie:
Święte słowa- szybkim sprzętem wiele nie zdziałasz w polu.redzik pisze:na traktor to trzeba przelozenia zwolnic o polowe conajmniej i z przodu sztywny most zapodac.
Właśnie nad mostami i zawieszeniem zastanawiam się najbardziej. Pomysł Range Rovera ciekawy
Że za szybkie będzie to właśnie w moim przypadku mi pasuje to co na reduktorze wyda. Przepraktykowałem już u mnie różne sprzęta do odśnieżania od traktorków ogrodowych po gąsienicową koparko-ładowarkę. Ostatniej zimy znajomy pozwolił wypróbować swojego K160 z pługiem i u mnie takie coś się sprawdza a że akurat terrano jest na stanie na rozbiórkę no to tak też będzie tylko jaki most i zawieszenie? Tył chyba zostanie jak jest ewentualnie sprężyny pójdą inne i dodatkowe odbojniki gumowe jak ciężar będzie zbyt duży. To nie musi wyglądać ani inżynieryjnie do tematu podchodził nie będę. Ma działać w zimie to najważniejsze.

Nikt nie wie jakie jest przełożenie mostu w takim Terrano i gdzie znajdę most z takim samym?
- Rzeźnik z Jakubowa
-
- Kontaktowanie:
A nie prościej i taniej jest sprzedać to co jest i kupić traktor??Ja zaczniesz dłubać i rzeźbić to koszta przerosną rozsądek na maksa i będziesz miał pokemona w formie pomnika.
Vitara Long i Mercedes Wolf GD240 
KLR 600 1985 (nowy)

KLR 600 1985 (nowy)

Rzeźnik a ile dajesz za Terrano II 95r 2,4 ze zgnitą budą? A może zamienisz się na traktor?
- Rzeźnik z Jakubowa
-
- Kontaktowanie:
Jak by było z automatem i z 2002 roku to pewnie bym wziął

Vitara Long i Mercedes Wolf GD240 
KLR 600 1985 (nowy)

KLR 600 1985 (nowy)

Tak to każdy potrafi
Podpowie ktoś coś na temat mostów i przełożeń? W jakiej wersji Patrola znajdę właściwy?

w zadnej, w patrolach grucha przedniego mostu wychodzi po innej stronie niz w terrano.chavez pisze:Tak to każdy potrafiPodpowie ktoś coś na temat mostów i przełożeń? W jakiej wersji Patrola znajdę właściwy?
No i to już jest jakaś konkretna odpowiedź
Teraz co prawda trochę się wnerwiłem ale idąc dalej tym tropem skoro inni jakoś do Tyrana wrzucali sztywnika z przodu to jak to robili? Co jeszcze musi zostać wymienione?

to juz lepiej kup ten traktor, bo nie jest to tanie, a jak sam bedziesz chcial przerabiac most to nie jest to proste.chavez pisze:No i to już jest jakaś konkretna odpowiedźTeraz co prawda trochę się wnerwiłem ale idąc dalej tym tropem skoro inni jakoś do Tyrana wrzucali sztywnika z przodu to jak to robili? Co jeszcze musi zostać wymienione?
Ja się nie pytam czy ja to dam radę zrobić bo jak powiedziałem zaplecze mam i na pewno sobie poradzę kwestia tylko co dokładniej zrobić muszę. Jak rozumiem to do przeróbki jest most aby grucha była gdzie trzeba? No to się zrobi kwestia tylko jaki most do przeróbki wziąć? Gdzie znajdę takie same przełożenia żeby tylko pochwy i półosie przerobić?
- cordoba_2004
-
za traktor 360 do remontu trzeba dać 10 tys zł
Jest GV i jimny - Głodówka zbawia duszę i leczy ciało
i nawet wyszukiwarka dzialachavez pisze:Ja się nie pytam czy ja to dam radę zrobić bo jak powiedziałem zaplecze mam i na pewno sobie poradzę kwestia tylko co dokładniej zrobić muszę. Jak rozumiem to do przeróbki jest most aby grucha była gdzie trzeba? No to się zrobi kwestia tylko jaki most do przeróbki wziąć? Gdzie znajdę takie same przełożenia żeby tylko pochwy i półosie przerobić?
http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f= ... %C5%BCenia
Dzięki redzik nie było chyba tak trudno pomóc co?
teraz jestem mądrzejszy i poszukam mostu który będzie mi pasował.

ogolnie @chavez to rzeźba w gównie 

może z honkera będzie pasował, albo muscel...redzik pisze:w zadnej, w patrolach grucha przedniego mostu wychodzi po innej stronie niz w terrano.chavez pisze:Tak to każdy potrafiPodpowie ktoś coś na temat mostów i przełożeń? W jakiej wersji Patrola znajdę właściwy?

Terrano 1 2.7td 31" BFG KM2
0604412711
0604412711
- cordoba_2004
-
Ogólnie to ciągnik jest zawsze lepszy i tyle
to zalezycordoba_2004 pisze:Ogólnie to ciągnik jest zawsze lepszy i tyle

- cordoba_2004
-
zależy w czym 

wiadomo. Osobiscie mam to i to. Nie ma rzeczy uniwersalnychcordoba_2004 pisze:zależy w czym

- cordoba_2004
-
zastanawiające jest to że cena takiego C-360 z 81 roku w miarę w dobrym stanie to koszt 20 tys prawie jak galenda